door Elaine N. Aron, Ph.D .
Hoe je je Wijze Zelf vinden kan, je hebt het altijd binnen bereik!
De ‘ondergewaardeerde zelf’ is slechts een van je vele ‘zelven’. Met een ‘zelf’ bedoel ik de manier waarop we denken en hoe we voelen in een bepaalde situatie of rol.
Je bent nog steeds jezelf, maar als je eens bij jezelf te rade gaat kun je je misschien in het volgende herkennen: dat je je haast als een ander persoon voelt wanneer je bij je ouders bent, in vergelijking tot als je met je beste vriend bent, of met een politieagent die je heeft aangehouden voor een snelheidsovertreding, of met je manager op werk, of in een ontmoeting met de persoon in jouw leven voor wie jij de meeste eerbied voelt.
Je verwisselt je ‘zelven’ afgaand op de situatie waarin je je bevint, maar heb je er ooit eens aan gedacht om je ‘zelven’ te verwisselen, gewoon om jezelf beter te voelen? Dat is namelijk veel gemakkelijker dan proberen om je ondergewaardeerde zelf te veranderen, omdat het ondergewaardeerde zelf een instinctief doel dient (dat ik beschrijf in The Undervalued Self).
Op deze manier kun je je eigen vooruitgang zien aan hoe weinig tijd je in een ‘zelf’ doorbrengt die je eigen-waarde onderwaardeerd. Het kan moelijk zijn om dat ‘zelf’ te blijven verwisselen, maar zie het als een handvat of vaardigheid om te proberen en te oefenenen, een oefening die niet gebaseerd is op veranderen wat niet veranderd kan worden.
Zoals ik het altijd zeg, het beste ‘zelf’ om te zijn is je liefdevolle zelf, je verbindende zelf. Maar wat te doen als je in je eentje in een groep spiritueel blinden/ongevoeligen bent en er moeite mee hebt om gefocust te blijven op degenen die om jouw geven, maar die niet in je buurt zijn? In zulke situaties kun je het beste uit de voeten met je Wijze Zelf. Maar die moet je dan wel beter leren kennen.
Dit deel van jou heeft de wijsheid geleerd, en draagt het nu in zich, van diegenen die jij in het bijzonder respecteert en bewonderd, zelfs zonder dat je je van dit leerproces bewust hoeft te zijn. Dit ‘zelf’ heeft misschien zelfhulpboeken gelezen, of ontroerende lezingen en preken gehoord, of heeft dingen doordacht vanuit verschillende perspectieven waar de rest van je ‘zelven’misschien wel aan voorbij gaan. Waarschijnlijk heeft het belangrijke wijsheid-momenten beleeft, of heeft het zich zelfs toegelegd op spirituele oefeningen om die mooie momenten te bevorderen. Je Wijze Zelf doet dit omdat het Weet dat er wijsheid in de wereld leeft, en dat je je die wijsheid eigen kunt maken en het kunt reflecteren, kunt uitstralen.
Je kunt mogelijk ervaren dat je je het diepst verbonden voelt met je Wijze Zelf als je alleen in de natuur bent, want de natuur heeft haar eigen diepe wijsheid waar ook jij een deel van uitmaakt.

Als ik een definitie van wijsheid zou moeten geven in een enkele zin, zou ik zeggen: wijsheid is de Big Picture zien (het grotere geheel zien). Bijvoorbeeld, als je je tekort gedaan voelt of gekwetst wordt door iemand, kun je je ook in die persoon verplaatsen en het van zijn perspectief zien. Dat is het grotere geheel. Of de krachten en beweegredenen zien die hem (in jouw ogen) zo’n grote klier maken. Je kunt je proberen voor te stellen hoe diegenen die jij bewondert met zo’n situatie zouden omgaan, of wat jouw spirituele pad jou leert, of je bedenken: hoeveel zal dit nog uitmaken over een jaar, of over tien jaar.
En over de wijsheid die we in de natuur kunnen vinden: kijk eens van heel dichtbij naar een blad, het oog van een dier, een vlam, stromend water – deze bieden allen hun eigen perspectief. Kijk s’nachts eens omhoog naar de sterren. Jij draagt het hele universum in je; je bent gemaakt van sterrenstof. Dit is de Biggest Picture (het grootste geheel zien).
Het kan lijken dat wanneer je je Wijze Zelf echt nodig had, je het niet bereiken of vinden kon. Of misschien hebt je nooit geweten dat je een Wijze Zelf hebt. Maar heb je weleens uitleg gegeven aan een ander, of raad, of advies, of troost? Heb je wel eens de vraag van een kind beantwoord? Dan weet je nu waar je je Wijze Zelf vinden kunt, met die ‘zelf’ verbinden we ons namelijk in zulke situaties. Je wijsheid wordt nooit perfect. Dat te denken, zou niet zo verstandig zijn. Maar soms weet je, dat je wat je ín je hebt moet optrommelen, om een ander tot dienst te kunnen zijn.
Stel je een jongeman voor, bevangen door wanhoop en met de wens om te sterven. Hij wendt zich naar jou, om bij jou troost en advies te vinden, en om te horen over een diepere zin in het leven. Ga nu eens na, wat zou jij zeggen? Niet, ‘pleeg zelfmoord’, maar iets anders. En daar vindt je je Wijze Zelf weer!
Een collega psychotherapeut met vele jaren ervaring vertelde me eens dat hij soms advies vraagt aan een collega, maar dat hij doorgaans eerst zijn Wijze Zelf raadpleegt. Dat doet hij door zich in te beelden wat hij zou adviseren aan iemand die met hetzelfde probleem zit als waar hij nu mee zit, en dan weet hij direct het antwoord.
Ik wil graag een oefening voorstellen waarmee je het raadplegen van je Wijze Zelf heel doelbewust en doelgericht ervaart. Neem plaats voor je computer. Open Word en beschrijf (typ het uit) de situatie waarover je je Wijze Zelf wilt raadplegen. Vraag vervolgens je Wijze Zelf om hulp. Zodra je Wijze Zelf begint met dicteren, begin jij met het typen van die dictatie. En je voelt je ademhaling vloeiender stromen.
vertaling door Nieki /©2014 www.nieuwetijdskind.com
Mooie oefening om te doen 🙂 je wijze zelf..