Home Hooggevoeligheid Soms doet een trauma zich voor als ADHD

Soms doet een trauma zich voor als ADHD

Soms doet een trauma zich voor als adhd

Wanneer een kind of volwassene wordt getest op mentale gezondheidsstoornissen als Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), depressie of angst, dan moeten ze ook worden getest op trauma. Hoe onbelangrijk een gebeurtenis of omstandigheid ook kan lijken, trauma mag je niet over het hoofd zien. De laatste jaren heeft zich steeds meer onderzoek opgestapeld dat wijst op een verband tussen blootstelling aan traumatische gebeurtenissen in je jeugd en de ontwikkeling van symptomen van aandachttekort en hyperactiviteit.

Trauma dat zich een leven lang ophoopt kan zijn een schokkende thuisomgeving, met afwezige of onachtzame verzorgers; levensbedreigende medische toestanden van jezelf of een geliefde; de dood van een geliefde; een scheiding; armoede; huiselijk geweld; pestgedrag; een auto-ongeluk; een natuurramp; seksueel misbruik; fysiek misbruik; het bijwonen van een traumatische gebeurtenis, enzovoort.

Er zijn 3 hoofdsoorten van trauma’s

Acuut: een enkel incident
Chronisch: herhaald en aanhoudend
Complex: blootstelling aan meerdere stressvolle gebeurtenissen

kinderen bang en somber

Wanneer emotioneel & fysiek trauma zich voordoet als ADHD

Meerdere onderzoekers denken dat symptomen van traumatische stress bij kinderen soms kunnen worden aangezien voor ADHD, en dat er een hoog risico is op een verkeerde diagnose. Dat komt door een overlapping tussen symptomen van ADHD en de effecten van het meemaken van een trauma. Volgens een artikel op The National Child Traumatic Stress Network, kunnen ‘de profielen van stress van kindertrauma’s en ADHD erg vergelijkbaar lijken, tot ze nader worden bestudeerd’.

Hieronder een lijstje van symptomen die bijna identiek zijn:

 • Angst
 • Obsessieve gedachten & gedrag
 • Opstandigheid
 • Verwarring
 • Stemmingswisselingen
 • Geheugenproblemen
 • Moeite met concentreren
 • Moeite om te focussen
 • Leerstoornissen
 • Desorganisatie
 • Afleiding
 • Onrustig bewegen
 • Slaapstoornissen

In de Westerse geneeskunde

Helaas controleren de meeste allopathische (conventionele) dokters niet op de meeste soorten traumatische gebeurtenissen, en vragen de meeste kinderartsen hun jonge patiënten niet naar wat er thuis gebeurt.  Een patiënt wordt vaak medicatie voorgeschreven als ze klagen over de bovenstaande symptomen. De symptomen zijn dan vaak snel verdwenen, maar de kern van de onrust blijft daarmee onbehandeld. De patiënt kan ook nog eens bijeffecten ervaren door de medicatie.

Heeft jouw kind behoefte aan rust

Therapeutische interventies & middelen om stress te verminderen, en focus, stemming en gedrag te verbeteren:

 • Leer langzame en diepe ademhalingstechnieken om de persoon te helpen ontspannen.
 • Introduceer kalmerende muziek, yoga en begeleide meditatie.
 • Creëer routines, zoals bedtijden en vaste eetmomenten voor een verbeterd gevoel van voorspelbaarheid en veiligheid.
 • Help een gevoel van controle te krijgen door leeftijdsgebonden keuzes toe te staan.
 • Vind iemand die Oosterse geneeskunde beoefent, zoals een acupuncturist. Acupunctuur is een veelbelovende behandeling voor angst, depressie, slaapstoornissen en chronische pijn. Of vraag om advies bij een homeopaat. Homeopathie kan met name helpen bij een hele reeks aan mentale gezondheidsstoornissen en trauma’s. Ook is er sequentiële therapie: de behandeling van specifieke shocks en trauma’s, zoals die van drugs, chirurgie en emotionele trauma’s in iemands leven, met gebruik van homeopathische geneesmiddelen. Ook bloemen essenties kunnen iemand helpen rouw en trauma te verwerken door meer rust en emotionele balans aan te brengen.
 • Neem een massage of Reiki-behandeling. Reiki staat ook wel bekend als ‘heling door energie’, en is een spirituele geneeskunde.
 • Zoek een deskundige psychotherapeut.

Mijn favoriete soorten therapie:

Traumagerichte psychotherapie – Gericht op het oefenen van vaardigheden en strategieën om met onrust om te gaan.

Biofeedback – een techniek tussen lichaam en geest met gebruik van visuele of geluidsfeedback om controle te krijgen over je ademhaling, hartslag, spierspanning en bloeddruk.

Emotionele Vrijheidstechniek (EFT) – EFT is een ‘tapping’ techniek, net zoals acupressuur, dat men gebruikt bij mensen met pijn, angst en PTSS. Het helpt de energiebalans van het lichaam te herstellen.

Intergenerationele therapie – Ontstaan om de bron van chronische stoornissen, ziekten en emotionele uitdagingen te onthullen die voortkomt uit intergenerationeel familietrauma. Intergenerationele therapie richt zich grondig op de energetische blauwdruk van je voorouders – de familieziel – om te komen tot een afronding en diepgaande heling.

Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR) – Meerdere onderzoeken bewijzen de effectiviteit van EMDR voor emotioneel en fysiek trauma, en voor post-traumatische stressstoornis (PTSS). De laatste tijd beginnen onderzoekers in te zien dat EMDR ook handig kan zijn voor mensen op het autistische spectrum. EMDR is een mix van psychotherapie en bilaterale hersenstimulatie. Het is zeer succesvol in het behandelen van een reeks aan geestelijke, intellectuele en ontwikkelingsstoornissen. Het kan namelijk aangepast worden aan de ontwikkeling of functionering van de patiënt. Tijdens de procedure ‘verwerkt’ de patiënt een herinnering op zo’n manier dat het leidt tot een vredige oplossing. Vaak leidt het tot een verhoogd inzicht over zowel de voorheen verontrustende gebeurtenissen en de negatieve gedachten die de patiënt jarenlang over zichzelf had.

“EMDR induceert een fundamentele verandering in de hersenen, zoals wat gebeurt tijdens Remslaap. Het stelt de patiënt in staat om effectiever een traumatische herinnering te verwerken en deze te passen in de algemene associatienetwerken van het brein. Deze therapie helpt de individu de herinneringen te integreren en begrijpen binnen de grotere context van zijn of haar levenservaring.” – Robert Stickgold, Ph. D., Harvard Medical School

Dr. Francine Shapiro, de bedenker van EMDR, is het met me eens, volgens een artikel in de New York Times:

“Aangezien mensen met een autistisch spectrumstoornis zeer gevoelig zijn voor verstoringen van de omgeving, kunnen allerlei alledaagse ervaringen emotionele onrust veroorzaken, wat kan leiden tot traumasymptomen. Zo liet een kind een hoog niveau aan post-traumatische stresssymptomen zien nadat het naar de tandarts ging of gepest werd. Uit recent onderzoek onder de algemene bevolking blijkt al dat algemene levenservaringen meer symptomen van PTSS kunnen veroorzaken dan groot trauma, maar onder mensen met autisme geldt dit nog sterker. Getuigenissen van positieve effecten van behandeling bij mensen met een autisme spectrumstoornis spreken van een vermindering in traumasymptomen, een verhoging in stabiliteit van de stemming, verbeterde communicatie en een verhoging in socialisering.”

8 REACTIES

 1. Beste Maria,
  Ik weet dat deze reactie verlaat is.
  Maar ik ben wel benieuwd waar je deze aparte informatie over autisme en inenting vandaan hebt. Je schrijft dat onderzoeken intussen bewezen hebben dat vaccins zeer vaak in meer of mindere mate autisme veroorzaken, dan weet ik niet welk onderzoek dat is geweest, maar ik ken alleen het twijfelachtige onderzoek van Andrew Wakefield wat totaal gehypet werd en voor waar werd aangenomen. een jaar later na zijn onderzoek kwam Andrew met een nieuw onderzoek naar buiten waarin het verband tussen vaccins en autisme totaal niet blijkt. Tevens was Andrew Wakefield ingehuurd door ouders die een schadevergoeding wilde lospeuteren omdat ze een kindje hadden gekregen met autisme. Wakefield moest bewijzen dat autisme te danken was aan het vaccin. In mijn (en vele met mij) optiek is dit twijfelachtiger dan het vaccin zelf. Naast het onderzoek van Andrew zijn er talloze onderzoeken aan dit thema gewijd en in geen 1 onderzoek kwam naar voren dat er verband kan worden gelegd tussen vaccin en autisme. In 2004 is er nog een studie gedaan naar de BMR vaccinatie, waaruit zou zijn gebleken dat gevaccineerde kinderen later vaker autistisch blijken te zijn. Nadere analyse door wetenschappers heeft echter uitgewezen dat het verband op zijn minst zwak te noemen is en de genoemde studie eigenlijk gewoon niet wetenschappelijk verantwoord is uitgevoerd, waardoor de resultaten niet representatief en zeker niet betrouwbaar zijn.
  Ik werk zelf in de GGZ/verslavingszorg/jeugdzorg. Mocht jij daar ook in werken, neem ik aan dat je ook weet dat autisme aangeboren is. en dat het een afwijking is in de hersenstructuur waarmee het kindje geboren wordt en autisme al heel vroeg (al vér voor) de BMR vaccinatie te zien is.

  Tevens vind ik dat je heel gemakkelijk praat over mazelen, maar misschien zou je daar de sterftecijfers eens van op kunnen zoeken. als ik aan mijn grootouders vraag hoe gevaarlijk deze ziekte zijn zullen zij mij opnieuw vertellen dat 4 broers en zussen zijn overleden aan de mazelen, 1 aan kinkhoest en 2 aan polio, zo ongevaarlijk zijn deze ziekten.
  Ook wat je zegt over stress klopt van geen kant. De maatschappij is de laatste járen heel erg veranderd. ‘Vroeger’ moesten mensen hard werken, maar werd er verder minder van hen verwacht. Moeder was altijd thuis, want vrouwen werkten in die tijd niet, of in ieder geval minder. Juist de moeder (of vader uiteraard) in een gezin kan zoveel verschil maken, kind komt thuis uit school kan zijn verhaal kwijt bij moeder (of vader). Dat is een wezenlijk verschil met als een kind thuis komt en er is niemand. Dus even een paar punten kort; de versnelde maatschappij, veranderde verwachtingen, meer druk, alles moet gejaagd, de media, iedereen die overal zijn mening over heeft ( en dat mag ook, alleen de mate waarin is wel intens, iedereen moet maar vanalles kunnen roepen, los van of het waarheid is of niet), geen stabiele thuisbasis voor kinderen. En daar komt bij dat vroeger geen onderzoek werd gedaan naar psychiatrische stoornissen, dus autisme, ADHD, PTSS etc niet eens bestonden en je ‘gewoon’ gek werd verklaard en je naar het gekkenhuis gebracht werd. Door personen die al deze dingen ontkennen zijn er stigma’s. Maar het leven is niet perfect, voor niemand. En dan is het wel heel makkelijk afschuiven op vaccins en op de overheid, maar waarom krijgt de overheid van jou ( en mensen die hetzelfde gedachtegoed hebben) de schuld van dat er mensen met autisme bestaan?
  Je zegt eigenlijk dat iedereen die vaccins neemt, angst implementeert in kinderen, maar ik weet denk niet dat je in jouw gedachtegoed zonder angst leeft, angst voor manipulerende overheden is ook niet niks. Dan ben je je hele leven bang voor mensen die ook maar mens zijn en heb je ook geen makkelijk leven. Maar dat wordt in jouw reactie even vergeten.
  Hierbij sluit ik mijn pleidooi af, en hoop ik dat je objectieve studieresultaten op gaat zoeken over dit onderwerp, en niet zomaar mythes de wereld in gaat helpen zonder enige onderbouwing.

 2. Geweldig artikel, ik heb zelf ook de diagnose adhd gekregen op mijn 23a 24e. Mij werd verteld dat het idd lastig was om te diagnosticeren omdat de symptomen van adhd ook trauma gerelateerd konden wezen. Ik was mij er niet van bewust dat ik getraumatiseerd was. Had ik dit geweten had ik het hen kunnen vertellen. Ik heb op mij tussen mijn 4 e a 6e zelfmoord proberen te plegen. Als kind zijnde op dit soort ideeen komt is er iets aan de hand. Heb ook ptss als diagnose gehad, deze heb ik zelf verhopen door mij open te stellen voor mijzelf en het spirituele. Ben hoogsensitief zo ook hoogbegaafd. Ik ben nu bijna 40, inmiddels.

 3. Ik ik heb in de verslavingszorg gewerkt. Geloof direct dat trauma’s een ADHD diagnose kunnen opleveren en daarom vind ik dit waardevolle informatie. Wat doen mensen met een trauma of ADHD? Pakken sneller drank of drugs om zich staande te houden. Veel mensen met een drugsverlslving hebben de diagnose ADHD, ADD enzovoort. Helaas hebben deze mensen vaak ernstige verwaarlozing in hun kindertijd opgelopen, liefdeloosheid ervaren of mishandeld , omdat men dit niet kan of heeft verwerkt ontstaat er ADHD gedrag, maar inderdaad eigenlijk is het een trauma. Ook zijn er mensen – door medicatie voor ADHD langer tijd te slikken op doktersadvies- die niet eens meer kunnen voelen, dat ze een trauma hebben, dus is ook niet te genezen.

 4. Hallo, even een opmerking:

  Complex trauma is niet per de meerdere situaties maar wordt gebruikt in casussen waarin het erom gaat dat traumatische gebeurtenissen plaatsvinden of vonden binnen een vertrouwensrelatie. Dat is vaak op langere termijn, zijn vaak meerdere dingen, maar de complexiteit zit hem vooral in de vertrouwensrelatie.
  Een andere ‘soort’ is vroegkinderlijk trauma, met trauma voordat er taal was.

 5. Hallo Rob,
  Die vragen heb ik me ook allemaal gesteld maar enkel generaties geleden werden we ‘slechts’ gevaccineerd voor polio, pokken en ziekten als kinkhoest.
  Nu krijgen baby’s een cocktail toegediend zoals de BMR spuit. Onderzoeken hebben intussen bewezen dat deze vaccins zeer vaak autisme in mindere of hogere mate veroorzaken. Je kan dat hooguit afzwakken door de baby’s te vaccineren als ze ouder dan twee jaar zijn en niet voor de drie ziekten samen maar afzonderlijk. Kinderen zijn na hun vaccins erg ziek en zwak. Dat moeten we allemaal als normaal beschouwen. Ik geloof dat niet meer. Ik volg regelmatig de onderzoeken op dat vlak en die zijn echt hallucinant en die durf ik hier niet neer te schrijven.
  Dus: alle therapieën: bravo voor de bedenkers en goed dat ze er zijn. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ikzelf kreeg de mazelen in een gezin van 8 kinderen. We kregen ze allemaal. je was een dagje ziek, kreeg wat uitslag, mocht heerlijk uit school blijven en het was over. Waarom mogen onze kinderen die ziekten niet meer krijgen? Ze hebben daar recht op want na zo een ziekte stelden de ouders keer op keer vast dat hun kinderen plots een groeispurt maakten of bijvoorbeeld ophielden met stotteren, beter konden lopen en praten en nog meer. Vraag maar eens aan je grootouders hoe ‘gevaarlijk’ die ziekten waren. Ik ben in ieder geval niet bang van die ziekten en die spuiten vertrouw ik voor geen meter, ook al hebben kinderen er ogenschijnlijk geen hinder van. Onderzoek het maar eens 🙂

 6. Je kunt het ook omdraaien. Is de heise rond vaccinatie echt terecht of wordt je vanuit de spirituele hoek ook bang gemaakt dat het “slecht” voor je zou zijn en allerlei problematiek voort brengt.

  Elk mens vóór je eigen baby heeft deze vaccinatie ook gehad. Ik kan niet zeggen dat mensen in mijn directe omgeving hier last van hebben onder vonden en de meeste functioneren prima. Daarnaast is een jong mens sneller vatbaar voor ziektes en je zou kunnen zeggen dat, door het krijgen van een ziekte en deze goed doorstaan, je immuunsysteem sterker wordt. Maar stel je voor dat de vaccinaties niet meer geven worden en baby’s worden erg ziek en komen te overlijden dan wordt de overheid ook weer aangevallen. Ik denk dat de overheid met de vaccinaties echt geen kwaad in de zin heeft maar dat het ook niet helemaal duidelijk is wat de algehele invloed op een mens kan zijn, dus onderzoek is belangrijk.

 7. NEI therapie is vergelijkbaar, met ondersteuning van Bach Remedies, zeer waardevol.

 8. Ik vraag me ook steeds meer af wat de gevolgen zijn van vaccinatie. Waarom blijft men kwetsbare baby’s inspuiten en dat op wereldschaal?
  Iedere jonge moeder gaat vertwijfeld naar de consulten en laat haar baby inspuiten zeer tegen haar hart maar geleid door ‘ingezaaide’ twijfel en angst.
  Waarom volgt ze haar intuïtie niet?
  Wie hoort of ziet niet de tegenstrijdige bevindingen over de onderzoeken op dat vlak? Het kan toch niet zijn dat er zoveel mensen lijden aan stress, autisme enz.
  De meeste jonge ouders doen hun uiterste best om hun kinderen zo goed mogelijk op te voeden. Waarom krijgen wij allemaal de schuld over de trauma’s van onze kinderen? OK. Zeker zijn er gebeurtenissen die trauma’s veroorzaken maar ik denk dat de grote schuldige in deze de manipulerende ‘overheden’ zijn met hun gesubsidieerde spuiten van Big Pharma.
  Ik hoop dat we allen opnieuw leren vertrouwen in onze menselijke zuiverheid, onze oorspronkelijke onschuld en innerlijke kennis.
  Zo kunnen wij ‘voorkomen’ dat wij allemaal gereduceerd worden tot patiënten.
  Is er nog iemand in de zaal die normaal is?

Mobiele versie afsluiten