Soms voelt het leven alsof het even stilstaat. Juist als je in een belangrijk proces zit, kan het tijdelijk voelen alsof er weinig gebeurt. Ik merk dat als ondernemer goed: In mijn bedrijf, waar een lekkere flow in zit tegenwoordig, staat alles dan ineens een beetje stil. Je zou dan kunnen denken dat alles instort, dat je flow verdwijnt en alles wat je hebt gedaan vergeefs was, maar ik heb gemerkt dat niets minder waar is.

Aanzet tot een groeispurt

Ik heb gemerkt dat dit soort periodes vaak een soort springplank blijken te zijn. Een aanzet tot iets groters en beters. Ze gaan vooraf aan een groeispurt en een nieuwe fase in mijn leven en daardoor ook in mijn bedrijf. Persoonlijke ontwikkeling brengt je altijd veel verder dan je in eerste instantie denkt, ook in je onderneming of in je werk. Maar niet alle persoonlijke ontwikkeling komt uit een boek of cursus. Soms zijn het subtiele of minder subtiele innerlijke processen die zorgen voor je groeispurt. Je zou het kunnen vergelijken met de ‘sprongetjes’ van kleine kinderen. Iedere ouder kent ze, een periode dat je kindje hangerig is, niet lekker in het vel lijkt te zitten, zichzelf wat in de weg zit. Soms gebeurt dat ons ook, vlak voor of tijdens onze eigen sprongen.

Wat eraan vooraf gaat

Vaak merk je dat er iets aan zit te komen, maar het kan ook onbewust plaatsvinden. Soms voel je, zoals ik laatst had, een diepe drive om iets in je leven aan te pakken, te veranderen. Je voelt je dan al een tijdje onrustig, omdat je weet dat er iets moet gebeuren, maar de echte sprong in het diepe is vaak eng. Ik was zelf echt als de dood, maar ik voelde wel dat het nodig was. Toen het eenmaal zover was, leek de wereld langzamer te gaan draaien, leek alles om me heen wat meer stil te komen staan, kwamen er minder mails binnen, leek ik ineens wat minder ‘nodig’ dan anders. Natuurlijk ging mijn leven thuis gewoon door – kinderen staan niet stil omdat jij dat doet – maar de rest leek te vertragen en dat bleek precies wat ik nodig had. De vertraging loopt vaak nog wat langer door, zelfs als jij alweer dapper voorwaarts stapt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

En dan komt het

Ineens is dan het moment daar, soms sneller dan je verwacht, soms langzamer, maar het komt eraan: Ineens gaat alles weer stromen, besef je waar het goed voor was. Ineens zie je dat de dappere stappen die je hebt gezet na de stilstand, je precies brachten waar je moest zijn. Plotseling zie je alle puzzelstukjes in elkaar passen, ook degenen waar je voorheen helemaal het nut niet van inzag. En dan zul je zien dat je alleen maar stil hebt gestaan om daarna weer volle kracht vooruit te kunnen.

Schrijven helpt

Als je even niet meer weet waar je het allemaal voor doet, dan helpt schrijven vaak. Stel alle vragen die je in je hoofd hebt op papier en laat je pen gaan. Je zult erachter komen dat er antwoorden komen, ook als je ze niet verwacht. Ook als je er met je verstand niet bij kunt. De antwoorden lijken om je heen te zweven en als je ze de kans geeft, dan staan ze voor je het weet op papier en heb jij meer rust omdat je weet welke kant je op kunt, of waar je het voor doet.

De wijde wereld in

En zodra je al die inzichten hebt, zodra jij weet waar het allemaal goed voor was en je je weer opgeladen en sterk voelt, dan kunnen die inzichten de wereld in. Want hoe mooi is het om, bijvoorbeeld in je blog, jouw inzichten te delen, zodat anderen er ook van kunnen profiteren? Dan heeft het allemaal nóg meer zin gehad dan jij ooit had kunnen bedenken. En dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat terwijl je aan het schrijven bent, het perfecte liedje ineens je oren binnendringt om je te laten weten dat je nooit alleen bent en op de juiste weg zit, zoals zojuist bij mij gebeurde. Alles gebeurt met een reden en vroeger of later vind je die en kun je er anderen mee helpen, mis je kansen niet.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

  1. We hollen soms maar door en zoeken vanuit ons hoofd oplossingen, maar in de stilte (en reflectie) komen de antwoorden en gaat het bijna vanzelf !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in