stemmen-stemstress

We hebben meer dan ooit te kiezen en minder dan ooit weet ik waarvoor. Maar liefst 89 politieke partijen dienden een registratieverzoek in, 41 partijen leverden een kandidatenlijst waarvan er 37 daadwerkelijk meedoen aan de verkiezingen. Het is een ongekend lange lijst met partijen, van boeren tot piraten, van oranje tot Splinter en van Ubuntu tot Jezus. Ik heb nog nooit niet gestemd. Dat zal ook niet veranderen, denk ik, want ook al is een partij waar ik op gestemd heb nog nooit in de regering gekomen en kan ik daar best boos om worden, stemmen voelt als een plicht. En ook als een (voor)recht, want hoeveel mensen in de wereld krijgen niet die kans omdat het regime in hun land zo anders is dan het onze? En hoe kort is het nog maar geleden dat vrouwen hard streden om te mogen stemmen. Zodat ik als vrouw al mijn hele leven kan stemmen?

Bovendien, zo zei Gordon, de oprichter van dit platform, zitten we nu eenmaal in dit systeem en we kunnen alleen dingen veranderen vanuit het systeem. Niet stemmen is gewoon geen optie als je deelneemt aan deze maatschappij en daarin ook je stem wilt laten horen. Daar ben ik het mee eens. Een coup van bijvoorbeeld het leger is, juist door ons democratische systeem en het feit dat er nooit een enkele partij regeert, niet iets wat in dit landje voorkomt, dus op die manier zal het in Nederland niet veranderen. Vanuit het systeem kunnen we een koerswijziging starten, niet anders. Hoe frustrerend het ook kan zijn dat het zo lang duurt of dat de groep gelijkgestemden nog maar zo klein is.

Strategisch?

Slechts eenmaal stemde ik strategisch. De gedachte die opkwam terwijl ik het rondje rood kleurde, staat me nog helder voor de geest: dit doe ik nooit meer! Ik stem alleen nog op de partij waar ik écht achter sta. Maar nu is het 2021 en de wereld ziet er totaal niet meer uit als nog maar zo kort geleden. Er gebeuren dingen in deze samenleving en de politiek waar mijn maag zich van omdraait. Als er ooit een moment is voor strategisch stemmen, is het wat mij betreft nu. Dilemma!

Stemmen op een vrouw, alleen omdat ze een vrouw is? Wel verleidelijk, want het wordt wel hoog tijd dat we een vrouwelijke minister-president krijgen. Helaas is degene die daar nu het meest voor in aanmerking komt, absoluut niet iemand op wie mijn keuze valt. En ik vind datgene waar de partij voor staat toch echt belangrijker dan de sekse.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Stemmen op een partij die zich toespitst op een bepaalde leeftijd of religie? Nee. Ik vind dat een regering in dienst van de hele samenleving moet staan. De regering zou ook een beleid moeten voeren dat op de hele maatschappij gericht is en niet maar een gedeelte ervan.

Stemmen op iemand om een paar zeer rake opmerkingen waar ik het roerend mee eens ben, terwijl ik totaal niet achter de filosofie sta? Nee. Het is wel wat ik op dit moment veel zie gebeuren bij mensen die opeens overstappen naar een partij die zich heel duidelijk uitspreekt over een specifiek thema.

Stemmen op een nieuweling waarvan het gedachtengoed overeenkomt met mijn ideeën en wensen, maar die zo piepklein (en -jong) is dat de verkiezingen waarschijnlijk niet overleefd wordt? Nee. Soms met pijn in mijn hart.

Stemmen op een partij omdat ik het nou eenmaal altijd al deed of zelfs omdat mijn ouders dat altijd deden? Nee, dank u. Met ‘doen zoals we het altijd deden’ gaat er natuurlijk nooit iets veranderen en dat is nou precies wat ik nu wél wil zien gebeuren. Toch doet het wel een beetje au dat ik twijfel of het dezelfde partij wordt als waar ik de afgelopen jaren op stemde. Loyaliteitsconflict? Ja, een klein beetje wel. Jammer dat ik mijn stem niet kan opdelen in meerdere stemmen. Ik heb altijd al moeite gehad met kiezen voor één ding. In een restaurant doe ik ook het liefst 50/50. Waarom ook niet?

stemstress

Samen

Er zijn meer partijen dan ooit. Mooie, ideologische, lachwekkende en tenenkrommende partijen en alles er tussenin. En ook nog een hele lading nieuwe die we nog niet kennen. Wat nu te doen? Stemmen op een grote partij zou natuurlijk mooi zijn, want die hebben de meeste invloed. Ik kan me alleen in geen van hun programma’s genoeg vinden. Deels wel, maar dan staan er net even te veel dingen waar mijn haren van overeind gaan staan. Daar geef ik mijn stem toch niet aan? Jij wel?

Ik vind het hoog tijd voor een nieuwe, frisse wind. Dat suffige, muffe mannelijke blauw en grijs dat al zolang de dienst uitmaakt over superbelangrijke dingen die ons allemaal aangaan, het mag van mij afscheid nemen. We kijken al tien jaar lang naar dezelfde minister-president. De kans groot dat er nog vier jaar bij gaat komen. We worden het laatste jaar gebombardeerd met ‘samen…’, maar als ik iets niet voel bij de politiek, dan is het samen. De kloof tussen Den Haag en de bevolking lijkt groter dan ooit. Hoezo samen?

Allemaal niet stemmen of blanco, als een signaal, dát zou ik pas een statement vinden. Ik bedoel, als er werkelijk niet één stembiljet ingevuld zou worden, dan zou de regering zich echt flink achter de oren moeten krabben, toch? Daar moeten ze dan toch wel iets mee? Erover nadenken sowieso, want hoe verdeel je de zetels als ze niet toegewezen zijn? Helaas is dat een utopie, dat gaat niemand ooit voor elkaar krijgen.

Vertel het me

Soms zou ik gewoon willen dat iemand me even vertelde wat de beste optie is. Maar het lastige, en tegelijk het mooie, van stemmen is dat je het zelf moet doen. Ik gá het ook doen. Tenminste…

Vanmorgen kreeg ik twee hele nieuwe manieren onder ogen: stemmen onder voorwaarden en niet stemmen en je stem ‘terughalen’. Ik had hier nog nooit van gehoord en of het allemaal wel echt mogelijk is en juridisch klopt, dat zou ik eigenlijk nog moeten uitzoeken. Ik krijg er eigenlijk alleen nog maar meer stemstress van, want de verkiezingen zijn al over twee dagen. Nog twee dagen om rondjes te draaien en dan uiteindelijk dat ene rondje rood te kleuren.

Ben jij er al uit of heb je ook stemstress? Wat ga je doen? Anders stemmen dan de vorige keer, juist hetzelfde of ga je misschien helemaal niet stemmen? En waarom? Ik ben benieuwd. Laat je het hieronder weten?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Het zou jammer zijn om je stem niet te laten horen. Het is zo hard nodig nu. Hoe kun je nou niet gaan stemmen? ik stem op een vrouw en voor een flinke ruk naar links.

  • Ik doe hetzelfde! Maar dat neemt niet weg dat er ontzettend veel beweging is in de wereld en dit land en dat er nog heel veel mogelijkheden zijn waar de meeste mensen totaal geen weet van hebben en een paar mensen gebruik van maken. Ik kan dat wel begrijpen en misschien doe ik het de volgende keer ook anders.

 2. Ben een heel andere mening bedeeld . Je stem gebruiken om in te stemmen met regenten over jou ? Ziek. Ik ben al geregeld maar dan van binnen uit . Mensen geven bij machten hun machten weg . Aan een systeem wat een politie apparaat onderhoud en een oorlogs apparaat . Stem je , schieten ze ook uit jou naam . Dit artikel suggereert nu dus dat je moed mee stemmen aan dit zieke geheel , moed deel nemen aan . Sorry hoor maar iedereen neemt al deel aan het geheel , hier gaan geen voorwaardes aan vooraf maar geboorte . Zo jij je stem ergenis kwijt , ik nu ook . Bon voyage !

  • Dag Kees, dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat iedereen al ‘geregeld’ is en meedoet aan het geheel en ik suggereer niet dat je mee moet stemmen. Ik geef alleen aan waar ik tegenaan loop en bekijk de verschillende opties. Je bent totaal vrij om te doen wat jij wilt, net als ik. Fijne dag! Groet van Anouk

 3. Lieve Anouk, jouw beweegredenen zijn zó herkenbaar voor mij. Die heb ik ook gehad. Daarbij is stemmen niet voor iedereen zoals ze zelf graag zeggen, want als je geen mondkapje draagt, mag je zelf niet stemmen. Maar ik doe ‘t nu anders & volg mijn gevoel & hart. Mijn stem/macht/verantwoordelijkheid hou ik bij mezelf i.p.v. over te dragen, uit handen te geven aan iemand anders. ‘n partij &/of persoon waar ik niet volledig achter kan staan. In ‘n oud machtssysteem, wat zijn tijd heeft gehad, waarin ik mijn geloof (& goedgelovigheid) verloren heb. Kiezen voor onderwerpen i.p.v. partijen zou ik wel enigszins acceptabel vinden (als overgangsfase). Tijd voor verandering. Tijd voor écht Samen in ‘n Samenleving. Waar iedereen zijn stem gehoord wordt. Iedereen “moet” vooral doen waar hij/zij zich nu ‘t prettigst bij voelt, vind ik. Dat is ook al verandering. Suc6 met kiezen! Hartegroet ❤ ira

  • Dank je wel voor je reactie, Ira. Ik ben er inmiddels wel uit gelukkig en mijn keuze werd net ook nog eens fijn bevestigd door een kieswijzer die aangeeft waar partijen daadwerkelijk op hebben gestemd. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2021/stemchecker-tweede-kamer/#/
   Kiezen voor onderwerpen zou een hele mooie nieuwe vorm zijn inderdaad, maar of we dat gaan meemaken, is maar helemaal de vraag. Doen wat voor jou het prettigst is en het fijnst voelt, is voor mij het allerbelangrijkst, net als voor jou blijkbaar. Hartegroet terug!

 4. Je zou misschien een verandering kunnen zijn door “UIT” het beloofde systeem te stappen.
  In plaats van de illusie dat mee mogen blijven doen in het systeem verandering “zou kunnen” bijdragen aan!
  Welke plicht en welk recht hebben “vrouwen”…nu eigenlijk verworven?
  Wat is zelfinzicht… Ram waardevol!!!
  Wanneer we door al die goedbedoelde massa partijen door de bomen het bos niet meer zien… Waar stem je dan op?
  Wat zou er kunnen gebeuren wanneer we eens met velen niet meer zouden stemmen op partijen die afhankelijk zijn en ons doen geloven dat wij afhankelijk van hun ‘lijderschap’ zijn?
  Dat we onze eigen stem in het leven roepen door die te gaan zijn die we zelf zijn.
  Ipv dat rode stipje het magische zwarte stipje dat we zelf zijn in eigen daadkracht het leven in brengen.
  Geen stemmen op en voor, om je stem door anderen naar buiten te brengen…zelf je stem zijn.
  We zijn altijd onderdeel van de maatschappij en onder dat voorgehouden voordeel van anderen, jezelf deel delen door het levend in zelfbestuur te zijn!

  • Lynn, dank je wel voor je reactie! Ik zie zelf het bos nog wel, gelukkig, maar het was even zoeken naar welke partij daar het meest bij past, zeker omdat er zoveel nieuwe bij zijn die ook de moeite verdienen om te bekijken. Inmiddels ben ik eruit. Ik ga zeker wel stemmen deze keer, maar ga ook onderzoeken hoe ik uit het hele systeem kan stappen, waar je nu veel informatie over kunt vinden. Dit kost meer tijd dan ik nu heb tot de verkiezingen, dus ik besluit nu mijn stem toch te laten horen en daar heb ik een goed gevoel bij.
   Ik ben het helemaal met je eens dat niet stemmen met velen tegelijk geweldig zou zijn, maar daar doen gewoon te weinig mensen aan mee om echt een signaal te kunnen laten horen, daarom kies ik daar niet voor. Hartegroet, Anouk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in