seks en spiritualiteit

Seks en spiritualiteit hebben geen gelukkig huwelijk. Volgens de oosterse tradities moeten we begeerte overstijgen, en volgens de westerse is seks een zonde. En dan hebben we nog de absolute goeroes die vinden dat we alleen maar energie zijn; dat lijf zit vooral in de weg. En toch: seks en god moeten toch makkelijk te verenigen zijn? Wat anders dan seks brengt ons zo direct naar die staat van eenheid?

Seks en spiritualiteit

De combinatie van seks en spiritualiteit leidt tot een behoorlijk verwarrend onderwerp: het celibaat vormt absoluut geen garantie voor zuiver gedrag, en in landen waar seksualiteit in naam van god het sterkst wordt onderdrukt, kijken ze het meest naar porno. Aan onze kant van de wereld ligt de nadruk weliswaar op goddelijke lijven, maar dat seks het grootste bewustzijn kan ontsluiten, of hoe je dat doet, dat leert niemand.

Transformatie

Wat je er in ieder geval over kunt zeggen, is dat seks een weg van transformatie kan zijn, van heling, net zoals yoga, energiewerk of meditatie. En hij is best aanlokkelijk; een stuk gezelliger dan twintig jaar lang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op je kussen zitten. Er zijn goeroes die het pad afraden, omdat het de steilste weg is (hij gaat dus lekker hard), maar tegelijkertijd ook de gevaarlijkste. Want de begeerte verblindt. Het willen bevredigen van verlangen kan ook destructieve vormen aannemen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

seks en energie

Trauma’s

Als we iets kunnen stellen, dan is het dat het samenbrengen van seks en spiritualiteit flinke uitdagingen met zich meebrengt. Allereerst omdat seksualiteit direct verbonden is met de eerste chakra’s (basis- en navelchakra). En precies daar is de energie het meest ‘verdicht’. Hier zijn de grootste trauma’s opgeslagen; verwondingen die onder meer te maken hebben met geweld, ontkenning en verlating. En daarvoor hoef je echt geen fysiek of seksueel misbruik te hebben meegemaakt. Ook kleinere ‘ontwikkelingstrauma’s’ kunnen de energie in je onderste chakra’s ‘bevriezen’, zoals de scheiding van je ouders.

Taboes

Ten tweede is er geen ander aspect van het leven waarmee zoveel taboes en conditioneringen samenhangen. Hoe snel voel je je wel niet afgewezen tijdens seks? Hoe vaak ga je wel niet over je grenzen? Seks brengt beperkende overtuigen razendsnel omhoog, en de lijst is eindeloos: ik ben niet goed genoeg, mannen zijn maar in één ding geïnteresseerd, ik ben de liefde niet waard, ik ben lelijk. Hoewel er altijd de belofte is van extase en eenheid, is er tegelijkertijd de oude pijn die wordt aangeraakt en die ons daar vanaf houdt; die ervoor zorgt dat we niet echt in verbinding kunnen zijn.

Tot slot gaat het ‘resultaat’ erg snel in de weg zitten. Immers: zodra de begeerte omhoog komt, willen we toewerken naar het orgasme. Het lijkt vrijwel onmogelijk om gewoon te ‘zijn’ met die intense energie van verlangen, om die door je heen te laten stromen. En juist dat is wat elk pad van verlichting vraagt: het doel en streven loslaten, zodat je bewogen wordt door het proces van de reis.

Tantra

De andere kant van het verhaal is dat seks de energie in het onderlijf flink laat stromen. De levensenergie die in je basis huist, wordt erdoor geactiveerd, en zorgt dat wat lang (of kort) geleden is vastgezet, weer in beweging kan komen. Diep verdriet of grote boosheid bijvoorbeeld kunnen ‘uit het niets’ omhoogkomen. Daarom lucht ook niets zo op, biedt niets zoveel ruimte, als goeie, verbonden seks.

Zo’n ontlading, zo’n moment van heling, kan spontaan plaatsvinden, tijdens een intense vrijpartij, maar de weg erheen kan door partners ook bewust worden ingeslagen. Dat is wat bij tantra gebeurt. Volgens tantralerares Margot Anand is de definitie daarvan: “De kunst om van de dikwijls tegenstrijdige aspecten van jezelf of je persoonlijkheid een geheel te weven, met het doel je bewustzijn uit te breiden.” Het gaat dan om het samenbrengen van het hoogste (de spirituele chakra’s boven het hart) en het laagste (de ‘aardse’ chakra’s onder het hart), het licht en de duisternis, je geest en lichaam, en het manlijke en vrouwelijk in en buiten jezelf.

Tot slot

Wat is er nodig voor die goddelijke seks? Dat staat beschreven in duizend boeken, maar een paar aanwijzingen:

 1. Zie je lijf als je tempel. Het is niet minder dan heilig.
 2. Wees aanwezig in je lichaam.
 3. Vertraag. Vooral vrouwen hebben dat nodig, omdat ze langzamer opwarmen.
 4. Communiceer. Alleen als beide partners zich echt veilig voelen, kan volledige ontspanning en openheid ontstaan.
 5. Laat het orgasme als doel los. Het komt of niet, afhankelijk van het moment. Als er al een doel is, dan is het aanwezig zijn bij alles; ieder moment van genot, elke streling, elke ademhaling, elk lichaamsdeel verdient aandacht.
 6. Tot slot: de man geeft aan de vrouw. Leraar Barry Long zegt: “Het is zijn taak om haar te behagen. Hij is hier niet om iets voor zichzelf te nemen. Hij is hier om te geven, en daarna nog een beetje meer te geven. En nog meer.” En dat is uiteindelijk ook voor hem de moeite waard, omdat haar lichaam de poort is naar het oneindige. Alleen via haar kan hij de extase ervaren die voorbijgaat aan het ‘gewone’ klaarkomen.

Boeken over seks en spiritualiteit

‘Liefde en goddelijke seks’, Margot Anand

‘Liefhebben, de weg van seks naar liefde’, Barry Long

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. Mooi over scheiding van je ouders, wat tot uiting kan komen in bevroren chakra’s. Bevrorenheid laat kou zien, maar niets is minder waar. In die kou zit namelijk ook vuur. Je kent het wel, letterlijk als je tong tegen een ijsje aanplakt dat het koud en als brandend voelt… Kou en vuur zijn nog niet in vergeving gekomen. Letterlijk dat je jezelf nog niet aan jezelf durft te geven, laat staan aan een ander.

  Toch kan bevriezing ook een keuze zijn geweest, om de sexuele energie van beide ouders af te stoten, zodat je geen ‘sexueel product’ of uitkomst bent van de ouders. Vooral ouders die samen een sexuele worsteling doormaakten (religie), kan zorgen, dat als jij geniet, je het idee/gevoel hebt dat jouw ouders ‘meeliften’ op jouw sexuele energie. Dan krijg je een soort ‘incest gevoel’ wat niet werkelijk plaatwond als ervaring, maar je kunt het wel zo ervaren.

  Ik ontdekte recentelijk, dat ik een soort ‘innerlijke man beeld’ in stand hield die mij had geholpen met ‘niet voelen’. Maar tegelijkertijd voelde ‘hij’ zich zo schuldig over sexualiteit en ervaringn dat het niet omgezet kon worden in genieten en gewoon doen en ervaren en zien waar je tegenaan loopt…
  Uiteindelijk zijn functie begrepen en met I LOVE YOU en: I respect your sovereignty ofwel: Ik respecteer jouw souvereiniteit en Goddelijkheid. Telkens als die grens van ‘niet mogen’ opkomt, zeg ik die nu en stilaan, laat het ‘los’. Ik heb het zelf vastgehouden als een droom man luchtkasteel, waardoor ik altijd helemaal okay leek te zijn met mijn alleen zijn door de jaren heen. Ik had ‘van binnen’ een soort man die de eenzaamheid opvulde en geen eisen stelde…

  Inmiddels zie ik ook de contacten die ik daarop aantrok. Fijn en gezellig met elkaar, ook diepe dingen des levens, maar niet naar zichzelf teruggekeerd zijnde. En dat is okay. Maar de versterkte blokkades hoeven elkaar niet meer aan te raken. Time out genomen van mijn vrienden.

 2. ik vind het een nogal therapeutische benadering van seks. Ik ben dat zo ontzettend zat inmiddels. Ik geloof meer in speelsheid, in onbevangenheid. Juist door regels ontstaan er weer nieuwe schuldgevoelens, net alsof je aan alle voorwaarden kunt en moet voldoen om maar weer de hoogst-mogelijk-bevredigende seks te beleven. Waarom?

 3. “Ik” ben het er niet mee eens.
  “Ik” wel, “ik” zie het zo.
  “ik” ben spiritueel.
  “ik” ben nog spiritueler want “ik” heb dit level bereikt kijk!

  Er wordt besproken of bepaalde handelingen zoals sex in dit geval wel of niet de spirituele “groei” bevordert en hoe het dan ingevuld dient te worden.

  Leren leven vanuit het “zijn” staat vergt veel voor het “ik”. Zodra “ik” spreekt en het lichaam “leidt” in denken en handelen vertroebelt op dat moment de doorstroom van het zuivere energie.

  Als op dat moment het lichaam nodig heeft om van opgebouwde spanning af te komen en energie te ontladen en dit verlangen niet door het ego getriggerd wordt, is het op dat moment nodig geweest voor de doorstroom van de zuiverste liefdesenergie.

 4. Best een mooi artikel, maar uiteraard hoort er vanuit het menselijke denken een stukje commentaar bij.

  – Zie je lijf als je tempel. Het is niet minder dan heilig.

  Leuke gedachte, maar met een maatschappij die de massa liever en onwetend vol stopt met voedingsloze vulling uit de nietzosupermarkten ziet de gemiddelde mens het lichaam eerder als een “prop maar vol vreetschuur” dan als een tempel. Deze gedachten worden al gevoed vanaf het kindzijn en het is bijzonder lastig om er niet aan mee te doen of immuun te zijn voor de heftige vorm van gedachten controle die bijvoorbeeld bedrijven zoals Coco Cola,Red Bull en die Roodgele clown dagelijks voorbij laten komen.

  – Wees aanwezig in je lichaam.

  Daarmee kom ik weer terug bij het bovenstaande. Een tempel is een fijne, vredige en mooie plek om “aanwezig te zijn”. Ziet je lichaam er uit als die volgepropte vreetschuur dan wil je daar niet wezen. Resultaat: schaamte, onrust, ontevredenheid, taboo (naar het naakte lichaam toe) en jaloezie (vooral gevoed door het idee dat de mens perfect moet zijn).

  – Vertraag. Vooral vrouwen hebben dat nodig, omdat ze langzamer opwarmen.

  Vertragen in de een wereld die draait om schijnbaar kostbare tijd die wordt ingevuld vanuit de eeuwenoude menselijke beperking m.b.t. tot tijd. Anders gezegd: wie heeft er in deze “snel, snel, snel” maatschappij tijd over om daadwerkelijk op een hogere frequentie te genieten van een sexuele beleving? De gemiddelde “wip” duurt 7 tot 14 minuten. Dat is het gemiddelde! De gemiddelde MVM (Maatschappelijk Verantwoorde Maatschappij) man ziet zijn partner eerder als een magnetron. Je stopt er wat in wacht een paar minuten en het “eten” is klaar! Waar hebben die mannen ooit gehoord van het feit dat een vrouw moet voorverwarmen? Dat een vrouw op haar ware natuurlijke hoogtepunten kan komen ( en soms kan blijven voor langere tijd) als je die oven goed heet stookt? Dat de oven tijd nodig heeft om af te koelen? Wie heeft dat ooit op school meegekregen tijden de zeer beperkte sexuele voorlichting geven vanuit onwetendheid?

  – Communiceer. Alleen als beide partners zich echt veilig voelen, kan volledige ontspanning en openheid ontstaan.

  Mensen in deze maatschappij praten de hele dag, maar zeggen niks. Ze horen van alles, maar luisteren niet. Kijken de hele dag naar van alles, maar zien niks. Ervaar de mensen die ons land zogenaamd besturen. Praten de hele dag over problemen. Terwijl een beetje spiritueel ontwikkeld persoon weet dat datgene wat je aandacht geeft alleen maar zal groeien. Echt oprecht vanuit de combinatie van het hart en het denken communiceren zal men moeten leren en dan niet vanuit het menselijke denken. Je kan dan niet verwachten dat als je tegen een gemiddeld persoon zegt: “Je moet communiceren!” dat die persoon weet wat echt communiceren is. Bovendien leeft (en vooral overleeft) de mens in een wereld die draait op angst en beperkingen. Waar is de veiligheid? Waar is de ware vrijheid? Als we tegenwoordig ons niet eens meer sexueel mogen uitdrukken? Wereldwijd wordt de druk opgevoerd om de geluksexzaligheid compleet uit onze natuurlijke staat van ‘zijn’ te halen. Zelfs vele verlichte personen, guru’s, mentors, coaches en de zogenaamde “wakker geworden” mensen doen hier in volle overgave aan mee. Bijna altijd uit angst, maar veelal uit onwetendheid. Sex, sexuele energie, sexueel denken, doen en ‘zijn’ past niet in deze maatschappij.

  – Laat het orgasme als doel los. Het komt of niet, afhankelijk van het moment. Als er al een doel is, dan is het aanwezig zijn bij alles; ieder moment van genot, elke streling, elke ademhaling, elk lichaamsdeel verdient aandacht.

  Wederom een uitspraak die makkelijk te maken is, maar niet zal binnenkomen als je je hele leven al bezig bent met die 7 tot 14 minuten “sex”. Een gemiddelde relatie heeft naast hun gewone leven zoiets als een sexleven. De sex is daarom geen natuurlijk onderdeel van het gewone leven. Het speelt zich ergens af in een ruimte waar de gordijnen dicht gaan en niemand die mag weten dat het daar gebeurt. Ons “doel” hier op aarde, in deze tijdlijn, in deze dimensie, is om als multi-sexuele oneindige gelukzalige energiewezens te leren en genieten. Dus leren genieten is een mooie en vooral natuurlijke combo van die twee. Als je vanaf je geboorte geleerd wordt om alleen maar vanuit het IQ te denken en de drie andere hoofdvormen van intelligentie komen niet eens meer aan de beurt tijdens een belangrijke periode van het leren dan weet je dat die mensen problemen gaan krijgen op het gebied van genieten.

  De andere drie hoofdvormen zijn FQ = Fysieke intelligentie. Het ont-dekken en leren wat je lichaam is, kan en waar het op reageert.
  EQ = Emotionele intelligentie. Bestaat niet eens meer op school. Meer dan 70 IQ testen vanaf de kleuterschool tot het moment dat iemand gaat werken. 70!!!
  LSQ = Liefdes en sexuele intelligentie. Spreekt voor zichzelf, maar totaal onbekend bij 98 tot 99% van de MVM mens. Ja, ik weet dat hoort SQ te zijn, de Spirituele intelligentie, maar die is tegenwoordig ook al compleet uit elkaar getrokken en gepornoficeerd. Er wordt veel, veel geld verdient door mensen die DENKEN dat of net doen alsof ze spiritueel zijn.

  “Tot slot: de man geeft aan de vrouw. Leraar Barry Long zegt: “Het is zijn taak om haar te behagen. Hij is hier niet om iets voor zichzelf te nemen. Hij is hier om te geven, en daarna nog een beetje meer te geven. En nog meer.” En dat is uiteindelijk ook voor hem de moeite waard, omdat haar lichaam de poort is naar het oneindige. Alleen via haar kan hij de extase ervaren die voorbijgaat aan het ‘gewone’ klaarkomen.”

  Bull shit! Op een hogere frequentie ervaren, delen, geven, nemen en vermenigvuldigen is een energetisch samenspel. Een kosmische sexuele samensmelting die gecreëerd kan worden vanuit 100% inzet en overgave van beide energiewezens. De oervrouw, het sexuele oerwezen, is net zo krachtig als het manwezen, maar ook dat is er inmiddels wel aardig uit geramd. Een vrouw mag geen vrouw meer zijn en al helemaal geen sexueel oerwezen. Schaamte, taboos en angst spelen in deze maatschappij de hoofdrol op sexueel gebied. Die oneindige poort naar extase kan je net zo goed vanuit je eigen geluksexzaligheid ervaren. Ja, toegegeven, het is leuker en fijner met een partner die sexueel compatible is, maar ieder die niet eens onvoorwaardelijk van zichzelf kan houden en kan genieten zal die extase nooit ervaren.

  Tijdens mijn werk komen vele mannen binnen met allemaal hetzelfde probleem, als de vrouw geen zin heeft gebeurt er niks tot weinig. Hedendaagse vrouwen zijn hun ware sexuele oerkracht vergeten of het is vertroebeld, vergiftigd, vastgeroest en/of verkracht (en dan heb ik het niet over die paar schijnbaar zeldzame uitzonderingen die veelvuldig voorbij komen in de media). Weinig mannen hebben het vermogen, de skills, de kennis en bruikbare wijsheid op sexbied om daar door heen te breken of open te breken. Mijn excuus voor het gebruik van die woorden op dit gebied…

  Warme groet,

  Max.

  • Zoist maar net, Max, Jij hebt het allemaal Kristal Helder geformuleerd en je hebt helemaal gelijk, want Ik kan jouw Stelling enkel maar Super positief bevestigen.
   Flinke Pluim voor jou!
   LWG,
   Maks

 5. De Westerse Christelijke Godsdienst is juist heel erg seks positief. God heeft het bedacht, het mag zo heet en opwindend mogelijk. Maar wel binnen het verbond van het huwelijk.

 6. Wat ik een beetje mis in het verhaal is dat sex voor een man vaak een prestatie kwestie is, kraak ‘m maar eens af dan is het zo afgelopen met de erectie.
  Voor vrouwen is sex vaak een emotionele kwestie, vreemdgaan wordt door beiden partijen vaak heel anders gezien.
  Maar graag uw reactie, misschien zit ik er wel helemaal langs.

  • Mannen die het alleen maar gaat om de prestatieseks hebben er helemaal niks van begrepen.
   Of mannen die alleen gericht zijn op zichzelf en de doorgewinterde vreemdgangers. Dan zou ik tegen zo’n man kunnen zeggen:

   “Having a vagina doesn’t
   stop me from
   believing that my
   balls are bigger
   than yours”.

 7. Ik zelf zeg altijd; er zijn 2 manieren om “HET”te doen, platte seks (voor je behoefde) deze is kortstondig bevredigend. de 2de is de liefde bedrijven, dit is intens voelen in plaats van het presteren en werken naar het klaarkomen. net wat het stuk al beschrijft, bestrijkt het hele lichaam in alle rust (mannen zijn bang te falen als z’n jonge heer slap word, begrijpen niet dat dit geen afkeuring heeft bij een vrouw, net als de grote van zijn jongeheer, toch dames?) samen genieten van elkaar daar gaat het om. trouwens bij het naakt zijn, heb je ook een betere aarding. ik zelf ben “naturist” voor een naar mij acceptabele norm (dat betekend: wanneer het kan en uitkomt). dan last but not least; je kan alleen liefde geven als je het hebt, net als geld, als je het niet hebt,,, kun je het ook niet geven, pas als je zelf-liefde hebt kun je het een ander geven en delen met elkaar. met de chakra’s klopt ook, daar is een mooi brugje voor die heet “wortelchakra”
  hier een voorbeeld daarvan:

  leven vanuit je wortels:
  (W)Warmte en waarnemingen
  (O)Ontspanning, ontvangen, ontgiften, ontlasting, orgasme en openen
  (R)Ruimte, rust, regelmaat, reguleren en reinheid
  (T)Tasten, trilling en toestaan
  (E)Emotie, empathie, erkenning, eerlijkheid en evalueren
  (L)Levenskracht, levensdurf, (zelf)liefde, levenslust, liefhebben en loslaten
  (S) Stromen, spelen, sluiten en spiritualiteit

  mvg, Dirk Lensen

 8. Seks is als geld: wie spaart leeft van zijn rente
  Wie meer uitgeeft dan hij kan opbrengen leeft op krediet van de waarheid en zijn ego is zijn negatief saldo

 9. Dit is 1 visie, een kijk hierop. Ik persoonlijk geloof totaal niet dat het spiritualiteit in de weg hoeft te staan. Om kinderen te maken is er sex nodig. Zou dit dan spiritualiteit in de weg staan?? Dan geven we het goddelijke/God toch echt te weinig credits. Sex KAN energetisch op het hoogste niveau zielen met elkaar verbinden. Samensmelten in liefde. Sex is voor veel mensen ook een broodnodige manier van genieten, ontspannen en loslaten. Maar sex wordt jammer genoeg tegenwoordig vaak verkeerd beleefd.

 10. Ik ben het hier niet mee eens.
  Spiritualiteit beleven – in haar puurste vorm – draait geheel om (onvoorwaardelijke) liefde. Het is een vorm van liefde, om liefde te beleven, en ook een ‘weg’, via welke gegroeid, ‘geheeld’ en geleerd wordt, met als doel: onvoorwaardelijke liefde, via de spirit als ook het lichaam.
  Seksualiteit – in haar zuiverste vorm – draait net als spiritualiteit ook om liefde, het is ook een manier om wat er in hart en ziel wordt gevoeld, te beleven.
  Wanneer deze twee samenkomen, zal (onvoorwaardelijke) Liefde kunnen groeien, kan er worden versterkt, geheeld en worden geleerd. Over liefde, voor jezelf zowel als voor een ander. Want wij zelf zíjn liefde.

  • Ik vond het idd ookal een beetje raar. Ik kende deze oplossing al, en ben het daarom met u eens. Ik snapte zelf namelijk ook al niet zo goed wat hier het probleem van was?
   Dus kan u niet anders dan gelijk geven

 11. Dit artikel klopt helemaal idd. Dat wist ik namelijk. Ik ben zelf ook heel erg spiritueel, en ook spiritueelbegaaft .. en ondanks ik nog nooit een vast vriendje heb gehad (ben dus nog maagd) heb ik mij er wel al heel erg in verdiept. Snap daardoor zelf niet dat er genoeg mensen blijkbaar zijn die deze combinatie nog niet snappen? Precies zoals hier beschreven staat dacht ik er ook al heel lang over. Niet lullig bedoeld ofzo natuurlijk.. Maar kan dat er s bij worden uitgelegd waardoor nog niet iedereen daar zo over dacht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in