Succesvol zijn - en blijven!

Succesvol zijn, willen we dat niet allemaal? Of je nu voor een baas werkt,  een eigen praktijk hebt of deze graag zou willen opstarten. Vaak beginnen we vol goede moed, aan een nieuwe baan, een eigen praktijk, een nieuw product. Vol vertrouwen, tenminste als we alle twijfels hebben overwonnen. We zetten iets moois neer, op wat voor manier dan ook, maar wat als het niet blijft?

We beginnen dus vol goede moed, hebben iets neer gezet waar we onze eigen ziel en zaligheid in hebben gestopt, niet zelden ontsproten vanuit een zuivere verbinding met onze eigen kern en wijsheid. Vanuit een gevoel dat het klopt, waarin je ja zegt tegen een baan of tegen je eigen praktijk, vanuit een gevoel, waarin jij in feite vol vertrouwen JA zegt tegen jezelf en deze nieuwe ervaring. Maar wat nou als we tegen een eerste tegenslag aanlopen. Het werk is niet helemaal wat je er van had verwacht, je collega’s zijn niet zo aardig als je had gedacht of je klanten (cliënten) blijven weg.

Opeens voelen we ons er niet meer zo zeker over. Hebben we wel een goede keuze gemaakt. Moeten we hier blijven, of moeten we toch maar kiezen voor meer zekerheid. Ergens is er een omslag, zoals je ook vaak ziet in relaties, waardoor je gaat twijfelen aan wat je doet en aan wat je hebt neergezet. Uiteindelijk dalen we steeds verder af, de problemen op het werk worden groter en in het slechtste geval blijven je cliënten helemaal weg. Heb ik wel een goede keuze gemaakt, kan ik dit wel vraag je jezelf dan af. En zo zak je steeds verder in je eigen misère, je vertrouwen neemt af en als je echt pech hebt, word je er ook nog ziek van. Dan is het tijd voor wat reflectie ….

In den beginne

Als ik iemand tegen over mij heb zitten die in een dergelijke situatie is beland, vraag ik altijd hoe het was toen hij net begon en bovenal hoe hij zich toen voelde. En meestal komt dan al vrij snel naar boven dat iemand dan volledig open is voor dat wat er gaat gebeuren. Je probeert wat uit, het levert wat op en je bent blij, even simplistisch benadert. Maar als we eenmaal wat succes hebben behaald, en het loopt wat minder dan laten we de schouders zakken en gaan twijfelen, er gaat iets mis op ons werk en een ander reageert er niet op zoals jij dat graag had gewild of we voelen ons niet goed genoeg of voelen dat we gefaald hebben.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat het ook is, wat jou ook lijkt neer te halen, het begint vaak met een voorval. Maar vervolgens blijven we daarin vastzitten. We denken erover na, we praten erover met anderen en we voelen ons steeds slechter. Over onszelf of over de keuzes die we hebben gemaakt. Vaak gaan mensen dan op zoek naar ander werk of kiezen liever voor wat meer zekerheid. Maar ….. ze vergeten dat ze zichzelf (en hun thema’s) gewoon met zich mee nemen. Uiteindelijk lost dit niets op en is de kans groot (zelfs onvermijdelijk) dat ze dan tegen gelijksoortige ervaringen aanlopen.

horse-73477_640

Dat kan anders

Uiteindelijk komen we vast te zitten in onze eigen malende gedachten en twijfel, gebaseerd op oude overtuigingen, al dan niet bewust. Die overtuigingen zijn overigens slechts gebaseerd op dat wat anderen ooit tegen ons gezegd hebben, wat we helaas maar al te vaak als waarheid hebben aangenomen.

Vervolgens gaan we op zoek naar een oplossing. Zo willen we bijvoorbeeld vaak geld omdat we ons beter willen voelen. We willen een goede gezondheid, omdat we ons beter willen voelen. We willen een fijne relatie omdat we denken dat we ons beter willen voelen en daar gaan we mee aan de slag …. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar waar het eigenlijk om gaat, is dat we ons beter willen voelen. En dat willen we bereiken door te werken aan de omstandigheden of we willen dat een ander verandert. Dat werkt helaas niet.

Waar ligt jouw focus?

Aan de ene kant richten we vaak onze aandacht op een situatie die we juist niet willen. En vervolgens willen we dat de omstandigheden anders worden of dat een ander verandert. Het gevolg hiervan is dat alles alleen maar groter wordt, dat is een natuurkundige levenswet. Zorg er liever voor dat je je goed voelt, laat je weerstand los en zegen elke situatie en persoon waar jij mee in aanraking komt (al begrijp ik ook heel goed dat dit misschien wel erg belachelijk kan klinken als je zelf in een naar conflict zit verwikkeld). Toch zul je op deze wijze meer veranderingen in je leven kunnen bewerkstelligen, omdat jij van binnenuit veranderd en een andere focus krijgt. Dan gaat alles weer stromen, dan ga jij stromen en dan kan jouw leven ook weer stromen en met dat ook het leven van anderen.

Wat kun je doen

Elk naar gevoel begint met een gedachte. Die gedachte kan gestoeld zijn op een (oude) overtuiging. Met een beetje pech is het eerste waar jij aan denkt als je wakker wordt al niet al te positief geladen.

Een eerste stap naar verandering is jouw eigen aandeel in jouw ervaringen te erkennen, je trekt immers je eigen ervaringen aan met je eigen gedachten en overtuigingen(zonder dat er overigens sprake is van enige schuld) om vervolgens als tweede stap jouw gedachten erover te herkennen en je daarvan bewust te worden. En dan is het vervolgens zaak dat je leert je gedachten bij te sturen. Zowel je gedachten over jezelf als over jouw situatie als over een ander. Dat klinkt misschien te simpel om waar te zijn, toch heeft het een enorm positief effect op de ervaringen die je aantrekt en dus ook op de kwaliteit van jouw leven. Het vraagt alleen wel om wat oefening, zeker als je gewend bent om je te richten op alles wat niet ok is. Bewust of onbewust. Je ervaringen leren je al snel wat jouw focus is ….

Een goed begin is het halve werk

Misschien lijkt dit alles (veel) te gemakkelijk gesteld, maar toch wordt de toekomst bepaald door wat we nu denken. Ga jij bijvoorbeeld met tegenzin de dag tegemoet (moet ik nu al uit bed bijvoorbeeld) of met tegenzin naar je werk met die vervelende collega of zie je op tegen een taak die je te doen staat ….. dan kan het niet anders dan dat je dag niet zo fijn is en dat je je niet zo goed voelt uiteindelijk.

Dat kan anders. Begin met een goed begin. Een goed begin van de dag met positieve gedachten zorgt voor een goede dag. Een goede dag zorgt voor meer goede dagen. En meer goede dagen zorgen voor een goed leven.

Blijf bijvoorbeeld liever even lekker in bed liggen voordat je eruit stapt en stem je af op prettige gedachten, bijvoorbeeld door dankbaar te zijn voor jouw nachtrust. Dat je een heerlijk warm bed hebt en een huis om in te schuilen en door – bijvoorbeeld – te denken dat deze dag je leuke ervaringen gaat brengen.

Als je dag goed begint, bepaalt dat hoe je je dag leeft. En hoe je je dag leeft, bepaalt weer hoe jij je leven leeft. En als je dan vervolgens dankbaar bent voor alles wat er al wel is in jouw leven (door alles te zegenen wat er al is) en vervolgens beseft dat je door moeilijke ervaringen heen komt en er sterker van wordt, dan wordt het al een stuk eenvoudiger.

girls-529013_1280

TIPS

Een leven vanuit weerstand tegen alles wat zich aandient, kan voor een keten aan negatieve ervaringen zorgen. Als je daarin bent beland, pas dan op, je trekt er alleen maar meer van aan als je daarin vast blijft zitten. Zorg er liever voor dat jij je weer goed voelt en leer je gedachten bij te sturen.

Dat begint bij de acceptatie van je huidige situatie en het besef dat je dit zelf op de één of andere manier hebt aangetrokken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door rust te nemen, je gedachten tot rust te laten komen en te mediteren.

Richt je vooral niet op het resultaat van je werk, laat – hoe vreemd dat ook mag klinken –  de uitkomst liever los. Geniet van je weg op weg naar succes en stel je gewoon open voor wat zich aandient. Daarmee laat je ook je weerstand los en is het goed zoals het nu is. Dan hoeft het niet anders te zijn.

Als je doet wat je graag doet, en je bent je daar volop bewust van, dan kan het niet anders dan dat daar meer van komt. Dan straal je wat anders uit, dan zet je niet iets neer vanuit een tekort (omdat je bijvoorbeeld geld wilt verdienen), maar omdat het bij je past. Dat wordt gevoeld. En dan verandert langzaam aan jouw punt van aantrekking. Zorg liever goed voor jezelf en je eigen rust, zodat je verbonden bent met jezelf. Om vandaar uit je eigen lied te schrijven en deze op een fijne manier te zingen (het gaat altijd om de manier waarop ….).

Kijk dan ook eens wat vaker in de spiegel en wees vooral positief over jezelf. Zeg eens dat je van jezelf houdt terwijl je in de spiegel jezelf aankijkt. Zelfs als je het niet kan geloven of je negatieve emoties over jezelf ervaart, word er toch een proces in gang gezet. Als je jezelf niet kunt waarderen of voldoende waard vindt, dan kan het niet anders dan dat je een tekort uitstraalt.

Zorg er tot slot voor dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je achter staat. En zorg er ook voor dat je geniet van dat wat je uitzet, zeker als het je eigen praktijk is. Het is je eigen lied, en dat wordt gevoeld. Geef het resultaat alle vrijheid, er is meer dan voldoende voor iedereen. Hoe meer jij je daarop afstemt, hoe eerder jij succesvol kunt zijn, al hoeft dat vandaag nog niet zo te zijn.

Zorg er voor dat je je goed voelt

Zegen alles wat er al is in jouw leven, zelfs als je werk hebt wat je niet leuk vindt, maar doet omdat er geld in het laatje moet komen. En zegen een ieder waarmee je in conflict zit. Stuur er eens liefde heen, een paar minuten lang. Zonder dat je hoeft goed te keuren wat er is gebeurd. En kijk dan eens hoe goed voelt voor jouzelf (want dat was immers jouw doel)

Wees ook liever dankbaar voor dat wat er al wel klopt. Er zijn geen verkeerde keuzes, je hebt een ervaring die overigens altijd mag worden bijgestuurd.

En vraag je zelf dan eens af wat zou er gebeuren als we ons gewoon tot doel stellen om ons goed te voelen? Dat zou ons een hoop extra werk schelen.

Dat kun je gewoon doen door jezelf de vraag te stellen: ‘Hoe kan ik me op dit moment echt goed voelen? En welke gedachten kan ik nu op dit moment bedenken waardoor ik mij goed ga voelen.’ Dat zou je jezelf voortdurend mogen afvragen. Probeer het ook eens!

Leestip: ‘Het Ware Geheim van Succes’ met tips en tools om thema’s te herkennen en doorleven, om vervolgens het succes te creëren wat jij wenst.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in