Je hoeft geen psychedelische drugs te gebruiken op de reis van het opengooien van de persoonlijke en collectieve perceptie. Sterker nog, je kunt juist veel dieper gaan met nuchtere oefeningen.

Om over na te denken: Wat doe jij regelmatig om je bewustzijn te verbreden? Als je ooit psychedelica hebt gebruikt, heb je dan ook toegepast wat ze je lieten zien? En als je naar psychedelica blijft terugkeren, waarom?

“De deur naar de ziel staat open; je hoeft de portier niet over te halen, de deur voor je neus is de jouwe, bedoeld voor jou, en de portier luistert naar jouw bevelen.” – Robert Bly

Wat nou als je ontdekte dat er een sleutel was waarmee je de deuren van je perceptie naar gelieven kon openen en sluiten, helemaal zonder psychedelische drugs? En wat als je ontdekte dat je deze sleutel niet alleen bezit, maar zelf ook bent? Zou je je deuren opengooien of juist dicht houden?

Want jij bent de sleutel, en of je ervoor kiest door die deuren te gaan of niet, het is een keuze die, onzichtbaar als ze is, je leven verandert.  Jij bent het voertuig voor de reis, dus zie dit als slechts een samenvatting. Wil je een gedetailleerde routebeschrijving? Die kun je alleen zelf achterhalen – niet het deel dat dit nu lees, maar de veranderde droomstaat van je bewustzijn dat voorbij de deuren van perceptie reist, naar de wildernis van de wereld waar er leven zit in alle dingen, leven zoals je alleen kunt vinden op een plek met exclusieve toegang. Een plek waar je kunt reizen, maar niemand kan volgen – zelfs niet de bewuste, wakende versie van jezelf die nu deze woorden doorleest.

Als je ooit hebt geëxperimenteerd met psychedelica, dan weet je hoogstwaarschijnlijk hoe het is om het ‘leven’ in alle dingen te voelen, waar ik het zojuist over had. Maar zelfs als je nooit psychedelica hebt gebruikt, heb je bijna zeker ten minste één keer datzelfde ‘leven’ in alle dingen in de wereld om je heen ervaren op een merkbaar niveau. Waarschijnlijk op verschillende momenten toen je nog kind was, een moment waarop de wereld om je heen een glanzende gloed aannam, waarop kleuren feller leken, geluiden luider en helderder, fysieke sensaties sterker en vooral dat de je de wereld om je heen kon VOELEN.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dan heb ik het niet over de fysieke, aanrakende manier van voelen, maar het immateriële, energieke voelen, waarmee je haast de helderheid van de wereld om je heen binnenin je voelt. Jij en de helderheid lagen samen in harmonie, alsof jullie één waren. Je was aanwezig, je percepties vervormd, je zintuigen verscherpt. Kortweg, de kanalen van je zintuigelijke filters openden een beetje, een proces dat ook wel bekend staat als het openen van de deuren van perceptie.

Zintuigelijke filters uitgelegd: de wetenschap achter de deuren van de perceptie

Hoe open je de deuren van je perceptie wanneer je wilt, zonder psychedelicaDe ‘deuren van de perceptie’ zijn het deel van ons brein en centrale zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het filteren van input van alle externe stimulus, en heeft betrekking op je zintuigen – voelen (zowel fysiek als immaterieel), zien, horen, proeven en ruiken. Dit proces, ook wel bekend als ‘zintuigelijk filteren’, stelt ons in staat om het verschil te herkennen tussen ‘ik’ en ‘niet ik’. Dankzij zintuigelijk filteren zijn we in staat de constante stroom aan zintuiglijke data vanuit de buitenwereld te beheersen en begrijpen. Zonder dit proces zouden we niet kunnen uitmaken wat belangrijk is en wat niet, alle zintuigelijke data zou ons diep raken en we zouden uiteindelijk overprikkeld raken, overspoeld en ‘gek’ worden – ten minste, volgens de moderne wetenschap.

Het zit namelijk zo. Veel mensen die nu als ‘schizofreen’ worden aangeduid, hebben brede zintuigelijke filters en ze weten niet hoe ze die kunnen sluiten, waardoor ze een overbelasting aan stimuli binnenkrijgen. In inheemse culturen zouden deze personen juist SJAMANEN worden genoemd en zou ze worden geleerd hoe ze hun deuren van de perceptie kunnen beheersen, zodat ze die kunnen openen en sluiten naar believen. Er zijn manieren om te beginnen je deuren van de perceptie, ofwel zintuigelijke filters, te openen zonder psychedelica te gebruiken. De ervaring zal dan natuurlijk niet zo intens of onmiddellijk zijn, maar het zal wel van lange duur zijn.

Door oefeningen te gebruiken die je helpen je zintuigelijke filterkanalen enigszins te openen door je staat van bewustzijn aan te passen, leer je de deuren van de perceptie open te zetten naar de metafysische achtergrond van de wereld en blijf je continu diepere waarheden over jezelf en de wereld om je heen ontdekken. Het komt erop neer dat dit spelen met de deuren van de perceptie, in plaats van met het gebruik van planten die je bewustzijn veranderen, je meer geeft dan een levensveranderende ervaring waarin je voor een korte periode de diepere betekenissen van het leven ziet (oftewel, een ‘trip’); het laat je je leven veranderen zodat ieder moment een ervaring is van een doorlopende reis naar steeds verdere, onbekende dieptes van het leven.

Je kunt hier luisteren naar Aldous Huxleys gedetailleerde beschrijving van de deuren van de perceptie en de mechanismen waarmee de geest ze opent en sluit.

Hypnose en meditatie

“Mensen die met hypnose hebben geëxperimenteerd ontdekken dat, bij een bepaalde diepte van de trance, het niet zeldzaam is dat de deelnemers, zolang ze met rust worden gelaten en niet afgeleid raken, zich bewust worden van een innerlijke sereniteit en goedheid die vaak wordt geassocieerd met een waarneming van licht en van ruimten die enorm zijn, maar niet eenzaam.” (Aldous Huxley, The Devils of Louden 99)

Hoe open je de deuren van je perceptie wanneer je wilt, zonder psychedelicaHet regelmatig beoefenen van hypnotherapie en/of meditatie is een perfecte manier om te beginnen te kijken naar de metafysische achtergronden van jezelf en de wereld, door gebruik te maken van je onbewuste; je bezoekt een deel van je geest dat verder genegeerd wordt. Deze oefeningen helpen je de deuren in je geest te openen waarachter oude trauma’s zitten die je tegenhouden en al jarenlang zitten opgesloten, eindeloos wachtend tot je ze bevrijdt, en daarmee jezelf bevrijdt. Meditatie en hypnotherapie zijn ook geweldige hulpmiddelen om in aanraking te komen met je intuïtie, om je te helpen het grotere plaatje van je huidige problemen te zien, om je te focussen op de diepere waarheden en lessen die je problemen je aantonen, in plaats van vast te komen in de gewone oppervlakkige details ervan. Sterker nog, als je ze op deze manier bekijkt, stoppen ze uiteindelijk ‘problemen’ te zijn en verworden ze tot mogelijkheden van innerlijke verkenning en groei. Hier vind je wat begeleide hypnose- en meditatiesessies waar je wellicht wat aan hebt.

Het zesde zintuigelijke kanaal: het vermogen te voelen

Het zesde zintuigelijke kanaal, ook wel bekend als het vermogen om te voelen, verwijst naar het vermogen van mensen om te voelen, in tegenstelling tot aanraken. Het verwijst naar het onzichtbare type van voelen, in tegenstelling tot het voelende zintuig van fysieke aanraking als onderdeel van de vijf zintuigen van de mens. De één is onzichtbaar en subjectief, de ander geeft alleen de meest objectieve ervaring van fysieke aanraking, namelijk het voelen van de textuur van een persoon of object. Het voelende zintuig verwijst naar het vermogen om het onzichtbare te voelen en beschrijft de gevoelens die ins ons rondwaren naarmate we verschillende ervaringen opdoen in ons dagelijks leven. Het wordt ook wel een zesde zintuig of zesde zintuigelijk kanaal genoemd. Om het zesde zintuigelijke kanaal beter te begrijpen, kunnen we naar het volgende voorbeeld kijken: Je komt thuis van je werk en vraagt je partner wat er scheelt. “Niets,” zeggen ze lomp. Maar door de toon van hun stem weet je dat ‘niets’ eigenlijk ‘alles’ betekent en dat je beter kunt antwoorden met iets als ‘vertel me alsjeblieft wat er scheelt’, tenzij je een zwijgend avondmaal wilt doorstaan – een maal dat ook een voelend zintuig oproept, omdat de stilte boekdelen spreekt en vol zit met spanning, waardoor je je ongemakkelijk voelt – en die avond op de bank wilt slapen. Simpel gezegd cultiveert het ontwaken van het voelende zintuig, waar niet vaak over gesproken wordt omdat het niet behoort tot de vijf zintuigen waar we wel over leren, je voelende capaciteit, je vermogen om de onzichtbare, onuitgesprokene en ongeziene betekenissen van situaties aan te voelen, en van de dingen die zowel jijzelf als anderen doen en zeggen. Om je voelende capaciteit te ontwikkelen, moet je eerst letten op hoe dingen voelen. Interpreteer situaties eerst met je hart, daarna pas met je hoofd.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Ja en dan die verwijzing naar die binural beats YouTube-lijst. Heb je ze allemaal getest voor dat je ze hier aanbeveelt?
  Het werk van het TMI institute/Bob Monroe en ook Kelly Howell is zeer aan te bevelen, maar:
  MAAR:
  je stelt al ontvangend je onderbewuste open.
  Weet waar je naar luistert. Slechte mensen kunnen ook andere boodschappen in zulke mooie dingen verstoppen.
  Gebruik dus alleen vertrouwde bronnen voor je Hemi- en Brainsync.

 2. Het HOE wordt helemaal niet besproken in dit artikel. Er wordt slechts aangestipt dat meditatie een weg is. De link naar de video hoe de deuren van perceptie worden geopend werkt niet. Letterlijk geen enkele manier wordt hier aangereikt. Drugs mag blijkbaar niet, maar hoe dan wel?
  Ik vind het echt te summier als je dan simpelweg verwijst naar een geleide meditatie (van een ander). Ik zat echt klaar om iets nieuws te leren. Helaas.

 3. Ja, het openen van de deuren heeft ook voor mij grote waarde. En ik beoefen dat al jarenlang. Maar dit artikel is helaas eng.
  U bent tegen “DRUGS” en u laat blijken dat u echt niks van drugs weet. U (anoniem nu en in 2012 art met naam) bent zo tegen drugs dat ik denk dat een dialoog onmogelijk is. En “tegen zijn” is bepaald geen hogere levensinstelling.
  Ja er zijn mooie technieken: ademwerk, drumming, dancing, muziek, guided imagery, meditatie, wandelen, etc. Maar dat sluit niet uit dat het gebruik van een psychoactief middel (boven uit de Orocschaal) een sleutel kan zijn.
  Mooi gebruik van bepaalde psy-actieve kruiden, BINNEN SET & SETTING, kan je net een drempel over helpen. Of je leren de drempel over te gaan zodat je het ook zelf kunt later. Maar dan moet je, net als met al die andere wegen/technieken, wel je geest richten. En inplaats van dat te onderwijzen, gaat u te keer tegen, drugs. Drugs, een totaal onduidelijk en onwerkzaam scheldwoord.
  Hebt u wel eens gevoeld hoe Kava-Kava uw hart kan openen, dat is heel wat anders dan met XTC, waarna je een fake gevoel krijgt (en therapeuten zonder echt “rapport”, het nu chemisch kunnen faken).
  Dus: het gebruik van sommige psychoactieve middelen, binnen set&setting, is een prachtig deel van de weg om de deuren van perceptie te openen.
  Het kan zelfs een snelweg zijn, maar uiteindelijk moet je het zelf invullen/het werk doen.
  En natuurlijk, met een hamer kan je geen pannenkoeken bakken, maar zorg voor een goede koekenpan. En de peergroup op straat zal je niks leren over Set&Setting.
  Moge uw pad gezegend zijn, Hathor.