sjamanisme

De reden dat ik hier schrijf is omdat ik een behoefte voel om te delen met jullie. Er is nog niet zo veel informatie over sjamanisme te vinden op Nieuwetijdskind Magazine. Dat is jammer, want hooggevoeligheid is juist hét talent van de sjamaan.

Als hooggevoelige, die rust heeft gevonden in deze vorm van sjamanisme, wil ik graag mijn ervaringen en de wijsheden van Zuid-Amerikaanse sjamanen gaan beschrijven. De belangrijkste reden die ik hiervoor heb, is omdat de verbinding met de aarde en met het vrouwelijke zo prominent aanwezig zijn in het Inca-sjamanisme. Juist dit is iets dat wij westerlingen kwijt zijn geraakt. De potentie die er in het herstellen van die balans schuilt, is dat het ons naar harmonie kan leiden.

In de komende artikelen vertel ik hoe eenvoudig de technieken van de sjamanen zijn en hoe we ze kunnen toepassen in ons eigen leven.

“Als je niet wilt dat morgen hetzelfde is als gisteren, moet je vandaag je acties veranderen.”

In harmonie met de schepping

De meeste Zuid-Amerikaanse inheemse culturen hebben in tegenstelling tot vele westerlingen nooit het paradijs verlaten. Zij zien de wereld als overvloedig en weten dat er voor ze wordt gezorgd. Door hun sterke binding met moeder aarde, die zij pachamama noemen, voelen ze zich veilig en krachtig. Ze kennen hun plek in de schepping en kunnen zonder veel moeite te hoeven doen contact maken met de bron.sjamanisme

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In onze drukke leven zijn veel van ons op zoek naar een plek waar we stilte kunnen ervaren. Om die stilte te vinden trekken we dan de natuur in of boeken we een reis naar een ver land. Bij voorkeur gaan we bij een mysterieuze goeroe langs die een onuitspreekbare naam heeft. In de film “Down to Earth” wordt zo’n reis weergegeven van mensen die onze samenleving zijn ontvlucht en die laten zien hoe het er bij andere volkeren aan toegaat.

Het contact met de bron is dus iets dat veel mensen zouden willen ervaren. Weinig mensen weten hoe enorm eenvoudig is om dat te doen. Daarvoor hoef je niet naar India of Zuid-Amerika. Dat kun je gewoon in Nederland doen, in je eigen huis, bij je eigen familie.

Een gewijde ruimte

Onze kerken, moskeeën en synagogen zijn gewijde plekken. Het zijn plaatsen die zijn toegewezen om het contact tussen ons mensen en de spirituele wereld te kunnen ervaren. Het gordijn tussen de twee werelden is er dunner dan elders. Maar helaas zijn het plaatsen waar je naartoe moet gaan en die je niet met je mee kunt nemen.

In Zuid-Amerika creëren de sjamanen hun eigen gewijde ruimte. Dat doen ze door de organiserende principes van onze wereld aan te roepen. Ze richten zich op de windrichtingen die worden gepersonifieerd als een dier. Vervolgens maken ze contact met de aarde en de kosmos. Hierdoor ontstaat er een bel van energie die als doel heeft om een spiritueel contact te kunnen leggen.

Het blijkt zo verrassend eenvoudig om via deze bel van energie contact te leggen met de bron. Wij kunnen deze gewoonte eenvoudig overnemen en toepassen in ons eigen leven. Het enige wat daar voor nodig is, is toewijding en overgave.sjamanisme

Harmonie in jezelf

Door regelmatig een gewijde ruimte op te zetten kun je eenvoudig contact maken met de bron. Het gevolg is dat je kijk op de wereld en het gevoel dat je erbij hebt totaal zullen veranderen. Je zult je verbonden voelen doordat je inzicht krijgt in waar we als mensheid op dit moment staan. Daarnaast krijg je toegang tot een onmetelijke hoeveelheid hulp van spirituele wezens die je kunnen en willen helpen.

De gewijde ruimte is een ritueel dat ons kan helpen om onze gewoontes en onze inzichten te veranderen. Het is een ritueel dat ons in staat stelt om weer in de juiste verbinding te komen met de wereld om ons heen. Het is oeroude kennis waar we juist in Nederland en de rest van de westerse wereld op dit moment behoefte aan hebben. We hebben geen behoefte aan meer technologie en meer afleidingen. Nee, we hebben behoefte aan de wijsheden die ons kunnen leren hoe we beschaafde kosmische bewoners kunnen worden.

Een gewijde ruimte geeft de inzicht die het mogelijk maakt om het zelfherstellende vermogen van ons lichaam te activeren. Het geeft je de optie om zelf de verantwoording over je leven terug te krijgen. We hebben al te lang onze kracht weggegeven.

Van slachtoffer naar verantwoordelijkheid

Het is eenvoudig om de wereld om ons heen de schuld te geven van onze huidige staat van zijn. Voor een deel leven we natuurlijk ook in een wereld die maximaal beïnvloed wordt en waar er partijen zijn die er alles aan doen om te voorkomen dat we in onze kracht komen te staan. We hebben echter altijd zelf de keuze om hier iets aan te doen.

Je kunt je leven veranderen met de wijsheden die de inheemse volkeren overal te wereld aan ons aanbieden. En tegenwoordig zijn deze wijsheden eenvoudiger te vinden dan ooit. Het is aan ons om er iets mee te gaan doen. Dus, in plaats van je ongenoegen te uiten over de buitenwereld kun je ook proberen om dagelijks een ritueel, zoals “het openen van een gewijde ruimte”, te doen. Hiermee treed je in contact met de ongeziene wereld en wordt de aansturing in je hersenen letterlijk gewijzigd.Het kwartskristal – gezien vanuit het sjamanisme

De wortel van onze uitdagingen

Veel van onze ongemakken worden veroorzaakt doordat we het leven van onze voorouders leiden. We bezitten de energetische en genetische ballast van problemen die in het leven van onze voorouders optraden. Hierdoor kunnen we niet anders dan de gevolgen van deze ballast doorleven. De lessen die we gepresenteerd krijgen en de mensen die we ontmoeten zijn op die manier voorbestemd. Een Nederlands spreekwoord dat hierbij past is “iemand die voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje.” Maar is dat ook zo? Ligt ons leven echt zo vast?

Volgens de sjamanen is het echter niet zo. Je kunt wel degelijk je eigen toekomst bepalen. Dat kun je doen door de wortel van je issues en ongemakken op te zoeken. Door in contact te treden met de oorzaak van de problemen die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Er zijn diverse sjamanistische technieken die je hierbij kunnen helpen.

Zelf heb ik diverse mystieke en bijzondere dingen meegemaakt in mijn leven. De technieken die in de Inca-sjamanistische cultuur worden doorgegeven zijn enorm krachtig. In de afgelopen jaren heb ik diverse mensen zien transformeren van slachtoffers in zelfbewuste en krachtige individuen. Alleen doordat de verbind met de bron hersteld werd en ze in contact kwamen met de kracht van rituelen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

30 REACTIES

 1. Het leven is gewoon soms ook oneerlijk, hard en wreed en daar mag ook ruimte zijn voor rouw en verdriet en allerlei anderen niet populaire gevoelens.

  tuurlijk. Staat ook nergens dat dit niet zo is, of niet mag. Slachtofferschap is niet het toelaten van emoties en gevoelens maar hoe je daar mee omgaat ern hoeveel verantwoordelijkheid je voor jezelf neemt.

 2. Het artikel Spreekt werkelijk heel erg aan, mooi en zeer helpfull. Net als nog vele andere artikels trouwens. Ik voel me zeer op mn plaats, wanneer ik ze lees. Mooi werk.. Dankjewel namaste ✨ Do

 3. Whaaaaawwww wat heeft je schrijven indruk op me gemaakt!! Een echte binnenkomer. .heb effe tijd nodig om t allemaal te laten bezinken..zoveel herkenning.. .Maar ook angst om er helemaal IN te gaan. Bedankt

 4. Dank je wel voor dit artikel. Ik voel rust, herkenning en krijg bevestiging diep in mij dat ik idd weer terug mag naar mijn bron. Door veel onrust en angst lukt me niet goed om dit diepe vertrouwen vast te houden. Ik kijk dus uit naar de volgende artikelen!

 5. Heel mooi geschreven. De kracht van genezing zit in ieder van ons, wij zijn de poort naar verandering voor al onze voorouders en kinderen. Zweethut rituelen brengen transformaties in lichaam, geest en ziel. Donkere kanten worden in de hut belicht en omarmd als je er open voor staat.
  Sjamanistische trainingen brengen je dichter bij je hart.
  Dank voor het schrijven van dit bijzonder artikel!

 6. Hallo Martijn, wat een treffend artikel. Fijn dat je er over wilt schrijven.
  Ik zou er aan toe willen voegen dat sjamanisme niet altijd gevonden hoeft te worden bij andere culturen. Ook wij in het westen hebben sjamanisme in onze geschiedenis, helaas erg vernietigd door de loop van de (christelijke) geschiedenis. Denk aan de 'heksen' en de 'witte wiegen' bijvoorbeeld. ik heb zelf mijn witte sjamanisme (terug)gevonden door me jarenlang in mijzelf te keren en werkelijk alles te onderzoeken wat ik tegen kwam. Waarmee ik wil zeggen dat je niet altijd cursussen en workshops en andere culturen nodig hebt om er te komen. Je intentie van 'zoeker' zijn is denk ik de start. De weg gaat zich dan vanzelf openbaren.

 7. Ooit naar Sjamaan geweest, hij gaf mij raad. Vertelde dat ik in destructieve relatie zat. Dat alles op mij geprojekteerd werdt. Als ik door zou gaan in die relatie zou ik ziek worden, en dat ik niet voor niets een dochter met deze man heb gehad.Ik was op zoek voor bevestiging wat ik voelde. Ik heb niet op dat moment naar mijn gevoel geluisterd. Omdat ik blind van voor mij liefde was en letterlijk gebrainspoeld door deze man, kwam op mijn pad nadat ik zeer jong weduwe werdt. Alles klopte na bezoek aan Sjamaan doorgaan in destructieve relatie werdt ik 4 jaar later ziek en ex liet gelijk los ik had levensbedrijgende ziekte. En zag zijn ware gedrag alle puzzelstukjes van mijn leven met deze man vielen op zijn plek, heb alles mogen zien en meemaken loskomend uit een destructieve relatie met een psychopaat werdt mij ook door huisarts gemeld. Misbruikt en mijn kinderen ook geestelijk niet te bevatten, trauma.
  Denk nog vaak terug aan deze sjamaan, en meerdere mediums waar ik herkenning zocht in wat er gebeurde wat ik voelde, tussen 4 muren in deze relatie, die voor de buitenwereld anders deed overkomen. Spiritueel sterker nog gegroeid en zie en voel nu des te meer ook omdat ik hsp ben.
  Er is meer tussen hemel en aarde, luister naar je gevoel❤

 8. "Per toeval" onverwachts een zweethutritueel mogen ondergaan . Ik weet er te weinig van maar van doodsangst tot het voelen van mijn zonnige toekomst , is alles in 5 rondes langsgekomen . Ik was er dankzij en samen met mijn zelfgekozen zussen. 1 kon er fysiek niet bij zijn maar wat was ze aanwezig . Nu een half jaar later is mijn fysieke pad omlaag gegaan ipv omhoog . Ik zal nog n laagje dieper moeten maar wat ik gezien en gevoeld heb die dag, maakt dat ik geen moment twijfel aan een positieve uitkomst.
  Ik zie dus ook uit naar deel
  2….. En de meest ervaren zus sprak al eerder uit dat zij voelt dat we ons moeten verbinden…. Niet werken met de mensen die we fysiek tegenkomen of kennen maar landelijk/mondiaal .
  Zou een landelijke ontmoetingsdag, laag drempelig een idee zijn?

 9. Prachtig geschreven Martijn. Hier zit ook een sister in haar gewijde ruimte op de Veluwe. Het is tijd om de kennis te delen. Vorig jaar maakte ik de stap om mij volledig op dit pad te begeven, die al heel lang mijn missie is, maar mijn tijd vooruit was in onze maatschappij. Ik word heel blij als ik alle initiatieven zie. Wij zullen meer met elkaar in beweging komen en alle mooie elementen en wezens zijn er om met ons te werken. Anderen, die langzaam maar zeker wakker worden zullen zich aansluiten. Veel liefs ✡

 10. Dank Martijn! Fijn om te lezen. Toeval bestaat niet! Slachtofferschap heeft mij altijd bezig gehouden en ik reageer er niet langer meer op als zijnde een vrijbrief om hier voluit tegen in te gaan.
  Ieder heeft zijn eigen proces, de kunst is of dit naast elkaar kan bestaan. In alle respect, ook al voelt iets bij de ander niet goed om het dan daar te laten ipv ongevraagd probleemdrager te worden wat een "alibi" kan zijn om je als slachtoffer te gedragen. Warme groet van Carla

 11. Mooi artikel en bedankt om te delen… ik kijk uit naar het artikel over munay-ki omdat ik heel binnenkort de negen rituelen ga ondergaan ✨

 12. Prachtig. Dank voor het delen!
  Wij mochten hier thuis ook 2 maal priester sjamanen ontvangen voor een despacho. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Het heeft ook zijn effect gehad op de natuur om ons heen.
  ik kijk uit naar deel 2….

 13. Dank je wel dat je ons dit laat weten en vertelt! ben er zelf ook erg mee bezig en wil er graag meer over weten en leren. kijk uit naar het vervolg! DANK!!!

 14. Dank jullie wel voor je interesse. Ja, het is tijd. Dit artikel heb ik echt geschreven om mensen wakker te maken. Aan de reacties te lezen resoneert het bij velen. Deel 2 volgt binnenkort.

 15. Dank je wel Martijn voor het delen.
  Een stuk die mij als HSP-er diep raakt, wat voor mij dan ook en bevestiging geeft van zuiverheid en oprechtheid. Ik kijk ook uit naar deel 2 en zal een ingewijderuimte maken om met te concentreren en afstemmen op de verbinding van de kosmos en Thera moeder aarde.
  Want de verbinding is nooit weggeweest alleen verstoord doordat we te veel in ons hoofd zitten.
  Ik merk dat ik de laatste tijd te veel wordt verstoord en moeilijk met kan afstemmen dor in de rust te komen. Hoop met de technieken van de diverse sjamanistische technieken dat dit wel weer gaat lukken.

 16. Leuk om te lezen. Bij ons in de stad hebben we een sjamaan, ik zal meteen kijken wanneer er weer een workshop is bij haar in pachamamma.

 17. Interessant, heb ooit de boeken van Carlos Castaneda gelezen, ben benieuwd naar je volgende artikelen! Fijne zondag en hartelijke groet, Renske.

 18. Ik wil hier heel graag meer over weten. Herken mijzelf erg in het Sjamanisme, maar weet er te weinig vanaf. Kijk naar je info uit.

 19. Ik ben blij verrast met dit initiatief. He komt op het juiste moment. Alles klopt. Hartelijk dank! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in