spirituele kennis

Regelmatig hoor ik vrouwen zeggen:

“Mijn vriendin is al zo ver op spiritueel gebied.”
“Mijn zus weet al zoveel meer over spiritualiteit.”
“Mijn collega heeft zo’n bijzondere gave.”

Er komt een gedachtegang achteraan, die meestal niet uitgesproken wordt, maar voor mij waarneembaar is: de ander is al veel verder dan ik.
In de woorden klinkt door dat die ander vanwege zijn of haar kennis of ervaring, op een hogere trede staat.
Wanneer mensen dit uitspreken en ik hun achterliggende gevoelens in mijn eigen lichaam waarneem, ontstaat er in mij een opstandigheid. Het is mooi dat deze andere persoon zich op spiritueel gebied ontwikkeld heeft, maar het is zeker niet nodig om de ander op een voetstuk te plaatsen. We mogen geen waarde ontlenen aan de mate waarin iemand zich spiritueel heeft ontwikkeld. De ontwikkeling van onze persoonlijke eigenschappen is minstens net zo belangrijk. Bovendien ben je als vanzelf van onschatbare waarde als je rondloopt op deze aardbol, anders zou je hier niet zijn.

Onevenwichtige vriendschap

Ook Iris kijkt op tegen haar beste vriendin, Amber. Zij weet veel over energie en Iris is onder de indruk van haar kennis.
Wanneer we hierover in gesprek gaan, blijkt dat de vriendschap met Amber onevenwichtig is. In gesprekken laat Amber haar niet uitpraten. Het feit dat Amber keer op keer haar spirituele kennis en ervaringen uitvoerig tentoonspreidt, maakt dat Iris hierdoor geïntimideerd wordt en zich kleiner maakt. Voor haar gevoel verbleken haar eigen ervaringen bij Ambers spirituele avonturen. Haar gevoel van vriendschap ebt steeds meer weg.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Subtiele ervaringen

Het zich kleiner maken, zoals Iris doet, zie ik vaker terug bij hooggevoelige vrouwen die een grote mate van bescheidenheid bezitten. Mooie zielen die (nog) niet doorhebben hoe ver ontwikkeld ze al zíjn. Hun intuïtie is van nature sterk aanwezig, net als hun connectie met het goddelijke. Vaak subtiel, zonder duidelijke beelden of indrukwekkende verschijningen van bijvoorbeeld energetische wezens. Dit maakt dat hun verstand twijfelt aan hun eigen waarnemingen.

Misschien herken je dat? Wees je ervan bewust dat spectaculaire beelden en mystieke ervaringen minder vaak voorkomen dan je misschien denkt. Het gewaarworden van de aanwezigheid van engelen of gidsen gebeurt veel vaker via een emotie, een fysieke gewaarwording (kippenvel of een warmte rondom je hart) of een dieper ‘weten’.

De meeste spirituele ervaringen zijn subtiel en vluchtig. Maar daarmee net zo waardevol!
Staar je niet blind op het hebben van visioenen of andere grootse ervaringen. Laat je verwachtingen hierin los. Daarmee schep je ruimte voor jouw eigen manier om informatie te ontvangen. Er zijn zo veel verschillende manieren waarop dat kan gebeuren.

Een fijn mens

Voor het universum zijn het niet de omvang van kennis of de grootsheid van ervaringen die tellen. Waar het in de eerste plaats om gaat, is dat je in het aardse, het dagelijks leven, een fijn mens bent; dat je respect hebt voor de ander. Dat je de waarde ziet van de ander en ruimte laat voor zijn of haar Zijn. Dat je de grenzen van de ander respecteert.
Kort samengevat: dat je je niet méér voelt dan de ander. We zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Precies zoals het moet zijn!

Het is van belang dat je in contact bent (of steeds meer komt) met je ware Zelf. Dat je in verbinding bent met je hart, waar jouw verlangens wachten om ontdekt en geleefd te worden. Ook is het essentieel om trouw te zijn aan jezelf.

Spiritualiteit kan daarbij helpen, omdat je het deurtje naar de Bron en je energetische helpers openzet. Maar in contact komen met je Zelf kan ook op andere manieren, zoals je verbinden met de natuur of door creatief bezig te zijn.

Spirituele gaven

Wanneer mensen met spirituele gaven geboren zijn, zijn ze hier van nature mee uitgerust. Het is niet zozeer een verdienste. Om deze gaven optimaal te kunnen inzetten, is het van belang dat hun aardse persoonlijkheid overeenstemt met goddelijke waarden zoals zich liefdevol en respectvol verhouden tot zichzelf en anderen. Wanneer de aardse persoonlijkheid nog belast is met trauma’s en zielewonden, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Een extreme vorm is spiritueel narcisme, waarbij mensen met bijzondere gaven zich dogmatisch en dominant gedragen. Deze goeroes en healers bezitten wel degelijk over bijzondere vermogens, maar ze gaan met deze vermogens aan de haal.
Soms gaat het zelfs zo ver dat de spiritueel leraar destructief gedrag vertoont en de ander steeds onzekerder wordt. Met als gevolg dat de ander voortdurend aan zichzelf twijfelt en de gevoelens van minderwaardigheid hand over hand toenemen.

Bescheidenheid

Regelmatig maak ik mee dat er spirituele vermogens geactiveerd worden bij mensen die vrij rustig en bescheiden zijn. En steeds duidelijker zie ik de waarde hiervan in. Spirituele gaven en vermogens zijn bij deze mensen in veiliger handen. Ze zullen er niet zo snel mee pronken of ze op een manier toepassen die schade kan veroorzaken. Het werken met energie is niet zomaar iets, het vraagt zorgvuldigheid en een zekere eerbied voor het goddelijke.

Jouw eigen pad

Lieve jij, weet je wat het mooie is? Er is geen verder, beter of méér. Ieder loopt zijn eigen goddelijke pad. En dat klopt, want het is jouw pad!

Laat je inspireren door anderen en houd tegelijkertijd oog vol jouw eigen waardevolle vermogens. Zo levert ieder zijn eigen bijdrage aan de groei van het collectief.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Herkenbaar, voel idd vaak die minderwaardigheidsgevoelens bij een meer? spirituele vriendin. Dankjewel voor dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in