Zo stop je ‘negatieve’ energie van andere mensen te absorberen

Moet je wel eens huilen zonder reden of druk je emoties uit voor redenen die je niet uit kunt leggen? Dat zou twee dingen kunnen betekenen: of er is wel een reden, en die je probeert te negeren, of je voelt de energie om je heen.

Zo woonde ik vorige week een begrafenis bij en voelde ik meteen toen ik de kamer binnenliep een zware en dichte energie. Een paar dagen lang voelde ik me niet als mezelf. Natuurlijk, veel mensen zullen die toeschrijven aan het rouwen, maar voor mij is de dood eerder een viering dan een afscheid.

Ik realiseerde me dat ten minste sommige van de emoties die ik voelde niet van mezelf leken, omdat ze dan niet waren; ik had mezelf sinds de ceremonie nog niet energetisch gereinigd, dus was ik nog steeds extreem ontvankelijk voor de energie van anderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

‘Negativiteit’ leren accepteren en liefhebben

Voordat je nu je emoties allemaal toewijst aan ‘gevoelig zijn voor ‘negatieve’ energie’, wil ik je eerst uitleggen wat ‘negatieve’ energie eigenlijk is.

‘negatieve’ energieEr lijkt een serieuze misvatting te bestaan over negativiteit binnen de New Age-spiritualiteit. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ‘negativiteit niet bestaat’, of ‘alles wat bestaat is Licht’. Ja, het feit dat we uit de Bron (of Liefde of Licht) komen en er één mee zijn is een universele waarheid, maar dat wil nog niet zeggen dat we negativiteit niet kunnen waarnemen of er niet in kunnen geloven, waardoor het iets wordt wat we voelen.

Dus als er een waarneembare negatieve emotie in je opkomt nadat je een trauma hebt doorstaan, kan het afwimpelen van die emotie door te zeggen ‘jij bestaat niet’ leiden tot onderdrukking van die emotie. We moeten niet wegrennen van de duisternis, maar het juist onder ogen zien en accepteren. Want hoe kunnen we de goede tijden ten volste waarderen zonder de uitdagende tijden?

Ik heb het over ‘waarneembaar negatief’, want als puntje bij paaltje komt gaat het allemaal over je waarneming. Wat zorgt ervoor dat iets negatiefs zo negatief lijkt? Onze geest en met name ons ego ontwikkelt programma’s die ons onderscheid laten maken tussen goed en fout, en negatief en positief, voor zolang we in deze wereld zijn. Maar zouden we dingen nog steeds als negatief bestempelen zonder die programma’s?

Die vraag heeft geen simpel antwoord, maar ik zal je proberen een voorbeeld te geven. Eerder deze week ging mijn deur kapot toen ik naar buiten ging om naar een vriendin te gaan. Mijn hoofd begon meteen met een stressvolle reactie over wat er was gebeurd, dus in eerste instantie nam ik de situatie waar als een probleem, of als een ‘negatieve’ situatie. Maar toen besloot ik uit dat drama te stappen dat mijn hoofd zo snel in elkaar zette; ik legde het het zwijgen op en volgde mijn intuïtie.

Dat mijn deur kapotging was eigenlijk een fantastische kans om hem zelf te maken! Ik ben een jonge vrouw met niet veel ervaring met gereedschap, dus ik voelde me enorm versterkt toen ik de deur zelf had gemaakt met het willekeurige gereedschap dat ik had liggen. De situatie die de meesten als negatief zouden waarnemen, was voor mij juist een positieve ervaring!

Je kunt dit doen met alles in het leven. Als je hartstikke laat bent voor een vergadering, heb je als gevolg misschien wel een auto-ongeluk vermeden. Als je bent ontslagen van je baan, was je misschien wel miserabel geworden als je worden gebleven. Het moment waarop je besluit je waarneming te veranderen en de dingen ziet voor wat ze zijn, is het moment waarop je beter begrijpt dat alles prima in orde is en je op een bepaalde manier dient.

Hoe definiëren en herkennen we negativiteit?

Hoe definiëren we negativiteit? Het is belangrijk om te erkennen dat we iets als negatief zien als het een lagere trilling heeft dan iets dat we als positief bestempelen. Ik zal het anders zeggen: stel je een tijd voor waarin je aan kon voelen of iets ‘goed’ of ‘slecht’ is. Ik heb het nu niet over de programma’s in je hoofd of maatschappelijke normen, maar je intuïtieve gevoelens. Je kent bijvoorbeeld vast wel dat zinkende gevoel in je maag als iets ‘fout’ voelt. Dat is je intuïtie die trillende frequenties oppikt! En de wetenschap erkent dit soort gevoel.

Alles heeft zijn eigen trilling en frequentie. Denk maar na, alles bestaat uit energie, dus dat is hartstikke logisch. Als het gaat om bepaalde emoties, dan kunnen die onze eigen trilling verhogen of verlagen, waardoor we een ander veld uitstralen. Het HeartMath Insitute heeft dit wetenschappelijk bewezen, uit hun onderzoek blijkt dat positieve emoties fysieke voordelen hebben voor je lichaam en dat negatieve emoties het tegenovergestelde doen.

Het meeste onderzoek van HeartMath.org gaat over het hart. Uit hun vindingen blijkt dat het elektromagnetische veld dat het menselijke hart uitstraalt gemeten kan worden en dat we de informatie die in deze magnetische velden van het hart zitten verstopt, kunnen aanpassen door simpelweg onze emoties te veranderen. Het hart heeft een systeem van neuronen met zowel korte en lange termijn geheugen. Dus als het hart signalen naar het brein stuurt, dan heeft dat effect op onze emotionele ervaringen. Sterker nog, HeartMath heeft aangetoond dat het denken van positieve gedachten je immuunsysteem kan versterken.

Hoe je jezelf ontdoet van negatieve energie

Als je hebt gemerkt dat je ontvankelijk bent voor negatieve energie of als je het idee hebt dat je jezelf ervan moet weren, dan vind je hier een paar dingen die je kunt doen:

Energetisch afschermen

Hier ben ik een grote fan van, maar je moet wel voorzichtig zijn met je intentie erachter. Je hoeft je alleen maar een wit licht voor te stellen (of een specifieke kleur die met jou resoneert) dat zich om je heen uitspreidt, dat je lichaam ‘afschermt’ van alle externe energieën. Ik heb dit zelf gebruikt tijdens begrafenissen, tijdens het autorijden, en in andere omstandigheden waar ik mensen vol negatieve energie of gevaar zag.

Maar als je je energetisch afschermt van de negativiteit die je bij een ander persoon ziet, dan is dat ook een goede kans om weer eens naar binnen te kijken. Waarom heb je het idee dat deze individu zo negatief is? Aangezien we allemaal tot op zekere hoogte afspiegelingen zijn van elkaar, dan is die eigenschap die je zo ontzettend negatief bestempeld misschien wel een eigenschap die je zelf ook binnenin je draagt.

Het is ook belangrijk te weten dat energetische schilden veel energie kost om in stand te houden. Als je bewust denkt over het maken en in stand houden van je schild, dan ben je waarschijnlijk niet helemaal aanwezig. Er is niet per se iets mis met energetisch afschermen – het is een prachtig gebruik met een heleboel nuttige toepassingen – maar denk wel na over de intentie achter je schild, en denk ook na over je andere opties, voordat je een schild plaatst.

Koorden doorsnijden

Er zitten emotionele koorden aan je vast, vaak van bepaalde gebeurtenissen, trauma’s, of van andere mensen die hun energie op je overdragen. Die koorden kun je zien als positief of negatief. Je vindt bijvoorbeeld een positief koord als je verliefd bent, omdat je partner het beste voor je wil. Negatieve koorden kunnen voortkomen uit je eigen zelfveroordeling of als iemand negatieve emoties op je duwt. Het maakt niet uit of de koorden positief of negatief zijn, idealiter heb je helemaal geen emotionele koorden.

relatiekoordenReikiheler Catherine Varga heeft een hele simpele methode met me gedeeld om energetische/emotionele koordenlos te laten. Als je voelt dat een energetische binding of emotioneel koord is ontstaan, dan kun je het loslaten door het fysiek uit je te trekken. Zodra je het merkt op één van je chakra’s, kun je je handen gebruiken om het koord uit je te trekken alsof je aan een touw trekt, en kun je visualiseren dat het je lichaam verlaat.

Je handen of lichaam wassen

Net als je fysieke lichaam heeft ook je energetische lichaam goede hygiëne nodig. Water behoort tot ons meest waardevolle bezit, omdat het zowel ons fysieke en ons energetische lichaam kan reinigen. Een uitstekende manier om jezelf te ontdoen van de energie van anderen is om gewoon fysiek je handen of hele lichaam te wassen. Terwijl het water langs je naar beneden stroomt, stel je je voor dat alle negatieve energie ook van je afspoelt.

Salie of ‘smudgen’

smudgenSalie ruikt niet alleen fantastisch, het kan ook je huis en lichaam reinigen van negatieve energie. Smudgen met salie wordt al jarenlang gebruikt om energetische aura’s te reinigen en om omgevingen vrij te maken van negatieve energie.

Laatste woorden

Ik vind het belangrijk te noemen dat negativiteit je ook altijd kan dienen, op een bepaalde manier. Je ziel koos ervoor om op deze planeet te incarneren, en om de dualiteit te ervaren, dus hoe kan negativiteit iets ‘slechts’ zijn? Vlucht niet van het duister; behandel het als leermoment. Pas als we leren over de duisterdere delen van onszelf en het universum, en als ze te accepteren, pas dan kunnen we het licht echt waarderen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. een mooi artikel maar ik denk dat we in onze ontwikkeling al verder zijn.
  mij verschuilen achter schilden heb ik gedaan maar het verdichte mij ook, nu straal ik gewoon meer licht uit dat is veel vrijer om te voelen. En heilzamer voor de gemeenschap.
  Koorden uittrekken geeft verwondingen. Het koord op de helft doorknippen geeft kans op heling want als mijn kant blijft staan ben ik het zelf die dit koord maakte. Als mijn helft op de grond valt mag ik dat gewoon oprollen en op laten lossen.
  lfs arie

 2. Dankjewel voor deze mooie boodschap.
  En idd hoe kan het licht zonder duisternis, immers als er geen duisternis zou bestaan, konden we het licht niet waarnemen.
  Wij willen altijd zo graag dat alles in onze beleving, fijn is en gezellig en in onze bewoording zinvol en nog meer van deze prachtige woorden is.
  Maar wij hebben deze woorden gelabeld en zoals ‘Baba Ram Dass’ ons nalaat, ‘we zijn gefascineerd door woorden, maar we ontmoeten elkaar in de stilte achter de woorden en hier sluit ik me bijna in de stilte is alles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in