Veel mensen denken dat ze geen ochtendritueel hebben of dat ze daar geen tijd voor hebben, maar laat me je uit de droom helpen, dat heb je wel.
Feitelijk is je ochtendritueel zó ingeworteld, dat je je waarschijnlijk niet eens bewust bent dat je er één hebt. Velen staan elke dag op met de gedachte: “Ik heb niet genoeg slaap gehad” of “Ik heb niet genoeg tijd.” Of allebei. Lynne Twist, schrijfster van “The Soul of Money” (De ziel van geld), zegt dat je met dit soort vooringenomen gedachten je hele dag instelt op schaarste, dat zelfs al is vastgesteld nog voordat je je bed hebt verlaten:
Voor mij en vele anderen is dagelijks bij het wakker worden onze eerste gedachte: “Ik voel me niet uitgeslapen.” De volgende gedachte is: “Ik heb te weinig tijd.” Waar of niet waar, de gedachte “niet genoeg” komt zelfs automatisch in ons op, nog voordat we die gedachte nader beschouwen en onderzoeken. We besteden het grootste deel van ons leven met aanhoren, uitleggen, klagen en zorgen maken over dat we tekort hebben. Zelfs voordat we rechtop in bed zitten, voordat onze voeten de vloer raken, voelen we ons niet toereikend, lopen we achter, zijn we reddeloos verloren, ontbreekt er iets… [wat?]. Dus wat begint met een eenvoudige opmerking over een jachtig leven, of zelfs een uitdagend leven, groeit uit tot een monsterlijke garantie voor een onvervuld leven.
Herken je dit ochtendritueel zonder dat je je daarvan bewust bent?
Ter overweging:
Wanneer jouw hersenen gericht zijn op schaarste, dan train je in principe je gevoel dat je tekort komt en zoek je bevestiging van het idee dat je meer ‘van alles’ nodig hebt. Door je te focussen op wat je in je leven graag anders wenst, wijs je per ongeluk alles af wat je al hebt.
Deze denkwijze leidt naar steeds meer van dezelfde gedachten, waardoor je het gevoel krijgt dat je alleen maar problemen hebt, dat niets werkt, dat andere mensen het wel allemaal hebben, behalve jij, want jij kan en mag het allemaal niet hebben. Als je nagaat dat we ongeveer 60.000 gedachten per dag hebben, dan is dat HEEL VEEL negativiteit.
Richt je aandacht op dankbaarheid
Stel dat je ’s morgens wakker wordt en je eerste gedachte is: Ik ben blij en dankbaar dat ik hier nu ben of Wat ga ik vandaag creëren? of Ik hou van je, je bent goed en mooi, je hebt de kracht om alles te creëren en te manifesteren wat je maar wenst. Daarmee worden je hersenen meteen ingeschakeld tot overvloed en dankbaarheid. Je hersenen richten zich dan op positieve dingen in het leven in plaats van op negatieve. Beiden kunnen aanwezig zijn, maar je kunt zelf bewust kiezen waar je je aandacht op richt.
Dat houdt niet in dat alles perfect lijkt. Dankbaar zijn betekent niet dat je jezelf voor de gek houdt met hoe geweldig jouw leven is, het gaat erom dat je je bewust bent van wat je ècht hebt. Heb je een dak boven je hoofd? Een bed om in te slapen? Voedsel om te eten? Vrienden en familie om mee te praten? Dat is meer dan een heleboel mensen hebben. Dankbaarheid gaat over het tellen van je zegeningen en wat denk je? Hoe meer zegeningen je telt, hoe meer zegeningen je aantrekt in je leven.
Bijvoorbeeld: ik heb genoeg geslapen en ik heb genoeg tijd – als je bij het opstaan deze twee dingen bevestigt, dan stel je je hersenen in op overvloed in plaats van op gebrek. Als je wakker wordt en je denkt: “Ik heb heerlijk geslapen! Ik voel me uitgerust en klaar om de dag te beginnen. Ik heb tijd zat om alles te bereiken wat ik wil!”, dan begint jouw dag met een denkgeest die kijkt naar wat je nog meer in overvloed hebt:
Ik heb genoeg geduld.
Ik heb genoeg creativiteit.
Ik heb genoeg tijd om een gezond ontbijt te eten.
Ik heb genoeg kleding om te dragen.
Ik heb genoeg stromend water om te douchen.
Als je hersenen eenmaal op het spoor zitten van “genoeg hebben” in plaats van “gebrek hebben”, dan zal je dit soort gedachten continu hebben. Uiteraard is dankbaar zijn voor alles een fijner gevoel dan je teleurgesteld voelen om wat je niet hebt. Het mag dan een beetje een trucje lijken, maar als je je daardoor blij en tevreden voelt, dan geeft dat toch niet?
Onze gedachten creëren onze werkelijkheid
ALLES IS PERSPECTIEF. Elke dag kunnen we keuzes maken. We kunnen kiezen vanuit een gevoel van angst en gebrek, of we kunnen kiezen te leven in liefde en overvloed.
Denk als volgt: elke keer dat je bepaalde gedachten over jezelf hebt, programmeer je die gedachten in jouw realiteit, waardoor het waarschijnlijker wordt dat je die gedachte steeds opnieuw zult denken. Daardoor wordt hetgeen je gelooft jouw waarheid die zich dan ook als zodanig zal manifesteren. Als je dus constant denkt dat je niets kunt, dat je geen vaardigheden en talent hebt, dan zijn het wellicht juist dit soort gedachten die je blokkeren.
Het creëren van een positievere kijk op het leven en wat meer vertrouwen hebben in jezelf, zal beslist tot betere resultaten leiden. Geloof me, het is net als het verhaal van De Kleine Locomotief die alles kan (The little engine that could). Je moet eerst in jezelf geloven. Als je dat niet doet, hoe kan je dan ooit bereiken wat je wenst? Je denkgeest is hier de bepalende factor en als je je daar bewust van bent, kun je je hele realiteit veranderen.
Begin met je ochtendritueel
Als je ’s morgens wakker wordt, let dan op de eerste gedachten die bij je opkomen. Als je je dit artikel herinnert, dan denk je misschien meteen al aan voldoende hebben. Zo ja, kijk dan hoe de rest van de dag zich aan je openbaart. Het is echt geweldig om te ervaren wat deze eenvoudige verandering in je perspectief je kan bieden. Je zult het echter pas weten als je het probeert! De kracht van de gedachte en intentie is ècht. De vraag is dus of je hiervan gaat profiteren of dat je je vast blijft houden aan het oude. De keuze is aan jou: Kies je voor angst of voor liefde?
Mooi artikel! Je kunt bewust kiezen voor het programmeren van je dag. Door een intentie te kiezen die jou dient. Zeer grote kans dat de dag zich in lijn met je intentie zal ontvouwen. Werkt voor mij erg goed.
In de reacties veel labels over positief en negatief. Het is een overweging om alles neutraal te beschouwen en te laten zijn. Ook al voelt dat soms minder prettig. Vanuit zielsbewustzijn kan je dan beoordelen of de reden je wel of niet dient; beoordeling vanuit ‘gevoel’ alleen, werkt het best vanuit een zielskader.
Helemaal waar.Wat je aandacht geeft wordt groter.Maar pas op..
Ik heb laatst in een hele negatieve denkcircel gezeten en me met alle macht hier tegen verzet door positief te denken.Fout dus.Mijn gedachten schoten na twee dagen alle kanten op,iedere seconde een gevecht in mijn hoofd.
Tot ik niet meer kon en me heb overgegeven.
Ik ben in een hoekje van de bank gaan liggen met een dekentje en stilte om me heen en ik ben gaan luisteren wat mijn “gedachten’mij wilde vertellen.Want…earen het wel gedachten?
Niet alles wat je denkt zijn namelijk bedachte gedachten.Er is ook nog een innerlijke stem die tegen je “praat”en dat vergeten mensen vaak.
Een innerlijke stem die bijvoorbeeld zegt:jij denkt teveel…of….jij doet teveel…of…je voelt je eigenlijk heel alleen…of…je bent bang.
Door hiernaar te luisteren(naar jezelf!)kun je binnen een uur al je narigheid op lossen.
Erken het.Erken dat het zo is.Vecht niet langer.Want ook dan blijf je vechten.
Dus maak onderscheid…zijn het werkelijk bedachte gedachten of wil je innerlijk iets zeggen tegen je.
Ik ben geen voorstander van gedwongen positief denken of affirmaties.Hou jezelf niet voor de gek.Ook negativiteit hoort bij het leven;daar liggen juist je lessen.
Ja idd zoal Angelique zegt, als je moe opstaat dan is het zeker niet verstandig om met een positieve gedachte dit weg te denken, maar er iets mee te doen, hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen.
Tegenwoordig is het een must om alles maar positief te bekijken en benaderen, tuurlijk werkt dit, maar als iets niet positief is, dan is het een teken dat we hierna kijken en de houding aannemen, wat kan ik hierin betekenen voor mezelf, neem jezelf serieus
Juist nu is het heel belangrijk om eerlijk naar ons zelf te kijken en alles wat zich aandient bij ons zelf te houden en niet een ander verantwoordelijk stellen, eigen verantwoordelijkheid nemen, ook als je moe opstaat
Wouw, prachtig artikel; hier heb ik werkelijk wat aan, ik ben dankbaar en zeg daarom: bedankt!
Dit is voor mij een enorme eye-opener! Je kunt inderdaad op verschillende manieren kijken. Als ik morgen op sta en eigenlijk te weinig heb geslapen, kan ik ook denken; ik red dit nu ook. Ik heb het altijd gered en ik vertrouw er op dat het me lukt.
In plaats van geïrriteerd te zijn en al te zuchten voordat ik moe ben 😉
Bedankt!!!
Hoewel ik weet dat gedachten inderdaad groot effect op je leven hebben, is het toch belangrijker om te voelen. Als je s’morgens wakker wordt en je voelt je slapjes, moe en draaierig, door te weinig slaap, je luistert naar je lichaam en die geeft duidelijk aan, je hebt meer slaap nodig! Dan is dat zo, dat kan je niet veranderen door je gedachten te manipuleren. Inderdaad is bewustzijn van gedachten belangrijk voor een leven in overvloed op alle fronten, alleen het moet dan wel zo zijn, dat je je lichaamssignalen serieus neemt. Voelen staat boven denken mbt tot bewustzijn, je gedachten kan je alleen zuiver binnenlaten komen als je in contact staat met je gevoel. Natuurlijk hebben veel mensen deze gedachten onbewust en kan je daar bewust van worden, maar als je reeds bewust van gedachten dan luister je naar je gevoelens, en die moet je serieus nemen. Overigens is het zo dat een groot deel van de bevolking slaap tekort komt doordat vele moeten rennen, vliegen en geen tijd meer is voor rust, reinheid en regelmaat. De eisen die worden gesteld zijn hoog en groot in deze maatschappij, dit systeem. Het gevoel van te weinig geslapen is een teken dat je iets zou kunnen veranderen, zo mogelijk, vroeger naar bed of meer rust inbouwen. Helaas zijn er steeds meer mensen met burn-out, oververmoeidheid enz. Is dit een teken dat deze maatschappij niet meer in overeenstemming is met de natuur van de mens? Of gaan we onze gedachten manipuleren?
Een mooi artikel met zeker een waarheidsgehalte , ik lees vooral in het laatste stukje een belangrijk onderdeel. Want je kan jezelf vanalles op de mouw spelden maar als je het niet gelooft is het niet zo! En alles is nou wel eenmaal zo zoals het is. En dat bedoel ik niet negatief maar positief.
Je kan met je hoofd je patronen van gedachten wel proberen te doorzien en veranderen maar je zal het toch ook moeten geloven en ook voelen.Het is een kwestie van een keuze maken en verwondering, zo’n keuze maak je alleen als het ene je niet meer bevalt. Dan doe je het uiteindelijk weg en ruil je m in voor iets dat beter bij je past.Het is een spel dat je kan spelen omdat je voelt dat je die uitdaging aan kan gaan. Met het doel loslaten en met verwondering te kijken wat er op je pad komt . En dat vergt tijd en beoeffening. Maar ik kan niet anders doen dan beamen en zeggen dat het wel werkt .
Op tijd gaan slapen en opstaan kan ook helpen. Ook een dagplanning maken helpt zodat je je “tijd” kan indelen. Werkt perfect. De druk van deze rush maatschappij is zo groot dat we vergeten ons af te stemmen op ons eigen ritme ipv bv de school, het werk, de hobby’s, enz….
gas terugnemen is geen schande en eens nakijken of je echt zoveel hobby’s nodig hebt of voorstelling moet bijwonen enz….