diepere betekenis

Door allerlei redenen kan het zijn dat je zo nu en dan in de stress schiet. Dat is een natuurlijke reactie op een situatie die je als onplezierig of niet veilig ervaart. Maar als je je onmachtig voelt om iets aan deze situatie te veranderen, kan deze stress je leven gaan beheersen en tot klachten leiden.

Overleefstand

Regelmatig kom ik mensen tegen die in de “overleefstand” staan.  Juist in deze overleefstand luisteren mensen niet naar de signalen die je lichaam afgeeft. De overleefstand kenmerkt zich door verstarring en verkramping. Door je angsten trek je je terug in je hoofd als het ware.

In je hoofd zit de illusie dat je controle kunt uitoefenen. Hier ga je je aan vastklampen. Daarom negeer je de signalen die je lijf afgeeft; die vragen je namelijk om de veiligheid die je in je hoofd gecreëerd hebt los te laten. Dit kun je wel een tijdje vol houden, maar op een gegeven moment zal het lichaam je steeds luider van zich laten horen. Dit merk je aan klachten die je steeds meer belemmeren om in de overleefstand te blijven.

Er ontstaan klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, maagklachten, hartklachten, eczeem, vermoeidheid, concentratiestoornissen. Je lichaam gaat je systeem uitputten zodat uiteindelijk je hoofd ook niet goed meer kan functioneren. En zo komt er dus een moment dat je zo’n heftige reactie krijgt van je lijf, dat je wel moet luisteren omdat je lijf het natuurlijke en gezonde evenwicht in je lichaam en geest wil herstellen.

Wat is de oorzaak?

Hoe eerder je dus een situatie van langdurige stress bij jezelf herkent, liefst nog voordat je in de overleefstand schiet, hoe beter. Dat klinkt heel simpel, maar gezien de hoeveelheid mensen die stress gerelateerde klachten hebben, is dat blijkbaar niet zo.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een belangrijke oorzaak is dat we in onze maatschappij, denk aan school en werk, aan allerlei opgelegde eisen en normen moeten voldoen. En deze eisen worden steeds hoger. Daar komt nog eens bij dat we vooral aandacht hebben voor wat niet goed gaat. De boodschap die je dus steeds te horen krijgt is, hoe zeer je je best ook doet, ‘je bent niet goed genoeg’. En alles wat je aandacht geeft groeit. Zo daalt je zelfvertrouwen tot nul en zoek je je eigenwaarde in complimenten en verwachtingen van anderen.

Wat kun je doen!

De uitdaging is om dit patroon weer om te draaien, Van je aanpassen aan verwachtingen en eisen van de buitenwereld naar leven vanuit je eigen verlangen. Weer in contact komen met wie je werkelijk bent, doen waar je goed in bent en blij van wordt. Hierdoor creëer je een gezonde energiebalans tussen geven en ontvangen.

Belangrijk is dat je je steeds probeert af te stemmen op “het weten van je hart”. Dit werkt zeer effectief en duidelijk. Voordat je ergens over na kunt denken geeft je lijf vaak al een impuls af. Iets voelt goed of niet goed. Als je dit weer leert herkennen en gebruiken ga je veel meer de dingen doen die bij je passen. Zo ga je leven vanuit je eigen kracht en bron.

Stappenplan

Het volgende stappenplan kan je helpen om een patroon wat niet meer bij je past te kantelen naar een gewenst patroon. In drie of meer weken ga je aan de slag om een patroon te veranderen.

Week 1: inzicht verwerven

In de eerste week ga je dagelijks opschrijven wat je stress geeft. Hou eventueel een klein schrijfblokje bij je om aantekeningen te maken. Neem dagelijks aan het eind van de dag/avond even de tijd om je stressmomenten op te schrijven. En maak bij ieder moment wat je hebt opgeschreven ook een tekening/symbool/verbeelding.

Ga nog niet nadenken over oplossingen, richt je puur op het signaleren en herkennen. Door dit te doen wordt je je bewust van stressmomenten in je hele systeem. En in plaats van “in de stress te schieten”, als een reflex, ga je ze bewuster beleven en wat afstand van nemen.

Week 2: oplossingen verzinnen

In de tweede week doe je hetzelfde als in week 1, je schrijft aan het einde van de dag alle stressmomenten die je je weet te herrinneren op. Wat je nu toevoegt is wat oplossingen kunnen zijn die bij jou passen. Laat hier je fantasie de vrije loop. Pas geen censuur toe. Alles is mogelijk. En maak ook van alle oplossingen die je bedacht hebt een verbeelding/tekening/symbool.

In deze tweede week ga je verkennen wat je zou kunnen doen om de stress weer snel los te laten of te voorkomen. Je gaat dus nieuw gedrag verkennen en het arsenaal aan mogelijke reacties uitbreiden.

Week 3: actieplan

Wat je eerst gaat doen is opschrijven wat je gewenste situatie is, wat is het einddoel waar je naar toe wilt werken. Deel vervolgens dit einddoel in kleinere stapjes op. En richt je vervolgens wat je als eerste haalbare stap concreet gaat doen. Gedurende het proces kun je altijd aanpassingen doen op basis van de ervaring die je hebt opgedaan.

Nu ga je een week oefenen met de eerste stap. Ga bij situaties waarvan je inschat dat je stress ervaart VOORAF bepalen wat je anders gaat doen, hoe je je gaat opstellen. Bepaal ook nu weer wat bij jou past. En geef jezelf de ruimte dat het ‘mis’ mag gaan, je bent aan het leren namelijk.

Je kunt aan het begin van de dag de dag overzien en kijken naar mogelijke stressmomenten. Je kunt dit ook gedurende de dag doen. Maak als het even kan ook weer een verbeelding van je nieuwe gedrag. Aan het eind van de dag kijk je terug op hoe het gegaan is. Ben je tevreden, wil je de volgende keer iets anders proberen? En maak hier ook weer een krabbel bij. Zorg dat je in een positieve ervaring blijft. De stappen moeten je de energie en het vertrouwen geven om door te gaan.

Evaluatie

Aan het eind van de week kun je bepalen of er iets in je denken en doen veranderd is. En of je je hier goed bij voelt en trots op bent! Is dit nog niet het geval, dan ga je voor de volgende week een nieuwe stap/actie formuleren.

In de eerste week ben je aan de slag geweest om je bewust te worden van situaties waarin je stress ervaart. In de tweede week heb je je fantasie de vrije loop gelaten om allerlei alternatieven te bedenken hoe je anders kunt reageren. Nu kom je bij de stap om te kiezen voor een reactie die bij jou past. Hoe krijg jij de regie terug over je eigen leven en ga je doen waar je je goed bij voelt.

De toetssteen die je hierbij gebruikt is dat het je een goed gevoel moet geven!!!  Nieuw gedrag vertonen is natuurlijk altijd spannend, maar zorg goed voor jezelf, forceer niets. Als je merkt dat je geforceerd bezig bent (en dan dus ook stress ervaart) dan is de stap die je neemt te groot. Bepaal dan hoe je deze stap in kleinere stapjes kunt opdelen.

Tot slot

Het maken van een verbeelding in een tekening of symbool is erg belangrijk. Wat je hiermee namelijk in gang zet is je creatieve brein. Als je een nieuw patroon wilt ontwikkelen, ga je buiten je bestaande patronen denken en doen. Door het activeren van je creativiteit vind je gemakkelijker nieuwe oplossingen.

Doordat je lichaam zich ontspant komen opgeslagen gifstoffen vrij. Drink voldoende water om deze gifstoffen af te voeren.

Veel succes!!

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap