Merk je dat je bang bent om verlaten te worden, dat je je vaak tekort gedaan voelt en dat je je snel afgewezen voelt? Bevind je je vaak in relaties die je niet voeden, die misschien zelfs destructief zijn? Het is mogelijk dat je in je eerste levensjaren niet voldoende liefde, aandacht en erkenning hebt ontvangen, om het basisvertrouwen te kunnen opbouwen dat nodig is voor gezonde relaties.

Zo rond je eerste levensjaar speelden voedsel, warmte, liefde en contact een belangrijke rol in je ontwikkeling. Als er toen niet volledig aan die behoeften is voldaan, heb je je als kind afgewezen en alleen gelaten gevoeld. Een gevoel zo overweldigend, dat je in reactie niet anders kon dan je terugtrekken en afsluiten. De disbalans in de relatie met je eerste verzorgers wordt weerspiegeld in een disbalans in je chakra’s, met name de eerste drie. In je relaties vind je geen vaste grond onder je voeten, je verliest jezelf in de ander en je ervaart vaak een gevoel van machteloosheid.

Gebrek aan vertrouwen

Als volwassene ontbreekt het je hierdoor aan vertrouwen: vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de ander. Vertrouwen in jezelf gaat over het voelen wat je waard bent en het kunnen vertrouwen op wat je lichaam je aangeeft. Vertrouwen in anderen houdt in dat je durft te rekenen op anderen, jezelf over durft te geven en anderen toe durft te laten. Ervaar je voldoende vertrouwen, dan kan tussen jou en de ander de natuurlijke beweging van geven en nemen ontstaan, en daarmee een gevoel van verbondenheid.

Ervaar je niet voldoende vertrouwen, dan reageer je in het contact met anderen volgens bepaalde strategieën. Steeds als iets je op gevoelsniveau herinnert aan een vroegere pijnlijke situatie probeer je jezelf te beschermen. Dat gaat meestal onbewust: je denkt dat je op weg bent naar verbondenheid, maar doordat je opereert vanuit een emotioneel ondervoede staat, wordt de natuurlijke beweging van geven en nemen verstoord. Zo kun je terecht komen in destructieve en verslavende relatiepatronen.Relatieverslaving en de chakra’s

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Oorsprong in de chakra’s

 • In het eerste chakra heerst leegte en verlatenheid. Het is een gevoel van schaarste, van ‘nooit genoeg’. In combinatie met je angst om los te laten leidt het ertoe dat je niet weggaat uit relaties die je niet meer dienen of zelfs schaden.
 • Het tweede chakra bevat juist te veel energie, die je allemaal richt op je partner. Je wil het liefst totaal versmelten en hebt weinig besef van jezelf los van je relatie. Voor alles wat je wilt, kijk je naar je partner, maar je eindeloze verlangen naar koestering kan nooit volledig worden vervuld. Je voelt je dan ook vaak tekortgedaan en tegelijkertijd voel je je schuldig.
 • In het derde chakra ontbreekt het je aan de energie die nodig is om je eigen leven vorm te geven. Je bent bang voor de kracht van je woede. Liever voel je het peilloze verdriet van het tweede chakra dan dat je je persoonlijke macht omarmt. Je gevoel van eigenwaarde is hierdoor laag en vooral in je relatie heb je de neiging jezelf naar beneden te halen.
 • Vanuit je wijd geopende hartchakra heb je een rotsvast vertrouwen dat de liefde alles zal overwinnen. Maar wat jij liefde noemt, is in werkelijkheid een bovenmatige afstemming op de behoeften van je partner. Dit maakt je afhankelijk en je voelt je snel afgewezen als je partner niet doet wat jij eigenlijk wil. Toch blijf je trouw… Je fantaseert over jullie ‘perfecte liefde’, terwijl de realiteit je keer op keer het tegendeel bewijst.
 • Het vijfde chakra vormt de onuitputtelijke bron voor de gesprekken die je met je partner voert. Je wilt eindeloos praten over jullie relatie en jullie gevoelens voor elkaar. Zo probeer je de liefde steeds weer nieuw leven in te blazen. In deze gesprekken vraag je je partner niet rechtstreeks om je verlangens te vervullen: je wilt dat de ander tussen de regels door leest en je zo ‘als vanzelf’ begrijpt.
 • Dankzij je gerichtheid op anderen vormt zich via je zesde chakra een sterke intuïtie. Je voelt haarfijn aan hoe de zaken ervoor staan, maar dat wil niet zeggen dat je er ook naar handelt: je houdt liever vast aan het plaatje in je hoofd, dan dat je kijkt naar de realiteit van je relatie.
 • In een poging je hartwond te helen staat de spirituele verbinding van het zevende chakra bij jou in het teken van vereniging. Je wilt in essentie dat er iemand voor je zorgt en deze ouder-kindrelatie wordt gereflecteerd in je spirituele verbondenheid.

Opnieuw verbinden

Om het vertrouwen weer te laten stromen is meer nodig dan alleen inzicht in je patronen en de oorsprong van je pijn. Aan jou de uitnodiging om je gevoel van tekort niet langer uit de weg te gaan, maar je er opnieuw mee te verbinden. Door de ervaring van het niet vervuld zijn serieus te nemen en met liefde te onderzoeken open je de poort naar heling. Je leert vertrouwen op de overvloed van het universum en kan putten uit je eigen bron. Geven en ontvangen zie je niet meer als tegenovergesteld, maar als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je ontvangt van harte en ervaart tevredenheid. Doordat je je nu concentreert op wat je wel krijgt, ervaar je de rijkdom van elk mens, inclusief jezelf.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

15 REACTIES

 1. Och dit is het precies! En hier kom ik niet door! Ik ben me van veel bewust, voel hierin heel veel, maar waar ik precies doorheen mag weet ik nog niet. Ook het antwoord voor Grace zorgt bij mij nog niet voor een lichtje. Misschien wil ik het nog niet gegrepen?
  Wel erg fijn om hier de herkenning te lezen!
  Liefs Kim

 2. herkenbaar,,,weet waar de schoen wringt….
  maar toch inmiddels wel de kracht om uit de foute relaties te stappen maar dan…dan sta je alleen,,,,
  ik heb bewust, na het verbreken van de zoveelste “foute vent”(want die trek je nl aan met je verslavingen waarbij ik alleen maar aan mezelf twijfelde en mn zelfvertrouwen weer naar nul schoot,,) ruim n week met mezelf opgetrokken, alleen,,me afgezonderd en weinig tot geen contact gehad met niemand. in het begin was dat erg ongemakkelijk maar na een paar dagen begon het te “dagen”. dat mijn mening, die in mn kindertijd volledig er niet toe deed, dat mijn gevoel, in mn kindertijd tegen gesproken enz ,dat dit alles er gewoon mag zijn , er toe doet en ik echt op mezelf kan vertrouwen, en dat mijn gevoel mij niet in de steek laat ….en wat zou ik tegen iemand zeggen die in een negatieve relatie zit en zie wegkwijnen? juist ! dus waarom dit niet tegen je zelf zeggen,
  ben goed voor mezelf gaan zorgen, ook nooit belangrijk geweest want “oh, als de ander het maar naar zn zin had”
  heb gekeken naar vriendschappen die mij niet meer dienen en ja, dan wordt je wereld klein maar hou de pareltjes over,,,
  schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent en hoe goed en fijn persoon je bent……
  en ja, ach,,,af en toe schiet ik er weer in maar dat mag van mezelf, nu wel…..

 3. Hallo Fiona,

  Dank voor je duidelijke artikel. Een waarheid als een koe. Stap voor stap steeds meer deze ‘nare’ gevoelens omarmen.
  Ik geef het liefde en erkenning.

  Liefs Ruth

 4. Heel herkenbaar.. Ik ga voor heling naar een holistisch energetisch therapeut en daar heb ik wel baat bij moet ik zeggen.

 5. Ik herken me hier volledig in maar nu dus de vraag, wat kan ik er aan doen, hoe kom ik er vanaf? Ik blijf constant in een cirkel ronddraaien en kom hier niet uit.

 6. Zó herkenbaar! Ben HSP ( en heb het misschien daarom ook zwaarder?) en kan met mijn 55 jaar nóg steeds niet aarden……wel duidelijk dat het deze 3 Chakra’s aangaat!
  Ik weet waar het probleem ligt maar hoe kom ik daar? Als je nooit hebt geleerd wat liefde, vertrouwen etc is ken je herb’gevoel toch niet? Of zeg ik nu iets heel raars?

  • Hoi Grace,

   Nee hoor je zegt niks raars 🙂

   Het ervaren van liefde en vertrouwen start met het ervaren van wat er hiervoor in de weg staat. Vaak hebben we de neiging onprettige gevoelens en emoties weg te drukken. Maar juist het toelaten van deze (lichamelijke) sensaties en het doorvoelen ervan zorgt er uiteindelijk voor dat je weer toegang krijgt tot de positieve kwaliteiten die daaronder liggen, zoals vertrouwen en liefde.

   Een therapeut kan je begeleiden hierbij en je bent hiervoor uiteraard van harte welkom in mijn praktijk in Den Haag! (www.souldetectives.nl)

   Groetjes,
   Fiona

  • Hoi Paul,

   (Zie ook mijn antwoord aan Grace hierboven) Door je volledig te verbinden met je pijnlijke gevoelens als die zich aandienen, creëer je de ruimte om ook hun tegenpool ten volle te ervaren.

   🙂

   Groetjes,
   Fiona

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in