Wij mensen op het pad van bewustwording en transformatie, we maken het onszelf moeilijker dan nodig. We graven, we zoeken in voorgaande levens, we analyseren (daar zijn hoogsensitieve personen heel erg goed in, volgens mij, ik wel in ieder geval), we blijven hangen, lezen, leren, vragen ons af of we wel op het juiste pad zijn, “Waarom zijn we eigenlijk op aarde?” en bezoeken therapeut na therapeut.

Moeilijk doen als het gemakkelijk kan

Wat nou als het enige wat je hoeft te doen is: ‘Ja’ zeggen tegen je ziel? Wat nou als je alleen maar hoeft te luisteren naar je innerlijke leiding en je intuïtie en daar ook iets mee doet? Wat nou als je verder niets hoeft te doen?

Het was voor mij een hobbelige weg naar dit inzicht, eerlijk gezegd. Ik gebruik graag het voorbeeld van de ui; we pellen onszelf af van alle lagen oud zeer, angst en verdriet en komen vervolgens bij onze kern, namelijk bij wie we werkelijk zijn. En mijn ervaring is dat het dan allemaal een stuk gemakkelijker wordt. Want al die oude lagen vertroebelen ons beeld, al die negatieve gedachten die we over onszelf zijn gaan geloven en alle daaraan gekoppelde emoties met een lage trilling houden juist dat wat we niet zijn en dat wat we niet langer willen ervaren, in stand. Dus hoe meer je opruimt, hoe beter het voor je is. In dit geval: hoe moeitelozer, leuker, bevredigender, overzichtelijker, liefdevoller en gelukkiger je leven wordt.

Het leven is een liefdevolle plek

Alles is liefde. Het leven is liefde. Het hele aardse spel is liefde en is er zodat wij onszelf kunnen ervaren zoals wij dat willen. Dat is niet wat we ervaren als we niet weten hoe het werkt. We leven in een wereld waar we polariteit ervaren, tegenstellingen dus, zoals boven-beneden, zwart-wit, angst-liefde, depressie-vreugde. Dat is er niet voor niets, dat is er juist om je te helpen kiezen voor wat je wel wilt, doordat je ervaart wat je niet wilt. Ik ben in mijn leven van angst naar liefde gegaan. Ik ben in mijn leven ook van depressie naar vreugde gegaan. Hoe? Door te snappen dat er natuurwetten zijn waar we mee te maken hebben als mens. Door te snappen dat ik alles, maar dan ook echt alles, creëer in mijn leven. Door me te gaan realiseren dat als er iets in mijn leven verschijnt wat ik liever niet ervaar, een groot probleem bijvoorbeeld, dat ik dan ook de kracht in me heb om dit te veranderen door andere keuzes te maken. En door alles op te ruimen aan mijn binnenkant wat mij belemmert om dat wat ik graag wil ervaren, toe te laten. Dat ik niets buiten me nodig heb. Ik ben gaan werken aan mijn gevoel van veiligheid. Ik ben gaan werken aan mijn gevoel van vertrouwen en ik ben gaan werken aan onvoorwaardelijke liefde voor mezelf. En dan ontstaan er inzichten en veranderingen die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ja, als theorie had ik het voor mogelijk gehouden of bij iemand anders misschien, maar niet direct bij mezelf en in mijn eigen leven.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

180 graden gedraaid

En dan ga je het leven en jezelf in een heel ander perspectief zien. Dan ga je, stap voor stap, zien/ervaren/voelen dat je inderdaad dat oneindige wezen bent dat je bent van nature, dat het leven liefde is, dat er voor je wordt gezorgd, dat er geen beperkingen zijn behalve die je jezelf oplegt. En zo ga je steeds meer vertrouwen en durf je de controle los te laten, en ga je ook steeds meer bewijs zien van hoe het leven in elkaar zit. Ik heb eerder een artikel geschreven over eerst geloven en dan pas zien in plaats van eerst zien en dan geloven en zo werkt het ook. Eerst geloven en vertrouwen en dan ga je bewijzen zien van hoe mooi en liefdevol en leuk het leven is. Had ik gedacht dat ik deze woorden ooit zou uitspreken? Zeer zeker niet. Maar door de ervaringen die op mijn pad komen aan te gaan (wat heeft dit me te zeggen, wat heeft ervoor gezorgd dat ik deze ervaring heb gecreëerd?), door te luisteren naar mijn innerlijke leiding en te doen wat deze mij ingeeft, heb ik mezelf bevrijd van heel veel ballast. En daar ben ik heel dankbaar voor want echt, het leven wordt een stuk gemakkelijker, leuker en moeitelozer zonder alle belemmeringen.

Zeg ‘ja’ tegen je ziel

En zo kan ik dan nu met de hand op mijn hart zeggen dat het enige wat jij hoeft te doen, als je daarvoor kiest tenminste, ‘Ja’ zeggen tegen je ziel is en luisteren naar je innerlijke stem. Kies ervoor om al het drama los te laten, want dat dient je niet, dat houdt je in het drama, houdt je klein en creëert keer op keer dezelfde ervaringen die je niet langer wilt ervaren. Kies ervoor om de emotie ervan af te halen, want ook dat dient je niet langer. Kies ervoor om jezelf een ander verhaal te gaan vertellen, namelijk het verhaal van het leven zoals jij dat wilt leven, zoals jij dat voor ogen had voordat je naar de aarde kwam. En weet je, ik zeg het eigenlijk iedere keer: als ik dat kan, dan kan jij dat ook. Alles begint met een keuze. En dat kan zijn: ‘Ik kies ervoor om te gaan leven, in plaats van te overleven’. Of: ‘Ik kies ervoor om alle angst nu los te laten’. Of: ‘Ik kies ervoor om te gaan ervaren wat het betekent om oneindig te zijn’, of wat dan ook. Maak een keuze die jou dient, neem het besluit dat je je keus ook gaat manifesteren, geef jezelf toestemming om alles te ervaren wat jij wilt ervaren en ga op pad. Loop het pad van je ziel en je leven wordt gemakkelijker en een stuk leuker!

Bewaar voor later op Pinterest:

Bewustwording en transformatie: Waarom maken we het onszelf zo moeilijk?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

24 REACTIES

 1. Mooi artikel,
  Helaas voor mijn beste vriendin heeft het afpellen van de ui niet geholpen. Zij heeft gekozen om een einde te maken aan deze reïncarnatie. Dat is ook nog een mogelijkheid. Keuze van de Ziel of vrije wil.

 2. Je schrijft: “En door alles op te ruimen aan mijn binnenkant wat mij belemmert om dat wat ik graag wil ervaren, toe te laten. Dat ik niets buiten me nodig heb. Ik ben gaan werken aan mijn gevoel van veiligheid. Ik ben gaan werken aan mijn gevoel van vertrouwen en ik ben gaan werken aan onvoorwaardelijke liefde voor mezelf. ”
  Hoe heb je dat gedaan dan? Ik kan wel denken dat ik alles moet loslaten en werk aan al wat je noemde door yoga, meditatie, bewust zijn van gedachten en gevoelens ed, maar dat wil niet zeggen dat het onbewuste dat ook doet (ik verwerk alles in mijn slaap en heb kaakklem daardoor), ik heb juist behoefte aan sparren om uit mijn hoofd te komen en meer te voelen. Het klinkt nu wel erg makkelijk maar dat is het zeker niet voor mij en vele anderen. De vele cursussen herken ik omdat ik al voelend en in het nu zijnd maar niet uit mijn cirkels van overtuigingen e.d. lijk te breken en dat breekt me op. Heb een heel sterke monkey mind.

 3. Stoppen met zoeken en gaan gebruiken wat je weet en geleerd hebt is wat bij mij het beste werkt. Je kunt stappels boeken lezen en cursus op cursus volgen je zult uiteindelijk het geleerde in praktijk moeten gaan brengen. Stop met moeten en begin met leven vanuit je ziel en hart.

  Ik ben aan het einde van het pad en geloof dat door enthousiast en met de juiste intentie door geven van kennis je verder zult komen dan alleen maar leren. Geloof in je zelf, praat met je ziel en gebruik je intuïtie. Er gaat een mooie nieuwe wereld voor je open.

  In licht en liefde

 4. Zeer herkenbaar, prachtig verwoord . . een bevestiging “voor mezelf” om te verfijnen, en er gewoon te zijn wat we echt zijn, genieten van het leven vanuit je ziel .
  Namaste

 5. Je schrijft dat iemand alleen de laatste stappen hoeft te zetten. Waren alle voorgaande stappen overbodig ? Aan het einde van de weg hoef je en kun je inderdaad de keuzes maken die je beschrijft.
  Meestal volg ik je wel, maar deze vond ik wel heel kort door de bocht.

 6. weetje… ik lees dit soort artikelen nou al een tijdje en wordt in eerste instantie rustig en denk ja!! zo is het ook dit is wat er met mij gebeurd.. maar dan leef ik mijn leven en voel ik dat het van kwaad tot erger wordt ‘hoe meer ik afpel’.. en dat snap ik niet. Ik ben veel bewuster bezig met de gedachten en natuurwetten, accepteer dat ik poepie hsp ben.. maar ik herken eigenlijk niks van wat geluk zou moeten zijn terug op dit moment.. herken je dit uit jouw proces of snap je wat ik bedoel?

  • Ja, ik herkend dat. Soms lijken die lagen van die ui meer op een spinnenweb dat aan je blijft plakken en waarin je steeds meer verstrengeld raakt. Voor mijzelf heb ik besloten om niet te veel stappen tegelijk te willen zetten, maar iedere stap met veel geduld en aandacht te doen.
   Veel succes Jasmijn

   • Ja, Jack exact.. mooi beschreven..
    en denk dat je besluit heel wijs is, en dapper. Geduld met en voor jezelf. Voor mij ook weer een reminder i quess! Jij ook veel succes 🙂

 7. Mooi artikel, en nog mooier als je diep van binnen begrijpt dat je het snapt, kun je de problemen opzoeken. Die doen er dan niet meer toe. Het volle leven.

 8. Gewéldig artikel, bedankt!
  Toen ik accepteerde dat ik was zoals ik was, met alle ziekte, angsten en ups en downs werd ik wie ik eigenlijk was. En komen de mooiste dingen op mijn pad. Dag na dag.
  Een van de mooiste dingen is wel dat ik mijn soulmate ontmoette. En we elkaar zoveel leren en plezier hebben. . Soms zijn keuzes moeilijk maar luister naar je hart. Vertrouw daar op, diep van binnen weet je de antwoorden al.

  Nogmaals mooi artikel!

 9. Dank je Machteld,

  Ik voel veel bij deze test die jij hebt geschreven.
  Sluit volkomen aan met mijn persoonlijke transformatie proces. En alle laagjes die nu aan het ont-pellen zijn.
  Had dit nog even nodig.

 10. Ben bezig met awakening dankzij een speciale dame, jammer dat ik het niet tegen haar durf te zeggen! God wat lastig om hsp te hebben of hoe je het ook wilt noemen. Er is een interessant boek te vinden van Herbert Benson , Beyond the relaxation response, oa invloed van denken op ziekten en hoe je je denken kan transforrneren zodat je datgene krijgt en de persoon wordt die je wilt zijn.Wat hier geschreven wordt zegt David Icke al decennia, zoek op youtube en ook Dr Pim van lommel in zijn boek oneindig bewustzijn.

  • ooit een artikel gelezen over een man die door de donkere nacht van de ziel ging en jarenlang in depressie bleef steken. Hij kreeg op een gegeven moment de vraag “accepteer je echt alles wat je gekregen hebt”. Dit ging over een chronische ziekte. Toen ik het las werd ik kwaad, maar later klikte het wel. Accepteren betekent niet blij zijn met een chronische ziekte, maar uitgaan van het feit dat het zo is en voelen wat dat met je doet. Dat is de eerste stap…. dan pas de rest. Kan je daar wat mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in