Reiki: wat is het en wat heb je eraan

De laatste jaren heeft Reiki behoorlijk wat losgemaakt in de welness-wereld. Bekende mensen als Gwyneth Paltrow en Christina Aguilera hebben het toegevoegd aan hun zelfzorg-rituelen. Reiki stond zelfs op de voorpagina van mainstream tijdschriften zoals de Vanity Fair, Cosmopolitan en Elle, die het ‘therapie zonder woorden’ noemde.

“Zelfs ik, met minimale ervaring in mindfulness, ervoer de voordelen van deze eeuwenoude behandeling.”

Op het eerste gezicht lijkt Reiki gewoon de volgende holistische heling techniek. Het is gebaseerd op het idee dat een onzichtbare energie, chi, alles op Aarde met elkaar verbindt. Reiki is afgeleid van de traditionele Japanse geneeskunde. Met subtiele bewegingen en aanrakingen balanceert het moeilijke emoties, vermindert het stres en verbetert het fysieke aandoeningen.

Ik raakte nieuwsgierig naar hoe zo’n simpel ogende techniek zulke krachtige effecten kon hebben. Dus ik besloot om het uit te proberen. En als ik eerlijk ben, was ik een beetje sceptisch over of het op mij zou ‘werken’, toen ik de Reiki sessie binnenkwam.

Ik zie mezelf niet als een erg Zen persoon. Sterker nog, mediteren houd ik amper drie minuten vol of ik denk alweer aan wat ik straks voor de lunch wil. Ik ben altijd als eerste klaar bij een ohmmmmm in de yogales. Ook mijn visualisatie-kunsten moet ik nog wat oefenen. Ik zie zeker de waarde in van bewuste, holistische oefeningen, maar het lukt me gewoon nooit zo om mijn gedachtes lang genoeg stil te leggen om die oefeningen ook echt dagelijks te doen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Reden tot twijfel genoeg, dacht ik dus. Maar die twijfel bleek volledig onnodig. Zelfs ik, met mijn minimale ervaring in mindfulness, ervoer de voordelen van deze eeuwenoude behandeling.

Reiki: wat is het en wat heb je eraan

Wat is Reiki?

Het idee achter Reiki is dat stagnerende, lage chi-niveaus in je lichaam wijzen op fysieke malaise. Een hoog niveau van vrij vloeiende chi wijst juist op kracht en welzijn. Beoefenaars van Reiki zijn getraind om de energie uit hun omgeving te kanaliseren, om zo de energie van hun cliënten in balans te brengen.

“Met Reiki breng je op een zachte manier je geest, lichaam en ziel in balans,” Een beoefenaar van Reiki plaatst voorzichtig hun handen op of net boven het lichaam om de energetische flow en balans in de cliënt te verbeteren. Dit leidt tot meer welzijn.”

Mijn kennismaking met de techniek vond plaats in een gerenoveerde kluis van een oude bank – een verrassend knusse, zacht verlichte ruimte gevuld met langzame muziek en kaarsjes. Mijn beoefenaar, Corinne, vroeg eerst over mijn stres en energieniveaus. Daarna mocht ik op mijn rug gaan liggen op de tafel in het midden van de kamer.

Wat kun je verwachten bij een Reikibehandeling?

We begonnen met een geleide meditatie – Corinne vroeg me om diep adem te halen en verder in mijn positie te ontspannen. Daarna duwde ze zachtjes met haar handen op mijn borst en schouder. Na een paar momenten begon mijn lichaam ook echt zwaarder te voelen. Ik werd gevuld met warmte, bijna alsof ik gevoelloos werd. Die afwezigheid van fysieke sensaties isoleerde ook mijn gedachtes, waardoor ik me volledig kon richten op mijn ademhaling.

Naarmate ik dieper en dieper in de behandeling kwam, viel ik ook eventjes echt in slaap. Ik werd al snel weer wakker en zag dat Corinne met haar handen al bij mijn benen zat. Maar het voelde nog steeds alsof ze lichtjes op mijn borst en schouder drukte. Achteraf vertelde ze dat die sensatie ook wel de ‘fantoomhand’ heet.

Corinne vertelde dat het voor de meeste mensen voelt alsof er meerdere mensen tegelijkertijd met hen bezig zijn, terwijl het er toch echt maar een is. Men denkt dat dat komt doordat onze innerlijke energie reist naar de plek in ons lichaam die het het hardst nodig heeft. Tegen het einde van mijn sessie van 60 minuten voelde het alsof er minstens vier mensen zachtjes op me drukten. Het duurde een paar minuten voordat ik weer helemaal bij zinnen was nadat Corinne me uitnodigde terug te komen naar de realiteit.

Ik kan Reiki van harte aanbevelen aan iedereen die zou willen ervaren hoe het is om je lichaam achter je te laten en eventjes volledig in je geest te leven.

Hoe ik me voelde na mijn eerste behandeling

Na de sessie voelde ik me ontspannen en beter afgestemd op mijn gedachtes. Ik was meteen benieuwd naar de voordelen van een langdurige Reikibehandeling. Corinne vertelde me dat een regelmatige behandeling (ongeveer twee keer per maand) leidt tot meer zelfbewustzijn en emotionele sensitiviteit, minder stres en vernieuwde energie.

“De energie van Reiki vloeit naar waar het het hardst nodig is, voor balans en om alles te herstellen wat niet in harmonie is in een persoon – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het geneest ook, als de levenskracht is aangetast,” legde ze verder uit.

Ze had het ook over de fysieke genezingseffecten van Reiki. Veel van haar cliënten bezochten haar voor hulp met pijnlijke ziektes, zoals de ziekte van Lyme. Onze innerlijke energie is een eerlijke en onbelemmerde kracht, zegt Corinne.

“Er leeft een heel brein onder je wenkbrauwen, en die twijfelt nergens over. Het weet gewoon,” vertelde ze me terwijl ik de studio verliet. Een zin waar ik een uur eerder nog niet in had kunnen geloven, maar nu klonk het als gezond verstand.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

  1. Doe toch normaal om ‘Lyme’ hierin te betrekken. Je hebt geen idee wat je hier schrijft. Ik ben zelf Reiki master. Allang voor de ‘revival’. Ja, het werkt. Ki kan versterkt worden. Kracht zit in jezelft en Reiki kan het versterken, vrijmaken. Maar Lyme…gevaarlijk om dat te noemen.

  2. Ik hoopte te lezen wat muziek met hoogsensitieve mensen doet, maar dit gaat over reiki…..

  3. Goeie morgen!
    Heeft deze Corinne een praktijk/website?
    Zou het heerlijk vinden om dit te ervaren!
    Warme groet