Home Spiritualiteit Twee krachtige manieren om je emoties te transformeren

Twee krachtige manieren om je emoties te transformeren

Zo stop je met het absorberen van de emoties van anderen

In dit artikel wil ik twee manieren met je delen waarop je je emoties kunt transformeren en helen. Dit zijn twee processen die ik zelf vrijwel dagelijks toepas. Je kunt ze gebruiken voor grote emotionele helingsprocessen maar ook voor alledaagse ‘ik voel me even niet zo fijn’ of ‘die persoon heeft iets in mij getriggerd’ situaties (waarbij je puur kijkt naar jouw reactie en niet naar de actie of reactie van de ander).

Emotie = e-motion = energy in motion

Emotie wordt in het Engels ook wel beschreven als e-motion: energy in motion (energie in beweging). Als je verdriet, boosheid, twijfel en angst als een energie kunt gaan zien die door je heen mag stromen en vervolgens wég mag stromen, dan haal je al een deel van de lading eraf. Als we weerstand voelen richting de emoties die er zijn en ze eigenlijk niet willen voelen, worden ze over het algemeen alleen maar sterker en voelen we ons alleen maar slechter.

Ik adviseer altijd om zodra dat mogelijk is even een paar minuten voor jezelf te nemen om te kijken wat er aan de hand is en bewust met de emotie te werken. Hieronder volgen twee verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Dit zijn in geen geval de enige manieren, maar het zijn twee processen die voor mij steeds maar weer hun waarde hebben bewezen in mijn eigen leven.

Stap 1: Verbinden met je lichaam en gronden

Allereerst is het belangrijk om goed te verbinden met je lichaam en opnieuw te gronden. Bij oncomfortabele emoties hebben veel mensen namelijk de neiging om energetisch uit hun lichaam te schieten en/of hun energie omhoog te brengen, waardoor ze niet meer (helemaal) verbonden zijn met hun lichaam en met de aarde. Daardoor wordt je kwetsbaarder en heb je minder goed toegang tot je eigen kracht, intuïtie en innerlijke rust.

Begin daarom zodra je een plekje voor jezelf hebt gevonden met het nemen van een paar diepe ademhalingen. Voel je adem in en uit je lichaam stromen zodat je weer verbonden raakt met je lichaam. Kijk of je je hele lichaam kunt voelen. Ga met je aandacht van boven naar beneden of van beneden naar boven door je lichaam, waarbij je gewoon de verschillende lichaamsdelen één voor één voelt.

Zet vervolgens je intentie om je lichaam via een energetisch grondingskoord te verbinden met de kern van de aarde. Dit kun je visualiseren (voor je zien), je kunt het proberen te voelen of je kunt puur de intentie zetten dat die verbinding er is. Maak je geen zorgen of je het wel ‘goed’ doet, want het gaat om de intentie.

Vervolgens kun je werken met je emoties via je lichaam of via je innerlijke kind.

Werken met je emoties via je lichaam

Als je weer goed gegrond bent, stem dan af op de emotie en vraag jezelf af: “waar zit deze emotie (angst, boosheid, verdriet) in mijn lichaam?”. Kijk dan wat er gebeurt. Vaak zul je direct één plek opmerken die de aandacht trekt in je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld spanning, een samentrekkende beweging, of een ‘bal’ in je lichaam voelen (bijvoorbeeld letterlijk een brok in je keel). Dat wat je voelt en waar je het voelt kan elke keer anders zijn, afhankelijk van de situatie waar je mee werkt.

Stuur dan je ademhaling heel bewust naar die plek toe. Stel je voor dat er door die adem letterlijk meer ruimte komt op die plek in je lichaam. Sta jezelf toe om de emotie helemaal te voelen.

Het kan zijn dat het gevoel sterker wordt als je er op afstemt, en dat is oke. Emoties komen vaak als golven: zodra je ze de ruimte geeft, worden ze eerst even sterker waarna ze afzwakken en (getransformeerd) kunnen verdwijnen.liefdesgolf

Blijf bewust je ademhaling voelen terwijl je de emotie door je heen laat stromen. Je ademhaling houdt je in het hier en nu en zorgt er daardoor voor dat de emotie snel kan transformeren zonder dat je er in ‘vast’ raakt.

Na een paar minuten of zelfs een paar seconden zul je merken dat de intensiteit van de emotie afneemt. Blijf bewust ademhalen totdat je je weer rustig voelt. En geef jezelf een compliment dat je dit voor jezelf innerlijk hebt opgeruimd. Elke keer dat je dit doet groei je en kom je meer in je eigen heelheid en in je eigen kracht.

Werken met emoties via je innerlijke kind

De andere mogelijkheid die ik je in dit artikel wil meegeven is het werken met je emoties via je innerlijke kind(eren). Ik ga er daarbij vanuit dat wij allemaal kwetsbare delen in onszelf hebben, die nog niet helemaal verbonden zijn met onze innerlijke kracht en wijsheid. Het zijn oude patronen, oude gewoontes, vaak ontstaan in het verleden.

Deze kwetsbare delen van jezelf kun je voor je zien als een klein meisje/jongetje dat in jou leeft, een deel van jou is. Door het zo voor je te zien, is het vaak makkelijker om liefde en acceptatie voor dat deel van jezelf te voelen en zonder oordeel ernaar te kunnen kijken.

Hieronder beschrijf ik hoe je dit proces kunt gebruiken om je emoties te transformeren:
De eerste stap is ook hier om te verbinden met je lichaam, je gehele lichaam weer te voelen en zo goed mogelijk te gronden.

Als je dat hebt gedaan, kijk dan of je je een beeld kunt vormen van een klein meisje of jongetje die voelt wat jij voelt op dit moment. Hij/zij representeert als het ware de emotie in jou. Het kind kan voor je staan of het kan zich in je lichaam bevinden. Soms krijg je wellicht direct beelden en is het alsof je naar een film kijkt. Andere keren is het vooral een focus op gevoel en energie. Kijk maar hoe het zich aandient. De details zijn niet zo belangrijk, en het beeld hoeft ook niet noodzakelijkerwijs helder te zijn. Het gaat om de intentie.
De volgende stap is om dat kleine meisje of jongetje al je liefde te geven die je in je hebt. Je kunt hem/haar energetisch omarmen, vasthouden, of er vanuit je hart liefde en compassie naar toesturen.

Soms is het fijn om te vragen wat hij/zij van jou nodig heeft, en te kijken/voelen/luisteren wat er in je opkomt. Vaak heeft dat wat er nodig is te maken met liefde, erkenning en/of gezien worden.

Kijk of je dit deel van jezelf, dat gerepresenteerd wordt door het kleine meisje of jongetje, helemaal kunt accepteren. Het mag er helemaal zijn. Het heeft een goede reden gehad om deze angst of emotie te ontwikkelen en er is niet mis met jou of met hem/haar.

Deze volledige acceptatie en liefde zorgt er in de meeste gevallen voor dat de emotie snel kan transformeren. Ook in dit geval kan dat in een golfbeweging gaan, waarbij je de emotie eerst intenser voelt worden, waarna het afzwakt en verdwijnt. Laat het gebeuren en gebruik wederom je ademhaling om jezelf in het hier en nu te houden.als vanzelf

Soms kan het fijn zijn om heel bewust de hand van jouw innerlijke meisje/jongetje vast te houden. Dit zorgt ervoor dat je tegelijkertijd verbonden bent met dit kwetsbare deel in/van jezelf én met het grotere, volwassen, wijze, krachtige deel van jezelf. Het kan en mag tegelijkertijd aanwezig zijn.

De essentie

Als je deze ‘technieken’ toepast voor jezelf zal het er bij jou wellicht anders uitzien of zullen andere dingen opkomen. En dat is helemaal oke. De essentie zit wat mij betreft in 4 dingen:

1) volledige acceptatie van dat wat er is (en de erkenning dat er een goede reden is waarom je voelt wat je voelt);
2) liefde/hartenergie sturen naar dat wat je voelt;
3) je ademhaling gebruiken om in het hier en nu te blijven;
4) alles wat er komt laten gebeuren en de emotie door je heen te laten stromen zodat het kan transformeren.

Blijf vooral je eigen gevoel en je eigen weg volgen en vertrouw daarop.

9 REACTIES

 1. Wat ik aan het loslaten ben, zijn de ‘maniertjes'(niet onrespectvol bedoeld van jouw bevindingen). Als ik er van buiten af naar toe ga, gebeurt er juist niets, want vaak zit er een maskertje op van: Ik ‘houd’ het nog wel even vol.
  Het zijn op zicih soms niet de emoties, maar het maskertje dat de emoties in zich draagt. Gronden en aarden helpt zeker bij minder emotioneel worden. Dit gaat dan vaak over de ‘lsose flodder’ emoties die je om je heen oppakt. Met gronden, kun je dan in elk geval wel meer met jouw emoties zijn.

  Voor mij geldt in elk geval dat het loskomt, als het loskomt. En dan neemt het een stroom aan inzichten mee. Als ik er vanbuitenaf aan ga beginnen, kom ik vaak niet tot de kern.

  Op een bepaalde manier is er geen ‘mijn en dijn’ ofwel van jou of van mij. Er zit veel van (voor)ouders in en dat is superwaardevol om los te laten. Ik had zelf baat bij een prachtige video van Matt Kahn: https://www.youtube.com/watch?v=EvDGn4VAoAo

  Je kunt erna wel op een diepe depressie binnen in je stuiten. Dat is dan het punt van de gewonde heler, die eerder zo op eigen houtje de boel probeerde weg te werken… Door deze video transmutatie, wist ik opeens hoe ik aan het universum kon vragen om emoties en de maskers van binnenuit te openen, omdat je ook toetemming geeft. Matt Kahn (Pleidadian) zegt de woorden, die je kunt nazeggen. Misschien niet origineel, want we willen graag onze eigen woorden geven aan… Maar daarna, wist ik de ‘lichttaal’ beter te verwoorden. Lichttaal in die zin, op de juiste manier vragen om de openingen die de emoties naar de Bron doen terugkeren.

  Het is ‘maar’ een tip hoor dit. Want zelf dokteren werkt voor velen averechts. Je ziet dan ook vaak dat mooie zielen die therapeut willen zijn, niet voor niets met anderen werken. Omdat ze dan niet aan zicihzelf dokteren, maar via de ander de emoties van zichzzelf ook kunnen loslaten. Maar we zijn hier om het zelf een beetje te ontdekken en aan te gaan. En zoals Matt Kahn (non-commercieel) zo een prachtige helingsruimte opent met jou, via woorden gesproken, is voor mij in elk geval een kaddotje geweest.

 2. Hallo beste Rob,
  inderdaad kunnen emoties transformeren. Doen ze dat niet dan is er stagnatie en later mogelijk lichamelijke ongemakken/ pijn.
  Als alle gevoelens er mogen zijn en alleen al door te observeren, dan kunnen ze weer gaan bewegen.
  Een gevoel van hevige angst, kan transformeren in een gevoel van diepe liefde, door er -met oefening of met begeleiding – steeds iets langer als observator naar te kijken. Dit gebeurt zowel met gevoelens, als met lichaamspijn. Beide kunnen loskomen en daarmee transformeren tot ander gedrag in het dagelijks leven. (Mocht je meer info willen over begeleiding, mail me gerust even. Ik ken meerdere begeleiders in NL).

 3. Hi Irene, zou je mij nog eens kunnen uitleggen wat het betekent dat een emotie ’transformeert’? In mijn eigen ervaring met bijvoorbeeld verdriet is dat het vaak gedurende langere tijd aanwezig is, soms in wat meerdere mate en soms in wat mindere mate. Als er ruimte voor is komt het naar de voorgrond, en als ik weer bezig ga met de dagelijkste activiteiten verdwijnt het wat meer naar de achtergrond. Ik heb niet het idee dat er dingen perse transformeren, hoewel het wel fijn is zoals je zegt om te werken met je ademhaling, aandacht en acceptatie.

 4. Als je zeer terecht boos wordt en je regeert conform je gevoel word je vaak afgeserveerd. Neem de reactie van de vader die een stoel gooit naar de rechter (niet eens bewust gericht) nadat hij 120 uur dienstverlening hoort eisen terwijl de dader zijn schoonouders en kind heeft doodgereden, er kon niet bewezen worden dat de man te had reed, voor iedereen klip- en -klaar behalve voor een rechter. Als ik al uit mijn vel spring als ik zo iets hoor, hoe moeten deze ouders zoch dan wel niet voelen. Ik vind dit een uitstekend stukje, het brengt je met beide benen op de grond en laten we dan na die oefening onze maatschappij een stukje rechtvaardiger maken.

 5. Emotie wordt in het Engels ook wel beschreven als e-motion: energy in motion (energie in beweging). Als je verdriet, boosheid, twijfel en angst als een energie kunt gaan zien die door je heen mag stromen en vervolgens wég mag stromen, dan haal je al een deel van de lading eraf. Als we weerstand voelen richting de emoties die er zijn en ze eigenlijk niet willen voelen, worden ze over het algemeen alleen maar sterker en voelen we ons alleen maar slechter.

  Juist.
  Angst, verdriet, boosheid. Het zijn niet anders dan verschillende vibraties energie. En energie stroomt.
  Het komt (je bewustzijn/ voelen) binnen en gaat er weer uit.

  Het is het ego (de ik-gedachte/beleving) die op de vibraties etiketten plakt: “Deze vibratie noem ik angst, en deze vibratie noem ik boosheid.”

  Vervolgens klassificeert het ego boosheid en angst als negatief, en zo ontstaat de weerstand tegen wat oorspronkelijk gewoon een vorm van energie is.

Mobiele versie afsluiten