Wat tips om je drukke apenbrein te kalmeren

Veel van ons hebben moeite ons helemaal te ontspannen, omdat we onze dagen vullen met continu mentaal geratel en takenlijstjes aan ons hoofd hebben. Gelukkig zijn er ontspanningstechnieken die je gemakkelijk kunt toepassen gedurende de dag en die ons drukke ‘apenbrein’ tot rust kunnen brengen.

Meer tijd nemen om stil te zijn, weg te stappen van de drukte van het leven, en leren te ontspannen helpt ons meer geaard te voelen en minder verspreid. Daarmee heeft het een positieve impact op alle aspecten van ons leven.

De meeste mensen geloven dat je ontspannende activiteiten alleen ’s avonds kunt doen en dat je ze moet categoriseren, plannen of in een ‘avondroutine’ moet verwerken, alsof het gewoon de volgende taak op je lijstje is.

Het goede nieuws? Je hoeft niet tot ’s avonds te wachten om te ontspannen. Sterker nog, het is beter om niet te wachten. Je verdient het om je geaard te voelen in je binnenste en de hele dag een vredig gevoel te ervaren. En dus niet alleen voor een paar uur aan het einde van je dag. Dat mag niet de bedoeling zijn, en dat hoeft ook helemaal niet en moet je ook zeker niet doen. Het is tijd om je overtuiging overboord te gooien dat het alleen veilig is om over ontspanning na te denken aan het einde van je dag, waardoor je het overgrote deel van je dag je verstrooid voelt, of gestrest, angstig, vermoeid, niet geaard, of rondgegooid. Je verdient meer en er bestaat een manier om daar te komen. Er bestaat een manier om dat drukke, chaotische apenbrein van ons te doen ontspannen, dat deel van ons dat ons leven overdag grotendeels beheerst en niet overeenkomt met je ware aard, of met de plek diep binnenin, waar je stilte en rust verblijven.Wetenschappers ontdekken wat meditatie doet met je darmen en je hersenen

Ik snap goed dat het nogal onmogelijk kan lijken, zeker als je je lichaam en geest hebt getraind om te werken in en “go, go, go”-modus die geen plek heeft voor een gevoel van stilte.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar je hoeft helemaal geen vrij te nemen of een monnik te worden … je kunt in stilte rusten terwijl je dezelfde dingen doet die je nu ook doet. En alsof het nog niet geweldig genoeg is om geen hectisch leven te leven, is de toegevoegde bonus dat alles wat je doet van hogere kwaliteit zal zijn. Ik geloof dat je zult merken dat alle andere aspecten van je leven naast je werk (relaties, gezondheid, enz.) ook drastisch zullen verbeteren.

Dus, hier zijn een aantal tips voor het ontspannen van dat drukke ‘apenbrein’ voor zowel ’s avonds als gedurende de rest van je dag:

  • Start je dag met een ‘mental dump’. Schrijf alle dingen die je moet doen op in een schrift. Dit ontneemt een boel stress. En door het allemaal op te schrijven realiseer je je vaak dat het meeste alleen belangrijk lijkt in je hoofd en dat er maar één of twee dingen echt prioriteit hebben. Je hebt nul reden om over de rest te stressen.
  • Zet regelmatig, idealiter elk uur als dat kan, kleine tijdsblokken van 3 tot 5 minuutjes opzij voor stilte en rust op je dag. Mediteer of ga naar buiten en ga even zitten of lopen in de natuur (wat natuurlijk ook vormen van meditatie zijn). Dit helpt je terug te keren naar je kern en je gedurende de dag meer te aarden.
  • Onderneem iets creatiefs of “speel”: doe iets puur voor het plezier van het doen, doe het voor de lol, met geen doel voor ogen. Trouwens, ongestructureerde tijd voor “spel” (een activiteit die je voor je plezier doet in plaats van er iets uit te halen) is bewezen cruciaal te zijn voor je creatieve proces. Dus ben je een kunstenaar in wat dan ook en voel je je ‘geblokkeerd’, houd dit dan in gedachten. Misschien heb je gewoon wat ongestructureerde tijd nodig om te genieten van waar jij op dat moment zin in hebt, zonder het te hoeven verantwoorden.
  • Bijna alle artikelen over angst en slapeloosheid raden je aan om ’s avonds alle elektronische apparaten weg te leggen of helemaal uit te zetten. Hoewel dit voor veel mensen lastig kan zijn, omdat we vaak afhankelijk zijn van technologie, is het toch echt belangrijk om je apparaten uit te zetten voordat je gaat slapen, omdat ze de productie van melatonine kunnen verminderen.

Als je moeite hebt om je telefoon helemaal uit te zetten, kun je ook andere oplossingen proberen, zoals blauw licht filters installeren op je apparaten, nieuwsplatforms vermijden en alle ander plekken waar je opgewonden van raakt, en niet kijken naar gewelddadige films en shows voordat je gaat slapen.

En als je ’s avonds leest, dan heb ik nog een tip die mij enorm geholpen heeft: lees alleen fictie of minder stimulerend materiaal. Vermijd boeken en tijdschriften die je aansporen productiever te zijn, nieuwe ideeën stimuleren waardoor je hoofd alles doet behalve kalmeren, en lees in plaats daarvan gewoon wat goede fictie. Hoewel het belangrijk is om te lezen en jezelf te onderwijzen, heb ik gemerkt dat mijn slaapkwaliteit achteruitgaat als ik mijn brein stimuleer met dat soort inhoud voor het slapengaan.

Meditatie blijft natuurlijk de meest genoemde methode voor het temmen van ons apenbrein. Maar stilzitten kan lastig zijn voor iemand met een verstrooid hoofd. Dit kun je oplossen zonder jezelf gedisciplineerd te dwingen tot ‘twintig minuten achter elkaar mediteren in de lotushouding’ door gewoon te gaan zitten, je ogen te sluiten en tien keer diep ademhalen. Voor tien ademhalingen kun je alles wel volhouden, toch?

Wat je ook doet in je vrije tijd, geniet van het proces.

Anderen lazen ook: 4 geheimen om kalm en ongestoord te blijven tijdens stressvolle tijden

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Tijdens mijn meditatie zittend op een stoel krijg ik het vaak opeens heel warm, breekt het zweet me uit en voel ik me soms niet goed, gevoel flauw te vallen dus doe ik gauw mijn ogen weer open en dan is het snel weer over, wat kan dat zijn?

  2. Misschien ook ’n tip; simpel, snel, effectief & grappig: How to train your monkey mind

    Hartegroet ❤ ira

  3. Als meditatie door stil zitten moeilijk is, kun je ook kiezen voor een actieve vorm van meditatie zoals Tog Chöd (Tibetaanse zwaarddans). Mij helpt dit enorm. Hoewel ik normaal erg veel moeite heb met stil zitten tijdens meditatie, lukt dat na een Tog Chöd practice bijzonder goed. Dat is voor mij de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken.