Er is de laatste tijd veel te doen over PTSS en met name bij veteranen. Er is zelfs een speciaal televisieprogramma op RTL4 dat hierover gaat, namelijk Beau en de veteranen. In dat programma zie je stoere vrouwen en kerels die hebben aangeleerd dat je emoties doelbewust kunt uitschakelen.

Ze werden daarna vaak naar de meest uitdagende gebieden op aarde uitgezonden en hebben er verschrikkelijke dingen meegemaakt. Helaas blijkt het uitschakelen van de emoties maar tijdelijk te werken. Vandaag de dag zijn ze nog maar een schim van wie ze vroeger waren. Ze zijn bang, slapen slecht en kunnen niet normaal functioneren. Hun leven en dat van hun omgeving is een wereld van angst geworden.

Want, hoe kan het dat mensen steeds weer geraakt kunnen worden door trauma’s uit het verleden?

Het zien van deze uitzendingen deed echt iets met me. Ik raakte zelf geëmotioneerd omdat ik veel respect heb voor deze helden. Tijdens de uitzendingen viel het me op dat er methoden werden ingezet die uit het sjamanisme komen, zoals het smudgen met heilig hout (palo santo). Daarom vind ik het wel tijd om eens wat te vertellen over het posttraumatisch stress syndroom gezien door de ogen van een sjamaan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

PTSS door de ogen van een sjamaan

De sjamaan weet dat trauma’s worden veroorzaakt door plotselinge gebeurtenissen waar we op dat moment geen antwoord op hebben. Een deel van ons kruipt op dat moment ‘weg’. De sjamaan zegt dat er een deel van de ziel zich afsplitst van de rest. Dit deel verhuist tijdelijk waardoor het geen aandacht meer hoeft te krijgen.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat we tijdelijk makkelijker met de situatie om kunnen gaan, maar dit zielsdeel neemt vaak ook talenten met zich mee. Deze raken we kwijt en daarvoor in de plaats komt  de vrees voor confrontatie.

Dit zie je bij uitstek bij PTSS.

PTSS klachten

Er zijn diverse psychische klachten die mensen met PTSS ervaren. Deze zijn vaak te rangschikken in slaap, humeur en vermijding.

Slaap:

 • nachtmerries
 • slaapproblemen

Humeur:

 • last van prikkelbaarheid
 • soms last van woede-uitbarstingen

Vermijding:

 • op de hoede zijn (altijd waakzaam)
 • concentratieproblemen
 • schrikachtig zijn
 • vermijdingsgedrag

In deze klachten is terug te lezen wat er aan hand is. Een deel van de ziel is gevangen geraakt in de benedenwereld (het onderbewuste). Het gat dat er is gevallen heeft angst veroorzaakt en zorgt ervoor dat de persoon een verdedigingsmechanisme heeft ontwikkeld om te voorkomen dat het nogmaals zal gebeuren.

PTSS behandeling door de sjamaan

Een sjamaan ziet PTSS dan ook niet als PTSS. Een sjamaan ziet een gewond iemand, die iets heeft meegemaakt dat gaten in het energieveld heeft achtergelaten, een schaduw heeft gecreëerd, cellulair geheugen heeft gevuld met spanning en talenten heeft meegenomen.

De basis

De behandeling bestaat uit het deprogrammeren van het trauma. Om dat te doen wordt er eerst aan veiligheid gewerkt. De gewonde mens moet zich eerst weer veilig voelen. Want rust en ruimte zijn basisvereisten voor er dieper werk kan worden gedaan.

Daarom wordt er ook bij PTSS gewerkt in een gewijde ruimte.

De reiniging

In ons energieveld worden al onze ervaringen opgeslagen. Deze ervaringen worden door de chakra’s gelezen en als er lading zit op een ervaring dan reageert het lichaam met de aanmaak van hormonen. Er zit dan nog lading op zo’n ervaring.

PTSS - hucha rumi

De sjamaan maakt dan ook eerst het energetisch lichaam schoon. Blokkades worden weggenomen en de energie kan dan weer vrij stromen door de meridianen. Alle zware energie, ook wel hucha genoemd, wordt teruggeven aan de aarde. Zo kan zware, gevormde energie, weer vrij worden gemaakt. Daarmee wordt de energetische last van een ervaring weggenomen en uiteindelijk ook het lichaam weer ontdaan van spanning.

De verlichting

Onze ervaringen worden, zoals al eerder gezegd, opgeslagen in ons energieveld. Dit energieveld wordt weer ‘uitgelezen’ door onze chakra’s. Deze chakra’s kunnen we reinigen en trauma’s die we hebben meegemaakt kunnen we deprogrammeren. Dat doen we met een techniek die bekend staat als illuminatie.

Dit kan zwaar werk zijn, vooral iemand met PTSS. De sjamaan gebruikt de ratel om vastzittende energie weer los te maken. Het lichaam kan hier heftig op reageren.

De illuminatie is het schonen van een chakra. Daarbij wordt de energie van de chakra overschreven met het licht van de zon, sterren, maan, de bron. Hiervoor wordt of het bewustzijnsveld (de wiraqocha, of persoonlijke ziel) van de sjamaan gebruikt of de stenen uit de medicijnbundel. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van zogenaamde chumpi khuyas. Dat zijn speciale stenen van albast in bijzondere vormen die zo geslepen zijn dat ze de chakra’s te kunnen balanceren (daarover in een volgend artikel meer).

Het effect is dat drab uit de chakra’s wordt verwijderd en dat het herbeleven van de gebeurtenis geen reactie meer op zal leveren. Dat komt omdat de gebeurtenis de chakra niet meer zal prikkelen en er dus ook geen hormonen meer aangemaakt zullen worden.

Zielsintegratie

Uiteindelijk, en pas als de gewonde mens voldoende rust en ruimte ervaart, kan het eigenlijke werk beginnen. Het terughalen van dat deel van ziel dat zich heeft afgesplitst. Toen het trauma plaatsvond, besloot een deel van de ziel dat dit te veel was om mee te maken. Dat deel heeft ervoor gekozen om elders te verblijven.

De sjamaan gaat middels een trancereis op zoek naar dit deel van de ziel. Vaak laat het zich zien als een dier (vlinder/vogel), soms ook letterlijk in de ruimte waar wordt gewerkt. Als dat deel van de ziel is gevonden wordt er overlegd en gekeken wat er nodig is om het te integreren. Dat lukt niet altijd meteen. Hier komt de rol van de sjamaan om de hoek. Soms zijn er bij PTSS meerdere sessies voor nodig om dat te bereiken.

Integratie van een zielsdeel zorgt ervoor dat er talenten terugkomen, maar geeft wel een verantwoordelijkheid. Namelijk: tijd nemen en luisteren naar wat dit deel je te vertellen heeft en daar ook naar handelen. Al is het met Lego spelen op je 65ste.

Verwijdering

Zielsverlies geeft een gat in het energieveld en ruimte aan andere energie om dat gat op te vullen. Dit zorgt ervoor dat de gewonde mens vatbaar wordt en overgevoelig. Soms gaat het nog verder. Bijvoorbeeld bij veteranen met PTSS. Zij kunnen zelfs overledenen (zielen) meedragen in het energieveld. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze niet alleen zijn. Dat klopt. Ze dragen letterlijk iets mee in hun aura.

PTTS kristal
Bron: Shutterstock.com

De sjamaan gaat met het grootste respect om met de energie die niet van de gewonde mens is. Deze energie wordt gevangen met een speciaal kristal en terug naar de aarde gestuurd. Indien het gaat om een ziel dan wordt het naar de bovenwereld begeleid. Het is immers gevangen geraakt in het lichaam van de gewonde mens. Het is tijd om terug te keren naar de wereld van de zielen.

Voor ieder trauma?

Geldt dit alleen bij PTSS? Nee, wat ik hier beschrijf is het stappenplan van de Peruaanse sjamaan, ook wel paqo (priester / genezer) genoemd, voor nagenoeg ieder trauma. Want ook een ongeluk, verlies van een dierbare, seksueel misbruik of andere heftige gebeurtenissen kunnen zielsverlies opleveren.

Er wordt weleens gezegd dat een bezoekje aan de sjamaan je jaren van psychotherapie kan schelen. Of dat zo is, durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet, is dat er bijzonder goede resultaten met de behandeling van trauma is geboekt in de afgelopen jaren. Angsten die verdwijnen en mensen die erg zelfverzekerd en krachtig worden. Daarbij worden healingssessies vaak gecombineerd met inwijdingen.

Is PTSS te genezen?

Volgens de therapeuten uit het programma van RTL4 niet. Je blijft altijd gevoelig. Volgens de sjamaan wel. Als de lading van je ervaringen is gehaald blijft alleen de ervaring zelf over. Deze ervaring is als een foto die geen emoties meer op kan roepen en geen reactie van het lichaam meer geeft.

Een sjamaan kijkt vanuit de traditionele healing anders naar PTSS dan de psycholoog of psychiater vanuit de reguliere geneeskunde. Het verschil is dat ieder mens contact kan maken met zijn of haar reeds geheelde natuur. Ziekte verdwijnt dan vanzelf. Dat is hoe een sjamaan te werk gaat met PTSS.

Tot zover mijn visie en dat van de sjamanen. Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet. Reageer dus ook gerust.

Urpichay Sonqoy (ik groet je vanuit mijn hart)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

35 REACTIES

 1. Ik heb een vraag;
  Bestaan er ook sjamanistische healers die (Aarts) _ Engelen aanroepen of opgestegen meesters/Meester Jezus/Moeder Maria?
  Dat je via de Engelenwereld van je PTSS wordt genezen?
  ik zoek zo iemand.
  Dankjewel alvast Agnes

 2. Hey Martijn,
  Wat mooi dat je hier een artikel over hebt geschreven. Mijn dochter had symptomen van PTTS omdat haar vader onverwachts was overleden. Dat weet je vast nog wel toen dat gebeurde (we waren toen in Weesp). Ze is 2 jaar in behandeling geweest bij een psycholoog o.a. met EMDR. Op een gegeven moment heb ik een afspraak gemaakt met Dona Marquessa en heeft ze een soul retrieval gekregen met een hoocha clearing en ik vergeet nooit meer haar reactie na de sessie met Marquessa; “Mama, alle stress is uit mijn lichaam verdwenen!!”. Ze moest erg wennen aan dit gevoel, ze had zich jaren zo niet meer gevoeld. Zo fijn! Kort daarna zijn we ook gestopt met de sessies bij de psycholoog. Het was niet meer nodig. En inmiddels is ze uitgegroeid naar een een gelukkig jonge dame 🙂
  Hartegroet, José

 3. Mara,
  Ik ben 78 jaar en wil van mijn trauma’s af . Dit lijkt me een uitkomst!
  Ik heb alles geprobeerd maar van die helpers heb ik ook weer een trauma gekregen.
  Mijn leven staat al jaren op een klein pitje, ik zit op slot.
  Ik wil nog een klein stukje in dit leven gelukkig zijn.
  Ik ga zeker contact opnemen, dank Bluekachina.

 4. Zelf heb ik complexe PTSS en de reguliere artsen wilden mij continue medicijnen aan smeren, die ik pertinent geweigerd heb. Die zouden mij suf maken en gevoelloos en mij niet bij mijn PTSS verwerking helpen. EMDR hielp ook niet. Maar ik heb een creatief beroep en we hebben die insteek gemaakt op het gebied van therapie. Dus ben ik mijn trauma’s op een speelse manier aan het aan pakken. Ik maak tekeningen, knutsel woorden en plak daar positieve dingen over heen, mediteer veel en neem de ruimte en tijd ervoor om erdoorheen te gaan of ik ga de confrontatie aan met de plekken waar de trauma’s gebeurd zijn waardoor ze verdwijnen. Ik ga wandelen in de natuur of bellen blazen en geef mijn trauma’s aan de golven of bellen mee. Zo was ik bang geworden voor ambulances en ben ik een keer op een speelse wijze op Koningsdag toen een ambulance tentoongesteld werd erom heen gelopen en was ik niet bang meer. Ik had last van Dordrecht en met name de kerstmarkt en ik ben er vorig jaar heen geweest en ook die trauma is nu verdwenen. Ik zit nu alleen nog met een enorme boosheid naar de veroorzakers toe en ik weet niet hoe ik mijn leven in moet gaan richten nu ik niet meer hoef te vechten voor mijn leven, maar ik weet wel dat ik op het juiste spoor zit. Ook ik bots telkens weer met de reguliere meneren en mevrouwen behandelaren, omdat ik niet in hun standaard hokje ben te plaatsen, maar ik weet dat ik mijn eigen weg moet blijven volgen en dat het dan uiteindelijk goed komt. Gr. Natasja

 5. Ik ben door meerdere bijna-doodervaringen zeer spiritueel aangelegd. Maar nu is ik worstel met complexe PTSS. Leer ik juist heel veel van de werking van hersenen. Wanneer ik aan zou moeten nemen dat ieder stuk trauma wat ik heb opgelopen toen ik kind was en ook daarna nog, zou ik geen ziel meer over hebben. Zou ik nooit een aantal jaren zo spiritueel hebben kunnen zijn dat ik zo naar de spirituele wereld over kon stappen. PTSS heeft voor mij dus ook echt te maken met het materialistische van de werking van de hersenen te maken. Ik ben er zeker van dat dat de beste weg is. Meditatie helpt wel om zo nu en dan echt met iets a ders bezig te zijn dan met het verwerken van trauma. Wanneer ik helemaal zou gaan herstellen van CPTSS zou er ook een stuk van mijn bestaan er niet meer mogen zijn. Voor mij is dat geen optie. Ik ben niet zo bekend met het sjamanisme. Maar voor herstel ga ik toch liever naar mijn psycholoog. Ik heb vertrouwen in haar aanpak. Wat mijn ziel betreft; ik kan niet wachten tot mijn therapie straks eens afgelopen zal zijn. Dat ik er samen met mijn therapeut alles aan heb gedaan om al het trauma te verwerken en ik hoop dan dat ik mijn spirituele kant dan ook weer bevrijd heb.

 6. Zou dat ook bij kinderen kunnen? Van 5 jaar?…. zit al een poos in een ptss traject voor mijn zoon… maar heb nog niet het idee dat het ook echt helpt…

 7. Bedankt voor dit prachtige artikel. Nu heb ik gisteren meteen een sjamaan benaderd. En kan ik meteen volgende week terecht. Net of ik een boodschap kreeg van jullie.

 8. ik heb wat “ze” chronische PTSS noemen. Ik heb 7 jaar trauma therapie gehad en ben al door drie verschillende geestelijke gezondheidsinstituut eh als uitbehandeld bestempeld. de laatste 2 jaar wordt mij vaak gevraagd waarom ik geen iowaska ceremonie probeer. mijn antwoord daarop is dat ik niet voor niks jarenlang therapie heb gehad om bepaalde deurtjes dicht te krijgen om die dan door een ceremonie weer open te zetten dat voelt een beetje als 7 jaar weggegooid. en wie weet wat er dan naar buiten komt!!
  maar ergens heb ik wel altijd het gevoel gehad dat dat een goed iets voor mij zou kunnen zijn maar niet nu….
  na het lezen van dit artikel heb ik voor de eerste keer in een hele lange tijd het gevoel dat dit is wat ik nodig heb en wat past. ik durf eigenlijk zelfs wel te zeggen dat dit de weg is voor mij .om daarna een ayahuasca ceremonie te doen/ondergaan eventueel. dit voelt als *precies-goed*.
  dank voor je licht.

 9. Ontzettend goed artikel, ik Sjamaan in Spe heb hem zelfs op mijn eigen website nog eens gepubliceerd. Niks aan toe te voegen….:) fijn om eens een kloppend artikel te lezen zonder allemaal poespas, gewoon zoals het is.

 10. Heel mooi dit te lezen, voel mij altijd heel erg verloren en nergens echt bij horen…..en dat is niet sinds kort maar al mijn hele leven ( ben 64 ) en dit voelt erg zwaar……al veel geprobeerd om mij beter te voelen, maar nooit echt veel resultaat…..

  • Dag Ingrid, ik ben/was net als jij. Ook 64, ook met een volle rugzak. Zelf heb ik sinds kort geleerd niet meer buiten mijzelf, bij anderen, naar heling te zoeken. Als elke ingeslagen weg zoals bij mij doodloopt is er maar 1 mogelijkheid: de weg terug. Die is zwaar maar geeft uiteindelijk de rust die ik zoek. Ik heb baat gevonden bij Innerlijk Kind helen. Sterkte

  • Veel mensen voelen dit.

   “Ze hebben me op een de verkeerde planeet afgeleverd.”
   “Ik hoor hier niet thuis.”

   Dat is een zegen en tevens een vloek. Je weet diep van binnen dat het anders kan en moet. Dat je daarom hier op aarde bent, om dat voorbeeld te geven. Het gaat alleen zo langzaam. Je bent niet de enige. De heimwee die jij voelt ken ik ook. Die heimwee naar een wereld waarin kosmisch contact de normaalste zaak van de wereld is.

   Als mensen in aanraking komen met de energie van het Inca sjamanisme verdwijnt dit vaak snel. De reden is dat de Inca’s een sterke buitenaarde invloed hebben gekend. Dit is terug te zien en te voelen in alle rituelen en gebruiken. Ze gebruiken letterlijk de energie van de sterren. Wat betreft waren ze veel verder dan wij nu zijn.

   In het najaar zal ik een stuk schrijven over Orion en de inwijding die daarbij hoort. Die is speciaal bedoeld om je ziel op aarde te ankeren. Dat zou je echt kunnen helpen.

   Natuurlijk is innerlijk kind werk nooit weg. Toch kan dat gevoel dat je noemt blijven. Ik noem het heimwee naar huis.
   Maar thuis staat voor de deur en sneller dan we denken.

    • Dat we aan de vooravond staan van een nieuw tijdperk. Eentje waarbij we evolueren van bewoners van de aarde, naar bewoners van de melkweg. Zoals de Q’ero het zeggen. “Het is de tijd waarin we onszelf en onze voorouders zullen ontmoeten.”

     • Oké bedankt
      Nog redelijk cryptisch maar ik onderga behoorlijke veranderingen dus zie het met vertrouwen tegemoet 🙂

     • Beste Blue Kachina,
      Zou je hier meer over willen/kunnen vertellen, over onze aankomende ontmoeting met onze voorouders?

      Ik had een tijd geleden een droom, ik werd omringd door wezens/figuren die heel dicht om mij heen stonden en mij vertelde dat ik van Æon kwam. Kun je me vertellen of dat jou iets zegt?

      Mvgr. Ingeborg

 11. Pfffff dit raakt me diep. Ik ben jaren geleden gediagnosticeerd met complexe ptss. Ik heb 3 1/2 jaar emdr gehad. Ik moest veel dingen doen om me af te leiden : balk met licht, koptelefoon met tikjes, met beide handen tikken op mijn benen en ik moest sommetjes oplossen en nog had ik het idee dat het niets deed. Wat ik wilde was mijn ogen dichtdoen en weg (dissocieren), maar je begrijpt dat dat niet mocht. Ik weet nu dat het mijn lessen waren en ik kan er nu rustig naar kijken. Alleen als ik lees wat er bij vermijding staat. Is dat er nog steeds.

 12. Wat een mooi artikel. Zelf heb ik 5 jaar geleden de diagnose PTTS gekregen, ben daarvoor onder behandeling. Het artikel raakt me, ik voel dat deze “behandeling” beter bij mij zou passen. Ik zou hier graag meer over weten.

  • Dank je wel.

   Wat wil je erover weten? Juist het sjamanisme werkt niet echt met pakketten of behandelingen. Je werkt met spirit en doet in een sessie wat er gedaan mag en moet worden. Dit wat ik heb beschreven is de volgorde die sjamanen gebruiken en word bereikt in meerdere sessies.

   Wij hebben een praktijk waar je de sessies kunt boeken en geven een opleiding waar je deze technieken en andere zelf kunt leren.
   Maar voor alles geldt dat je geduld moet hebben. Want niet ik (als sjamaan) staat aan de knoppen, maar jouw ziel.
   Je kunt alleen jezelf helen. Ik, of een andere sjamaan kan je daarbij assisteren.

  • In een soul retrieval kan het innerlijk kind een rol spelen ja. Zielsdelen kunnen zich laten zien als “innerlijk kind”. Het integreren vergt ruimte en aandacht. Het kind kan letterlijk weer terugkomen in je leven.

   Veel moderne “systemen” hebben dingen overgenomen uit het sjamanisme. Dit sjamanisme is 35000 jaar oud en komt oorspronkelijk uit het gebied van China en Mongolie waarna het naar Zuid Amerika is “verhuisd”. De Q’ero in Peru hebben het bewaard en zo zuiver mogelijk gehouden. Het is een van de weinige systemen dat ik ken dat zo direct en mystiek werkt.

  • Een mooi boek. Alberto Villoldo heeft er ook een aantal geschreven.

   Maar ga er niet teveel mee experimenteren. Integratie van zielsdelen brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Te vroeg integreren kan problemen veroorzaken en opnieuw tot verlies leiden. Er moet een juiste basis zijn. Die basis bestaat uit rust en ruimte.

   • Nee, deze zaken lenen zich uiteraard niet om mee te experimenteren. Je experimenteert niet met je eigen leven en al zeker niet met andermans leven.Het was ook meer bedoeld om er over te lezen, hoe en wat.
    En idd Alberto Villoldo heeft er ook geschreven ken ze ook.

 13. Mooi!

  Zo zie ik het ook , sterker nog het synchroniseert met mij!
  Hopelijk worden deze zaken eindelijk eens in de juiste context gezien door de reguliere wetenschap, want samen staan we zoveel sterker met alles!
  Gr. Lian

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in