DELEN
Tweelingzielen als toedekking van je pijn

Tweelingzielen. Tegenwoordig hoor- en lees je er steeds meer over. Uit eigen ervaring kan ik echter vertellen dat veel van deze teksten je behoorlijk op het verkeerde been kunnen zetten. Zelfs zo erg, dat je in een vreugdeloos en doelloos leven terecht kunt komen. Hoewel ik daar uiteindelijk veel van geleerd heb, hoop ik er met mijn ervaringen aan bij te kunnen dragen dat mensen in deze situatie wat eerder hun kop uit het zand halen. Het leven is immers veel te mooi om jezelf opzij te schuiven voor een ander.

De ontdekking

Ik weet het nog goed. De dag dat de ex-vriendin – die ik stiekem zo vreselijke miste -, bekende dat dit wederzijds was. Sterker nog, ze had de laatste tijd dingen gelezen over tweelingzielen en het kon niet missen: dit was er met ons aan de hand! En jawel beste mensen, dat voelde fantastisch. Eindelijk een verklaring voor deze dynamiek. En eindelijk een bevestiging dat er dus altijd iemand was die onvoorwaardelijk van mij hield. Wat een feest!

Einde van het feest

Het feest duurde niet zo lang. Ik had namelijk een nieuwe relatie en bovendien kon ik ergens ook niet helemaal ontkennen dat de relatie met mijn ex-vriendin ook niet altijd rozengeur en maneschijn was. Volgens die artikelen op internet hoorde dat er echter allemaal bij. Voor elke situatie leek wel een verklaring te zijn. Als ik maar voldoende vertrouwen had kwam het allemaal goed. De realiteit was echter dat ze al vrij snel een relatie met een ander kreeg. Dat deed pijn zeg! Zodra we weer een beetje leuk contact hadden leek alle pijn echter te verdwijnen. Haar relatie ging zelfs uit. Net op het punt toen ik mijn moed bij elkaar begon te verzamelen om aan haar te vragen of ze mee ging op vakantie, kreeg ze weer een nieuwe relatie. Dat deed weer ontzettend veel pijn.

Verterend conflict

Het innerlijke conflict als gevolg van deze situatie was behoorlijk verterend. Het vrat aandacht en concentratie. Enige dat rust leek te brengen, was nóg meer lezen over spiritualiteit, psychologie, relaties etc. Maar wat er ook gebeurde, alles dat ik voelde, mocht niet gevoeld worden. Want dat was in mijn ogen niet spiritueel. Dat was echter ook frustrerend. Want hoewel ik rationeel gezien heel goed begreep dat ik dit alleen maar aan mijzelf te danken had, was er soms ook een enorme boosheid naar haar. Ik haatte haar soms meer dan wie dan ook, en dat vond ik vreselijk.

Onvriendelijk tegen mijzelf

Ik besloot om mij in te schrijven voor een training bij het centrum voor zijnsoriëntatie. Direct de eerste dag, of eigenlijk het eerste uur al, ervoer ik dat ik ook intimiteit en verbinding kon ervaren met mensen die ik nog nooit gezien had. Dat gaf al wat hoop. Want ik kwam er nu achter dat dit gevoel eigenlijk maar aan één iemand te relateren was, en dat was ik zelf. Vervolgens begon ik te leren hoe onvriendelijk ik doorgaans tegen mijzelf was. Alle negatieve dingen mochten er niet zijn, waardoor ik in feite 24/7 compleet verkrampt was. Ook leerde ik mijn innerlijke criticus kennen en ontdekte ik dat deze criticus bestond om een gevoel van diepe pijn af te schermen. Sterker nog, mijn hele gedrag stond in dit teken. Dat was schrikken zeg! Maar anderzijds ook erg mooi..

Pijn als weg naar huis

Langzamerhand begon ik mij te beseffen dat het wegduiken voor de pijn geen effectieve strategie was. Dit deed ik immers al tientallen jaren – en het had mij vrij weinig opgeleverd. Wel had het een aantal negatieve consequenties: vermijdingsdrang, het gevoel hebben dat er telkens iets tussen mij en de wereld in stond, verkrampingen in het lichaam, angst, dissociatie etc. Daarnaast ontdekte ik tijdens de training hoe ik helemaal kon ontploffen van liefde als ik de pijnlijke gevoelens zonder verhaal ontmoette. Alles werd dan licht, vrolijk, liefdevol en grappig. Hierdoor begon ik mij op een diepgaand niveau te beseffen dat er onder al die negativiteit en verkramping een prachtig ‘iets’ schuil ging. In feite ontdekte ik dat ik pure liefde ben, en dat er niets voor nodig is om deze oorspronkelijke toestand te ervaren.tweelingzielen

Verstoppertje spelen

Door de voorgenoemde inzichten begon ik mij te beseffen dat de ‘tweelingziel’ alleen maar een constructie van gedachten was die er voor zorgde dat ik de pijn van het gemis naar haar niet te hoeven voelen. Altijd had ik op een onderbewust niveau het gevoel gehad dat ik niet goed genoeg was. Maar zij vond mij in eerste instantie wel goed genoeg. Daardoor ervoer ik soms een enorme openheid, alsof ik eventjes niet op mijn hoede hoefde te zijn. Totdat zij mij niet meer goedkeurde. Al die negatieve gevoelens kwamen dubbel en dwars weer terug, en dat kwam mij totaal niet goed uit. Fantaseren over dat we weer bij elkaar zouden komen gaf tenminste nog een beetje rust en vreugde. Dus ging ik dat doen.

Spirituele waanzin

Wat ik ook ontdekte, is dat er op internet een hoop ‘spirituele’ waanzin circuleert. Zaken die alles buiten jezelf leggen. Inmiddels heb ik geconcludeerd dat er eigenlijk maar een spirituele regel is, en dat is waarheid. Heb je pijn? Ervaar die pijn dan. Ben je boos? Geef dan toe dat je boos bent. Sta jezelf toe om alles in jezelf te ervaren, ook de weerstand die je voelt tegen het ervaren. Al het andere is complete bullshit. Denk je bijvoorbeeld dat bij de volle maan van augustus je hartchakra wordt geopend als gevolg van een astrale projectie van Aartsengel Michaël, dan is de kans groot dat je met deze fantasie probeert om de pijn van het huidige moment niet te voelen. Denk jij dat jij in vijfde dimensie verkeerd maar je omgeving niet? Dan heb je een spiritueel ego opgebouwd waarmee jij je beter wilt voelen. Geloof je dat edelstenen, bach bloesems of craniool sacrale zoutgrot klankschaalsessies jou zullen helen? Grote kans dat je tientallen jaren op zoek blijft zonder een blijvend effect te vinden. Jarenlang heb ik mij, elke keer zodra ik pijn of verwarring voelde, gestort op spirituele boeken, websites, therapieën etc. Geloof mij: het helpt geen ene zier zolang je dit stiekem doet om dingen niet te voelen, en om lekker te kunnen dissociëren van de naakte waarheid dat je jezelf en je leven op dit moment niet leuk vindt. Dus voel je pijn? Duik er dan in, met je neus naar voren!

Waarheid

De echte ‘spirituele hardliner’ kan nu zeggen dat dit hele proces exact de bedoeling was van mijn tweelingziel, en dat we dit zo met elkaar hebben afgesproken voordat wij op aarde kwamen. Prima. Ik kan dat niet weerleggen, noch dat de ‘hardliner’ dit kan bevestigen. Wat mij betreft doet het er ook niet toe. Wat er wat mij betreft wél toe doet is dat jezelf altijd op de waarheid moet wijzen. Zit je in een relatie die niet lekker loopt? Kijk dan eerst naar wat jij beter kunt doen. Ben je jaloers, angstig of wat dan ook, ga daar dan mee aan de slag. Zo besef ik mij nu pas dat ik gewoon geen volwaardige relatie met mijn ex-vriendin aan dúrfde te gaan. Ik was geen ‘runner’ of wat dan ook, maar gewoon iemand die doodsbang was voor het scenario dat zijn verhaal werd doorgeprikt en dat hij ontmaskerd werd als iemand die niet goed genoeg was. Bindingsangst noemen we dat ook wel. Het is natuurlijk prachtig dat mijn ‘tweelingziel’ dit heeft doorzien en er voor koos om plezier te hebben met anderen. Toen ik zielig zat te doen, had zij plezier. En terecht! Ieder mens heeft namelijk het recht om plezier te hebben – en dit gun ik haar dan ook van harte.

Tot slot

Het is prachtig om te zien dat alle oordelen en verhalen die ik over mijn ‘tweelingziel’ had, uiteindelijk allemaal op mijzelf zijn terug te voeren. In mijn diepste kern zocht ik bevestiging van anderen, en als ik die niet kreeg begon ik te jammeren als een klein kind. En nu nog wel eens trouwens. Maar ik kies er nu voor om de verantwoordelijkheid voor mijn pijn volledig op mij te nemen. Als ieder mens dit zou doen, zou elke relatie een ‘tweelingzielenrelatie’ kunnen zijn. Leuk is dat ik hier sinds kort ook allerlei prachtige informatie over tegen kom. Zo is bijvoorbeeld het boek ‘Bevrijd door liefde’ van Jan Geurtz een ware parel op dit vlak.

Tweelingzielen als toedekking van je pijn
klik op het plaatje voor meer info

Hij heeft zelfs een hoofdstuk gewijd aan de “de relatie uit zielsverwantschap”. Op zeer humoristische wijze maakt hij hier korte metten met de illusies die mensen hier over koesteren. Een echte aanrader dus!

Last but not least: ondanks alle ellende, had ik deze achtbaan voor geen goud willen missen. Het heeft mij uiteindelijk namelijk teruggebracht op het spoor naar mijzelf én ik heb een tijdje door mogen brengen met een leuk mens. Hoewel het spoor naar mijzelf nog wel een hobbelige weg zal worden, kan ik niets anders dan dankbaar zijn voor het feit dat ik deze vrouw ooit heb ontmoet.

X

21 REACTIES

 1. prachtig geschreven. heel herkenbaar.. en voor velen die nog aan het worstelen zijn met hun 'twin' of whatever… Sterkte. Uiteindelijk draait het om jou. Om jouw grenzen, die je blijkbaar nog niet aan kunt geven… het gevecht. Het getrek, het rennen.. en waarom? Om te bewijzen dat deze liefde de meest bijzondere is van de wereld en alleen jij en je tweelingziel… de uitverkorene zijn om hiervan te mogen genieten. Verhef jij je dan boven anderen? Omdat jij pas bijzonder bent met je tweelingziel? Nee, hoor. Dat ben je al. Sterker nog… iedereen is even bijzonder. Wij zijn samen namelijk 1 geheel. Net als het lichaam. Net als de aardbol. Wij lopen als miertjes op deze bol ons werk te doen, te vergelijken met bloedlichaampjes in ons lichaam.. samen maken ze een complete set.
  Been there… maar kwartje is gevallen. En goed ook. Tweelingzielen zijn naar mijn idee… spiegels, knipperlichtrelaties, zware pijnen, verdriet, passie… en waarom? Omdat je het nog niet ziet. Pas als je het ziet. Kun je van jezelf gaan houden. Weet een beetje wazig omschreven… Worstel niet langer maar kies voor jezelf.

  • Worstel niet langer maar kies voor jezelf.

   Beste San, heel mooie reactie!
   Neen, het is niet zo wazig omschreven als je zelf denkt. Of je ziet het nog niet, wilt het nog niet zien: ja, zo lijkt het zeker wazig omschreven. Lees nog eens goed de reactie van San, zal je kwartje vallen, nu of eens, op een dag … ?

 2. Ik ben het helemaal eens met je vaststelling, gastauteur X (X, die zich niet bekend maakt – en dat is jammer: laat weten wie je bent als boodschapper! heb de moed, het lef daarvoor!)

  Ook ik heb een artikel geschreven over deze materie: "Tweelingzielen …? even de mythe doorprikken graag!": http://www.jatigo.be/blog/tweelingzielen-mythe-doorprikt – op een geheel andere wijze kom ik eveneens tot de vaststelling dat het fenomeen tweelingzielen gaat dienen om je eigen pijn toe te dekken. Waarover ik verder schrijf, de titel van mijn artikel zegt al heel wat.

  Dank, gastauteur X, om ook jouw verhaal en visie op het net te plaatsen.

 3. Goed verhaal met 1 wat mij betreft belangrijke kanttekening. Het IS geen constructie om je pijn te verzachten, het is inderdaad voor veel mensen wel zo geworden omdat velen dat zo gebruiken. Echter bij echte twins gaat het er heel anders aan toe. maar ook bij hen is er inderdaad maar 1 hoofddoel; en dat is de relatie met jezelf herstellen en 100% in union met jezelf raken.

 4. Wat een verfrissend, verhelderend en fijn verhaal om te lezen. Een goed stuk 'nuchterheid' binnen spiritualiteit, of terwijl; juiste balans. Geen enkele alternatieve behandelmethode zal echt effectief werken zolang je je basis niet erkent of negeert: je ware gevoelens. Bedankt voor het delen van je ervaringen!

 5. Mooi en herkenbaar artikel.Grappig hoe iedere reactie een andere interpretatie of betekenis geeft aan deze tekst. Ik vraag mij af in hoeverre de intentie van de auteur overkomt bij de lezer en wat de opgevangen/geselecteerde informatie teweegbrengt bij de lezer. Interessant. Zoekende zijn naar je tweelingziel of simpelweg naar een partner geeft toch eigenlijk al iets aan? Is dit eigenlijk ook niet iets buiten jezelf plaatsen en niet jezelf onder het loep nemen. Is het inderdaad niet belangrijker dat jij jezelf in je volledigheid, the good, the bad and the ugly, accepteert en dus ook onvoorwaardelijk van jezelf houdt? Wat en wie voorbestemd is komt toch wel…

 6. Dit verhaal klopt zo voor mij! Ik kwam ook mijn zgn. tweelingziel tegen maar in feite was hij een narcist met enorme bindingsangst…telkens als ik te dichtbij kwam ging hij ervandoor. Ik ben toen heel erg met mezelf aan het werk gegaan en heb mijn tweelingziel niet meer nodig. Ik BEN mijn tweelingziel!

  • Ik heb hetzelfde meegemaakt! Hij is narcistisch en psychopaat. Zogenaamde dat hij mijn tweelingziel is, ik ben een empath en hij is tegenovergestelde dan wie ik ben. Maar ik ben wel bevrijd en geheald door liefde. En dat is liefde voor mezelf. Ben ik wel achtergekomen dat al die tijd ben ik onvriendelijk en respectloos naar mezelf toe.Ik ben nu veel gelukkiger en in harmonie leven met mezelf.

 7. Dit is juist waar een tweelingzielproces over gaat. Een prachtig verhaal dus. Het heeft je helemaal bij jezelf en je verdrongen pijn gebracht. Mijn ervaring is dat mijn tweelingziel alle diepe pijn naar boven heeft gehaald die er nog in mij zat, maar door al het loslaten, loslaten en loslaten heen ben ik de prachtige liefde voor hem blijven voelen. En blijven we verbonden, op zielsniveau. En of dat ooit ook fysiek zal zijn, zal de tijd leren. Eerst gaat het erom zelf heel te worden.

 8. Jammer dat mensen vaak de behoefte hebben om hun waarheid/gelijk ten toon te spreiden door het kleineren van de gevoelens van anderen. Ik denk dat de wereld er een stuk beter uit zou zien als we leren respect voor elkaar te hebben. Zolang je de behoefte hebt om een ander naar beneden te halen om je eigen waarheid/gelijk neer te zetten, spreek je vanuit je ego.

  • Er is enkel 1 universele waarheid en dat is de volgende.

   Alles wat de mens ervaart en/of doet zegt enkel iets over die mens.

   M.a.w. als ik bv negatief op een artikel reageer dan zegt dat niets over het artikel maar enkel iets over mij.

   Als ik vind dat een ander negatief reageert dan zegt dat ook enkel iets over mij.

   Ook al schrijft een ander bv letterlijk iets negatiefs dan hoeft dat niet als negatief bij jezelf ervaren te worden.

   Zo heb ik niemand hier nog iets negatiefs zien schrijven.

   Enkel ego vertaalt/beleefd de dingen naar haar/zijn ego-filter.

   Aart hou toch eens op met dat quasi wijze ge(k)leuter.

   Negatief? neen toch.

   Ik heb me trouwens wat tweelingzielen versleten zeg.

   Tot die tweestrijd van binnen tot een kernexplosie kwam.

   Komt nooit meer goed.

   En dat wil ik maar zo houden.

 9. Jammer dat je het zo hebt ervaren,en dat boosheid en teleurstelling nog zo actief zijn. Je verzet is zo duidelijk te voelen. ik ben bang dat je nog niet het complete geheel ziet en voelt. Je bent teleurgesteld omdat het je niet heeft gebracht wat je verwacht had…. en dat mag. Maar dat stukje ligt toch echt bij jouzelf.
  Een tweelingziel proces heeft niks met een sprookje of mooie zachte relatie te maken.
  Dit proces is puur om jou echt naar binnen te laten gaan en daar jouw eigen schat te vinden…namelijk JEZELF!
  En zelfliefde….grenzen kunnen aangeven..een spirituele zoektocht naar je eigen ziel…
  Nou dat is er ook gebeurd zo te lezen.
  Dus nogmaals jammer dat je zoveel teleurstelling voelt…maar dat ligt toch echt in jouw eigen verwachtingsbeeld ….kijk maar eens diep naar binnen…
  Want daar zit nog heel veel liefde….

  • Dat is toch precies wat hij vertelt en waar hij is achter gekomen. En hij Zegt toch dat hij dankbaar is voor de relatie die hij heeft gehad omdat hij bij zichzelf terecht is gekomen. Ik snap jou conclusie daarom ook echt niet. Tweelingziel relatie of niet elke relatie is gelijkwaardig en geeft groeimogelijkheden!

   Het is nu eenmaal zo dat er veel spirituele onzin wordt geschreven

 10. "Het heeft mij uiteindelijk namelijk teruggebracht op het spoor naar mijzelf én ik heb een tijdje door mogen brengen met een leuk mens."

  Zeker nooit goed in de spiegel gekeken.

  Lijkt mij als ik je zo lees dat je altijd met een leuk mens opgezadeld zit.

  Pijn inderdaad altijd ervaren, al is elke pijn, de pijn van de nog aanwezige onopgeloste kind-ervarings-energie, in de volwassen mens.

  Heb ik het niet over de fysieke pijn als bv iemand je een zoen geeft.

  Het in jezelf duiken is dus ook niets anders dan duiken in het verleden van het kleine kind.

  NU is er namelijk nooit wat aan het handje.

  Jakkie, ik moet poepen.

 11. Prima verhaal en het staat los van wel of geen tweelingziel zijn. Voor iedereen is de 'duik in jezelf' nuttig c.q. noodzakelijk om tot groei te komen. Het lijkt wel of men dat tegenwoordig niet meer wil. Zo anders dan 33 jaar geleden toen men in de rij stond voor persoonlijke ontwikkeling in de diepte. Overigens kunnen energetische methodieken enorm bij dragen aan welzijn & gezondheid. Maar dat is wat anders; niet inwisselbaar.
  Ik leef samen met mijn tweelingziel; een dagelijkse hemel op aarde! Het is bij ons dus GZD "goed van ziel tot ziel" maar dat is helaas niet bij iedereen zo.
  Wil je effectief en versneld " een duik in jezelf"? Dan zou ik zeggen Hop, het warme water in!! Ja… WATER! Want… "Water verweekt wat ingeklonken ligt"! en de thema's komen letterlijk & figuurlijk bovendrijven bij AquaGestalt.
  Geniet van elke duik in jezelf ook al doet t af en toe zeer. Is dat niet precies wat LEVEN is?? Hartelijke groet, Marga/SULIS

 12. Heerlijk nuchteren verhelderend verteld en ben het compleet met je ineens. Wat een diepe diepe valkuil kan het begrip tweelingziel zijn.

  Voor persoonlijk heeft Pamela kribbe haar visie ofwel yeshua zijn visie het het meest duidelijk weergeven.

 13. Heel herkenbaar! En voor mij waar!
  Ik zie nog soms dat mijn mind de ongelofelijke (daarvoor en daarna nooit meer zo intens ervaren) liefdesstroom tussen mij en mijn ex-partner wil verklaren en dat dit dus in de vorm van 'de tweelingziel' is. Jammer want hierdoor denk ik hem nodig te hebben om ik me niet volledig open voor mezelf en anderen. Dit is een heel proces van loslaten en brokkelt steeds meer van af.. Dankjewel voor de beschrijving van jouw ervaring.. Het sterkt me ook in mijn ervaring en beweging die ik maak; te vertrouwen en me verder weg te begeven van alle spirituele poespas, bedenksels en maniertjes.
  Liefs en veel geluk <3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in