leraar of spirituele narcist

De spirituele wereld heeft een sterke aantrekkingskracht op narcisten. Er zijn veel mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of narcistische trekken die actief zijn als spiritueel leraar en soms wel degelijk kwaliteiten bezitten als docent, leraar, medium etc – maar tegelijkertijd slachtoffers maken onder mensen die écht spiritueel willen groeien. Spirituele narcisten zijn er namelijk nooit op uit dat jij in je kracht gaat staan. Hoe herken je ze zo snel mogelijk?

Wat is een leraar?

Om even bij het begin te beginnen: alles en iedereen kan een leraar zijn. Het Universum is er een meester in ons lessen te leren, waarheden in te laten zien en inzichten te laten verkrijgen door synchroniciteit, door “toevallige” ontmoetingen, gebeurtenissen, boeken of sites die plots op onze weg komen, dieren en mensen die op ons pad komen, signalen als terugkerende symbolen en nummers, etc. In die zin is de hele wereld onze spiegel, onze leraar. De wereld laat ons ook zien wat we nog geloven – al dan niet waar. En de wereld laat ons dan ook nogal eens zien hoe het NIET moet.

leraar

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat is een spirituele leraar dan eigenlijk?

Een echte spirituele leraar is iemand die, puur vanuit het hart en het verlangen dienstbaar te zijn, totaal ontdaan van ego of eigenbelang, anderen helpt in hun eigen kracht te gaan staan.  Dat is de korte definitie. Deze is kort maar bevat de belangrijkste ingrediënten van echt leraarschap: ego-loosheid, onthechtheid, onvoorwaardelijke liefde, verlangen de ander in diens kracht en licht te laten staan en te laten stralen.

Eenheidsbewustzijn

Een echte spirituele leraar is verbonden met het eenheidsbewustzijn en is ervan doordrongen, dat wanneer één van ons opstaat en in haar licht en kracht gaat staan, wij er allemaal beter van worden, en dat het ‘t hele Universum ten goede komt.  Voor een échte spirituele leraar bestaat concurrentie niet. Een echte leraar voelt zich nooit bedreigd door de grootsheid en het licht van de ander. Integendeel, zij verheugt zich erin.

leraar

Bedreigd

Voor een spirituele narcist ligt dat heel anders. Die wil altijd de beste en de grootste zijn, voelt zich bedreigd door de schittering van anderen, en duldt geen gelijkwaardigheid. Dit geldt niet alleen voor spirituele narcisten, maar voor alle mensen op het spirituele pad die onzeker zijn, functioneren vanuit ego, de beste willen zijn en het niet dulden als de ander straalt. Hoe komt dat eigenlijk? Daarvoor moeten we even helemaal terug naar het begin…

Val uit de Eenheid

Voor de meesten van ons geldt, dat we ons bestaan begonnen zijn als onderdeel van de Goddelijke Bron en een enorm, allesomvattend Eenheidsbewustzijn. Stel je eens voor: je bent verbonden met alles en iedereen om je heen. Je voelt je volstrekt veilig. Je hoeft nergens naar te streven, niets te doen: je BENT simpelweg.

leraar

Shock

En dan komt het moment dat je je schijnbaar losmaakt van de Bron, van de Eenheid. Je begint je weg als individu in dit onmetelijk grote heelal. Op het moment dat we onze reis beginnen, raken velen van ons in shock door het gevoel dat we er plotseling helemaal alleen voor staan, niet meer verbonden met onze zielenfamilie, de Bron, het Al. Ook al is het een illusie, want we zijn nog steeds verbonden, het lijkt heel echt. Dat is doodeng.

Concurrentie

Wanneer we dan onze reis als individueel geïncarneerde ziel beginnen, lijkt het alsof we er alleen voor staan. We voelen door de schok van het oertrauma en alles wat daarbij komt de verbinding met onze broeders en zusters niet meer. We zien ze niet meer als zielenfamilie. Sterker nog, we gaan ze zien als concurrentie. In de harde ‘’realiteit’’ van de strijd om overleven op aarde, is het opeens ieder voor zich. We gaan geloven dat we beter moeten zijn dan de ander om te stralen, zo groot te zijn als we zijn, de vreugde te voelen die we nog hadden toen we in de Eenheid waren.

Vijand

Door de val uit de Eenheid en de onverwerkte shock, en de overtuiging  dat we niet meer verbonden zijn met de Bron, de Eenheid, elkaar, voelen we niet meer dat wanneer de één schittert, we allemaal schitteren. We voelen de verbinding niet meer. De ander wordt in plaats van een broeder een vijand, een bedreiging. Dat is het begin van de concurrentiestrijd. En die is merkbaar in alle lagen van onze cultuur, al eeuwenlang.

 

Geheeld

Een échte spirituele leraar heeft de shock van het oertrauma in zichzelf geheeld, is weer bewust verbonden met de Bron en het Eenheidsbewustzijn, en voelt en weet daardoor in elke cel van haar lichaam dat wanneer één van ons schittert, het ons allemaal ten goede komt. Dat concurrentie nergens voor nodig is – het is een lachertje. Waarom concurreren met een deel van je eigen Goddelijke Zelf?

leraar

Lippendienst

Eén kanttekening is hierbij wel op zijn plaats: het begrip Eenheid op zich wordt in de spirituele wereld helaas ook weer vaak misbruikt door mensen die het oertrauma in zichzelf nog lang niet geheeld hebben, en zich nog lang niet met het eenheidsbewustzijn en hun ware stralende Zelf verbonden hebben. In de retoriek van die nog niet geheelde individuen wordt eenheid oneigenlijk gebruikt als excuus en verantwoording voor grenzeloosheid, energiediefstal en grensoverschrijdend gedrag – vanuit ego. Onderscheidingsvermogen is hierbij dus zeer op zijn plaats.

Spiritueel narcisme

Om terug te komen op spiritueel narcisme: spirituele narcisten zijn bij uitstek degenen die het oertrauma in zichzelf nooit geheeld hebben, en zich proberen te vullen met de energie van de ander. Dat kan zijn in de vorm van bewondering, aandacht, geld, de ander zover krijgen dat ze de eigen persoonlijkheid opgeeft en wijdt aan het voeden van het ego van de spirituele narcist… de spirituele narcist wil de held zijn, niet onbaatzuchtig en ten bate van de ander maar om de bewondering die hij ervoor verwacht. Hij doet er alles voor om de pijn van zijn eigen leegte niet te voelen.

Kenmerken van spiritueel narcistische leraren

En dat breng me bij een paar van de belangrijkste kenmerken van spiritueel narcistische leraren. Als je weet waar je op moet letten, zijn ze eigenlijk makkelijk te herkennen:

 1. Een spiritueel narcistische leraar wil eigenlijk niet dat je in je kracht gaat staan en je ware potentieel waarmaakt.
  Dit is naar mijn mening de grootste red flag (alarmbel). Gaat je leraar opeens koel doen, je afwijzen, saboteren, vervelend doen, je subtiel vernederen, kleineren of zwart maken wanneer je sprongen maakt in je groei of je eigen kwaliteiten waarmaakt en je daarbij op eigen benen gaat staan? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een narcist.
 1. Een spiritueel narcistische leraar duldt geen tegenspraak
  Ook een grote red flag. Een echte spirituele leraar laat je zelf nadenken, groeien, tot bewustwording komen, en vindt het prima als je een andere mening hebt. Maar een spirituele narcist kan er niet tegen wanneer je er een andere mening op nahoudt dan haar, of haar openlijk tegenspreekt – dat zul je merken, subtiel… of niet zo subtiel.
 1. Een spiritueel narcistische leraar wil je afhankelijk houdenleraar
  Er is altijd wel een volgende cursus, workshop, opleiding, lezing te volgen – volgens de spirituele narcist ben je nooit klaar om op eigen benen te gaan staan. Op allerlei manieren zal hij je ervan blijven doordingen dat je hem nodig hebt – dat je er nog niet klaar voor bent het zelf te doen – maar de waarheid is, dat de spirituele narcist bang is jou als discipel te verliezen. Hij voedt zich namelijk met jou. Hij teert op jouw bewondering, de grootsheid die je op hem projecteert, jouw onverdeelde aandacht, idealisering, geld – niet dat het verkeerd is dat een echte leraar geld vraagt voor diens diensten. Dat is niet meer dan normaal. Het is pas een red flag als de leraar je niet wil loslaten.
 1. Een spiritueel narcistische leraar gaat over grenzen
  Grenzeloosheid is eigenlijk het tegenovergestelde van Eenheidsbewustzijn – een valse manier waarop een narcist probeert de schijn van Eenheid te wekken en te ervaren. Spirituele narcisten neigen ernaar, zich grensoverschrijdend te gedragen om hun discipelen aan zich te binden. Dit doen ze bijvoorbeeld door ze te vleien, ze in hun privéleven toe te laten, of zich in het  privéleven van hun discipelen te dringen, cadeautjes te geven, met ze uit eten te gaan, kleine gunsten te verlenen. Het lijkt allemaal in eerste instantie niet zo erg, maar het gaat over de grenzen van professioneel gedrag, wordt sluipenderwijs erger en is nooit zonder verborgen eigenbelang aan de kant van de narcist. In feite is het een vorm van grooming. Daarom is gedrag dat over de grenzen van zuivere professionaliteit gaat altijd een red flag en een signaal om goed op te laten: heb ik te maken met een manipulatieve spirituele narcist of iemand die gemotiveerd wordt door ego?

Het belang van het onderkennen van spiritueel narcisme

De belangrijkste reden dat het in de spirituele wereld van levensbelang is spiritueel narcisme, vooral onder leraren, te herkennen is dat het je ondergeschikt maken aan een narcist je altijd veel energie, hartenpijn, tijd en geld kost en nooit tot meesterschap leidt – behalve in de zin dat je er veel, heel veel van kan leren over hoe het niet moet.

Les

leraar

En dat op zich is natuurlijk weer een fantastische les – maar wel één die gepaard gaat met veel pijn, energie en moeite. Op het moment dat je je realiseert dat je te maken hebt met een spiritueel narcistische leraar, is het tijd om op je eigen benen te gaan staan, spiritueel volwassen te worden en je te verbinden met je eigen stralende Zelf.  Het is tijd om je eigen autoriteit, leiderschap en meesterschap op te eisen. Het is tijd om je eigen zielekwaliteiten neer te zetten en te gaan stralen – je hebt er recht op, net als iedereen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

17 REACTIES

 1. Het is wel opvallend hoeveel ” spirituele leraren” zichzelf beter achten dan ieder ander.Ik ken ze zowel vrouwelijk als mannelijk. Als je dat in de smiezen hebt kun je er bewuster mee omgaan.
  Vroeger kon ik dat niet nu wel. Het is heel makkelijk te zien, wees het ergens niet mee eens en je zult het weten :-).
  Soms is los laten wel erg lastig, ik had iemand die mij begreep en bij wie ik aan de lippen hing en waar ik tegen op keek.
  Als je verder niemand kent die denkt zoals jij die zo diep gaat als jij dan is los laten een zwaar gevecht.
  En deze man wist zo veel en kon het ook laten zien maar naarmate ik hem beter leerde kennen groeide ik ook verder en keek niet langer tegen hem op. Het besef kwam steeds duidelijker dat ik mij inhield omdat ik wel wist dat als ik het er niet mee eens was de bom barste.
  Uiteindelijk voor mezelf gekozen.
  Mijn mooiste ervaring en de grote start tot mijn persoonlijke groei was een ontmoeting met wat men noemt mijn tweelingziel. Dat is de zuiverste aanzet tot groei.

 2. Valt mij op dat alles steeds vanuit oertrauma enzo wordt geschreven en niet enkel in dit artikel.

  Er was ook veel zuiverheid en geluk in oudere tijden. Al kwam dit alleen al doordat alles zijn orde had wat niet enkel hierachie is.

  Wat te denken van het verhaal van Jezus die niet in een stal geboren is, maar geboren uit een zeer gegoede familie de Essenen. Hoe Hij al als slachtoffer ongewenst leek te zijn doordat Maria nergens welkom was terwijl zij zo een grote Geest zou baren? Hoe armoede wordt gepromoot wat dan weer betekent: van armoede en fysiek lijden maar toch een grote Spirit?

  Jezus is geboren tussen de Essenen. Toen hij bijna 16 jaar was stond hij op het punt om Rabbi te worden in Zijn gemeenschap. Hij werd verliefd op een meisje in zijn stam en bracht de nacht met haar door in een binnentuin. Hij werd ‘betrapt’ en onwaardig gevonden een Rabbi te zijn. Hierdoor is hij vertrokken uit zijn gegoede achtergrond en is gaan prediken om een Wereld Rabbi te Zijn. En een prachtige Ziel overigens!

  Dit is gevonden in de dode zee rollen en in andere oude stenen die het verhaal van Jezus vertellen en die delen zijn niet in de bijbel opgenomen. Er is ooit een punt geweest, waarop monikken in kloosters teksten kopieerden en schreven en er is ook een willekeur ontstaan in het archiveren.

  Kortom: Als we het oertrauma verhaal en het onjuist vertelde verhaal van yeshua ben joseph blijven herhalen, dan zitten we telkens aan de onderkant van een ‘begin’van Genesis of Genees IS. We zijn inmiddels ook wel zo wijs, dat we weten dat we enkel ons voelen en denken in eigen beheer mogen nemen ook al klotsen we nog wel eens tegen de scherpe randjes aan van een tijdelijke misleiding.

  We zijn te liefdevolle Zielen om enkel steeds die ‘startersfouten’ in de ogen te moeten zien. Dat schiet niet op. Het kleedt enkel steeds het verhaal aan van zielig zijn, niet welkom, uiteengevallen. Verlies, verlies, verlies. Anders valt er niets meer te therapeuten en geld mee te verdienen. bwoaaaah

 3. Elke spirituele (wat betekent dat überhaupt) leraar is net zoals Famke Louise, Ronnie Flex, Tony Robbins. Zij komen een dansje doen, een liedje zingen of een gedichtje voorlezen. Daarna gaan ze weer.

  Alles wat komt en gaat hoort niet bij wie je bent, zoals gedachten, percepties, ervaringen, gevoelens.

  Het enige dat er is: Ik ben.

 4. Zeer goed artikel, ook heel herkenbaar voor me, gelukkig in de positieve zijde. Het is heerlijk mensen verder te kunnen brengen, ze te zien stralen, zien groeien. Daar doe je het toch voor?
  Tevens herken ik de negatieve eigenschappen van mensen in mijn keven, (kan ze niet als narcistisch benoemen, maar misschien is het wel zo),

 5. Terwijl ik het las, herkende ik een vriendin.
  al denk ik dat narcist iets te sterk uitgedrukt is voor haar maar ik merkte ook op dat we wel erg gemakkelijk aannemen dat narcisme en mannelijkheid bij elkaar horen.

  • ben twintig jaar getrouwd geweest met een verborgen vrouwelijke narcist, en heb de hel gezien. Ik heb het overleeft en heel veel van geleerd, een ziel is zowel mannelijk als vrouwelijk, dus narcisten ook.

 6. Kijk hoe dit artikel de narcist als mannelijk en de leraar als vrouwelijk neerzet door subtiel gebruik te maken van de woorden zij en hij. Dat zegt veel over de auteur. Wees aub voorzichtig wanneer je dit artikel als bron gebruikt.

  • In mijn familie was mijn moeder de narcist en mijn vader de wijze begeleider die trouwens niet goed tegen haar op kon.
   Ik lees dit artikel dan ook zonder op het gebruik van hij of zij te letten en de strekking van het verhaal op te pakken.
   Maar het was me ook gelijk opgevallen Bart. 🙂

  • Bouke, dat is ook mijn ‘vraag’. Als een ‘echte’ leraar pas echt is wanneer hij/zij niets menselijks meer heeft en al het andere is ‘narcist’, dan vrees ik het ergste. Zo stellig is het niet, wel in de dualiteit;-). We zijn allemaal echte leraren en dat wat nog niet geheeld is, wordt daarbij aangeraakt, zo ‘leren’ we….

 7. Ik heb niet het hele artikel gelezen. Ik kon het niet opbrengen.
  In mijn familie zitten diverse narcisten en ze zijn bij tijd en wijle zéér christelijk. Ook een vorm van spiritueel zijn, denk ik.

 8. Tja, nu, zowiezo is ”t interessant om vroeg of laat afscheid te nemen van (bepaalde) mensen, ideeën… En je eigen weg te gaan en dit op alle gebied!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in