ayahuasca

Ayahuasca heeft al duizenden mensen geholpen die lijden aan allerlei soorten mentale gezondheidsproblemen. En de wetenschap heeft een gefundeerde uitleg over hoe dit ‘medicijn’ echt invloed heeft op het brein.

In zo’n beetje het laatste decennium explodeerde het gebruik van ayahuasca in westerse culturen. Ondertussen is de kans groot dat je het zelf al eens geprobeerd hebt, of iemand kent die het heeft gebruikt. Je hebt vast al eens gehoord van de ongelooflijke en transformerende verhalen over hoe deze inheemse medicinale plant mensen heeft geholpen die kampen met depressie, verslaving, angst en allerlei andere aandoeningen.

Het is tot nog toe moeilijk geweest uit te leggen hoe deze plant precies helpt om de symptomen van trauma te verlichten, waardoor veel mensen het zijn gaan zien als een mystieke ervaring die je laat zien wat je moet zien om je wonden te genezen. Maar er is ook een wetenschappelijke manier om uit te leggen wat er eigenlijk gebeurt in je hersenen en lichaam nadat je ayahuasca hebt ingenomen. Sommige mensen met een meer op logica gerichte manier van het geloven van informatie geven wellicht de voorkeur aan het daadwerkelijke, fysiologische ‘waarom’ van wat er gebeurt. In de video hieronder legt Dr. Jeff McNairy het allemaal uit. Hij maakt deel uit van de Rythmia familie, ’s werelds eerste door de staat goedgekeurde medische instelling die ayahuasca aanbiedt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Persoonlijk heb ik een heleboel van mijn eigen trauma kunnen verwerken met behulp van deze krachtige medicinale plant. Het kon me laten inzien van welke dingen ik niet doorhad dat ze een diepgaande impact op mijn leven hadden. Dingen die ik gewoon had afgeschreven als onbelangrijk. Er was zoveel dat ik diep had weggestopt, binnenin had opgesloten en waar ik jarenlang weigerde naar te kijken, en die uiteindelijk de oorzaak waren voor mijn strijd met depressie, verslavend gedrag en gevoelens van angst. Met de hulp van ayahuasca werd er een licht geworpen op deze gebieden van mijn leven die ik had verborgen in mijn onderbewuste, waardoor ik inzag wat ik nog moet helen.

Is ayahuasca iets voor jou?

ayahuasca (1)

Of je je nu aangetrokken voelt tot ayahuasca of niet, geen zorgen; het is niet voor iedereen. Maar als je een serieuze wens hebt om meer lagen te ontdekken van wie je bent en waarom je bent zoals je bent, en je de aantrekkingskracht van deze plant voelt, dan is het wellicht voor jou weggelegd. Ayahuasca kan een fantastisch hulpmiddel zijn voor mensen die onder een trauma hebben geleden, maar je moet je wel realiseren dat ayahuasca je niet zal genezen. Het kan je echter wel helpen begrijpen wat je moet weten om jezelf te kunnen genezen. Het heeft de capaciteit om je te laten zien wat je in je huidige perspectief niet kunt zien, het opent je ogen voor wat je eerst nog niet kon zien.

Het is geen toeval dat ayahuasca opkomt in de westerse culturen wereldwijd in deze belangrijke tijd van transitie. Het helpt mensen niet alleen om weer verbinding te maken met de essentie van hun ziel, het verhoogt ook onze achting voor ons milieu en Moeder Aarde in haar geheel.

Overigens heb ik hier nog een mooi citaat van Joe Martino:

“Psychedelica werden vroeger gebruikt in een tijd waarin de graad van bewustzijn van de planeet nog niet zo hoog was. Het hielp sjamanen om inzichten op te doen die ze vervolgens konden delen met hun gemeenschappen. Het was bedoeld voor gebruik bij extreme situaties, wanneer er sprake was van een zwaar trauma of zware verslaving, en het mensen op de normale manieren niet lukte om door hun emotionele uitdagingen heen te werken. In onze huidige tijd gebruiken we ze op een Westerse manier, als hét middel om al onze uitdagingen aan te kunnen. Ik wil je er graag aan herinneren dat je als wezen zoveel kracht en vermogens bezit, dat je dit soort dingen in de meeste gevallen helemaal niet nodig hebt om te kunnen evolueren. Ik wil niet zeggen dat je het niet mag gebruiken, ik zeg alleen dat je je in je hart moet afvragen of dit echt is wat je wilt, zodat je niet simpelweg zwicht voor de grootse allure en groepsdruk.

Gebruik het verantwoord

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar ayahuasca die is geoogst volgens duurzame methodes en die wordt aangeboden door sjamanen met het vereiste respect voor het heilige medicinale brouwsel. Nu de populariteit is toegenomen, is er ook meer mogelijkheid daar misbruik van te maken, dus doe je onderzoek om te bepalen of ayahuasca bij je past en wie je dit medicijn toedient.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Erg jammer dat het inmiddels illegaal is.
  Er is wel aan te komen, maar de vraag is wat voor een kwaliteit heb je dan.
  Weet de auteur van dit artikel waar dit te krijgen is?
  Ik vraag dit omdat, toen dit artikel geschreven is ayahuasca al illegaal was.

  Met liefdevolle groet

 2. Hoi

  Vraag jezelf af welk probleem je hebt en welk trauma.
  Naar mijn mening en ervaring zijn trauma’s met EMDR en EFT bij een healer, psycholoog of een andere wijze vrouw of man prima te verwerken.
  Een goede sjamaan werkt ook zonder ayawashka. Er zijn ook goede psychologen die dit kunnen verwerken.
  Het werd mij ontraden om ayawaska te gebruiken.

  Het blijft een medicijn: Voor medicijnen geldt: wat is het probleem en wat los je ermee op, wat verminder je of wat verdoof je.
  Experimenteren lijkt me onverstandig. Vraag je af wat je reden is om het een keer te gebruiken.

  Groet,

  Rob

  • Zelf Kambo gedaan. Daar raden ze ook aan om eerst Kambo te doen, om eerst op lichamelijk niveau te reinigen. Zelf nog geen ayahuasca gedaan. Wel een aantal truffeltripjes. Zou in elk geval zorgen voor goede begeleiding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in