Vorige levens bestaan niet

In mijn praktijk als reïncarnatietherapeut kom ik het bij cliënten nogal eens tegen: het idee dat je als volledige ziel incarneert en van het ene leven in het andere duikt, in chronologische volgorde, gebonden aan wetten van karma die verdacht veel lijken op het oude idee van schuld en boete. Reïncarnatie omdat je iets ‘moet’ leren of afleren, iets ‘moet’ doen, met als einddoel… ja wat?

Wat mensen vaak eigenlijk met het  woord ‘ziel’ bedoelen, lijkt nog sterk op een versie van onze beperkte persoonlijkheid van nu, maar dan een die kennelijk gedoemd is eeuwenlang van lichaam naar lichaam te reizen en daarbij beoordeeld te worden door een ouderwetse versie van de Schepper.

Het goede nieuws is: nee, zo zit het niet in elkaar! Na bijna vijftien jaar praktijkervaring met reïncarnatie, zowel met cliënten, vrienden en familie als met mijn eigen levens, kan ik wel zeggen dat mijn visie op de ziel en reïncarnatie behoorlijk veranderd is.

Het Zelf of de ziel is eeuwig

Wij zijn eeuwige wezens, met onbegrensde vrije wil, en de persoonlijkheid die we in elk ander leven aannemen is in wezen een deel van ons totale Multidimensionale Zelf of Ziel. Ons Multidimentionale Zelf verblijft in de Eenheid, net als de Schepper, en is daarom niet onderhevig aan tijd en aan de dualiteit zoals wij die kennen. Het Zelf of de ziel is eeuwig, onaantastbaar, en onbegrensd in haar mogelijkheden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik zie de ziel of het Zelf altijd voor me als een zon (de ziel) die haar Licht laat schijnen door verschillende lenzen (persoonlijkheden) die vorm aannemen in een al dan niet aards lichaam. Waarom? Niet omdat het moet, maar omdat de ziel dit graag wil!Reïncarnatie

Onze zielen of Multidimensionale Zelven zijn zelf weer een uiting van de Bron, van God: het eeuwige scheppende principe. We zijn zelf medescheppers die ervoor kiezen delen van ons licht neer te zetten op aarde (of andere dimensies en planeten) ter bevordering van onze ervaring, de groei die het Geheel weer ten goede komt (we zijn immers in de Bron allemaal één).

Reïncarnatie lineair? Onze ‘vorige’ levens bestaan nu

Een van de wonderbaarlijke dingen die je daarbij tegenkomt is dat onze ‘vorige levens’ helemaal geen vorige levens zijn. De ziel of het Zelf  is namelijk niet gebonden aan tijd: de lineaire tijd zoals wij die kennen bestaat alleen omdat wij ons in de dualiteit, met een vergankelijk lichaam associëren. Onze ‘vorige’ levens bestaan nu, zijn springlevend, en staan te popelen deel uit te maken van ons leven!

Natuurlijk is het wel zo dat incarnaties die getraumatiseerd zijn eerst nog wat hulp nodig hebben. Dat is de paradox: ook al is de ziel niet gebonden aan tijd, de persoonlijkheden van onze ‘vorige’ incarnaties zijn dat ten dele wel. Deels zijn ze vrij, maar het deel van hun persoonlijkheid dat nog (schijnbaar) vast zit in trauma, is nog gebonden aan de oude ervaring in shock, of is verdwaald. Deze delen hebben onze hulp nodig om zich te bevrijden en de weg naar huis en de verbinding met het Zelf te vinden. Een ervaren (reïncarnatie-) therapeut, Lichtwerker of sjamaan kan daarbij assistentie bieden.

Maar zodra deze levens geheeld en tot volledig bewustzijn gekomen zijn, kunnen ze hun kracht en eigenheid vrijelijk toevoegen aan het Zelf, en dus aan ons. Vanuit een ruimer bewustzijn heb je dan niet alleen de beschikking over de eigenschappen van je eigen persoonlijkheid, maar ook die van andere incarnaties van je Zelf. Hoe bewuster je bent, en hoe meer je je kunt verbinden met je ziel of Multidimentionale Zelf (ook wel Hoger Zelf genoemd) des te meer zul je merken dat deze een plaats kunnen krijgen in je leven.

Liefde is voor eeuwig

Een van de andere wonderbaarlijke dingen die je daarbij kunt ervaren is dat ook de ‘vorige’ levens van mensen die wij lief hebben gehad ons maar al te graag komen bijstaan of gezelschap komen houden! Voor diegenen onder ons die gevoelig zijn voor de aanwezigheid van energieën kan dit een in het begin verwarrende ervaring zijn. Maar als je de aanwezigheid van een ‘spirit’ voelt, of dit nu een geliefde uit een ander leven is, of een overledene uit dit leven, kun je altijd met je hart checken of deze vanuit een hogere intentie komt. Geliefden, familieleden en gidsen die bewust zijn, komen vanuit onvoorwaardelijke liefde en brengen altijd warmte en liefde met zich mee. En wanneer je bewuster wordt van deze liefdevolle aanwezigheden kun je bewuster gebruik maken van hun assistentie. Want liefde is voor eeuwig!

Bewaar voor later op Pinterest:

Reïncarnatie

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

38 REACTIES

  • Omdat je hier gebonden bent aan een fysiek lichaam. Daarmee doe je heel andere ervaringen op dan wanneer je geen fysiek lichaam hebt. Je bent nu verplicht om door een deur heen te lopen omdat je met een fysiek lichaam niet door de muur heen kan zweven. Hier kun je met een partner genieten van de fysieke liefde die je samen beoefend, dat gaat niet als je geen fysiek lichaam hebt. Je komt dus grenzen tegen fysiek gezien. Maar met je Geest kun je wel vanaf plek A denken aan die fantastische vakantie die een paar jaar geleden had vele duizenden km’s verderop..
   Fysiek gebonden zijn, in je Geest geen beperkingen ervaren; wat doet dat met je, die vraag zul je je minder snel stellen als je nog nooit geïncarneerd bent geweest.

 1. Hoi Wendy!
  Zeker zo gevoeld door mij, wat jij schrijft. Soms als ik op de fiets zit, dan voel ik dat ik tegelijkertijd ook ergens anders aan het fietsen ben….Dat voelt dan tijdelijk als een verruiming, terwijl ik ook in het hier en nu blijf. Of soms zie ik een vaas staan en herken ik een vaas die er op lijkt, die ik tegelijkertijd ook in een ander leven zie. Vaak, gaat het dan om een soort Arabische vaas.

  Wat het mij schenkt is een soort vertrouwen en zachte blijdschap van een extra beleving die mij een gevoel van ‘overvloed’ geeft. Zowel in de materie als emotioneel. Dank je wel voor jouw artikel!

 2. Wat een ingewikkelde verhalen. Dit is niet te begrijpen in de gewone mensenwereld.
  Om het te snappen moet je op de hoogte zijn van alle benamingen uit de spirituele wereld.
  In onze familie hebben zich een aantal zelfdodingen voor gedaan.
  Diep verdrietig voor de achterblijvers.
  Het enige wat voor mij belangrijk is, is zorgvuldig en bewust leven.
  Ik laat mij verrassen wanneer ik overga.

 3. Ik zeg maar zo: de zon heeft geen schaduw, maar geeft schaduw.
  Voor mij is liefde tijdloos, niet eeuwig. Eeuwig hoort ergens ook bij tijd. Tijdloos is oneindig.
  En ik maak verschil tussen de geest en de ziel. De ziel is voor mij bewustzijn. Je geest bestaat voor mij uit je gedachten,je gevoelens, je denken en je emoties.
  En vreemd: psyche betekent ziel, maar de psychologie houdt zich bezig met gedachten, gevoelens, denken en emoties. Zouden zij geest en ziel uit elkaar hebben?

 4. En zo heeft iedereen een eigen opvatting over wat reïncarnatie, karma en ziel is.
  Wat ook interessant is is wat de theosofie hierover zegt.

 5. Interessant artikel, kijk ook eens naar de publicaties van Dr. Shmuel Asher over dit onderwerp, te beginnen met zijn boek 1e boek Land of Meat & Honey. Hij beschrijft de weg die wij kunnen kiezen met onze vrije wil en wat dit ons brengt.

 6. Hai Wendy,
  Dank je wel voor deze heldere uitleg. Ik ervaar het steeds meer zo. Ik heb mijn hele leven al een Stem in mijn hoofd die op bepaalde momenten reageert en me iets heel helder zegt.
  Een paar jaar geleden heb ik een paar keer op heldere dag iets meegemaakt wat hierop lijkt.
  Wanneer ik ergens loop waar veel mensen zijn en ook kinderen, betrapte ik me erop dat ik regelmatig naar de billen van kinderen keek. Ik voelde op die momenten ook gelijktijdig de lust en de macht. Daarachter voelde ik ook sterk verdriet en angst. Ik wist op die momenten niet wat me gebeurde. Het leek of ik door de ogen van een pedofiel keek en diens gevoelens voelde. Heel eng en naar voelde het.
  Pas veel later werd ik me bewust van dat dit ook een deel van mij is, toen nog vorig leven noemend. Nu besef ik dat het zoals jij hef mooi noemt, één van mijn persoonlijkheden is.
  Soms denk ik zelfs waarom hebben we eigenlijk nog geschiedenisles? Als alles in het NU aanwezig is slaat dat nergens meer op.
  Ons ego beperkt ons in veel opzichten, en ja onze ziel/Zelf heeft hier voor gekozen om dit te willen ervaren. Er is geen “moeten” bij.
  We zijn hier alleen maar om te ervaren en te voelen, niets meer en niets minder.

 7. Inspirerend artikel! Op het eerste gezicht niets nieuws, maar je schrijft het zo mooi op dat ik bleef lezen. Al lees ik erover 10x achter elkaar, elke keer weer word ik erdoor geraakt. Omdat ik het ook zo voel. En zo beleef in mijn eigen dagelijkse leven, al dan niet tijdens meditaties.

 8. Ik geloof dit stukje niet helemaal.
  Niemand weet 100% hoe het zit.
  Ik geloof dat mijn zoontje me geincarneerd vriend is die veongukt is 15 jaar geleden.
  Mijn zoontje heeft incarnatie plekken op de
  Plek waar hij was gespiest,
  Mijn zoontje lijkt op hem. Hij is gek op een beste vriend van hem die klik is heel apart.
  Mijn zoontje heeft dromen over hem. Hij lijkt minder op z’n vader maar meer op mijn verongelukte vriend. Mijn zoontje is 5 sinds zijn geboorte weet ik veel meer over Die vriend. Dingen die ik kon opzoeken tussen papieren.
  Verklaar dat maar.

 9. Waar jij het over hebt met je ‘andere’ levens, gaat over paralelle levens. Vorige én paralelle levens bestaan allebei. Nieuwetijdskinderen zijn meestal geincarneerd vanuit aliens, zoals diamantkinderen (sterrenkinderen) of hebben veel kennis opgedaan in vorige levens op aarde. Het klopt dat vorige levens niet altijd in chronologische volgorde afspelen: je vorige leven kon ook in de toekomst hebben plaatsgevonden of een leven in de middeleeuwen en daarna in de dinotijd

 10. Ik zie zelfs op deze website meningsverschillen. Niet dat die nooit voorkomen, maar het is ook altijd hetzelfde! Iedereen in de gehele wereld wordt overladen van alle mogelijke theorieën over het leven en het ontstaan ervan. Ik dacht dat ik wist hoe het in elkaar zat zo’n beetje, totdat ik dit artikel zag! Iedereen zegt wat anders, het valt niet als een puzzel in elkaar. IK KAP ERMEE
  Ik geloof m’n eigen ding wel

  And don’t judge me!

 11. Dag Wendy,

  Ik ben lichtwerker en erg bezig met “vorige levens”. In feite is het concept van vorige levens voor mij als mens hanteerbaarder dan jouw visie, want ik kan niet plaatsen dat ik nu medicijnman van indianenstam ben, terwijl ik dit op mijn balkon in Nederland zit te tikken. Voor mijn ziel bestaat het wellicht nu, maar niet voor mij, de mens waar mijn ziel in is gekropen. Laat staan het moment dat ik of wie ik toen ook was of nog ben, ter dood werd gebracht op de brandstapel. Bestaand of niet, dat leven was eindig en kan nu niet meer bestaan. En ga eens op een willekeurige begraafplaats kijken of bekijk de overlijdensadvertenties in de krant. Het leven van een mens is eindig. Dat van een ziel is eeuwig. Dat ik een Boeddhistische monnik ben geweest, medicijnman en wat al niet meer zijn voor mij, mens, vorige levens. Wat mijn ziel ervan vind laat ik aan hem.

  Lieve hartengroet,
  Robert.

 12. Een wijs iemand zei eens tegen mij dat de hele incarnatie theorie en zogenaamde lessenpakketten een futiele theorie is gecreëerd Door het menselijke denken en een poging iets uit te leggen dan het brein niet kan bevatten. ook zei deze persoon dat wij geen ziel bezitten zoals velen denken maar bezield zijn.volgens die persoon is er maar 1 ziel die alles wat is en niet is doorweeft. sommigen noemen dit God. er is niets te leren en niets te worden. alles wat is is er altijd geweest en zal altijd zijn. Er komt niets bij en gaat niets af. imperfectie is een illusie. wat vinden jullie hier van?

  • @alomefaga, ps..ik heb al vaker gevraagd om regressie therapie maar dit werd mij Door meerdere personen sterk afgeraden en ze wilden mij hier niet in begeleiden. ik weet nog steeds niet waarom omdat ik hier geen antwoord op kreeg. eerlijk gezegd heeft mij dit alleen meer nieuwsgierig gemaakt. kan het echt gevaarlijk zijn? Of waren mijn ervaringen van andere ” incarnaties zo extreem dat ik ze niet zou kunnen verwerken? wie kan dit voor mij verhelderen?

   • @alomefaga, ehhmm. nog een aards vraagje. Misschien onnozel maar als je zeg, 1 miljoen keer “geïncarneerd” bent op deze of andere planeten. dan zal het wel een drukke boel zijn als je het stoflichaam verlaat en je dierbaren je komen begeleiden naar andere sferen.al die miljoenen papa’s en mama’s en vrienden en familieleden..lol. Hoe zit dat eigenlijk volgens jullie?

    • Alomefaga

     Het gaat lang niet altijd om “andere” ouders en vrienden, d.w.z. personen die je nog nooit eerder bent tegengekomen.
     Het is namelijk steeds dezelfde ziel die incarneert in een ander stoffelijk lichaam en in andere omstandigheden.
     Dus zeg maar in vorig leven was een ziel jouw moeder, en in het huidige leven kan diezelfde ziel een kind van jou zijn of een vriendin.

     Het betekent dat we eens afstand moeten nemen van alle rolpatronen die wij onszelf toedichten.

     Groet van Lia

  • Hallo Alomefaga,

   Dat moet zeker een wijs iemand geweest zijn.
   Vanuit eenheidsbewustzijn bekeken klopt het als een bus. Het is ons aardse dualiteitsbewustzijn dat onderscheid maakt tussen verleden en toekomst(en vorige levens impliceren een verleden).

   In feite leven we in een eeuwig Nu (tegenwoordig-Zijn).

   Verder wil ik verwijzen naar Pr.01:09:
   “Wat geweest is, dat zal er zijn, en wat gedaan is, dat zal gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon…”

   Dag Lia

  • @alomefaga,

   Geen levenslessen? Ik heb de afgelopen jaren niks anders dan met levenslessen gewerkt. Ik hoor het wel vaker hoor. Ik denk dat als je zelf niet concreet met levenslessen aan de slag bent gegaan, dat je kunt denken dat er geen levenslessen bestaan. Ik ken ook mensen die er weerstand tegen hebben. Het (nog) niet kunnen vatten kan angst opleveren. Angst voor het bestaan van iets groters, het niet kunnen vatten met het hoofd, het niet hebben van controle, het niet kunnen bewijzen, angst voor het naar zichzelf kijken.

   Groeten Robert

 13. Dank je wel voor dit verhelderende artikel. Ik heb hier serieus al vele malen vaker over nagedacht. En ik zal beschrijven wat ik eens heb meegemaakt.
  Tijdens een astrale reis (ik sliep niet) kwam ik terecht in een vrouw die in een oorlog was beland. Duitse jeeps reden voorbij, terwijl ik tussen Engelse soldaten zat te schuilen in een greppel, achter struiken.
  De volgende ochtend vertelde ik dit tegen mijn moeder. Zij had hetzelfde, diezelfde avond!
  Het duurde slechts heel kort, maar het heeft een geweldige indruk op mij gemaakt.

  Tijdens het blowen van wiet kwam ik terecht in een staat. (wiet opent poorten toch 😉 niet denken dat ik een junk ben hihi).
  Ik voelde dat ik bijna uit zou treden, dus ben even op bed gaan liggen. In plaats van uittreden, werd ik compleet Engels. Ik kon slechts Engels denken en ik deed veel moeite om Nederlands te praten of te denken, maar dit lukte me niet. En zo goed ben ik niet eens in Engels.

  Dit mag wel raar lijken, maar ik denk dat dit heeft te maken met ‘andere delen’ van mij.

  • @Angela, Beste Angela, bedankt voor het delen van je ervaring! Dit soort ervaringen kunnen inderdaad ontstaan doordat je grenzen vervaagd zijn en je makkelijker contact maakt met andere realiteiten, andere delen van je Zelf of er zelfs even ‘in stapt’. Interessant dat je moeder dezelfde ervaring deelde, jullie hebben kennelijk een sterke verbinding, of je moeder heeft ook een leven in hetzelfde stukje geschiedenis.
   Wiet opent inderdaad poorten, daarom is het voor gevoelige mensen verstandig er voorzichtig mee om te gaan 😉 Toen ik zelf wel eens wiet rookte, en dan heb ik het over 25 jaar geleden, merke ik dat het mijn empatische en telepathische vermogens, die toen nog een beetje slapende waren, zo ver open gooide dat ik last van had. Ook drongen zich wel eens stukken ervaring uit andere levens op die niet altijd even leuk waren (naast de leuke ervaringen), en het vervelende van wiet is, dat je er geen controle over hebt, je moet de trip uitzitten. Gevoelige mensen raad ik daarom altijd aan heel voorzichtig te zijn met het nemen van middelen die je bewustzijn (te) sterk verruimen zonder begeleiding. Nu, 25 jaar later maak verbinding zonder hulpmiddelen 😉

 14. Hoi Wendy,

  Wat een mooi artikel 🙂 dankje wel hiervoor!
  Veel van wat je beschrijft herken ik.

  ”Vanuit een ruimer bewustzijn heb je dan niet alleen de beschikking over de eigenschappen van je eigen persoonlijkheid, maar ook die van andere incarnaties van je Zelf.”

  Dit ervaar ik wel eens inderdaad. Ik merk dan op dat ik dingen kan, die ik eigenlijk vanuit het bewustzijn uit dit leven van nu, niet kan.
  Ook heb ik dit sterk als ik contact heb met mijn gidsen, ik weet en zie dan heel veel van hun levens en krijg die kennis daarvan in me en kan dan ineens dingen doen of zeggen die ik niet vanuit het bewustzijn wat ik heb in dit leven doe.
  Vind het altijd wonderbaarlijke ervaringen 🙂

  Ik ben trouwens je website wel eens tegen gekomen, via internet, graag wil ik zeggen dat je mooi werk doet en je lijkt me een fijn persoon 🙂

  Liefs Anne

  • @Anne, Dankjewel Anne, ja dat herken ik ook! Tijdens het muziek maken (zowel op de drums als op de harp en piano) en het werken met clienten komt het veelvuldig voor dat er inspiratie van andere delen (levens) van mijn Zelf naar voren treden en ik dingen doe of zeg die ik vanuit mijn Wendy-bewustzijn niet zou hebben bedacht of gekund. Altijd weer wonderbaarlijk! Leuk dat je het herkent, en bedankt voor je compliment! 🙂 Liefs, Wendy

 15. Ik ben twee keer in dit lichaam ingelopen, waarbij de tweede keer een braiding-walkin betrof. Een proces waarbij twee niet met elkander verbonden zielen in een en dezelfde lichaam komen te zitten. Zie het als vormkracht gelijk alszijnde een wokkel.De eerste walkin was een volledige walkin ervaring en gebeurde op de leeftijd van negen jaar. Geen zielsaspect die vanuit de Overziel in het lichaam kwam, maar een volledige zielsverwisseling.Dit betrof geen Multi dimensionaal Zelf, noch een toekomstig Zelf. Beide walk-ins/outs zijn gebeurd op de schepen, waarbij de eerste ziel vervolgens op het schip achterbleef.Ik heb meerdere regressiesessies gehad, waarbij het me opviel dat alle therapeuten die ik tot nu toe had, geen enkel inzicht hadden in de materie, mij zelfs aan het “leiden” waren in hun vraagstelling. Bijvoorbeeld therapeuten die de techniek van regressie door Newton ontwikkeld gebruikten, wilden mij door een tunnel heen trekken waar ik geenszins ooit heb vertoefd, omdat ik nu eenmaal op een van de schepen via een zogenaamde “black box” in het fysieke lichaam ben getrokken. Zielen kunnen werkzaam zijn op vele multi dimensionale lagen. Sommige zielen hebben hier ook een taak in te vervullen en maken dus dagelijks contact met die lagen. Omdat elke ziel die toegang verkrijgt tot deze lagen (en dat zijn er niet veel in tegenstelling tot wat men denkt),vervolgens ervaringen meeneemt, kan het zijn dat bepaalde fragmenten van deze ziel achterblijven, vooral wanneer men door de openingen heen gezogen wordt(men heeft hier in hun zielsegment/zielenimprint sleutels voor nodig om door deze deuren heen te geraken. Velen vertoeven echter in densities,lagen welke echter anders zijn dan dimensies).Omdat vele lagen nu aan het verschuiven zijn is het op dit moment heel moeilijk te lezen wat men ervaart en waar men deze ervaringen aan kan relateren. Een Hoger zelf is geen ziel en we zijn wel een multi dimensionaal wezen, maar bestaan niet uit een totaliteit van Zelven. Elk Zelf zeg maar zo is een zielaspect welke verbonden is met de existentie voor welke zij gekozen heeft deze te beleven. Los van het zielsaspect dan wel de ziel van ons huidig ervaren. We kunnen contact maken met lagen. Maar de ervaringen binnen die lagen, zijn dat wel ervaringen behorende tot ons huidig Zelf? Of te wel de ziel wat aan het zelf-beleven is? Men heeft in het contact wat ik heb, gezegd dat vele walkins data met hen meekrijgen wat niet echt behoort tot een leven ooit door hen echt geleefd/beleefd op aarde. Maar wat enkel noodzakelijk is omdat men als ziel anders niet kan leven op aarde. Men zou het collectieve geheugen dan wel de ervaringen behorende tot de aardse rondingen wederom eigen moeten maken en dat is op dit moment in het huidige proces van omwenteling onbegonnen werk. Vandaar dat men voordat een ziel afdaalt naar de aarde, welke nog nooit een leven op aarde heeft gehad en die gekozen heeft hier thans te zijn, vanwege de Shift in dimensies, bepaalde data/info meegeeft. In brein, in het lichaam zelf, in de cellen etc. Die men dus nog nooit zelf heeft beleefd of heeft ervaren op individueel niveau laat staan collectief niveau. Vandaar dat heel veel modellen wat gaande is en hoe men er mee omgaat, thans niet meer werken.

  • @Mick, Beste Mick, dank voor je reactie. Wat ik vooral als reactie wil geven is hoe belangrijk het is dat mensen die met regressie/reincarnatietherapie-technieken werken een open mind hebben en zich niet laten beperken door boeken, docenten, ervaringen en modellen (vooral niet door modellen!) van anderen. Dat is wat mij ook tegenstaat in de boeken van M. Newton: er worden weer regels en beperkingen opgesteld. Een van de belangrijkste boeken ie ik ooit heb aangeraden gekregen van een professor op mijn universiteit, heette: ‘Listening to the patient.’ Ongeacht de soort therapie die je bedrijft is dat mijns inziens een van de beste en belangrijkste dingen die je als therapeut kunt doen voor je client. Luisteren. Als je de goede vragen stelt en luistert, vanuit een open mind, kun je ook met ervaringen werken die je zelf niet hebt gehad en laat je je niet beperken door overtuigingen en modellen van anderen. Want alles is mogelijk in het multiversum!

 16. Ik zie de ziel of het Zelf altijd voor me als een zon (de ziel) die haar Licht laat schijnen door verschillende lenzen (persoonlijkheden) die vorm aannemen in een al dan niet aards lichaam. Waarom? Niet omdat het moet, maar omdat de ziel dit graag wil!

  Volgens mij ontstaat reïncarnatie (en de wil om opnieuw te incarneren) door gehechtheid aan de vorm. De wil is eigenlijk begeerte naar materie (het tastbare, concrete niveau van leven). Door de gehechtheid aan en begeerte naar vorm hebben we in de loop der tijd allerlei vormen en afbeeldingen rond onszelf gecreëerd (mentale scheppingen), zodat het hoger Zelf is “omwikkeld” door verschillende projecties: ego’s of persoonlijkheden. Hierdoor ontstaat aantrekkingskracht met hetzelfde niveau: aards leven.

  Door zich niet langer te identificeren met het vorm-aspect wordt de vorm afgebroken en kan het hoger Zelf (Licht, innerlijke Zon) weer worden waargenomen, namelijk dat wat men in werkelijkheid IS.
  Zodra de gehechtheden, begeertes/wil m.b.t. het vorm-aspect verdwijnen, openbaart zich het Ene Leven.

  Het is waar dat voor het hoger Zelf (en het Ene Leven) lineaire tijd niet bestaat, en er in deze context geen sprake kan zijn van vorige levens. Dit blijkt ook wel, omdat het hoger Zelf eeuwig en onsterfelijk is. Het wordt nooit geboren en zal nooit sterven. Alleen het fysieke lichaam wordt geboren en gaat dood. Bij de geboorte treedt de ziel of hoger Zelf in zo’n lichaam en bij de dood stapt de ziel er weer uit.

  Het bewustwordingsproces, waar we mee te maken krijgen is bedoeld om zich te onthechten van de vorm. Het is enkel op aarde af te leren en beslaat meerdere levens. Vanuit zijn aards bewustzijn ziet de mens deze levens in lineaire tijd, maar in werkelijkheid verlopen ze spiraalsgewijs.

 17. Ik geloof dat er vorige levens zijn. Heb het zelf gezien. Dat er dus volgens u geen vorige levens zijn gaat er bij mij niet in.

  • @Margreey,
   Hoi margreey, de therapeut gaat in het stuk in op het begrip ‘ tijd’. Het wordt steeds meer aangenomen dat wij hier in de 3de dimensie lineaire tijd ervaren! Maar daarbuiten zou deze ervaringsbeperking wegvallen en kun je ervaringen opdoen in de toestand die je wenst zijn. Vanuit die gedachte denk ik dat ze meent dat er geen vorige levens bestaan maar wel andere levens. Corrigeer me als dit niet klopt, wendy!

   • @Macy, Hallo Macy, dat klopt hoor! Natuurlijke hebben wij meerdere levens, tenminste dat is mijn visie en ervaring als reincarnatietherapeut 😉
    Wat ik in het artikel bedoel te zeggen is dat vanuit het hoger-dan-3-dimensionale ervaren, vanuit ons Hoger Wezen of hoger Zelf tijd heel anders ervaren wordt, en onze ‘vorige’ levens in feite huidige levens zijn. Wat ik graag met het artikel naar voren wil brengen is dat onze ‘vorige’ levens dus in feite deel zijn van de ons totaal Zelf en een waardevol, actueel en levend deel van ons leven kunnen zijn. Dank voor je reactie!

 18. Ik kan je volgen Wendy, maar ga niet helemaal met je mee… 😉 Het (hogere) Zelf en de ziel zijn volgens mij niet hetzelfde. Het Zelf is onze innerlijke godheid en die drukt zich uit in de ziel en het lichaam. De ziel is het lerende deel en dat leren of evolueren (ont-wikkelen van wat latent aanwezig is), doet de ziel leven na leven. Achtereenvolgens, dus niet tegelijk. Na elk leven is de ziel weer wat wijzer geworden en die kennis vergeet hij niet: die wordt opgeslagen in het geweten. Dit is een eeuwigdurend proces. Zelfs wanneer we als mens uitgeleerd zijn, nirvana hebben bereikt en het mensdom dus ontgroeid zijn, houdt het niet op. Ook voordat we mens waren, was dit proces al gaande… Dat leerproces vergt tijd, veel tijd. Maar tijd is relatief. Wat voor ons een miljoen jaar is, is voor een verder ge-evolueerd wezen bijvoorbeeld maar een uurtje. En wat voor een eendagsvlieg een heel leven is, is voor een mens maar 1 dag…

  • @Gilbert Coers, Dankjewel Gilbert, we zitten zo’n beetje op dezelfde lijn denk ik… 😉 Het zit hem een beetje in de woorden die we gebruiken. In jouw beschrijving maak je onderscheid tussen Zelf, ziel en levens, en ik zie het proces van incarnatie grotendeels hetzelfde. Voor het Zelf is alle tijd NU, maar dat is voor de incarnerende ziel moeilijk te bevatten… het is al lastig te beschrijven vanuit een normaal dagbewustzijn merk ik altijd 😉 Wat ik met de eerste alinea bedoel, is dat ik merk dat sommige mensen de begrippen ziel en Zelf door elkaar gebruiken, en het eeuwige (hoger)Zelf zien als een aan tijd en ‘karma’ gebonden ziel.
   Ik ben het met je eens dat het voor dat deel van ons dat steeds incarneert een lineair porces is of lijkt. Maar het grappige is, dat ik in de praktijk gemerkt heb, dat ‘vorige’ levens zich onafhankelijk van de huidige persoonlijkheid kunnen manifesteren en als ze bewust en geheeld zijn, totaal niet gebonden zijn aan tijd en zelfs verder kunnen groeien, leren en ‘leven’ in een lichtlichaam. Ik ben zelfs tegengekomen dat ‘toekomstige’ versies van iemands persoonlijkheid de huidige persoon een bezoek kwamen brengen. Tja het blijft een fascinerend onderwerp waarover ik ook nog niet uitgeleerd/ontdekt ben hoor!

  • @Gilbert Coers, PS het begrip tijd in verband met incarnatie blijft een bijzonder (en ingewikkeld!) onderwerp merk ik… ik denk dat, gezien vanuit het eeuwige, goddelijke Zelf alle tijd één is, en vanuit het ervarende, lerende deel van ons dat het incarnatieproces ervaart vanuit de dualiteit, waar tijd zeer reeel is, als een lineair proces. Dus het is maar vanuit welke invalshoek je het bekijkt!

 19. “. Hoe bewuster je bent, en hoe meer je je kunt verbinden met je ziel of Multidimentionale Zelf (ook wel Hoger Zelf genoemd) des te meer zul je merken dat deze een plaats kunnen krijgen in je leven.”

  Ik heb wel gemerkt dat dat in de dagelijkse leven consequenties heeft.

  Zo zat ik eerst enkel met mijn getraumatiseerde incarnatie op een 1 kamerappartement maar na de nodige hulp ben ik toch moeten verhuizen naar een 3 kamerappartement om mezelf, de getraumatiseerde incarnatie en het Multidimentionale Zelf te kunnen huisvesten.

  Sorry, het Multidimentionele Zelf was even aan het woord.

  Herkenbaar en hoopgevende schrijven van Wendy.

  Ik vertaal het even als dat ik NU alle getraumatiseerde geïncarneerde delen in mij die mogelijk nog bestaan kan helen.

  Wat mij wel een handig en praktisch lijkt is dat de mens gaat zien wat het verschil is tussen het Multidimentionele Zelf en de getraumatiseerde geïncarneerde delen.

  Als dat verschil niet gezien/herkent wordt (dat is voor 99,99% der mensch het geval) dan blijft het hoogst waarschijnlijk een blijven handelen en reageren vanuit het getraumatiseerde geïncarneerde deel en is er van heling weinig tot geen sprake.

  Als er het Multidimentionele Zelf is dan is er geen weerstand met het dagelijkse leven zoals het zich voordoet. Het leven is dan een makkie.

  Zijn er de geïncarneerde getraumatiseerde delen dan ontstaat er weerstand met het leven en is het leven er 1 t.b.v. de herkenning en heling van de getraumatiseerde geïncarneerde delen. Zet de feestneus dan maar vast op.

  Wat heerlijk dat ik NU alles helen kan, ik ga direct aan de slag.

  Boterham met hagelslag.

  Help.

 20. Soms als een zielaspect tot dan toe geen aards leven heeft gehad, maar bijvoorbeeld grotendeels vertoefd heeft op andere dimensies dan wel planeten, zij die verbonden met hem/haar zijn,noem ze ET’s, dat er databanken en de Akasha van de aarde wordt geraadpleegd.Als dan een ziel soms “inloopt” (als een walkin) wordt deze data in hem gelegd, omdat het anders onmogelijk is op aarde binnen het collectief veld optimaal te fungeren. Als ziel, dan wel zielsapect op aarde hebben velen data opgebouwd door eerdere levens hier geleefd. Sommige zielen die hier thans nieuw zijn, de aarde helpen, krijgen voordat ze incarneren, dan wel inlopen als walkin, bepaalde data in hun cellulair geheugen. Dit is een geheel nieuw proces waardoor ook regressie therapie zeer beperkend kan zijn in dit stadium van waar we thans zijn, zeker als de therapeut hier niet van op de hoogte is.

  • @Mick, Beste Mick, dat is inderdaad een nieuw en zeer interessant proces wat je beschrijft. De beroemde psychiater Jung heeft ooit gezegd (en ik kan hem niet precies citeren, want ik ken zijn woorden niet uit mijn hoofd) dat een therapeut een client alleen zo ver kan helpen, als hij/zij zelf gekomen is in zijn proces. Dus wanneer je als walk-in/zielsaspect toch assistentie behoeft, is het inderdaad zeer belangrijk een therapeut (eigenlijk zou het woord begeleider meer op zijn plaats zijn) te vinden die zodanig bewust geworden is dat hij/zij hiervan op de hoogte is en ermee kan werken in alle onbevangenheid, niet beperkt door de ideeen en opvattingen van wellicht verouderde informatie van een opleiding of cursus. In dat geval kun je als regressietherapeut zeer goed van dienst zijn. Ik denk dat het in het algemeen zeer belangrijk is als therapeut open te staan en te blijven groeien, en open te staan voor het feit dat alles mogelijk is in het incarnatieproces! Hartelijke groeten, Wendy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in