Home Hooggevoeligheid Hoe je het hamsterwiel in je hoofd tot rust kunt brengen

Hoe je het hamsterwiel in je hoofd tot rust kunt brengen

hamsterwiel

Ken je dat gevoel dat je hoofd alsmaar rondjes blijft draaien, zoals een hamster die in een hamsterwiel rent? En hoe meer je er van af wilt, hoe harder die gedachten gaan? Hier zijn 3 tips om dat hamsterwiel tot rust te brengen:

1) Verbind met je lichaam

Je kunt het hamsterwiel tot rust brengen door te focussen op je lichaam. Zoals Einstein al zei: “je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waarop het gecreëerd is” dus de problemen van je gedachten kun je niet oplossen met andere gedachten. Als je blijft focussen op je gedachten, kom je er niet uit.

In plaats daarvan kun je verbinden met je lichaam. Als we veel in ons hoofd zitten verliezen we vaak de verbinding met ons lichaam en daardoor onze gronding. Daardoor kunnen de gedachten niet weg en ontstaat dat gevoel dat we in een cirkeltje rond blijven draaien met onze gedachten (en dat het steeds drukker en drukker wordt).

Hoe verbind je met je lichaam? Heel simpel, breng je aandacht ernaar toe en kijk of je je lichaam van binnenuit kunt voelen. Begin bij je voeten, je onderbenen, je knieën, enzovoort totdat je door je hele lichaam bent gegaan. En voel dat alleen al daardoor je hoofd rustiger is geworden.

2) Laat oordelen los

Als je gaat oordelen over de hamster in het hamsterwiel (je gedachten) dan heb je er zojuist een tweede hamsterwiel bij gecreëerd dat heel hard tegen de eerste hamster roept dat ‘ie stil moet worden (zie je het voor je?). Dat gaat dus niet werken.

Kijk of je alles wat er gebeurt in je hoofd kunt accepteren en omarmen. Het is wat het is op dit moment. Door zonder oordeel ernaar te kijken ben je al op het pad van meer acceptatie en daardoor meer rust gekomen.

3) Ga na wat je nodig hebt om meer rust te ervaren

Vaak is de drukte een beschermingsmechanisme. Het voelt vertrouwd en veilig en alsof je in controle bent. Je hoofd denkt na over alle mogelijke opties, alles wat er goed en fout kan gaan en hoe dan te reageren, zodat het ‘voorbereid’ is en het gevoel heeft in controle van de situatie te zijn.

Vraag jezelf af: wat heeft jouw hoofd nodig om die controle voor nu even los te laten?

Wellicht kun je op een dieper niveau van vertrouwen komen door even afstand te nemen. De natuur in te gaan. Tijd voor jezelf te nemen. Of juist een bepaalde actie te ondernemen die je al tijden uitgesteld hebt zodat je je daar niet meer druk over te maken.

Vraag jezelf af: wat heb ik nu nodig om meer rust te ervaren?

Kijk wat er in je opkomt en hoe je daar gehoor aan kunt geven vandaag, op dit moment.

GEEN REACTIES

Mobiele versie afsluiten