Twintig zeer interessante adviezen van mensen boven de 60

Adviezen van mensen van boven de 60.

Wanneer we denken aan wat voor adviezen iemand van 60 jaar en ouder ons kan geven, zullen we als eerste denken aan de interessante en op levenservaring gebaseerde adviezen die we te horen zouden krijgen. Ik denk dat het advies van oudere mensen vele vormen kan aannemen en eerlijk gezegd denk ik dat sommige vormen van advies totaal niet toepasbaar zijn op de wereld van vandaag. Denk je eens in, veel mensen, soms zelfs onze ouders, leefden in een compleet andere wereld dan in hoe deze wereld vandaag de dag is. Is het echt mogelijk voor deze mensen om ons van advies te voorzien dat ook in deze tijd nog waar en toepasbaar is?

Onlangs is er op Reddit een vraag gepost waarin zestigplussers die het platform bezoeken gevraagd werd hun adviezen / tips te delen voor mensen die half zo oud zijn als zij.

Dit is waarom ik vind dat dit soort vragen interessant zijn: de antwoorden bevatten ervaringen en kenmerken van het menselijk leven welke bijna tijdloos lijken te zijn. Ik herinner me  het verslag doen van een Harvard studie (Link) over wat er nodig is voor mensen om gelukkig te zijn in deze wereld, dat veel van de zaken die zorgen voor een gelukkig leven meestal vrij eenvoudig zijn. Veel van deze zaken staan in de lijst hieronder.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Twintig zeer interessante adviezen van mensen boven de 60
Een belangrijk punt waarvan ik mensen altijd aanmoedig om het te onthouden (het staat hieronder ook in de lijst) is dat iemand anders zijn advies of ervaring niet heilig is en daarmee ook niet als zodanig behandeld en nageleefd hoeft te worden. We zijn allemaal uniek, hebben allemaal onze eigen weg te gaan en ik denk dat het belangrijk is om te luisteren naar deze adviezen en ervaringen, erop te reflecteren en ze toe te passen in je leven als en waar het voor jou klopt. We zijn als mens en maatschappij altijd aan het evolueren en het is goed mogelijk dat op een dag sommige van deze adviezen en ervaringen echt een onderdeel van je natuurlijke staat zijn geworden zodat ze niet eens meer genoemd hoeven te worden.

Zoals ik het zie is het afstemmen van je dagelijks leven op je grootste missie heel belangrijk als je langdurig geluk in je leven wilt creëren. Verdwaal niet in de illusie dat er geen uitdagingen meer zullen zijn in het leven, die uitdagingen zullen er namelijk altijd zijn en dat is een deel van waarom we hier zijn: om te leren van en te groeien door onze ervaringen. Doe waarvan jij voelt dat je het wilt bijdragen aan de wereld. Maak verbinding met de ervaringen die je wilt hebben, niet met de ervaringen waarvan een ander vertelt dat je ze moet hebben, zoals bijvoorbeeld culturele invloeden. Denk aan hoe jij wilt groeien en leren. Als je deze dingen aan het ontdekken ben zal je in afstemming zijn met jezelf, iets wat jou veel geluk zal brengen.

Adviezen van mensen boven de 60

1. De meest belangrijk persoon in je leven is de persoon die ermee instemde zijn of haar leven met jou te delen. Behandel hem of haar ook zo.
2. Je kunt lang of kort leven, dat weet niemand, maar vertrouw me als ik zeg dat je zult wensen dat je beter voor jezelf gezorgd had toen je jonger was.
3. Spullen zijn maar spullen. Houd niet vast aan materiele zaken, houd in plaats daarvan vast aan tijd en ervaring.
4. Jaloezie verwoest relaties. Vertrouw je partner want wie anders zou je moeten vertrouwen?
5. Mensen zeggen altijd: “zorg dat je een baan krijgt waarin je doet waar je van houdt!” Dat is echter niet het beste advies. De juiste baan is een baan waar je op sommige dagen van houdt, die je op de meeste dagen kunt tolereren en die je rekeningen betaalt. Bijna niemand heeft een baan die ze elke dag leuk vinden.
6. Als je overweldigd wordt door het leven, ga dan terug naar het nu en geniet van alles dat mooi en troostend is. Haal diep adem en relax.
7. Jaren vliegen voorbij voor je er erg in hebt. Trouw niet jong. Leef je leven. Ga erop uit. Doe dingen. Ongeacht of je geld hebt of niet. Pak en tas en ga naar een plek die je jezelf kunt veroorloven met jouw financiële situatie.
8. Neem het leven niet zo serieus. Probeer, zelf als dingen donker en hopeloos lijken, te lachen om hoe absurd het leven soms kan zijn.
9. Een echte vriend komt om 2 uur s ’nachts langs als je belt dat je hem nodig hebt. Alle anderen zijn kennissen.
10. Kinderen groeien veel te snel op. Haal het meeste uit de tijd die je met ze doorbrengt.
11. Niemand sterft met het verlangen dat hij meer gewerkt had in zijn leven. Werk hard maar stel werk niet boven je familie, vrienden of zelfs jezelf.
12. Eet en beweeg alsof je een diabetisch hartpatiënt met een beroerte bent. Zodat je er nooit een wordt.
13. Misschien is dit advies niet zo diepgaand als de andere adviezen maar ik vind dat het belangrijk is: flos regelmatig, tandproblemen zijn vreselijk.
14. Zie en behandel de adviezen van anderen niet als heilig. Je kunt advies vragen aan iemand die je respecteert, en dan je eigen situatie overdenken en je eigen beslissing nemen. In essentie: neem je eigen advies aan is mijn advies.
15. De gewrichten die je vandaag beschadigd nemen later wraak. Zelfs als je denkt dat je volledig hersteld bent. VERTROUW ME!
16. Wij zijn maar eenmalig op deze aarde. Zorg ervoor dat je op een dag niet wakker wordt, je realiseert dat je over de 60 bent, en niet de dingen hebt gedaan waar je van droomde.
17. Waardeer de kleine dingen en ben aanwezig in het moment. Wat bedoel ik? Nou, het lijkt erop dat jongere mensen allemaal directe bevrediging zoeken. Waarom zou je niet, in plaats daarvan, elk klein moment waarderen? We blijven niet eeuwig op deze mooie, gekke planeet en het meeste plezier kan gevonden worden in de meest simpele en aardse activiteiten. Bel iemand op in plaats van hem of haar een bericht te sturen. Bel je moeder en klets over niets in het bijzonder. Dat zijn de momenten om je aan vast te houden.
18. Betaal je rekeningen en zorg dat je uit de schulden blijft. Als ik mezelf het geld mocht uitbetalen dat ik door de jaren heen aan rente heb moeten betalen, dan was ik al met pensioen.
19. Als je droomt van iets zijn of doen dat onmogelijk lijkt, probeer het toch te bereiken. Het zal makkelijker te bereiken zijn als je ouder wordt en verantwoordelijk wordt voor jongere mensen.
20. Als je iemand voor het eerst ontmoet, sta dan even stil bij het feit dat je helemaal niets van deze persoon weet. Je ziet ras, geslacht, leeftijd, kleding. Vergeet het allemaal. Je weet niets. De bevooroordeelde aannames die in je hoofd opkomen omdat je hersenen graag in hokjes denken, beperken jouw en andermans leven.

En, wat vind jij van deze adviezen? laat hieronder een reactie achter…

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

14 REACTIES

 1. Ik hoorde ook nog een opmerking van een ouder iemand die ik me ter harte genomen heb:
  ‘Ik wou dat ik wat gezonder geleefd had, niet gerookt had en niet zo slecht gegeten en vooral meer bewogen. Ik zit nu met een ziekgemaakt lichaam en heb zo’n spijt….’

 2. puntje 16: we zijn maar 1 malig op aarde.. je zou verrast zijn: we hebben allen meerdere levens, eens je dat beseft gaan er nieuwe werelden en mogelijkheden open! 🙂 Liefs, Elke.

 3. De meeste adviezen daar ben ik het helemaal mee eens.
  Ik zeg altijd je komt alleen en je gaat alleen en tussendoor moet je je leven zelf invullen.
  Dus maak er iets moois van…….nu ben ik 77jaar en heb geen spijt over het feit hoe ik mijn leven heb ingevuld.

  Jos.

 4. Deze adviezen ga ik ter harte nemen bij gesprekkenmet mijn kinderen, kleinkinderen en jongere vrienden. Ze kloppen allemaal. Zelf ben ik 71 jaar, maar vind (van mijzelf) dat ik met mijn oartner nog volop in het leven sta en geniet van elke dag dat wij nog bij elkaar zijn.
  Jullie geven met deze adviezen zin aan het leven voor de jong volwassene en oudere personen!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in