DELEN
Twijfel

Twijfel

Veel mensen twijfelen of ze op de goede weg zijn of de juiste keuzes maken. Twijfelen over natuurlijke kwaliteiten, aan je intuïtie of eigen wijsheid. Over wie je bent, wat je wilt of over je eigen inbreng.

Het leven brengt je niet altijd wat je wenst en daardoor denk je misschien dat je faalt. Dus, geen goed werk verricht, veronderstel je?

Vaak denk je dat je pas goed genoeg bent als je succes hebt, als je iets betekent in de maatschappij, als alles op orde is of op rolletjes loopt. Je past je aan en gedraagt je naar andermans maatstaven of ideaalbeelden. Je voelt gemakkelijk aan wat de ander verwacht. Er is altijd wel iets wat bereikt of gedaan moet worden en je voelt je niet goed genoeg als dat niet lukt. Je raakt het contact met jezelf en je ziel of bezieling langzamerhand kwijt. Geen wonder dat de twijfel toeslaat…

Terug naar jezelf

Waar twijfel je toe uitnodigt, is open en eerlijk te zijn met jezelf. Te kijken naar je manier van leven. Je bent vaak gericht op het welzijn of verwachtingen van de ander of de maatschappij. Met jezelf op de tweede plaats. Nu is het tijd de aandacht te verschuiven naar wat goed is voor jou. Dus: doen waar je blij van wordt en laten wat jou niet past.

Zoek daarom de stilte op en richt je aandacht op wat leeft in jou.

Deze rust en aandacht brengen je terug bij de kern. Bij je innerlijk weten, geloof en vertrouwen. Ondanks dat het leven vol vraagtekens zit, biedt dat jou het fundament om verder te gaan. Zonder dit fundament blijf je wankelen. En zoeken, waardoor de twijfel toeneemt.

Vertrouw jezelf weer. Vertrouw de signalen van je lichaam. Je eigenheid, wie je echt bent, je natuurlijke aanleg en kwaliteiten. Voel weer waar je blij van wordt. En voel dat je groter bent dan je denkt. Neem je denken minder – en neem jezelf méér serieus.

Een tijd van niet weten

Voor een ander ben je vaak helder, voor jezelf maakt je twijfel het troebel. Schep weer helderheid in chaos. En weet dat een tijd van niet weten zoveel vruchten in zich draagt. Wil niet weten vanuit behoefte aan controle, maar vanuit levenslust en liefde voor jezelf en voor het leven. Volg het lichte, het luchtige.

Twijfel is niet per definitie ongezond. Wel als het je teveel op je plek houdt. En dat brengt het vaak teweeg. Toch zit er een vruchtbaar aspect aan twijfel. Het houdt je scherp, zorgt dat je niet teveel indut. De vraag is wel waarover je twijfelt. Als de twijfel teveel gericht is op jezelf en wat je waard bent, houdt het je klein. Twijfel of je op de goede weg bent is prima. Jouw weg is daarbij te voelen in je lijf wat het meest dient en het meest optilt.

Toch kun je het idee blijven houden dat je niet op het goede spoor zit. Dat heeft vaak meer te maken met je verwachtingen over hoe het zou moeten gaan, dan met iets niet goed doen. Het leven zelf verandert, vernieuwt, elk moment weer: je ziel oordeelt daar niet over en wil gewoonweg ervaring opdoen en groeien.

Dat kan niet op een voorspelbare weg, maar dat zou je hoofd wel het liefste zien. Je verstand houdt van orde, overzicht, controle. Het worstelt continu met de onvoorspelbaarheid van het leven, de weg van je ziel of bezieling. Dat is vermoeiend en haalt je weg bij je kern.

Je alledaagse bewustzijn en het denken wordt daarbij, vaker dan je je bewust bent, gestuurd door twijfel. Het dient zich echter aan om je erop attent te maken dat het nog steeds invloed uitoefent. Om opnieuw te herkennen en te voelen waar het het nuttig is en waar niet.

 

Ongezonde twijfel

Moeheid, afstomping en gebrek aan richting en inspiratie vloeien voort uit ongezonde twijfel. Dan is het tijd voor vernieuwing en verandering. Als jij die verandering toestaat, jezelf toe staat te zijn wie je bent en je minder aanpast, volgt de wereld vanzelf in de tijd. Het gaat erom te kunnen zien en zijn wie je bent…

Kijk terug en zie waar het leven jou de middelen heeft gegeven, zonder dat je zocht. Je wist intuïtief dat het goed was, dat het je vrij stond te kiezen, of ook nee te zeggen. Er was geen sprake van overdreven twijfel. Daar waar je ja zei, volgde een nieuwe weg, nieuwe perspectieven en ontwikkelingen. Mogelijk op andere vlakken dan je zelf had vermoed. Jij bestempelt de richting misschien als fout: je ziel doet dat niet. Zij ‘kruipt waar het niet gaan kan’. Zij zoekt haar wegen en komt tot bloei via jouw ervaringen. Ook op, vanuit menselijk oogpunt gezien, negatieve vlakken. Ook daar groeit de ziel.

Je zoekt naar nieuwe manieren om dromen tot leven te wekken. Als je nu eens niet zelf het plaatje gaat invullen, maar je ziel het werk laten doen?

Jij hoeft je dan alleen bezig te houden met dat waar jij blij van wordt. Jij hoeft alleen maar te volgen wat je fijn vindt, wat je goed kan en wat je het liefst zou wensen. Volg je hart. Je hart verstaat de taal van je ziel. Liefdevol en met respect voor het leven. Dus bij tegenslag of als het eens niet gaat volgens jouw plan, wees dan goed voor jezelf. Leg het niet uit als falen, maar zie het als een bezinningsmoment.
Dan creëer je een leven vanuit liefde en innerlijke wijsheid en dat geeft de sprankeling die je zoekt. Dat stimuleert de levenslust en maakt dat je tegen de stootjes van het leven kan. Dan blijf je staan als waaiend riet langs de winderige oever.

Kijk met het oog van je ziel

Kijk met het oog van je ziel: zij bestrijkt een groter perspectief en begrijpt de dwaling die je als mens soms maakt. Juist die dwaling, de natuurlijke neiging te eten van het banket des levens, of het nu bitter is of zoet, geeft jou de antwoorden. Zie twijfel dus eerder als vruchtbaar. Verbind er geen oordeel aan en wees lief voor jezelf. Dan neem je jezelf serieus.

Bij het idee dat je niet mag twijfelen en jezelf meer serieus moet nemen zit een gevoel van iets niet goed doen, iets over het hoofd zien. Laat dat gevoel van iets niet goed doen achterwege en gun jezelf het niet weten, het kunnen ontvangen van antwoorden.

Je kunt jezelf helpen door meer naar je gevoel, je hart en ziel te luisteren.

Heb jezelf lief, ook als je niet weet, ook bij aanhoudende zelftwijfel. Juist dan helpt een zachte, liefdevolle houding om weer geloof en vertrouwen te krijgen.

 

5 REACTIES

  1. Ik kan me ook vinden in jouw woorden Feline <3
    Dank (!!!) lieve Annemarie, je schenkt mij nieuwe moed! En een opening naar een nieuwe bekrachtiging in en van mij. Veel Liefs en alle "goeds"

  2. Dankjewel voor dit artikel. Je raakt exact de kern van waar ik op het moment zo hard mee aan het vechten ben. Elk woord en elke zin die jij hier hebt geschreven, is raak voor mij. Het voelt alsof je hem voor mij hebt geschreven en dat is erg bijzonder. Ontzettend bedankt voor dit mooie artikel!
    Veel liefs van mij!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in