DELEN
stilte-in-mijn-hoofd

Chaos

Zolang als ik me kan herinneren, was mijn hoofd gevuld met vele, nutteloze en zich herhalende gedachten. Niet alleen gedachten over wat ik wilde eten of welke broek ik zou aantrekken, was dat maar waar, maar veelal ook negatieve gedachten, angstige of boze.

Als er een moeilijk gesprek in het verschiet lag, was dit in de dagen voorafgaand aan het gesprek al in honderd verschillende versies door mijn hoofd gegaan. Hele gesprekken repeteerde ik in mijn hoofd, om ze naderhand ook allemaal te evalueren. Hoe zou het zijn opgevat? Was het duidelijk? Was ik te bijdehand? En ga zo maar even door…

Zelfs na gesprekken met vrienden of familie, twijfelde ik naderhand of ik mij wel juist had uitgedrukt, of ik goed had gereageerd en of ze niet ergens gepikeerd over waren. Wat dachten collega`s over mij, mijn werk? Waarom voelde ik me in relaties niet goed genoeg?

Op een gegeven moment begon ik in te zien dat deze aanhoudende stroom aan gedachten en gevoelens mij een enorme hoeveelheid energie kostte. Het zorgde ervoor dat ik minder goed sliep en dat ik zelfs op momenten van ontspanning nooit daadwerkelijk rustte. Ik voelde de energie wegvloeien als een enorm lek wat zich bevond rond mijn nooit stille brein. En daar wilde ik koste wat kost iets aan doen.

Persoonlijke kwesties

Heel veel boeken heb ik verslonden, waarvan een aantal mij de ogen openden. Ik deed braaf alle oefeningen uit de boeken van Eckhard Tolle en Esther en Jerry Hicks. Deze leverden een wezenlijke bijdrage aan het inzichtelijk maken van mijn gedachten. Door deze inzichten begon ik te zien dat het hier niet simpelweg om zinloze gedachten ging. Deze gedachten wezen mij de weg naar mijn onderliggende trauma`s en patronen. Als een puzzel begon ik de gedachten terug te volgen en brachten zij mij naar mijn belangrijkste persoonlijke kwesties. De teleurstelling in relaties waarin ik mezelf niet gewaardeerd voelde, niet gezien werd of beperkt werd in mijn mogelijkheden. In mijn gedachten lag de oorzaak daarvan altijd bij de ander, want die waardeerde mij niet, gaf mij geen complimenten, zag mij niet of beperkte me in mijn vrijheid.

Toen ik deze gedachten echter begon te herleiden, kwam ik uit bij mezelf. Was het mogelijk dat ik mijn eigen problemen veroorzaakte? Dat ik me niet vrij voelde lag eigenlijk niet aan mijn partner, want ik voelde me zonder partner ook niet vrij. En hoeveel complimenten ik ook zou krijgen, ik wist altijd wel een opmerking op te vangen die me het gevoel gaf klein en nutteloos te zijn.

Ik had ooit een grote behoefte aan erkenning en gezien worden, wat ik zocht bij partners, familie en collega`s. Om die erkenning te krijgen wilde ik mezelf bewijzen, maar diep van binnen voelde ik me nooit goed genoeg. Waardoor ik bijvoorbeeld zelden tevreden was met de resultaten van mijn werk. Ik werd doodmoe van dit getob en uiteindelijk had ik geen puf meer om mezelf te bewijzen.

Deze hele chaos van gedachten kon ik terugbrengen naar gedragspatronen en trauma`s. Maar hoe kon ik ze daadwerkelijk oplossen? De oplossing kwam toen ik ging werken met het onbewuste.

Opruimen

Ons onbewuste stuurt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. En andersom vertellen onze gedachten en gevoelens wat er zich in het onbewuste bevindt.

Het onbewuste is dan wellicht niet bewust, maar ze communiceert constant met ons door onze gedachten en gevoelens.
De energie die aanwezig is in het onbewuste, heeft een bepaalde trilling en trekt soortgelijke trillingen aan. Dit liet me inzien dat ik door de energie in mijn onbewuste bepaalde mensen en situaties aantrok om me te wijzen op de aanwezigheid van deze energie. Zodat ik hier uiteindelijk iets mee kon doen.

Door mijn opleiding tot Shafierha-therapeut leerde ik via het hartchakra contact maken met het onbewuste. Door deze trilling van bijvoorbeeld erkenning visueel te maken, door vergeving toe te passen, kon de energie verhoogd worden qua trilling. Uiteindelijk kon ik de behoefte aan erkenning uit mijn onbewuste verwijderen via het hartchakra. Wat invloed had op mijn gedachten rondom dit thema. Ik maakte me minder druk over wat anderen van iets of van mij vonden. Dit proces van verwijderen liep door tot het moment dat ik niet meer getriggerd werd en deze specifieke trilling van erkenning had losgelaten.

Allerlei thema`s rondom eigenliefde, verdriet of mijn diepgewortelde onzekerheid, ik vond ze allemaal terug in mijn onbewuste en ruimde ze op via het hartchakra. En hoe opgeruimder mijn onbewuste werd, hoe rustiger mijn hoofd. Tot ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat mijn hoofd daadwerkelijk stil was geworden.

Balans

Dit maakte het mogelijk te gaan mediteren, wat mij daarvoor eerder hoofdpijn gaf dan dat het rustgevend was. Ook de gesprekken met mijn innerlijke raadgevers en spirituele gidsen werden steeds zuiverder. De vervuilende energieën van twijfel en terugkerende gedachten werkten voorheen als ruis op de lijn. De frequenties werden nu steeds beter op elkaar afgestemd, mijn energie kwam volledig terug in mijn lichaam en ik voelde me eindelijk geaard en volledig in balans.

Achteraf gezien ben ik mijn doorgedraaide gedachten en gevoelens zeer dankbaar. Want zij zijn de wegwijzers geweest naar mijn innerlijk. Zelfs in situaties waarin ik mezelf onrechtvaardig behandeld voelde, kon ik inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik me over deze situatie voel. En als ik daarvoor verantwoordelijk ben, kan ik het ook oplossen. Ons onbewuste en ons lichaam geven ons zoveel prachtige signalen, helaas soms door pijn in het lichaam of doorgedraaide gedachten. Echter als we gaan luisteren en handelen naar deze signalen, kunnen we uiteindelijk een energiek lichaam en stilte in ons hoofd bereiken.

Over de auteur

Barbara biedt sinds een aantal jaren in Rotterdam Shafierha therapie aan, een nieuwetijdstherapie die werkt met Aquariusenergie. De methode is gericht op het vlot en liefdevol verwijderen van belastende energie in combinatie met het verkrijgen van inzicht in gedragspatronen. www.barbarapostema.nl

23 REACTIES

 1. Voor mij is stilte niet het ontbreken van geluid.
  .
  Stilte is voor mij de natuurlijke basis die er altijd 'in mij' is.
  .
  Als die stilte/basis er niet zou zijn dan zou de mens niet kunnen functioneren.
  .
  Dan zou de mens van de ene gedachte naar de andere rennen en totaal verdwijnen in iedere gedachte of gevoel of wat dan ook en niet terug keren naar zijn/haar basis.
  .
  Enkel de meeste mensen zijn zich niet bewust van die stilte/basis en hebben het gevoel heen en weer geslingerd door het leven te worden.
  .
  Dat terwijl het leven beweegt en JIJ stilstaat, het leven gaat door jou heen.
  .
  Ook al zit je in de trein die 100 km per uur gaat dat valt enkel waar te nemen vanuit jou stilte/basis.
  .
  Je kunt enkel gedachten waarnemen vanuit die stilte/basis.
  .
  In gedachten zijnde kun je niet gedachten waarnemen.
  .
  Je kunt wel de ene gedachte waarnemen en razendsnel de volgende en de volgende en volgende maar dit enkel dankzij het stiltepunt/de basis.
  .
  Zie die maar eens te ontdekken/herkennen.
  .
  Die eenmaal ontdekt/herkent dan maakt het niet meer uit welk oorverdovend lawaai er van buiten (of binnen) komt.

 2. Durf jij je te laten verdwijnen in de STILTE?

  In de stilte ben jij verdwenen.

  In de stilte ben je vrij.

  Niet dat er een jij is die vrij is.

  Het vrij zit hem in het ontbreken van de JIJ.

  https://www.youtube.com/watch?v=M1a_wuGY0_k

  Wat een flauwekul weer, ik moet nodig in therapie bij Barbara.

  Rotterdam waar ligt dat ook al weer, ik was er geboren als mijn ouders niet in Haarlem op verjaardagsvisite waren geweest en ik er niet een maand te vroeg uitplopte dan was Rotterdam mijn THUIS geweest.

  Ohhhh Barbara.

  'Bedoel' ik enkel mee (niet dat ene hond dit leest) dat er mij niets mis lijkt met; de methode is gericht op het vlot en liefdevol verwijderen van belastende energie in combinatie met het verkrijgen van inzicht in gedragspatronen.

  De mens draagt nog wat belastende energie met zich mee en wat voelt als praktisch (wat je in je dagelijkse leventje) belastend is nog maar een topje van de ijsberg (je hele verleden met zijn conditioneringen waarvan je je niet eens bewust bent).

 3. Hallo Barbara
  die herhalende gesprekken in je hoofd zijn heel herkenbaar voor mij. Met allerlei klachten die daarmee gepaard gaan. Ik ben er ook van overtuigd dat je situatie naar je toetrekt totdat je iets mee zal doen. Sinds kort ben ik me bewust van de chaos in mijn hoofd en ben ik zoek naar een manier om hiermee om te gaan of te verminderen. meditatie zorgt zeker voor mindering van de chaos. Jouw ervaringen hiermee komen voor mij precies op het goede moment!! wat mooi hoe dat loopt…dank je wel voor het delen.

  Lieve groet, Jessica Vos

 4. Er is niets zo HEERLIJK als de STILTE.

  M.a.w. zou het met de STILTE op zich te maken hebben of met datgene wat STILTE beleeft als niet prettig.

  Mijn inziens komt angst voor STILTE (stilte niet als prettig ervaren) in basis voort uit de kindertijd.

  Als baby/kind hadden we verzorging nodig, we konden niet de noodzakelijke dingen ter overleven zelf regelen.

  We waren dus van de buitenwereld afhankelijk ter overleving.

  Als we honger hadden en er was geen geluid (dus stilte) dan werden we niet gevoed en bleef er dat hongergevoel.

  De buitenwereld (opvoeders, borst, voeding) ging gepaard met geluid.

  Stilte staat dus voor honger/niet prettig en geluid/aanwezigheid/mensen om je heen (zie volwassenen) voor veilig/prettig/etc.

  Niet zo wonderlijk dat de mens behoefte heeft aan mensen en zo druk bezig is.

  • <a href="#comment-248059" rel="nofollow">@Aart</a>,

   Hoi Aart,

   ik geloof niet dat ik ooit zo'n kort door de bocht 'inzicht' van je heb gelezen.

   Er ligt denk ik veel in je jeugd.
   En ik geloof best dat voor sommigen mensen de stilte en honger op zo'n manier als jij schrijft gekoppeld zijn. Dat zij die associatie hebben.

   Maar gelukkig ook voor een hoop mensen niet.
   Stilte kan juist in de baby- en kindertijd ook staan voor rust, veiligheid, geborgenheid.

   Dus ik denk dat de angst voor de stilte ergens anders ligt.
   En dat er meer speelt dan angst 🙂

   Groetjes N.G.

   • <a href="#comment-248188" rel="nofollow">@N.G.</a>, nog zo`n kort door de bocht 'inzicht' waar het STIL van wordt.

    Alle wrijving die de mens met het leven ervaart ontstaat uit ANGST.

    En die ANGST is ook nog eens voor 99,9999% op de werkelijkheid van de mind gebaseerd in plaats van op DE werkelijkheid/NU.

    • <a href="#comment-248206" rel="nofollow">@Aart</a>,

     Hoi Aart,

     mee eens hoor 🙂

     Alleen beseft niet iedereen AL dat het om angst draait.

     Groetjes N.G.

     • <a href="#comment-248215" rel="nofollow">@N.G.</a>, en daarom heeft god Mission Robbert Impossible in het leven geroepen.

    • <a href="#comment-248206" rel="nofollow">@Aart</a>,

     Hoi Aart,

     ik geloof nog steeds niet dat ik ooit zo’n kort door de bocht ‘inzicht’ van je heb gelezen.

     Er ligt denk ik veel in je jeugd.
     En ik geloof best dat voor sommigen mensen de stilte en honger op zo’n manier als jij schrijft gekoppeld zijn. Dat zij die associatie hebben.

     Maar gelukkig ook voor een hoop mensen niet.
     Stilte kan juist in de baby- en kindertijd ook staan voor rust, veiligheid, geborgenheid.

     Hoewel het in basis ALTIJD draait om ANGST.
     Denk dat de angst voor de STILTE vaak ergens ANDERS ligt 🙂

     Groetjes N.G.

   • Stilte is de afwezigheid van geluid.

    Er is angst voor stilte omdat stilte (is zuiver-Zijn) confronterend en zuiverend werkt.
    Het confronteert iemand met zijn ego, omdat er niets is om te spiegelen, behalve Stilte. Daarom kunnen mensen niet tegen een stilte of pauze tijdens eens gesprek. Willen ze de stilte opvullen met veel gepraat en geluid.

 5. Wat een prachtig artikel,het raakt me,ik herken het,maar de angst voor de stilte en misschien voelen wie ik werkelijk ben is ook eng…

  Gek toch..ik weet dat het zoveel beter is dan hoe ik nu leef..
  bedankt voor het delen!

  • <a href="#comment-247973" rel="nofollow">@Ingrid</a>,
   Voelen is misschien eng in het begin, maar daar kan ik wel iets over kwijt!
   Ik ben namelijk, heldervoelend, dus dat betekend dat ik ook nog eens voel van anderen en niet alleen van mijzelf! Ik ben erachter gekomen dat het eigenlijk helemaal niet eng is, en voelen is juist gezond!
   Als je niet voelt hoe wil je dan nare situaties verwerken? Een van mijn vrienden die eh.. ergens anders leeft zegt dan ook altijd: Voelt het, accepteer het en laat het los!
   Als je dat doet hoef je niet eens bang te zijn voor jezelf, dus al je je angst voelt, accepteer het dan ook en laat het uiteindelijk los. Het is in het begin erg moeilijk, maar brengt je wel dichter tot jezelf en je leert dan meer over een situatie, over je verdriet, over je angst. Waarom etc..
   Hoop dat je hier wat aan hebt.
   Lichtstraal.

   U vind de stilte eng, omdat u dan echt tot uzelf aangewezen bent. Wat immers niet zo is, stilte geeft u namelijk ook de tijd, om tot uzelf te komen, en te ervaren, en tot ervaren over te gaan. En leert u meer over gevoelens, zoals liefde. Want hoe kunt u van een ander houden als u niet van uzelf houdt. Hoe kunt u een ander helpen als u niet uzelf helpt? Hoe kunt u een ander leren met het gevoel om te gaan, als u zelf bang bent het niet te kunnen.
   Iedereen weet dat de feiten, leven en de dood zijn. Iedereen weet dat u degene bent die mag kiezen of u wilt voelen en zijn. Of dat u liever in angst blijft en dus de stilte niet ervaart.
   Namasté mijn naam is Isaak.

 6. Jeminee dat komt even binnen zeg.
  Het lijkt wel een kopie van mijn innerlijke leven.
  het is toch een beetje aangeboren denk ik.
  En door het goed onder de loep te leggen
  Kan je er mogelijk iets aan veranderen .
  De vraag is wil je dat ? , wil je verandering .
  Je leerd ook om met chaos in je hoofd om te gaan.
  Ik ben waarschijnlijk net even anders . want chaos van
  kan vermoeidheid veroorzaken ik weet dat dat niet goed is.
  Misschien ben ik bang voor het onbekende . Rust en stilte .?
  Ik denk zeker dat het beter is voor je algemene welzijn.
  Ik steek het in mijn zak dit artikel .
  Het is mooi als je positieve dingen bereik met Quarius therapie.

  Dank je Barbera voor dit artikel.

 7. BaRbaRa te RotteRdam.

  Over rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrresonerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrren gesproken.

  "Achteraf gezien ben ik mijn doorgedraaide gedachten en gevoelens zeer dankbaar.

  Want zij zijn de wegwijzers geweest naar mijn innerlijk.

  Zelfs in situaties waarin ik mezelf onrechtvaardig behandeld voelde, kon ik inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik me over deze situatie voel.

  En als ik daarvoor verantwoordelijk ben, kan ik het ook oplossen."

  HEERLIJK die verantwoordelijkheid.

  Als de mens toch eens in staat was die te nemen.

  Maar ja, dat is ook niet echt met de paplepel ingegoten.

  Ik voel me nu heeeeeeeel jaloers dat ik het artikel hierboven niet geschreven heb en dat is Barbara`s schuld.

  Ik ga het snel nog eens lezen.

  En nog eens.

  En nog eens.

  "Dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik me over deze situatie voel".

  HEERLIJK, ik word er bijna BLIJ van.

 8. wat prachtig verwoordt en hoe herkenbaar…pas als je meer zelfvertrouwen krijgt [ dus vertrouwen in jezelf]door de moed te hebben het te onderzoeken , kom je inderdaad bij jezelf uit en kun je er iets mee doen…
  Yoga en Mindfulness zijn ook goede manieren om bij jezelf te komen en jezelf tegen te komen….en de oude angsten eens op te ruimen. Ben erg dankbaar voor het artikel, dank je wel Barbara!
  Lieve groet
  Janny

 9. Lieve Barbara,

  Wat een fijn en krachtig artikel! Ook zeer herkenbaar (voor velen waarschijnlijk) die constante stroom aan gedachten en een status van continue chaos… Maar gelukkig kan ik hier ook dankbaar voor zijn, je lichaam geeft inderdaad niet voor niets signalen af. Je kunt ze negeren, dan hou je best een tijdje vol, maar ze blijven terugkomen. En iedere keer worden ze net wat heftiger, totdat je de blokkade bij de kern aanpakt en opruimt. Wat geleerd moet worden, herhaalt zich… Bedankt voor het delen van jouw ervaringen en wijsheid!

  Liefs,
  Maartje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in