omgaan met moeilijke gevoelens
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Omgaan met moeilijke gevoelens

Gevoelige mensen voelen intenser dan gemiddeld. Fijne gevoelens worden dieper gevoeld. Maar ook verdrietige of pijnlijke gevoelens worden meer intens ervaren. Dat kan best zwaar of moeilijk zijn.
Er wordt veel geschreven over wat je allemaal kan doen om je weer lichter, beter, bewuster enzovoort te voelen. Bijvoorbeeld: wandelen, aangaan van je innerlijke proces, mediteren op licht en liefde, steun vragen aan engelen of juist even niks doen. Soms brengt dat inderdaad iets en wordt het weer lichter.
Maar soms is het zoals het is. Soms voel je je gewoon rot en verdrietig en blijft het een tijdje zwaar voelen.omgaan met moeilijke gevoelensIk heb lang gedacht dat als ik mij niet goed voelde, ik iets verkeerd deed. Want het was toch de bedoeling om me goed te voelen? Ik ging van alles doen in mezelf om me weer beter te gaan voelen. Dat voelde als een strijd en hard werken. Het maakte me moe en onzeker en werkte juist averechts.

Inmiddels weet ik dat hard werken en iets willen veranderen aan mijn gevoelens niet werkt. Voor mij gaat het erom mijn gevoelens te accepteren. Daarmee accepteer ik mijzelf. Daarmee laat ik mezelf weten dat echt alles in mij welkom is, dat alles van mij er mag zijn. Dan kan ik weer zachter worden en komt er als vanzelf vertrouwen.
Vaak begrijp ik in het moment zelf niet waarom ik bepaalde dingen mee moet maken of voelen. Maar als ik er weer doorheen ben, als het lichter wordt en makkelijker stroomt, komt er altijd een moment dat ik begrijp waarom ik dit moest doorvoelen. Het brengt me elke keer meer begrip en verdieping.

Als jij je ook weleens rot voelt en niks helpt:
Ik wil je mijn steun geven. Je bent niet alleen. Ik begrijp hoe moeilijk sommige gevoelens kunnen zijn. Ik wil je laten weten dat je het goed doet, met al je lastige en misschien wel verwarrende gevoelens. Je bent een goed mens. Ik wil je laten weten dat het oké is om je verdrietig, somber of angstig te voelen, ook al is het niet fijn. Het hoort bij het mens zijn. Soms moet je tot in de diepte deze gevoelens ervaren.
Je hoeft niet te zoeken naar de oorzaken van je verdriet, je hoeft niet te weten waar het vandaan komt. Er liggen in jou allerlei gevoelens opgeslagen die naar boven komen op precies het juiste moment. Getriggerd door je kind, je man, je buurvrouw, een situatie, het weer, de stand van de planeten en de maan, het maakt niet uit. Je mag je precies zo voelen zoals het in jou is.

Als gevoelens naar boven komen kunnen ze namelijk losgelaten worden.omgaan met moeilijke gevoelens
Er komt vanzelf een moment dat het weer lichter wordt. En er komt ook een moment dat je beseft wat deze ervaring je heeft gebracht. Dan weet je dat het je rijker en wijzer heeft gemaakt. Dit inzicht kan snel komen maar kan ook een tijd op zich laten wachten.
Ik wens je geduld en vertrouwen toe en veel liefde voor jezelf.

7 REACTIES

 1. Een goed stuk, het doet mij goed. Ben bezig met alles te accepteren precies zoals het tot mij komt. Gedachtes, gevoelens en emoties.

 2. Ik vind het heel moeilijk, ik zit in de fase boosheid, ik vind dat vreselijk. Het voelt negatief en slecht. Ik heb echt veel om terecht boos over te zijn, maar ik worstel ermee. Vroeger mocht het niet bestaan en nu weet ik mij er geen raad mee. Soms ontplof ik als ik word getriggerd, en dan schrik ik van mijn eigen woede. Ik zou graag het positieve van boosheid willen weten, misschien helpt het mij het te accepteren.

  • Boosheid geeft kracht. Het helpt je jouw rechtmatige plek in de wereld in te nemen. Het helpt je jouw gezonde grenzen te voelen, en het vuur van boosheid helpt je deze ook tegenover de steeds niet-luisterende ander af te bakenen. Ik heb het natuurlijk wel over constructieve boosheid. Niet de boosheid die een afweer is van eerdere pijn – dan ben je vooral bezig anderen weg te duwen, je eigen geraaktheid niet onder ogen te zien. In die gevallen is het goed om jezelf af te vragen waar je nou eigenlijk zo op reageert. Welk gevoel zit erachter?

   In ieder geval is boosheid gewoon een menselijke emotie. Als je hem voelt, probeer dan niet te onderdrukken maar een constructieve uitingsvorm te zoeken. Sporten, dansen, schrijven, op papier krassen, stevig doorwandelen, op een kussen slaan, tegen iemand uiten die kan luisteren, of -als dat al lukt- tegen degene voor wie je boosheid is bedoeld. Bij heftige thema's kan je dat beter doen als je al iets van je eigen boosheid hebt doorgewerkt, omdat je dan vaak al wat meer zelfinzicht hebt gekregen in het hoe en wat van jouw boosheid. Dan weet je waarschijnlijk ook of de confrontatie opzoeken wel of niet helpend is in jouw helingsproces. Daarbij is het goed je te realiseren dat je de reactie van de ander niet kunt afdwingen. Heb je verwachtingen helder, dan voorkom je teleurstellingen.

   Veel succes Heleen!

  • Heleen mulder,

   Boosheid is een niet prettig gevoel en ik vind het vervelen voor jou dat jij dat ervaart. Maar komt helamaal goed. De oplossing Is dichter bij dan je denkt.

   Heb je wel eens geprobeerd die sterke emotie te bekijken of observeren?
   Door te kijken kan je voelen dat jij niet de boosheid bent ookal voelt dat soms zo.

   Zodra je onderscheid kunt maken tussen jij en boosheid ga je langzaam merken dat je niet boos bent maar op je boosheid reageert.

   Ik citeer, op het moment dat je de huidige situatie niet accepteert, je er tegen verzet, je maakt er een vijand van, creër je ongelukkigheid bij jezelf.

   Verlos jezelf van alle pijn door te accepteren dat alles Is zoals het is.

   Zelf probeer ik wanneer er een oncomfortabel gevoel in mijn lichaam stroomt het alleen maar te ervaren.
   Niet te reageren, het kost alleen maar kostbare energie die ik voor andere mooie momenten mag gebruiken.

   Wees lief voor jezelf en luister naar alle gevoelens die jij jezelf laat ervaren je voelt ze zodat je kunt helen, leren, groeien. Alles mag er zijn.

   Zoek de oplossing binnen in jou! Alleen daar kun je het vinden.

 3. Soms overvalt het je gewoon in ene wordt je verdrietig als iets
  anders gaat dan je gedacht had.
  Ik speel nog weleens toneel. iedereen denkt dat ik vrolijk ben.
  Dat is niet zo.
  Ik denk weleens ze moesten eens weten.
  Je houd het verborgen en laat niks merken.
  Wat zorgen en chronische pijn kunnen ook de oorzaak zijn.
  Ook de gevoelens van andere mensen raken mij diep.
  Ik kan mij er soms voor afsluiten. maar dat lukt niet altijd.
  Ik neem pijn over van andere mensen en voel verdriet en depressie.
  Ze hoeven niks te vertellen, ik weet het zodra ze in mijn buurt zijn.
  Dat kan zwaar voelen. ik heb wel diverse foefjes om ze weer kwijt te raken dat wel, hulp aan de engelen vragen en mediteren, in trance.
  Ik accepteer het maar. vroeger wist ik het niet. nu kan ik er mee leven.
  Het is misschien ook zo dat die ervaringen je rijker en wijzer maken.
  Ik heb genoeg inzicht in mijzelf om er weer een andere draai aan te geven.
  Ik neem het voor lief zoals het is.
  Het is nou eenmaal zo. het hoord bij het leven.
  Ups en downs.

  Hartelijk Dank lea ❤️✨
  Liefs Jannie

 4. Lieve Lea,

  Vergeet je boosheid niet? Ook daarin ligt een schat aan informatie, en niet in de laatste plaats een hoop (aarde)kracht. Een heel waardevolle emotie.

 5. Ben ik het helemaal mee eens..
  Maar zelf heb ik weleens moeite met de (sterke) gevoelens die je van anderen over neemt..die lijken soms aan je vast te blijven plakken…wat is jou advies hier in Lea?

  Liefs,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in