trek in chocolade

Door Maartje Stroeken – www.maartjestroeken.nl

Trek in zoetigheid, zout of vet eten en wel NU!!
Ken je dat?

Dan ken je misschien ook die oordelende gedachten over wat je allemaal wel/niet eet en/of je daarover schuldig voelen… Hoe daarmee om te gaan?

Voordat we ingaan op concrete handvatten allereerst een verheldering:

Wat is trek eigenlijk?

Trek kunnen we op verschillende manieren ervaren. We kunnen trek ervaren vanuit ons lichaam wanneer er lichamelijk een behoefte is aan een bepaalde voedingsstof zoals suiker, zout of vet. Of we kunnen trek ervaren vanuit het hoofd wanneer we denken dat we ergens trek in hebben.

Soms kunnen we daarbij de weg kwijtraken te midden van allerlei gedachten of overtuigingen vanuit het hoofd over welke voedingsmiddelen we wel/niet zouden moeten eten, eventueel gevormd op basis van de huidige gezondheidsclaims, sociale omgeving en/of opvoeding. Bovendien kan het lichaam & Hart ons hele andere signalen geven dan ons hoofd vertelt, en wat dan?

Hieronder richtingaanwijzers om je te helpen navigeren terug naar de verbinding met jezelf en de afstemming op waar je werkelijk behoefte aan hebt in het moment dat er trek opkomt. Voel wat voor jou daarin aanspreekt en maak de beweging van verwarring terug naar vertrouwen.

Terug naar de verbinding met jezelf

We kunnen helderheid brengen op een drietal niveaus die in het moment van verwarring een ingang kunnen zijn terug naar de verbinding met jezelf: het zicht op gedachten of overtuigingen vanuit het hoofd, emoties en je lichaam/Hart. Daarbij is er de uitnodiging om open en nieuwsgierig te onderzoeken wat voor jou aanwezig is in het moment.

Gedachten of overtuigingen

Komt er trek op in zoetigheid, zout of vet eten, misschien is er dan onderliggend een gedachte of overtuiging aanwezig vanuit het hoofd over het eten. Bijvoorbeeld: “Ik mag geen chips eten, want daar word je dik van”. Over jezelf: “Ik doe het niet goed” of over je levenssituatie: “Ik kan deze baan niet meer aan”.

Herken je een oordelende stem, een interpretatie van een situatie of ben je zwart-wit aan het denken? Herinner je dan: gedachten zijn geen feiten. Je bent niet je gedachten, je kunt observeren hoe ze komen en gaan.

Je kunt uit die denk-wolken stappen en de aandacht brengen naar je ademhaling: voel de beweging van je buik of borstkas met elke in en uitademing. En je kunt bewust je aandacht brengen in je lichaam te door voelen hoe je zit, het liefst met je voeten stevig op de grond.

En zie: er komt als vanzelf ruimte en misschien is de trek dan wel voorbij. Of niet ;-). Maar kun je dan met aandacht proeven en genieten van wat je eet?

Emoties:

Misschien komt er trek op in zoetigheid, zout of vet, maar voel je je bijvoorbeeld eigenlijk heel geïrriteerd, gefrustreerd, boos, angstig of verdrietig. Emoties kunnen zo overweldigend lijken dat we grijpen naar voeding om ze niet te hoeven voelen.

Echter, dat emoties te groot zouden zijn om te voelen, is iets wat het hoofd ons vertelt. Emoties zijn enkel te groot wanneer we er een verhaal aan koppelen of wanneer we ons ertegen verzetten.

Op zichzelf zijn emoties er juist voor ons om doorvoeld te worden, dan kunnen ze als vanzelf bewegen van ‘in’ naar ‘uit’ het bewustzijn en losgelaten worden. (Emotie is in het Latijn: “exmovere” wat bestaat uit de woorden “ex” dat betekent “uit” en “movere” betekent “bewegen”).

Daarnaast zijn emoties voor ons richtingaanwijzers over wat er werkelijk aan de hand is. In het voelen van de emotie kan er een antwoord opkomen over wat je werkelijk nodig hebt.

Dus is er een emotie voelbaar, neem dan even een pauze moment:

Kun je het gevoel toelaten, voor nu?
Wat voel je dan?
Is er een plaats in je lichaam waar je emotie voelt?
Heeft het een vorm of kleur?

De uitnodiging is om daarbij úit’ het denken te blijven over wat je voelt en juist ‘in’ het voelen van de emotie te zijn. Misschien kom je dan wel tot de ontdekking dat je eigenlijk een warm bad of geborgenheid nodig hebt. Wil je iemand bellen? Wil je je boosheid uiten of steun vragen?

Lichamelijke trek nader bekeken

Is er trek in zoetigheid, zout of vet eten dan is dat misschien wel een signaal van het lichaam waarmee het wil aanvullen dat waarvan het een tekort heeft voor de optimale functie van al onze organen en lichaamscellen. Je kunt daarbij denken aan bepaalde bouwstoffen, vitamines en mineralen. Het lichaam streeft immers altijd naar balans oftewel homeostase. Laten we deze lichamelijke trek eens onder de loep nemen aan de hand van een voorbeeld: trek in chocolade. Wie kent het niet? 😉

Trek in chocolade

Chocolade bevat belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, namelijk suiker en vet. Beide hebben misschien een bij smaakje gekregen dat het “niet goed” zou zijn voor het lichaam of dat je er dik van zou worden. Misschien wil je eerst even inzoomen op het niveau van gedachten of overtuigingen. Wat zegt jouw hoofd allemaal over het eten van chocolade?

En dan nu terug naar het lichaam: ervaar je trek in chocolade dan kan dit een lichamelijk signaal zijn voor een behoefte aan suikers en vetten om een tekort hierin aan te vullen. Is je bloedsuikerspiegel laag of heb je jezelf misschien vet eten ontzegd?

Een andere optie zou kunnen zijn een lichamelijke behoefte aan de bouwstof magnesium: een mineraal waar chocolade rijk aan is. Magnesium is o.a. ondersteunend voor de prikkeloverdracht in onze spieren en zenuwbanen, en speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Voel je je vermoeid of futloos dan kan de trek in chocolade ineens pieken, mogelijk heeft het lichaam dan behoefte aan magnesium.*

De trek in chocolade kan aldus een signaal zijn van het lichaam om een tekort aan te vullen in bepaalde voedingsstoffen zoals suiker, vet en/of magnesium om zo de balans te herstellen.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor zout, zuur of bitter eten: er kunnen bouwstoffen, vitamines en mineralen in zitten die je lichaam nodig heeft in het moment dat de trek opkomt.

De wijsheid van het lichaam

Dit alles ter illustratie van wat het lichaam en je Hart allang Weet. Het lichaam geeft zelf aan wat het nodig heeft. De uitdaging is misschien wel dit: kun je – zo goed als het gaat – het oordelend stemmetje vanuit het hoofd doorzien, emoties doorvoelen en verbinden met je lichaam?

Stel jezelf eens de vraag: waar heeft je lichaam werkelijk behoefte aan? Wanneer je naar je lichaam luistert vanuit je Hart (in plaats vanuit je hoofd), dan zou je nog wel eens verrast kunnen worden door de wijsheid die er in het lichaam schuilt!

Dus: is er trek in zoetigheid, zout of vet eten? Ga het eens open en nieuwsgierig onderzoeken. Vertrouw op de signalen van je lichaam en je Hart geeft en laat eerder gevormde overtuigingen over wat en hoeveel je wel/niet zou moeten of mogen eten los.

Ga weer voelen, ruiken, proeven en genieten van eten!

Het lichaam, onze organen en lichaamscellen bevatten een enorme innerlijke wijsheid waar het hoofd niet altijd bij kan!

Maartje Stroeken

*Bron: www.voedingscentrum.nl/encyclopedie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in