Twijfel jij aan je relatie

Je twijfelt aan je relatie, je ergert je aan bepaalde dingen of je voelt je niet zo gelukkig als je had gehoopt. Moet je een punt achter de relatie zetten? Of kan het nog veranderen? Je piekert je suf, maar komt er niet uit wat nu de beste keuze is.

Van verlangen naar irritatie

Je viel op jouw partner vanwege de relaxte levenshouding, jij kunt nogal gehaast of gestrest zijn, dus dat waardeerde je, daar zou je zelf ook wel meer van willen hebben. Een jaar later erger jij je aan de nonchalante houding van je partner, zich nergens druk om maken, regelmatig te laat komen, etc.

Waar je eerst op viel is nu waar je je het meest aan ergert. Hoe kan dat?

Wij zijn geneigd om partners uit te zoeken om twee verschillende redenen.

1: Je kan iets van deze persoon leren
In bovenstaand voorbeeld is het jouw leerpunt om los te laten, wat relaxter in het leven te staan en je minder druk te maken. In jouw partner zie je daarvan het voorbeeld. Je kan dus veel van je partner leren. Alleen is de lijn tussen leerpunt en allergie vrij dun, waardoor het kan voorkomen dat jij (onbewust) besluit te blijven doen wat je altijd deed. Je kiest er dus voor om de les die jouw partner je kan bieden niet aan te gaan. En dan gaat het schuren, want die eigenschap of levenshouding van je partner triggert iets in jou. En als je daar dan vervolgens niets mee doet dan gaat het je irriteren. Die irritatie zegt dus eigenlijk meer over jou dan over je partner, mits je het durft aan te kijken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

2: Deze persoon bevestigt een oud en hardnekkig patroon in jou
Wat ook veel voorkomt, is dat we een partner uitkiezen die juist een oud en hardnekkig patroon van ons in stand houdt. Bijvoorbeeld, jij bent een heel zorgzaam type en probeert het altijd iedereen naar de zin te maken. Je treft een partner die hier graag gebruik van maakt, je voelt je bijvoorbeeld soms meer zijn/haar moeder of bediende dan de partner. Ondanks alles wat je voor je partner doet, krijg je regelmatig kritiek, waardoor jij nog harder je best gaat doen. Uiteindelijk vraag jij je af, is dit het nou? Is dit wat ik wil? Je voelt je niet voldoende gezien of gewaardeerd.

Het kan ook voorkomen dat er bepaalde patronen in de familie spelen en steeds weer terug komen, bijvoorbeeld in je gezin van herkomst speelde alcohol of geweld een grote rol. Je hebt je voorgenomen dat jij het anders gaat aanpakken. Maar om de een of andere reden tref jij toch keer op keer partners die ook veel drinken of gewelddadige trekjes hebben.

Partners die jouw oude patronen bevestigen zijn er eigenlijk om jou bewust te maken dat deze patronen niet dienend meer voor je zijn en om je een zetje te geven ze los te laten. Eigenlijk kun je van deze partners dus ook veel leren.

Verwachtingen

We verwachten vaak van een relatie dat deze is zoals in een film. Perfect, romantisch, alles wat je wenst en nodig hebt op een gouden presenteerblaadje. Maar de werkelijkheid is anders. In werkelijkheid is een relatie, in mijn ogen, bedoeld om jou iets te leren, om jou te laten ontwikkelen. Om samen met jouw partner sneller te kunnen groeien dan je alleen zou kunnen. Maar dat lukt alleen als je de les die hij of zij jou komt brengen ook aan durft te nemen. Dus durf jij eerlijk in de spiegel te kijken en met jezelf aan de slag te gaan? Durf jij jouw eigen oude belemmerende patronen te zien en los te laten? Durf jij met jouw eigen valkuilen aan de slag te gaan?

Maar hoe pak ik dit dan aan?

Ik hoor het je denken, leuk hoor, deze inzichten, maar wat kan ik er nu mee?
Stel jezelf de volgende vragen:

1: Waarom ben ik in eerste instantie voor mijn partner gevallen?
2: Waar gaan mijn twijfels of irritaties over?
2: Wat zegt dat over mij? (wat kan ik hiervan leren of waarvan maakt hij/zij me bewust?)
3: Durf ik deze les aan te nemen?
4: Wat ga ik er concreet mee doen?

De laatste vraag is misschien wel het belangrijkste, want inzichten zijn leuk maar er verandert pas iets als je werkelijk iets anders gaat doen. Maak het dus concreet. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten hierover het gesprek met je partner aan te gaan en deze uitdaging samen aan te pakken. Of je kunt besluiten om zelfstandig met jouw stuk aan de slag te gaan.Vaak zul je merken dat jouw partner al anders op jou gaat reageren als jij zelf ander gedrag laat zien. Op deze manier worden patronen doorbroken doordat jij met jouw stuk aan de slag bent gegaan. Het kan, afhankelijk van wat jouw situatie/les is, helpen om hiervoor een coach of therapeut in te schakelen.

Ik wil nog wel even toevoegen dat als het gaat om destructief gedrag van jouw partner zoals huiselijk geweld of ander gedrag dat jou in gevaar brengt, het besluit om bij je partner weg te gaan en jezelf in veiligheid te brengen wellicht de beste keuze is.

Het is niet altijd in de relatie op te lossen, in veel gevallen wel, maar soms is vertrekken de juiste keuze. Om dan van daaruit jouw eigen lessen te kunnen oppakken en met jezelf aan de slag te gaan. Op deze manier voorkom je dat dit patroon zich weer herhaalt in een eventuele volgende relatie.

Hulp nodig?

Weet jij niet goed waar je moet beginnen met het werken aan jezelf? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw deel van de relatie twijfels? Vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij aan door dit formulier in te vullen. Dan kijken we samen even naar jouw persoonlijke situatie / hulpvraag en laat ik je weten of en hoe ik jou het beste kan helpen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap