schelden

schelden* Doorstrepen wat niet van toepassing is.

Het verbaast me soms nog hoeveel mensen niet in de gaten hebben wat ze zeggen. Alsof woorden geen energie hebben. Alsof woorden gewoon maar langs je af glijden. We weten tegenwoordig dat woorden wel degelijk veel impact op ons hebben. Wanneer er veel gepraat wordt over het slechte weer of over dramatische gebeurtenissen in het nieuws, kunnen we sip of down worden. En het gebeurt veel vaker dan we in de gaten hebben.

Wat ik je wil vragen, is of je ‘s in gedachten terug wilt gaan naar de scheldwoorden die je op je af kreeg. De mijne waren: flapoor, soepstengel en lantaarnpaal. Binnen het gezin waren er nog veel meer liefkozende woordjes, zoals: ‘nare meid’, ‘onuitstaanbaar kind’, ‘akelige meid’, ‘verwend nest’, ‘lui varken’, ‘slechte meid’, ‘langpootmug’, ‘ondankbaar kind’ en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik was wel een pittige puber, dat geef ik toe.

Rode knop

Dit soort scheldwoorden hebben allemaal invloed op je. Nu is het zo dat kinderen veel kunnen hebben. Als ze ‘s een keertje zulke scheldwoorden horen, doet ze dat nog niet zoveel, maar als ze dit keer op keer, dag in dag uit, jaar in jaar uit horen, dan gaan de woorden ‘vlees’ worden. Dan krijgen ze vorm in je lichaam, als een soort ‘rode knop’. Je maakt er dan in jezelf overtuigingen van, om het maar te begrijpen waarom ze je zo noemden: ‘Ik ben lui’, of ‘Ik ben niet te vertrouwen’ of ‘Ik ben slecht’.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik had ooit ook zo’n rode knop: ‘Ik ben niet te vertrouwen.’ Toen mijn directeur voor de grap tegen een collega zei: “Je moet zo wel controleren of het klopt wat ze zegt, hoor.” ging ik helemaal op tilt. Voor mij was dat grapje als een rode vlag op een stier. Ik heb mijn directeur erop aangesproken en pas veel later begreep ik dat het echt een grapje was. Interessant soort humor, trouwens.

Wat wel heel mooi is, is dat als mensen nu nog opmerkingen in die richting maken, het me niet meer raakt, omdat ik nu weet dat het niet waar is. Dat is wat ik met de MIR-Methode heb kunnen helen.

Het zit in de 9 stappen verwerkt. Je mag dit keer zelf uitpuzzelen in welke van de 9 stappen de heling voor deze ‘rode knoppen’ zit. Ik wil je namelijk iets anders leren.

De rode knoppen-oefening

Zie het maar als een leuk spel. Je haalt de scheldwoorden van toen terug en gaat ze allemaal ‘de vrede geven’. Dat betekent dat je een scheldwoord hardop zegt en tegelijkertijd je hand aait. Je herhaalt de scheldwoorden dan zo vaak als je kunt, heel rustig, heel vriendelijk, terwijl je blijft aaien. Op een bepaald moment, na een keer of 20, verliezen de scheldwoorden hun kracht, omdat je er zoveel tederheid tegenover zet. Je geeft dan zoveel liefde en vrede aan de scheldwoorden, dat het loze woorden worden die je niet meer raken. Het kan wel even ontroerend zijn, maar dat wordt vanzelf minder. Gewoon doorgaan met aaien! Als je klaar bent, doe je alle 9 stappen van de MIR-Methode.

Uittesten of je rode knop nog werkt

rode-knopAls je wilt, kun je daarna gaan uittesten of de rode knop nog werkt. Ik heb ‘s met een collega deze oefening gedaan en dat werd hilarisch. Zij schold mij telkens uit, op rustige toon, voor alles wat mij maar raakte. ‘Je bent een leugenaar.’ ‘Je deugt niet.’ ‘Je bent een sukkel.’ en terwijl ze dat zei, bleef ik mijn hand aaien en bleef ik voelen of het me nog raakte. Dat was dan eerst best pijnlijk, maar ik merkte gaandeweg dat ik van binnen voelde dat het geen waarheid was en dus deden de woorden me geen pijn meer.

Ik wens je toe dat het voor jou ook zo werkt. Bedenk dat je jezelf altijd kunt helen op de woorden die iemand tegen je gezegd heeft. Wis het allemaal maar lekker uit!

Vraag aan jou: welk scheldwoorden herinner jij je? En merk je dat het minder wordt door er vrede in te aaien? Schrijf je ervaringen hieronder!

Veel geluk en vrijheid gewenst!
Mireille Mettes http://www.mirmethode.nl/
oktober 2013

P.S. Stuur dit artikel gerust door naar anderen! Je kunt aan de linkerkant en hieronder de knop voor Facebook, Twitter en Linked-in vinden. Dankjewel!

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

17 REACTIES

 1. @Robert, het is geen bewijzen, ik hoop dat zij inziet dat ze te snel is met conclusies trekken en ik hou er tegenwoordig geen naar gevoel meer aan over, wat ik vroeger wel had.

  • Hallo Elles,

   Wat ik eigenlijk wil zeggen : waarom wil je haar dan iets aantonen (“kijk ik heb dit bij, en doe niet zo”), waarom kun je dat niet gewoon bij haar laten?

   Zoals je dit opschrijft geeft mij de indruk dat je twijfelt aan jezelf, dat je iets fout doet. De oplossing is dan mijns inziens niet om een ander aan te tonen dat je goed bezig bent, maar dat je de oorzaak aanpakt waarom je denkt dat je niet goed bezig bent.

   Dit is mijn kijk op de zaak, en ik hoop dat je er wat aan hebt, dat is de enige intentie die ik hiermee heb.

   Hartelijke groet, Robert

 2. Hoi,

  Het klopt wat mij betreft als een bus dat jijzelf overtuigingen over jezelf creeert. Dat kunnen oordelen, verwijten en ook ontkenningen zijn. Schelden is niet de enige trigger hiervoor. Het gaat er om dat er iets gebeurt waardoor jij een ‘overtuiging’ over jezelf creeert. Heel specifiek en concreet.

  Naar mijn visie ligt dat altijd in het verlengde van jouw levensles. En omdat het delen van je levensles zijn, kun je dat enkel écht achter je laten als je er bewust bent wat die ‘overtuiging’ dan precies is, welke gevoelens hier aan ten grondslag liggen, hoe het werkt.

  De MIR methode lijkt wel een beetje op EFT/BSFF waar ik veel mee heb gedaan in therapievorm. Ik was altijd tevreden met de sessies, maar ik kwam nooit bij de bron/oorzaak van mijn klachten, waardoor mijn klachten terugkwamen. Zolang je niet echt bewust wordt en hoe je dit kunt transformeren, kom je niet bij de oorzaak.

  Hartelijke groet, Robert

 3. @Lia, dat ben ik met je eens, je kunt je de scheldwoorden aantrekken en je kunt denken, dit past niet bij mij dat is iets wat bij degene die schuld hoort. Voel je je gekwetst dan geef je de ander diep in je hart gelijk.

 4. Ik kreeg vroeger en nu nog trouwens van die scheldwoorden naar mijn hoofd geslingerd als; dat doe je goed, ga zo door, je bent de beste, oh wat hou ik van je, als jij er toch niet was.

  Ik krijg het maar niet uitgewist.

  Ach als het kind toch eens was terug gaan schelden en zijn boeltje had gepakt, maar ja die afhankelijkheid en die maakte ook dat je alles voor zoete koek aannam en geloofde.

  Trouwens niets mis met de MIR Methode, al ben ik liever een voorstander (ik overdrijf nu vreselijk) van ook de oorzaak herkennen van hoe dingen ontstaan, om te ‘voorkomen’ dat methodes enkel een verstandelijk foefje worden/blijven ipv van dat ‘oude energie’ daadwerkelijk oplost.

  Ach wat MIR (zal zo eens kijken waar de letters voor staan) ik weer.

  • Het is helemaal niet nodig om de oorzaak van schelden, kwetsbaarheid, afhankelijkheid, etc. te ontdekken.
   Het is voldoende om te Zijn en bewust te Zijn.
   Kwestie van waar de aandacht zich op richt.

 5. Meestal reageerde ik niet als iemand, bot reageerde, maar had daar uiteindelijk toch last van. Ik train me erin om rustig te blijven en vriendelijk te zeggen wat ik er van vind.V.b. als iemand geirriteerd reageert als ik met mijn honden langs een verzorgingshuis loop, met: Weg hier het is hier geen poepparadijs o.i.d. Zeg ik vriendelijk doch beslist, Inderdaad,mevrouw/mijnheer maar ik ruim het wel op, kijk en dan toon ik mijn plastic zakjes.

   • @Lia,Dan heb je wel een plastic boodschappentas nodig.
    Voor de duidelijkheid, ik liep alleen met hondje langs, aan de lijn met zakjes bij me. Normaal zou ik me na zo’n pinnige voorbarige reactie ongelukkig voelen, maar na de MIR-methode voel ik me ietsje meer ontspannen, reageer dan rustig, laat zien dat ik uit ander hout gesneden ben dan zij vermoedt en de kou is uit de lucht.

    • @elles,

     Waarom heb je het gevoel dat je iets moet ‘bewijzen’ aan haar? Is het eigenlijk niet zij die jou onterecht bevooroordeeld en een stukje irritatie op jou projecteert?

     Groeten Robert

 6. Er is een bestaande methode waarin het herhalen van de pijn (niet alleen de woorden die je naar je toe geslingerd kreeg, maar ook je eigen pijnlijke gevoelens)helend werkt.
  Je blijft het herhalen totdat je voelt dat het minder wordt en dan verschijnt er in je gedachten een ander inzicht die de pijnpunten verdiept.
  Zo kan je verder gaan naar de oorzaak van een pijnlijk gevoel. Wel aan te raden om dit onder begeleiding te doen.

 7. Sinds juni ben ik werkzaam als facilitairmedewerker in een groot ziekenhuis. Een nieuwe uitdaging na 40 jaar hoofdzakelijk kantoor-gerelateerd werk te hebben gedaan.

  Wat mij opvalt is dat mensen heel geraffineerd en waarschijnlijk onbewust mensen uitschelden cq kwetsen.
  Nog nooit heeft iemand mij gevraagd vindt u het werk leuk wat u doet, Goh bijzonder dat u als man huishoudelijkwerk doet of goed dat u dat doet. Dit werk moet ook gebeuren. Woorden van gelijke strekking bezig ik nooit naar een bakker of buschauffeur. Nu kom ik het dagelijks tegen.

  Ondanks dat de zgn belangstelling positief lijkt schuilt er ook veroordeling in deze opmerkingen. Er moet iets in de vraagsteller zijn dat zulke vragen oproept. Nu ik het een paar maand aangehoord heb bespeur ik dat het begint te irriteren. Bedankt voor de tip om in het vervolg zulke opmerkingen handenwrijvend tot mij te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in