Trouw zijn aan jezelf, ook in relaties

Wat is het soms lastig om dicht bij jezelf te blijven. Zoveel wensen van anderen, zoveel eisen die de buitenwereld lijkt te stellen. Wie niet goed afgestemd is op zichzelf, kan een speelbal worden van de omstandigheden, van wat anderen vragen, van wat je denkt dat anderen willen. Langzaam maar zeker verdwijnt dan de ruimte voor wie jij bent. Totdat je je realiseert dat je je leven leidt in dienst van anderen, maar ten koste van jezelf.

Overmatig zorgen voor anderen, jezelf wegcijferen, jezelf minder voelen, je grenzen niet aangeven, pleasen… het zijn de patronen die duiden op een verstoorde relatie met jezelf en anderen. Wat je zou willen, is zijn wie je bent, doen wat bij je past en dit standvastig uitdragen. Je zou willen dat je in alle rust jezelf durft te zijn.

De energie die je hiervoor nodig hebt, vind je in overvloed bij de godin Hestia. Zij is een van de onafhankelijke godinnen en zet je aan tot het vinden van je spirituele richting: het pad dat je met jezelf en voor jezelf bewandelt. Anderen kunnen daarbij voor langere of kortere tijd met je meelopen, maar de richting, de route en het tempo, die bepaal jij helemaal zelf.

Maak contact met Hestia en luister naar wat ze je influistert…

Hestia is de godin van de huiselijke vrede en wordt gesymboliseerd door het haardvuur. Zij kan de vrede in huis bewaken doordat zij de vrede in zichzelf heeft gevonden. Met Hestia’s energie kun je volledig opgaan in waar je mee bezig bent, zonder je steeds te laten afleiden door de noden en wensen van anderen. En toch is Hestia ook verbindend; ze is dienstbaar aan het grotere geheel. Zonder in de schijnwerpers te hoeven staan, maar ook zonder zichzelf en haar energie gedachteloos weg te geven. Hestia voelt wat nodig is en doet dat vervolgens op haar eigen manier.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat Hestia je leert:

Trouw zijn aan jezelf

Hestia verloochent zichzelf niet, ook niet als dit betekent dat zij onconventionele besluiten moet nemen, die anderen niet altijd begrijpen of zelfs afkeuren. Zij staat wat dat betreft compromisloos in het leven en gaat kalm en gedecideerd haar eigen weg. Vanuit deze energie merk je wel dat jouw keuzes anderen niet altijd bevallen, maar dit betekent niet dat je aan hun wensen toegeeft; de pijn van zelfverraad weegt voor jou zwaarder dan de pijn van anderen teleurstellen en je kiest daarmee consequent voor jezelf.

Bewaak je grenzen

Hestia is zeker stressgevoelig, maar dit is geen groot probleem, omdat ze weet wanneer ze pas op de plaats moet maken. Zij voelt haarscherp aan wanneer haar grens genaderd wordt en stuurt dan op tijd bij door extra tijd en ruimte voor zichzelf te scheppen. Je zou kunnen zeggen dat Hestia wel aanleg heeft voor overspannenheid en burn-out, maar dat de innige band met zichzelf ervoor zorgt dat deze aanleg niet tot uiting komt.

Weet wat je waard bent

Hestia is overtuigd van zichzelf en vindt dat ook heel vanzelfsprekend. Je zult haar zichzelf niet zien uitputten in excuses om wie ze is en wat ze wil, zij is gewoon zichzelf en doet haar ding met overtuiging. Hierbij heeft ze niet de bewondering of het applaus van anderen nodig, zij zoekt niet naar andermans goedkeuring voor het volgen van haar pad. Hestia weet gewoon waar haar weg heen leidt en loopt deze weg zonder al te veel ophef. Zo kan zij haar werk in deze wereld neerzetten, ook al levert dat misschien niet (meteen) maatschappelijke erkenning op.

Trouw zijn aan jezelf, ook in relaties

Wat doet dat voor je relaties?

Als je op deze manier in het leven staat, zijn ook heel veel dingen binnen relaties opeens geen probleem meer:

Bij verschillende wensen

Wil je partner iets anders dan jij, dan betekent dat niet dat je automatisch van richting verandert. In plaats daarvan vervolg je je weg en zie je in welke vorm jullie eventueel toch samen kunnen opgaan. Wat je niet voelt is de angst de ander kwijt te raken, want je staat heel stevig in jezelf.

Bij hoge eisen

Worden er hoge eisen aan je gesteld door je gezin, dan betekent dat niet dat je van hot naar her rent om het iedereen naar de zin te maken. Je doet wat in je macht ligt en wat bij je past en zorgt zo voor anderen zonder jezelf af te matten. Wat je niet voelt is het schuldgevoel van niet genoeg doen voor anderen, in plaats daarvan je ben je er voor ze, helemaal als jezelf.

Bij afwijzing

Word je afgewezen, verlaten of bedrogen door je partner, dan doet dat jou pijn, maar je gaat niet ten onder aan zelftwijfel. Je weet wat je waard bent en raapt jezelf dan ook makkelijk weer bijeen. De verbinding met jezelf gaat bovendien zo diep, dat je heel makkelijk toegang vindt tot de heling en troost in jezelf. Wat je niet voelt is de wanhoop en onmacht van niet goed genoeg zijn, wat je wel voelt is je ware pijn en daaronder je verder verankerde eigenwaarde.

Hoe activeer je deze kwaliteiten in jezelf?

·       Ga bewust je eigen gang, ook al voelt dat onwennig en spannend. Ervaar dit oncomfortabele gevoel, je voelt het vaak fysiek. Je leert dit gevoel uiteindelijk dragen en op termijn verdwijnt het zelfs.

·       Maak tijd voor jezelf en plan dit in je agenda. Een afspraak met jezelf is even belangrijk als een afspraak met iemand anders, dus hou je er ook aan. Je partner en je gezin redden het ook best even zonder je, daar mag je op vertrouwen.

·       Voel wat afwijzing en verraad met je doen en versterk zo de verbinding met jezelf. Zwicht niet voor de verleiding te vluchten in drama, maar ervaar je ware pijn en gebruik die om te groeien. 

Trouw zijn aan jezelf in verbondenheid

Als je op deze manier op pad gaat in je leven en de liefde, is er geen sprake meer van jezelf opzij zetten voor de ander. Er is ook geen sprake van afgescheidenheid of eenzaamheid, want Hestia staat van nature in verbinding met zichzelf en het grotere geheel. Het is in die verbinding dat ze de volheid van het leven ervaart. Hoe meer ook jij hierop leert te vertrouwen, hoe rijker je leven zal zijn. 

Dit was deel 4 in deze serie

Lees deel 1 hier

deel 2 hier

en deel 3 hier

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in