stress
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Stress en HSP

Lieve mede HSP’ers, er staat een prijs op jullie hoofd! Een onzichtbare sluipmoordenaar belaagd jullie.

Dag na dag rooft hij een stukje van je energie, kracht en licht.

Wanneer hij het op jou gemunt heeft voel je het heel duidelijk:

hij zit je op de nek, waardoor je nek- schouder- en armklachten kan hebben
hij zit in je hoofd waardoor je hoofdpijn kan voelen
hij ligt je zwaar op de maag waardoor je spijsverteringsklachten hebt
hij maakt je bang waardoor je je niet meer gedragen voelt en je hele skelet pijn doet
Herkenbaar? Dan ben jij één van de vele slachtoffers van chronische stress, de onzichtbare killer.

Gelukkig leven we in een “beschaafde” wereld.

Gek toch hoe we naar de wereld kijken. De beschaving zorgt voor verwijdering van je natuur, van het wie en wat je echt bent. Je bent beschaafd als je jezelf afwijst, je het mooie in de wereld wil veranderen of vernietigen en je je beter acht dan de ander. Het summum van beschaving is als je EENVOUD verwerpt.

Ja,ja de beschaafde wereld lijkt mij eerder een perfecte biotoop voor het ontwikkelen van problemen. Zeker voor een hooggevoelig persoon is de beschaafde wereld met zijn constante overprikkeling, competitiedrang, prestatiegerichtheid een probleem. En het time-is-money gedoe laat geen ruimte meer voor de noodzakelijk behoeften. Zelfs het toiletbezoek kan best “functioneel” ingezet worden, met een talenboek of wat vakliteratuur bij de hand. Je gevoel tonen is not done en huilen is voor de zwakkelingen. En dan zijn we verwonderd dat onze wereld kreunt onder ziekte, depressie en degeneratie.

De kosmische intelligentie

De ware beschaving ligt in de kosmische intelligentie. In het natuurlijke vind je enkel wonderen. De beschaafde wereld poogt om te tippen aan de natuur ipv erop aan te sluiten. Wanneer je luistert naar je lichaam kan je je natuur ontdekken en zal je kennis maken met een ongelooflijke eenvoud en wijsheid.

Stel ik je nu voor om minder beschaafd te worden?

Ja hoor. Weg met etiquette. Vind je iets niet leuk, zeg het dan. Vind je iets niet mooi, aanvaard het dan niet. Vind je iets niet leuk doe het dan niet. Exit het handelen voor de lieve vrede, welkom het eenvoudig en authentiek handelen vanuit je hart.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijk overlevingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat je in noodsituaties alle mogelijke kracht hebt. Dankzij de stresshormonen wordt je super alert, sterk en inderdaad extra gevoelig. De hersenen en de spieren staan op volle kracht en de rest van het lichaam wordt op minimum rantsoen gezet. Dat je haar bv blijft groeien in de noodsituatie of dat je eten verteert is op dat moment niet belangrijk. Enkel kracht om eruit te geraken telt.

Wat is dan het probleem?

Als stress zo een schitterende natuurlijke oplossing is, waarom er dan een “drama” van maken? Omdat stress in een natuurlijk leven, kortstondige momenten zijn. Dankzij de beschaving leven we bijna constant in een stress situatie, zeker de hooggevoeligen onder ons. Hierdoor zijn er problemen met het immuun- spijsverterings- en energiesysteem. Met als resultaat onverklaarbare ziektes, CVS, Fibromyalgie, verlammingsverschijnselen, nek-schouder- en armklachten, hoofdpijnen/migraines, kanker,……

Wat is belangrijk voor hsp’ers

Voor de hooggevoeligen ligt de klemtoon op groei, op beleving, voelen en zelfverwezenlijking. Op eenvoud en contemplatie,en laat dat nu net zijn wat de westerse wereld als onbeschaafd verwerpt. Ons heel fijnbesnaard voelsysteem is er om heel subtiel te kunnen voelen wat in ons en de ander leeft, wat speelt in de buitenwereld in essentie. Ons voelen is er om het potentieel te kunnen ontdekken en laten groeien. Dat is een lichttrilling. De prestatiegerichtheid van de westerse wereld staat daar haaks tegenover. Het presteren binnen de enge kaders van geijkte productiemiddelen. Daar waar de HSP’er net wil spelen met het uniek en authentiek zijn.stress

Wanneer kan je stress ervaren

Grappig toch niet, hoe ver we verwijderd zijn van het ware beleven? Alles moet rap rap rap gebeuren zodat we nog meer kunnen doen. Een paar belangrijke vragen die je jezelf kan stellen zijn:

draait het leven rond doen of rond ervaren?
draait het rond zelfverwezenlijking of rond geld verdienen?
draait het rond beleven of overleven?
De kritische ik, die je de hele tijd op je nek zit en je leven verarmt met negatieve peptalk: “jij dommerik, je zou al veel verder moeten staan of het zal je nooit lukken of je hebt toch nooit geluk …” zorgt voor stress. Het jezelf onderdrukken en dingen doen die je weinig voldoening schenken ook. Het jou leven en de wereld afwijzen of het je proberen te voldoen aan de eisen van de maatschappij ook.

Zo merk je dat wanneer jouw leven draait rond moeten/doen/geld verdienen,jij jezelf gegijzeld houdt in een constante noodsituatie.

Wat kan je zelf doen?

heel belangrijk is om anders naar dingen te leren kijken
om vanuit je buikgevoel te leven ipv uit je hoofd
om zoveel mogelijk dingen te doen die jouw lijn liggen, maw die je vreugde en energie geven
tijd inplannen waar je “niks” doet
wat je doet, bewust doen, vb bewust eten ipv de hap snel naar binnen te spelen
contact met de natuur en het bewegen in de natuur
Je leven een andere wending geven is vaak heel moeilijk. Dit omdat we voor 95% onbewust handelen. Lukt het je niet alleen dan kan ik je zeker mijn training: ‘In 3dagen stressVRIJ” aanraden.

Isabelle Lambrecht  www.isahealing.eu

vitaal water
vitaal water
vitaal water

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in