Stress maakt meer kapot dan ongezonde voeding
Anna Zeven

“En, wanneer heb jij voor het laatst een frietje gegeten?” was de openingsvraag bij een radio-interview dat ik laatst gaf. De presentator had mij uitvoerig aangekondigd en als ultragezond neergezet: “Zij is Miss Natural 2014, healthcoach, Ambassadeur Gezonde Leefstijl, trainer hormoonfactor, schrijver van het boek ‘Het Nieuwe Eten’”, en ga zo maar door. Oké… Toch kon ik zonder blikken of blozen zeggen dat dat nog maar een week geleden was. Ik ben namelijk niet rigide. Sterker nog, hoe healthy ik ook ben, ik hou erg van gemak, snel en simpel. En dus ontspannen omgaan met voeding. Daar past een frietje met een dikke klodder mayonaise op z’n tijd prima bij!

In mijn praktijk zie ik met regelmaat klanten die stress hebben over wat ze allemaal in hun mond stoppen. Ze zijn vaak obsessief bezig met voeding en bang als ze niet alle benodigde superfoods op een dag hebben binnengekregen. Want stel je voor dat je een tekort krijgt… Ze keren de ingrediëntenlijst binnenstebuiten, slaan acuut op hol bij het zien van het kleinste spoortje E621 en gaan door het lint als ze per ongeluk iets hebben binnengekregen waar transvetten in zitten of een tweede blokje kaas naar binnen werken. Waar veel mensen zich in vergissen is dat je niet bent wat je eet, maar wat je verteert. En laat stress daar nou net een bepalende factor in zijn.

Werking van stress op de spijsvertering

stress -vrij-etenAls je iets eet terwijl je (lichte) stress ervaart, dan wordt je spijsverteringssysteem namelijk als het ware platgelegd. Er zijn minder maagsappen om te verteren, minder speeksel om voor te verteren, de darmen hebben er niet heel veel zin in, want al het bloed gaat naar je spieren. Alles wordt aan de kant gezet om je klaar te stomen voor eventueel vluchten. Je staat in de startblokken om je eigen leven te redden, en dan gaat je lichaam echt niet rustig even al je spruitjes, kiwi’s en bloemkoolstronkjes uit zitten te pluizen op nuttige stofjes. De vluchtreactie blijft uiteraard uit en je gezonde voeding zwemt even later in zee.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Stress over gezonde voeding is dus bijzonder paradoxaal. Het schiet werkelijk driedubbel en dwars z’n doel voorbij. Ik eet gezond, want ik wil gezond zijn, maar ik ben zo gestrest omdat ik misschien wel iets ongezonds eet, dus ben ik zeker ongezond, want ik ben gestrest. Snap je het nog? Óf ik eet iets gezonds, maar ik heb zoveel stress dat ik er niets aan heb omdat mijn spijsvertering stilligt. Óf ik eet per ongeluk iets ongezonds en mijn lichaam kan er niets mee omdat mijn spijsvertering stilligt. De moraal van het verhaal: stress maakt meer kapot dan ongezonde voeding. Bovendien beschikt het lichaam over een subliem afweer- en zuiveringssysteem. Dat met name in rust en ontspanning optimaal functioneert.

Geniet van friet

Daarom eet ik met een gerust hart een frietje. Dat ik af en toe niet zelf in de keuken hoef te staan en alleen al de sensatie van het eten van een frietje op z’n tijd, geeft me ontspanning. Bovendien is de basis van mijn voeding gezond. Dat ene frietje kan mijn lichaam dan heus wel hebben. Mijn lichaam kan in rust alle stoffen uit elkaar halen en rustig verteren en afvoeren. Niets aan ’t handje.

Mijn voedingsgeretaleerde stressklanten zie ik meestal na een eerste consult al niet meer terug. Ze vinden het zo heerlijk dat ze hierin kunnen ontspannen. Natuurlijk hou ik nog even een lijntje met ze en doorgaans blijkt dat ze zich beter voelen dan ooit tevoren. Ze krijgen een betere verhouding met eten en leren er weer van te genieten. Ook hun lichaam weten ze weer meer te waarderen. Dat is prachtig om te zien!

De combinatie is uiteraard het summum. Gezond én makkelijk, snel, simpel en lekker. Dat heeft absoluut mijn voorkeur. Die heb ik dan ook gebundeld in mijn boek ‘Het Nieuwe Eten – Kookcoachboek’. En ja, zelfs mijn goede vriend die culinair zwakbegaafd is en liefst niet langer dan zeven minuten in de keuken staat, kan ermee uit de voeten. Ook de vele alleenstaande vaders die bij mij aankloppen en sinds hun studententijd geen stap meer over de drempel van de keuken hebben gezet, weten er iets van te bakken.

Dus ontspan bij je voedingskeuze en tijdens het eten, geniet van wat er op je bordje ligt, gezond of minder gezond, en eet (friet) met een lach.

En om je geheel ontspannen op je wenken te bedienen, hier een nostress-recept uit mijn boek:

Raw appeltaartjeStress -Raw-appeltaartje

Voor 6-8 kleine stukken

Bodem:

20 gram walnoten (eventueel ten minste 12 uur geweekt)

½ eetlepel kokosmeel

1 theelepel biologisch vanillepoeder

snufje zout

1 dadel

1 gedroogde abrikoos

Vulling:

flinke hand rozijnen

125 gram appels

1 abrikoos

1 theelepel biologisch vanillepoeder

1 eetlepel kaneel

½ eetlepel amandelmeel of kokosmeel (optioneel)

– Doe de rozijnen in een bakje, giet er wat kokend water over en laat even staan.

– Bekleed een springvorm met bakpapier.

– Maal de eerste vier ingrediënten voor de bodem in de blender zo fijn mogelijk.

– Snijd de dadel en de abrikoos fijn.

– Voeg de dadel en de abrikoos toe aan het mengsel in de blender en meng tot een deegbal; voeg zo nodig wat weekvocht toe.

– Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg, druk het stevig aan en zet het in de koelkast.

– Doe alle ingrediënten voor de vulling in de blender en pureer ze fijn.

– Voeg wat amandel- of kokosmeel toe als het niet stevig genoeg is.

– Verdeel het appelmengsel over de bodem en laat even opstijven in de koelkast.

Recept afkomstig uit “Het nieuwe eten”

Bekijk hier het boek Het Nieuwe Eten

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Ja dat heb ik ook gehad, die stress. Uiteindelijk heb ik alles losgelaten en ben ik intuïtief gaan eten. Ik eet over het algemeen erg gezond. En daarbij iets lekkers als ik er trek in heb. De stress van niet gezond genoeg eten hoop ik nooit meer te hoeven voelen. Dat was meer destructief dan gewoon af en toe iets lekkers eten zonder schuldgevoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in