Hoe voorkom je najaarsmoeheid, winterblues of burn-out?

De wisseling van de seizoenen is buiten goed zichtbaar. De natuur maakt zich op voor een periode van rust en verstilling. Als wij de natuur zouden volgen, en het de komende tijd ook wat rustiger aan zouden doen, zouden we misschien minder vaak opgebrand raken. Hoe kun je meer leven naar je natuurlijke aard?

Voorkom burn-out, volg de natuur

Door te kijken naar de seizoenen. In de lente ontstaat nieuw leven, het is de tijd voor een fris begin. In de zomer is er expansie, we gaan naar buiten, alles staat in bloei. De zon schijnt en we bruisen van de energie, ook laat op de avond want het is nog warm en licht buiten.

In de herfst kunnen we oogsten, we plukken de vruchten van wat we eerder hebben gezaaid en gevoed. Daarna vallen de bladeren. We laten los wat we niet meer nodig hebben en bereiden ons voor op de winter. In die periode keren we naar binnen. Het is vroeg donker, koud. We willen eerder gaan slapen.

Midwinter is de tijd om ons te bezinnen. In onszelf gekeerd en lekker warm in huis, staan we stil bij wat echt belangrijk voor ons is. We laten dingen rusten en vanuit de diepte ontstaan. In het voorjaar kunnen de eerste kiemen weer opkomen. De cirkel is rond.

Het kan niet altijd zomer zijn

Het klinkt mooi en vanzelfsprekend, maar wie leeft in het dagelijks leven echt op deze manier? In onze maatschappij worden we geacht voortdurend in hetzelfde tempo te werken, extravert te zijn, onszelf te laten zien en resultaat te halen. Alsof het altijd zomer is. Maar hoe natuurlijk is dat?

Als je stil staat en goed voelt in je lichaam, waar heb je dan behoefte aan in deze periode? Door met je aandacht naar binnen te keren, kun je je verbinden met een bron van inspiratie en energie. Hierdoor kun je je weer opladen.

Burn-out en de seizoenen

Als je altijd in de zomerstand staat en naar buiten gericht bent, ga je voorbij aan een natuurlijke behoefte aan rust, aan even stilstaan en je terugtrekken. Je energievoorraad loopt op die manier leeg en krijgt niet de kans om weer aangevuld te worden.

We putten onszelf collectief uit door altijd ‘aan’ te zijn. We verstoren het natuurlijke evenwicht tussen actief en passief, naar buiten en naar binnen. Daardoor kunnen we in de herfst en winter in een dip raken, zowel fysiek als emotioneel. Hoe fijn zou het zijn als je in de winter af en toe even ‘uit’ mag of een paar maanden op een lagere stand zou mogen functioneren?

Wie raakt burn-out

Burn-out treft over het algemeen mensen die zich verantwoordelijk voelen en het goed willen doen, vaak hoogsensitieve mensen. Ze zijn gevoelig voor verwachtingen van anderen en willen hieraan voldoen. Als je zo in het leven staat, gericht op de omgeving, dan geef je al snel meer dan je krijgt. Deze onbalans kan niet langdurig bestaan zonder schade te berokkenen aan je gezondheid.

De werksituatie vraagt dit vaak van ons, en we kunnen ons niet zomaar onttrekken aan de groep. Een organisatie is te zien als een systeem: een complex geheel van relaties, met een samenhang en een doel. Werknemers hebben te maken met de voorwaarden die de functie stelt, gebruiken in de organisatie en verwachtingen van collega’s.

De eisen van het systeem

Met deze druk leven velen, en we vinden het vaak volkomen normaal. Maar deze manier van leven geeft contante stress. Als stress te lang voortduurt, kan die schade geven aan je lichaam. Wie het teveel wordt, valt uit. En dat zijn er dus steeds meer. Ik zie burn-out als een signaal: wil je zo doorgaan of is het tijd om het over een andere boeg te gooien?

Op het werk is het niet altijd makkelijk, of mogelijk, om je eigen ritme aan te houden. Toch kan het voor je gezondheid nodig zijn om dit wel te doen. Bespreek het met je leidinggevende, als je voelt dat je het beter even wat rustiger aan kunt doen. Het is tenslotte voor de hele organisatie beter om burn-out te voorkomen.

De boodschap van burn-out

Burn-out wil zeggen: ‘luister naar je lichaam, voel wat je nodig hebt en zorg voor jezelf’. Dit past niet altijd in het plaatje van anderen, die mogelijk andere verwachtingen en belangen hebben. Afgaan op de innerlijke stem en je eigen weg gaan, kan dan ook best spannend zijn.

Als je leert om voor jezelf te kiezen, kun je je bevrijden uit de vicieuze cirkel van uitputting. Dan kun je de natuurlijke kringloop volgen. Door ‘moeten’ en andere ballast los te laten, als de boom die zijn bladeren laat vallen, kun je komen tot waar het wezenlijk om gaat in je leven.

Deze kans om je essentie te vinden, bieden nou net de herfst en de winter. Daarom: laat het dit seizoen geen dip worden, volg de natuur en kies voor verstilling.

© Lusanne Hogeweg

Leestip:

Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt.

Picture of Lusanne Hogeweg

Lusanne Hogeweg

Lusanne Hogeweg deelt haar kennis over de medicijnwiel numerologie, persoonlijke ontwikkeling en je missie leven. Op de website kun je gratis online workshops doen om kennis te maken met de wijsheid van het medicijnwiel en met Lusanne. Ze biedt 1-op-1 readings waarin ze inzicht geeft in je persoonlijke medicijnwiel en masterclasses voor coaches waarin je zelf leert werken met de medicijnwiel numerologie. Voor meer info zie medicijnwielnumerologie.nl. Daarnaast heeft ze een re-integratiebureau voor hoogsensitieve personen die na een burn-out werk zoeken waar ze weer energie van krijgen, zie vialusanne.nl.
5-hoek

Overige artikelen

Met jezelf verbinden middels Geweldloze Communicatie
Verantwoordelijkheid nemen: De Kracht van Geweldloze Communicatie
Gronding : 3 redenen waarom je niet zonder kunt als je hooggevoelig bent
Zes ondersteunende principes voor ouders van hooggevoelige kinderen
Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
De kracht van woede in zeven stappen
Je huis beschermen met bergkristal
Innerlijk leren luisteren
15 mythes over hoogsensitiviteit
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect