Heel veel mensen, mannen en vrouwen, hebben er last van: gezondheidsklachten zonder een duidelijke oorzaak. Herken je dit? Je voelt je moe of somber, hebt vaak hoofdpijn, slaapt slecht, reageert gevoelig op geluid, kunt je moeilijk concentreren, hoort regelmatig een piep in je oor. Of je bent (opeens) overgevoelig voor lactose, gluten of suikers. Het zou zomaar kunnen dat jij last hebt van chemische stoffen en geuren en / of elektromagnetische straling. Zaken die de afgelopen 20 jaar bijna ongemerkt in grote mate ons dagelijks leven zijn ingeslopen, maar waarvan niemand eigenlijk weet welk effect ze hebben op onze gezondheid. MCS – Multiple Chemical Sensitivity- en EHS – Elektro Hyper Sensitiviteit- zijn (nog) niet erkende aandoeningen die sterk in opmars zijn.

Alarmbellen

In verschillende landen om ons heen hebben wetenschappers, artsen en officiële instanties allang de conclusie getrokken dat straling van bijvoorbeeld je smartphone of van zendmasten een gevaar kan zijn voor je gezondheid. En dat al die onnatuurlijke stoffen die je via bijvoorbeeld je eten, crèmes en schoonmaakproducten binnenkrijgt je ziek kunnen maken. In onder andere Canada, Japan en verschillende staten van Amerika is MCS al een erkende aandoening. Bij ons is dat helaas nog niet het geval.

MCS (Multiple Chemical Sensitivity)

MCS staat voor Multiple Chemical Sensitivity, ofwel Meervoudige Chemische Overgevoeligheid. Het ontstaat door blootstelling aan chemische stoffen en geuren en wordt erger naarmate je hiermee in contact komt. MCS kenmerkt zich door extreme reacties op minimale concentraties alledaagse chemische stoffen en geuren zoals parfum, wasmiddel, tabaksrook, verf en uitlaatgassen. Die reacties zijn divers: van benauwdheid tot hoofdpijn en flauwvallen. Zoals elke aandoening komt ook MCS in verschillende gradaties voor, van mild tot zeer ernstig. Je kunt je voorstellen dat het je leven onvoorstelbaar kan beïnvloeden, omdat waar je gevoelig voor bent werkelijk overal om je heen is.

Het verhaal van Sheila

Toen mijn buurvrouw na jarenlang tobben met haar gezondheid op internet informatie vond over MCS, herkende ze zichzelf daar meteen in. Ze vertelde mij erover en zei: ‘Dit is wat ik heb. Ik weet het zeker.’ Ze ging haar leven anders inrichten. Geen rokende barbecue meer in de tuin, geen parfum meer, geen chemische schoonmaakmiddelen, enzovoort. Na korte tijd verminderden haar klachten aanzienlijk.

Zelf had ik vaak last van hoofdpijn en gewrichtspijn. Niet zo erg, maar wel vervelend. Ik dacht: het zal toch niet zo zijn dat mijn klachten ook veroorzaakt worden door alledaagse chemische stoffen? Ik besloot de proef op de som te nemen en liet mijn buurvrouw weten: ‘Ik ga een poosje met je meedoen in het vermijden van chemische stoffen en geuren.’ Tot mijn grote verbazing duurde het niet lang totdat mijn klachten totaal verdwenen. Dit had ik niet verwacht, maar ik bleek dus ook een lichte vorm van MCS te hebben’.

EHS (Elektro Hyper Sensitiviteit)

Ook EHS is nog niet erg bekend en niet erkend. Elektrohypersensitiviteit betekent dat je gevoelig bent voor straling en elektromagnetische velden die worden veroorzaakt door apparaten die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt zoals je mobiele telefoon en laptop. De reacties lijken veel op stressgevoelens als hoofdpijn, gejaagdheid en slapeloosheid. Daarom hebben de meeste mensen in eerste instantie vaak niet door apparaten de oorzaak kunnen zijn van hun klachten. EHS is echt een aandoening van deze tijd: er is een duidelijk verband tussen de invoering van draadloze apparaten en het ontstaan van de aandoening.

Het verhaal van Marc

Vanaf 2002 kampte ik herhaaldelijk met verschillende gezondheidsklachten. Op de werkvloer kleurde mijn gezicht in de loop van de dag steeds roder en mijn huid brandde lichtjes. Weliswaar was ik altijd heel erg zonnebrandgevoelig geweest, maar binnenshuis was dat nooit een probleem. Deze huidproblemen waren vervelend, maar niet ingrijpend en ze bleven vooralsnog, ook door mijn huisarts, onverklaard. Pas jaren later kreeg ik een idee van de mogelijke oorzaak: elektromagnetische velden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Na mijn burn-out koos ik ervoor om een deeltijd-master in Sociologie te volgen. In 2009 studeerde ik cum laude af en wilde ik promoveren. Alleen kreeg ik begin 2010 opeens in de universiteitsbibliotheek, waar ik veel tijd doorbracht, steeds erger wordende hoofdpijn en concentratieproblemen. Klachten die na het verlaten van het gebouw snel weer wegtrokken. Ook thuis kreeg ik hier last van, elke keer dat de Wi-Fi aanstond kreeg ik dezelfde soort hoofdpijn. Bij het uitzetten van de Wi-Fi verdwenen de klachten. En met de klachten die ik een aantal jaren gelden had, bestond er geen twijfel meer: ik werd ziek door de Wi-Fi.

Wil je meer lezen over deze milieuziektes in opmars?

Wil je meer lezen over wat MCS/EHS is of ervaringsverhalen lezen zoals die van Sheila en Marc? Bekijk dan eens onderstaande boeken.

Last van slapeloosheid, hoofdpijn, pieptonen of somberheid? Misschien heb je wel EHS of MCS

 

 

 

 

 

 

 

 

In Geur- en Chemicaliën overgevoeligheid opent Geerteke de Haas je de ogen voor deze ziekte. Geerteke is niet de enige met MCS. Ze bundelde ervaringsverhalen van MCS-patiënten in het boek Ervaringsverhalen bij geur- en chemicaliënovergevoeligheid

Last van slapeloosheid, hoofdpijn, pieptonen of somberheid? Misschien heb je wel EHS of MCS

Jolanda van Dam kreeg zelf allerlei gezondheidsklachten, zoals oorsuizen en hoofdpijn. De zoektocht naar deze onverklaarbare klachten leidde uiteindelijk naar EHS. In haar boek Gezondheidsklachten door Straling deelt Jolanda haar ervaringen en die van anderen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Je kunt de straling van je wiffi ook minimaal maken ik heb wiffi van Ziggo het signaal was zo sterk dat ik achter in de tuin nog kon internettetten wat ik gedaan heb is dat ik wffi van Ziggo heb uit geschakeld en een modem heb gekocht waarvan ik het vermogen kan instellen zodat ik alleen signaal heb dicht bij mijn wiffi ontvanger ongeveer 80 % afgezwakt en s’avond kun je een tijd instellen dat wiffi wordt uitgeschakeld en in de morgen weer in.
  Nog een tip gooi alle draadloze telefoons er uit en ga telefoons weer bekabelen.

 2. Kan soms ook te maken hebben met een verschoven atlas.
  Gebruik zelf onder andere schijfjes van Dooozz tegen de electrosmog. Helpt trouwens wel goed tegen wifi buiten de deur maar wat minder tegen de – laagfrequente – straling van de computer. Met het combineren van een paar dingen scheelt het wel.

 3. Hallo nu eerst worden wij voor vol aangezien,diverse personen,veroordelen ons,doordat we niet begrepen kunnen worden,ik heb zelf tinnitus en ook nog een andere geluid vorm .Het kost ongelovige inspanning ook voor mijn vrouw dat ze dit kan vol houden vooral de nacht met slecht slaap gedrag,ik heb geluk dat ik een engel heb getrouwd,al 53 jaar. Als einde wil ik een ieder sterkte wensen ,vriendelijk dank aan u.Hr GHSinnema 75jr!

 4. wat ik HELAAS MIS in het hele verhhaal is dat er sinds zo’n 25 jaar chemtrails gesproeid worden in het luchtruim onder de noemer KLIMAATBEHEERSING.. heb hier al geprobeert met advocaten via een geding tegen de staat aan te spannen maar krijg geen voet aan de grond of tussen de deur.. de gene(n) met het geld en brains hebben het voor het zeggen en de regering is te corrupt om ons te beschermen (hierbij tevens zichzelf..maar ja kort traject visie?)..
  het is dus minder aan te nemen dat je door een parfum waar je eerst geen last van had nu ineens een alergie ontwikkeld..
  mijn idee is dus dat sinds er steeds frequenter “gesproeid” (chemtrails.. vliegtuigen die ingezet worden met alleen als doel chemisch- radioactief afval te dumpen in de atmosfeer) wordt meer mensen geactiveerd worden op dit soort reacties..

 5. hoi, Er zijn zeer veel mensen die erg ziek kunnen worden van Laag Frequent Geluid, in dit geval gaat het niet om elektronische frequenties en WIFI signalen. Hoewel dat er meestal bovenop komt. LFG gaat over geluid en mn geluidsgolven, dit geeft eveneens een soort onzichtbare overlast. Sommige mensen horen één bromtoon of meerdere tonen andere mensen ervaren (pijnlijke)trillingen in het lichaam (hartkloppingen) en er zijn mensen die lijden onder beide klachten. De klachten zijn zeer divers en bijzonder ernstig van aard. LFG gaan over over de lage Herz-Frequenties. Ultra lage tonen. Infrasoon geluid en ook ultrasoon geluid geven zeer kwalijke ziekmakende fysieke klachten, slaapverstoring, en verjaagt mensen uit hun huizen wanhopig op zoek naar rust.

 6. Wat fijn dat jullie aan deze twee milieuziektes aandacht durven te besteden.
  Zelf heb ik een lichte vorm van MCS en sterke vorm van EHS (niet alleen hoogfrequent van o.a. wifi en mobiel, maar ook laag frequent van de elektra in huis, o.a. coax kabels en de velden die apparatuur zoals tv en laptop afgeven).
  Ik had graag eerder van willen weten dat de nieuwe technologieën ook een andere zijde hebben.
  Hoe eerder je erbij bent, hoe meer kans je hebt op een ‘gewoon’ maatschappelijk leven.
  De boeken van beide schrijvers kan ik zeker aanraden. Want ondanks dat ik heel ziek ben geweest en in aanraking met het snel weer slechter met mij gaat, heb ik de neiging om te denken dat het allemaal wel mee valt.

  Voor meer info:
  http://www.sosstraling.nl
  http://www.verminder-electrosmog.nl