Leestijd: 5 minuten

Suiker, hoofdzakelijk in de vorm van glucosefructosesiroop (HFCS), is vandaag de dag de grootste bron van calorieën in Amerika. Het massale gebruik hiervan is sterk geworteld in verschillende culturen over de hele wereld. De aanzienlijk nadelige invloed op onze gezondheid wordt echter veelal over het hoofd gezien door de meesten.

In het boek van Dr Richard J. Johnson, “The Sugar Fix”, wordt gesuggereerd dat ongeveer 50 procent van de Amerikanen een halve pond, meer dan 225 gram, suiker per dag consumeert. Deze statistieken zijn alles behalve ‘zoet’!

Het is geen geheim dat suiker een grote rol speelt bij overgewicht, hartziekten en diabetes type II. Maar velen zullen er versteld van staan als zij ontdekken dat suiker je ook letterlijk dommer maakt.

Van onze darmen naar de hersenen

In Dr. Mercola’s artikel genaamd “Suiker eten maakt je dom”, wordt een aantal studies besproken welke wijzen op de degeneratieve effecten van suiker op onze hersenen.
In een van deze studies, gepubliceerd in het tijdschrift “Neuroscience”, werd gekeken naar hoe er veranderingen in de darmbacteriën van muizen optraden terwijl zij een suikerrijk dieet kregen. Deze veranderingen stonden in verband met een aanzienlijk verlies van cognitieve flexibiliteit, welke een maatstaf is van het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan veranderende situaties.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

“Nadat vier weken lang grote hoeveelheden suiker werden genuttigd, presteerden de muizen gebrekkig tijdens verschillende testen. De testen waren gericht op het mentale en fysieke functioneren in vergelijking met muizen die een normaal dieet kregen,” schreef Mercola.

Maar na verdere analyse ontdekten de onderzoekers dat er iets veel schadelijkers was gebeurd met de muizen. Hun microbiomen lieten een disbalans van bacteriën in de darmen zien, welke direct in verband stonden met de gebrekkige prestaties tijdens de testen rondom hun cognitieve flexibiliteit.

Kathy Magnusson, een professor binnen het OSU College of Veterinary Medicine en hoofdonderzoeker bij het Linus Pauling Institute, zei het volgende in een Oregon State University persbericht:

“Het wordt steeds duidelijker dat onze darmbacteriën, ofwel de darmflora, kunnen communiceren met het menselijk brein. Bacteriën kunnen delen loslaten die optreden als neurotransmitters, de gevoelszenuwen of het immuunsysteem stimuleren en ze kunnen een groot aantal biologische functies beïnvloeden. We kunnen niet met zekerheid zeggen welke boodschappen worden uitgezonden, maar we volgen wel de paden en de effecten hiervan. “

De bevindingen van deze studie onderstrepen de groeiende lijst met bewijs dat het consumeren van suiker tot cognitieve schade kan leiden.

Insuline resistentie en de hersenen

In 2012 bekeek een team van onderzoekers de effecten van glucosefructosesiroop op de hersenen van ratten. Ze ontdekten al snel dat ratten die een dieet rijk aan glucosefructosesiroop kregen cognitieve schade opliepen. Daarnaast was het voor hen moeilijker om de weg uit een doolhof te onthouden.

“De cellen in hun brein hadden moeite om met elkaar te communiceren, wat leidde tot het verstoren van het vermogen om helder te denken en zich de route te herinneren welke zij zes weken eerder hadden geleerd,” schreef Mercola.

Verder vertoonden de ratten signalen van resistentie tegen insuline, een hormoon dat je bloedsuikerspiegel en het contact tussen de zenuwcellen in de hersenen regelt. Omdat insuline in staat is om door de bloedbrein barrière te gaan, kan het een neurologisch proces aanwakkeren, welke belangrijk is voor het vermogen om te leren en te herinneren.

“Het consumeren van grote hoeveelheden glucosefructosesiroop kan het regulerende vermogen van insuline blokkeren, zoals het opslaan en gebruiken van suiker in de hersencellen, welke nodig zijn voor energie dat gebruikt wordt om gedachten en emoties te voeden.”

Wat er gebeurde met ratten die omega-3 vetten met suiker kregen

In dezelfde studie kreeg een tweede groep ratten omega-3 vetten in de vorm van lijnzaadolie en docosahexaeenzuur (DHA) toegevoegd aan hun glucosefructosesiroop dieet. Na zes weken was deze groep ratten beter en sneller in staat om de weg door het doolhof te vinden, in tegenstelling tot de groep ratten die deze toevoeging niet kregen.

De onderzoekers concludeerden dat DHA beschermt tegen het schadelijke effect van fructose op de hersenen. DHA is essentieel voor het contact tussen de zenuwcellen in de hersenen. Het helpt je hersencellen signalen naar elkaar te sturen, welke het mechanisme is om leren en geheugen mogelijk te maken.

Helaas kan ons lichaam niet genoeg DHA produceren. Daarom zal het aangevuld moeten worden in ons dieet, bijvoorbeeld door wilde zeevruchten of een supplement als krillolie. Veel Amerikanen hebben een serieus tekort aan omega-3 vetten, wat betekent dat zij erg kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van grote hoeveelheden fructose.

Verhoogde bloedsuikerwaarden gelinkt aan geheugenverlies

Mercola benadrukt dat indien je geen type II diabetes hebt of in een voorstadium van diabetes zit, je alsnog de negatieve effecten op de cognitie kunt merken indien je hoge bloedsuikerwaarden hebt. Een studie toonde aan dat men met hoge bloedsuikerwaarden lager scoort tijdens geheugentesten.

Bij elke toename van 7-mmol in HbA1c (een manier om glucose in het bloed te meten), herinnerden deelnemers twee woorden minder tijdens de geheugentest. Degenen met hoge bloedsuikerwaarden hadden tevens minder volume in de hippocampus, een deel van de hersenen welke gelinkt wordt aan het geheugen.

Hoe insulinegevoeligheid bijdraagt aan het ontwikkelen van dementie

Het consumeren van graan, suiker en zetmeel leid tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Om dit te reguleren scheidt je alvleesklier insuline af in de bloedstroom, wat voor lagere glucosewaarden zorgt.
Het nadeel van insuline is het vermogen om suiker in vet om te zetten, wat na verloop van tijd kan zorgen voor gewichtstoename. Als een verhoogde bloedsuikerspiegel de norm wordt, zal je lichaam uiteindelijk steeds meer insuline nodig hebben om zijn werk te doen. Op dit moment wordt het lichaam insuline resistent, de voorloper van type II diabetes.

Als je suiker en granen over consumeert, worden je hersenen overweldigd door de hoge insulinewaarden. Het signaleren van insuline zal op een gegeven moment stop worden gezet door de hersenen, wat zich uit in het aantasten van je vermogen tot denken en herinneren. Uiteindelijk zal het permanente schade aan je hersenen toebrengen en ook andere gezondheidsklachten worden niet uitgesloten. Begin 2005 noemden onderzoekers de ziekte van Alzheimer voorlopig “type III diabetes”. Zij merkten dat, naast je alvleesklier, ook je hersenen insuline produceren. Deze insuline is belangrijk voor het overleven van hersencellen.

Studies hebben aangetoond dat mensen met lage insulinewaarden en –receptoren in hun hersenen vaak de ziekte van Alzheimer hebben. Neurologist Dr. David Perlmutter dringt aan dat het beperken van de inname van suiker en niet-plantaardige koolhydraten een van de belangrijkste stappen is om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Hij citeert hiermee onderzoeken van de Mayo Clinic, welke aantoonden dat diëten rijk aan koolhydraten in direct verband staan met een 89 procent verhoogde kans op dementie.

Vernietig de darmen en je vernietigt de hersenen

Je darmen, waar volop microbiomen aanwezig zijn, communiceren ook met je hersenen. Dit staat bekend als de “darm-hersen spil”. Ingebed in de wanden van je darmen ligt je enterisch zenuwstelsel (ENS), welke samenwerkt met de hersenen, maar ook apart functioneert.
Deze communicatie tussen de “twee hersenen” werkt twee kanten op en is het pad waarlangs we door te consumeren onze gemoedstoestand beïnvloeden. Ook is dit de reden waarom we ons soms ‘misselijk van angst/stress” voelen. Echter is deze darm-hersen connectie veel meer dan enkel consumptie en vlinders in je buik voelen. Volgens “Scientific American”:

De darm-hersen spil lijkt in twee richtingen te gaan. De hersenen regelen de gastro-intestinale functies welke de microbiomen van de darmen ondersteunen, terwijl de darmmicrobiomen neuro actieve verbindingen maken, inclusief neurotransmitters en stofwisselingsproducten welke ook op de hersenfunctie werken.

Daarom zal het verbeteren van je darmflora bijdragen aan je hersenfunctie.

Handige tips

Natuurlijk is het laag houden van je suikerinname, onder de 25 gram per dag, ideaal om de kansen op dementia en andere cognitieve gebreken te beperken. Voor diabetici en mensen die zich in een voorstadium hiervan bevinden, mensen die overgewicht hebben of mensen met een hoog cholesterol of hoge bloeddruk, raad Dr. Mercola aan om de suikerinname onder de 15 gram per dag te houden.

Het consumeren van natuurlijk gefermenteerd voedsel helpt ook de microbiomen in de darmflora te ondersteunen. Dit kan bijdragen aan de conditie van het zenuwstelsel en je algehele gezondheid. Natuurlijk gefermenteerd voedsel is bijvoorbeeld zuurkool, miso, tempeh en kefir.
Tot slot is het dagelijks nemen van probiotica een efficiënte weg om de bacteriën in de darmen te ondersteunen. Het bacterieniveau wordt zo beter ondersteund in vergelijking met de inname via voeding.

Hoe denk jij over deze connectie tussen de darmen en hersenen? Deel jouw gedachten met ons

8 REACTIES

 1. Ik eet nu bijna een jaar 80-90% geraffineerd suikervrij. Ik ben er een ander mens door geworden. Minder piekeren, betere concentratie, ik ben op mijn natuurlijke gewicht gekomen en ik voel me veel fitter. Ik ben nu 54 jaar en ik voel me 15 jaar jonger, ervoor voelde ik mezelf 15 jaar ouder door overgangsklachten, burnout etc. Het leven was een negatieve spiraal. Wat een totale omkeer door anders te eten. Het bewust worden van wat ik in mijn lijf stop, is een superleuk proces. Ik krijg veel negatieve reacties. So be it, denk ik dan. Zoveel mensen van mijn leeftijd met gezondheidsklachten en ze verklaren mij voor raar omdat ik gezond eet en GEZOND BEN.

 2. Het positieve van suiker is dat je er echt blij van kan worden . een gebakje bv heerlijk .
  De keerzijde van suiker is zwangerschap suiker . en in de Fam. .
  En 15 kg zwaarder . dit artikel kwam dus op het goede moment.

 3. Ik heb niets wetenschappelijke onderzoeken…..uiteindelijk komen ze er altijd weer op terug en blijkt het weer anders zijn. Onderzoeken naar dit, onderzoeken naar dat, zo blijven de mensen(wetenschappers in dit geval) lekker bezig met van alles. Nee hoor, ik neem lekker waar ik zin in heb, sta er niet bij stil maar geniet gewoon van hetgeen wat ik tot mij neem. Ik luister wel naar de signalen van mijn lichaam, dat dan weer wel, Mijn lichaam geeft prima aan wat het nodig heeft, zo simpel is dat. En nu neem ik een lekker stuk chocola 🙂 Ik heb namelijk mijn periode en dan geeft mijn lichaam aan dat ik daar behoefte heb mmmmh 😉

  <3 <3 <3 sabine

 4. Ik ben ook overtuigd dat suiker een boosdoener is, maar door dit artikel gaan sommige mensen misschien overstappen naar kunstmatige zoetmiddelen (aspartaam etc…), wat zeker niet gezonder is.

  • Klopt Nicole aspartaam is echt gif . maar stevia , natuurlijk zoet is goed.chocolade vooral puur is ook goed voor je 80 0/0 cacao dacht ik .
   Ik wordt erg moe van suiker , dus laat het liever links liggen.
   Probeer abrikozen of iets anders . maar zelfs niet te veel fruit . zit ook
   Fruitsuikers in . mijn dochter is dieetisten . Leer veel van haar.

 5. Nog een kleine toevoeging . dat het dom maakt en Alzheimer kan veroorzaken , doet de deur dicht . Mijn besluit staat vast stoppen met dat spul . dank u voor dit waardevolle artikel .

 6. Perfect artikel , ik probeer al enige tijd te stoppen met suiker . maar dan pas merk je hoe verslavend het is . het zit in zoveel dingen .
  Het is mij met de paplepel ingegoten . er was koek en snoep bij ons thuis . Mij moeder was erg zwaar . is al lang terug . Ik wil echt stoppen , ook omdat ik veel te zwaar ben . Begin er vandaag mee . dit artikel zegt mij genoeg .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in