DELEN
grenzen stellen

Iemand die graag aardig, vriendelijk, lief, leuk, gerespecteerd, gewaardeerd en/of normaal gevonden wil worden, loopt de kans zichzelf een beperking op te leggen en dreigt ook aan zichzelf voorbij te gaan. Het stellen van grenzen heeft namelijk alles te maken met jezelf kunnen of durven te zijn. Zonder dit kunnen we niet vrij zijn. Jezelf worden of jezelf zijn is één van de geestelijke opdrachten hier op aarde.

We zijn allemaal als unieke wezens geschapen en we mogen allemaal iets van dat unieke in ons laten zien. Daarom is het ook belangrijk grenzen te stellen aan de egokrachten van onszelf en aan die van de ander.
Het stellen van grenzen is ten diepste een heilige opdracht die we hebben meegekregen. Er zijn echter valkuilen die ons ervan weerhouden ons doel te bereiken.

Het stellen van grenzen is niet alleen vrijblijvend, maar het hoort bij de verantwoordelijkheden van ons leven. Het is meer dan assertief (mondig) zijn.
Wat in de huidige samenleving aan de orde van de dag komt, zijn de verschijnselen zoals bijvoorbeeld ‘burn out’ en ‘overspannenheid’. Wanneer we een ‘burn out’ hebben, wordt ons eigenlijk een halt toegeroepen. Er wordt ons verteld dat we onze grenzen voorbij zijn gegaan. Indirect is het dus een oproep om grenzen te stellen en jezelf serieus te nemen.

We kunnen ons afvragen waarom we het zonodig hebben om leuk of aardig gevonden te worden. We kennen het immers allemaal wel; ja zeggen en nee bedoelen, of instemmen met een mening waar we het eigenlijk niet mee eens zijn. We willen mensen niet teleurstellen.
De cruciale vraag die we aan onszelf kunnen stellen voor het op een zuivere manier stellen van grenzen is:
“Waarom hangt mijn geluk af van hoe anderen tegen me aankijken?”
Want wanneer jij jezelf niet de moeite waard vindt, zal het stellen van grenzen je moeilijk afgaan. Een laag zelfbeeld is iets wat veel voorkomt bij mensen. Hierdoor verzuimen ze vaak die grenzen te stellen. Iemand die zichzelf niet respecteert, kan onmogelijk respect van anderen verwachten.

We zijn zoveel meer dan mens alleen. We dragen allen de bron van Liefde, Wijsheid en Kracht met ons mee en we zijn allen een stuk van die liefde. Dit mogen we niet ontkennen. Zie jij jezelf alleen maar als mens, dan mis je eigenlijk je doel. Namelijk, dat heilige wat je ook bent.

Ieder geloof kent zo z’n dogma’s. Eén van de oude tradities is jezelf moeten wegcijferen omwille van de ander. Tegenwoordig is dit nog zo.
Jezus leerde ons een oude, universele wet:
“Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.” “Hiermee is de hele wet volbracht.”
Al die regeltjes en wetten willen dus niets anders zeggen dan liefde alleen. Liefde voor God, liefde voor je naaste en liefde voor jezelf. En deze laatste woorden ‘liefde voor jezelf’ worden vaak over het hoofd gezien.

Ons geweten speelt ook een enorme rol in het stellen van grenzen. Schuldgevoelens zijn een heel slechte raadgever. Het kan eindigen in geestelijke zelfkastijding. Een belangrijke functie van ons geweten is dat het ons ervan weerhoudt verharde egoïsten te worden. Het brengt ons ertoe een offer te brengen aan de ander, maar dit moet echter wel bewust en uit geestelijke vrijheid gebeuren.
.
Sommigen zeggen dat ons geweten de goddelijke vonk is. Hieronder volgt een voorbeeld dat deze uitspraak weerlegt:
“Als mij als kind geleerd is dat het zondig is om op zondag te gaan voetballen, dan zal ik op latere leeftijd ongetwijfeld met een knagend gevoel achter de bal aanrennen op zondag. En als het me geleerd is dat het Gods Wil is me vol te hangen met explosieven en me vervolgens laat exploderen op een druk bezette markt, dan is het blijkbaar mogelijk dat mijn geweten hier vrede mee krijgt.”

Het deels menselijke en aangeleerde geweten is slechts de helft van wat het geweten zou moeten zijn. Er is namelijk nog een goddelijke component. Deze staat los van onze normen, waarden en denkpatronen. Er is meer nodig dan alleen ons menselijk deel voor het geweten. We moeten uitreiken naar het hogere.
Engelen werken aan ons. Ze zijn de opvoeders van ons geweten. Er is diepe respect voor onze eigen vrije wil. Heb je contact met engelen die je vertellen wat je moet doen, pas dan op! ‘De mens is ertoe geroepen die dingen uit zich te bannen die tussen hem (of haar) en God in komen te staan. Wat dit is, kun je alleen maar zelf bepalen.’

Normen en waarden van de maatschappij kunnen ons belemmeren onszelf te zijn. Wil je hieraan voldoen, weet dan dat je altijd een stuk van jezelf inlevert. Vraag je bijvoorbeeld af: “In hoeverre wil ik deze offers brengen? Wat wil ik? Wil ik misschien geaccepteerd of gewaardeerd of bewonderd worden?”
Maar weet wel, dat welke kant je ook kiest, een offer moet je altijd brengen! Of je offert een stuk van jezelf, of je wordt ‘nagekeken’ door de maatschappij.

Een tip: “Stop voor anderen te denken! Wat de ander (over je) denkt, daar zul je wel nooit achter komen. Durf ook eerlijk te zijn! Alleen dan kun je een relatie opbouwen met ander(en). Stel ook grenzen aan de hardheid tegenover jezelf! Kijk met de ogen van Christus naar jezelf. Je emoties moeten niet leidend worden, maar ze mogen er wel zijn.”

Enkele valkuilen voor het stellen van grenzen:


1. Denken voor anderen. Een ander woord hiervoor is Mind F uc k i n g. Het is een overbevolking van gedachten, waardoor je ‘door de bomen het bos niet meer ziet’.

2. Ik kan er niet tegen gekwetst te worden. Om jezelf dan te beschermen, leef je teruggetrokken en in angst voor het verleden. Denk als voorbeeld eens aan die mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Een dorp in Vietnam bijvoorbeeld, waar de mensen nog jaren na de oorlog ondergronds leefden, bang voor de oorlog en zoniet wisten dat deze allang gestopt was en zo jarenlang de vrede niet hebben meegemaakt.

3. Agressie is per definitie verkeerd. Mensen denken dat je een ander moet vergeven, omdat je anders spiritueel niet kunt groeien. Maar de stuwende kracht om de negatieve energie van je ‘tegenstander’ uit je te krijgen is een vorm van agressie. Of noem het vuurkracht van je ziel. Het spreekt vanzelf dat agressie nooit een doel op zich mag worden.

Jezus heeft gezegd:

“Maar Ik zeg u de boze niet te weerstaan. Toch, wie u een slag geeft op de rechterwang, keer hem ook de andere toe.”

In het Grote Johannes Evangelie lezen we dat Jezus op Petrus’ vraag antwoordt:

“Het is duidelijk dat we een door-en-door slechte niet lankmoedig moeten benaderen waardoor hij in zijn boze kan volharden, wat hij al is. Bij deze is ‘de andere wang toekeren’ juist een aanmoediging slecht te blijven.”

Onderdrukking van je vuurkracht is niet goed. Luister naar je irritaties. Je emoties hebben je iets te vertellen.

We kunnen grenzen stellen binnen onszelf en buiten onszelf, zoals:

Ouders t.o.v. hun kind(eren)


Ouderschap roept het hoogste en diepste in ons wakker. Belangrijk is als ouder consequent te zijn. Stel gezonde grenzen aan je kind(eren). Het heeft recht op gezonde correcties. Je moet in autoriteit staan, zonder autoritair te wezen.

Kind(eren) t.o.v. hun ouders
Het gaat hier om volwassen kind(eren) en bejaarde ouders.
Manipulatie die in het verleden heeft plaatsgevonden, loopt door in het heden. Kind(eren) wil(len) een inhaalslag doen om alsnog liefde te krijgen van de ouder(s). Bejaarden zijn niet per definitie lief en aardig. Gun de ander de les, nu het nog kan. Draai er niet omheen. ‘Eer je vader en moeder’, staat er in de bijbel. Soms eer je ze het beste door minder vaak te komen of door zelfs weg te blijven.

Partnerrelatie

We hebben allemaal het mannelijke en het vrouwelijke in ons. Houdt deze in evenwicht. Verdring je er één, dan zoek je deze in je partner. o­ntwikkel je dan later toch je andere kant, dan is het bonje in de relatie.
Wees eerlijk! Durf te zijn wie je bent; spreek je uit!

Therapeut t.o.v. cliënt

De therapeut mag niet dwingen, maar moet adviseren. Ook moet de therapeut overwegen hoeveel verantwoordelijkheden hij/zij kan dragen of op zich wil nemen. De cliënt op zijn/haar beurt moet eerlijk zijn of hij/zij de behandeling ook daadwerkelijk wil. Wanneer bijvoorbeeld de ouders een afspraak maken en het kind wil zelf niet, dan is het moeilijk behandelen.

Dit thema samengevat:

– Luister naar jezelf. Vertrouw jezelf.
– Wees duidelijk naar anderen.
– Denk niet voor anderen.
– Blijf aandachtig aanwezig in het hier en nu, vlucht niet weg.
– Blijf in contact met jezelf en met de omgeving waarin jij je bevindt.
– Voel wat je te voelen hebt. ontken het niet.
– Durf ook zwak te zijn (voor de kracht van de geest).
– Durf eenvoudig te zijn.
– Accepteer jezelf.
– Ga bewust om met je aandacht.
– Grenzen stellen is een spirituele deugd.
– Wordt gevoelig voor de geest die God in ons heeft gelegd.

Samenvatting van een lezing van Roelof Tichelaar voor Stichting Nieuwe Openbaring.

Verslag: Jeannette Koster

de boeken van Roelof Tichelaar

Roelof Tichelaar
Roelof Tichelaar is psychisch, pastoraal en spiritueel hulpverlener, docent/coach weerbaarheid en auteur van diverse boeken, onder andere van Fataal geluk – innerlijk groeien door tegenslag, waarin hij vertelt over het ernstige auto-ongeluk van zijn drugsverslaafde zoon, wat een keerpunt bleek te zijn. Daarnaast geeft hij ook lezingen.

6 REACTIES

 1. Bedankt dat jullie dit artikel nog eens onder de aandacht hebben gebracht via Facebook! Een heel goed stuk. Alleen de definite die hier aan mind f u ck gegeven wordt klopt absoluut niet. Het verwijst naar een ervaring die iemands denkbeelden op hun grondvesten laat schudden, niet de constante stroom van gedachten wat anderen van je zullen vinden.

 2. Over het ego:niet mijn wil.maar uw wil geschiedde.
  Volg vooral je gevoel want dat is het enige dat overblijft. Dat wordt liefde. De rest is allemaal bijzaak, geld, bezit.

 3. Goede tekst! Gun de ander de les, nu het nog kan! Ik eer ze door weg te blijven…… dit is het beste wat ik heb kunnen doen in mijn leven! daarna nog 1 keer dezelfde les gekregen bij weer andere mensen. Het leren loslaten was het zwaarste maar ook het mooiste geschenk wat ik heb kunnen krijgen. Heel helend en bevrijdend.
  Mijn overweldigende liefde was vele te veel, nu kan ik rustig bekijken wat er gebeurt is en krijg ik alle antwoorden op mijn vragen van toen. Dank aan alle lieve engelen, gidsen, overledenen! Dank voor alle zware vernietigende,verstikkende en zeer pijnlijke lessen in mijn jonge leven. Ik kan weer verder…..

 4. Grenzen zouden bepaald moeten worden door Eenheid en Heelheid. Wat hier niet aan beantwoordt overschrijdt de norm.

  Degene die leuk en aardig gevonden wil worden is het ego, en zo gaat ego zijn/haar eigen grenzen door egocentrische motieven bepalen.

  🙂

 5. Beste Roelof.

  Weer een goed en duidelijk stukje.
  De samenvatting is perfect.
  goed om alles op een rijtje te zetten.
  Ik hoop het hele rijtje al een beetje
  Onder de knie te hebben.
  Al zal het nooit 100 0/0 zijn.
  Een mens mag toch ook wel een
  Klein beetje foutjes maken.
  Daar leer je toch ook weer van.
  Wat de engelen betreft
  Ik krijg vooral bemoedigende
  Antwoorden.
  B v over mijn gezondheid.
  Ik zoek zelf wel naar antwoorden.
  Ze komen vanzelf naar je toe.
  Dat hoord bij het leer proces.

  Dank voor de informatie.
  Groeten Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in