Tzolkin-collage
© geertje mol

De Tzolkin kalender

De Maya Tzolkin kalender vertelt het verhaal van je levensreis op basis van je geboortedatum. Zo kun je veel te weten komen over je kwaliteiten, talenten en hoe je vanuit de kosmos energetisch wordt ondersteund om te groeien en creëren. De Tzolkin vertelt ook een groter verhaal: het verhaal van de schepping en wat we als mensheid komen doen op aarde. Dit is het eerste artikel als start van twintig vervolgartikelen over de levenspaden van de Tzolkin. Vanaf 2 januari reis je elke dertien dagen mee, om te beginnen met het Witte Hond levenspad. Het pad van het gezamenlijke zielsverlangen van de mensheid.

Op reis door je leven

Hoe zou het zijn als je naar je leven kijkt alsof het een grote reis is. Met je rugzak vol verlangens en wensen ga je op pad. Je hebt er ook mooie cadeaus in zitten om onderweg uit te delen. Je wilt van alles beleven, ervaren en ontdekken. Geen idee waar de reis naartoe gaat. Je hebt een open ticket geregeld, een eerste verblijfplaats uitgekozen en daar ga je. Op avontuur. Helaas ben je onderweg je lijstje met wensen kwijtgeraakt. En misschien ben je zelfs wel helemaal vergeten dat jouw leven een reis is, een groot avontuur.

Vraag jij je wel eens af wie je bent, wat je wilt met je leven en wat je hier nu eigenlijk komt doen? De Maya Tzolkin kalender is een prachtig instrument dat je helpt herinneren wat je van plan was, wat er op jouw wensenlijstje stond en wat je hebt meegebracht om uit te delen. Deze eeuwenoude kalender laat dagelijks zien welke energie er beschikbaar is om jou te ondersteunen op je levensreis. Aan de hand van je aankomstdatum ofwel je geboortedatum ontdek je wat er in jouw rugzak zit aan wensen en cadeaus in de vorm van kwaliteiten en talenten. En ook hoe jij hiermee een bijdrage levert aan de wereld.

De Tzolkin als creatiekalender

De Tzolkin kalender laat ons dus zien dat elke dag een eigen energie heeft en dat je als het ware kunt meesurfen op die energie. De dagelijks beschikbare energie kun je benutten om projecten, plannen, wensen en relaties vorm te geven. De Tzolkin is namelijk een creatiekalender. Dat kun je alleen al zien aan de omloop van 260 dagen. Omgerekend naar onze kalender is een periode van 260 dagen negen maanden: de tijd van conceptie tot geboorte, de creatie van een mens.

Van deze kalender zijn er verschillende tellingen in omloop. De oudste is de klassieke pf Quiché telling die nog steeds door de Maya’s wordt gebruikt en al duizenden jaren ononderbroken doorloopt. In de jaren tachtig introduceerde José Arquelles een vernieuwde versie van deze kalender: de Dreamspell telling. Hij synchroniseerde de Tzolkin met de Gregoriaanse kalender en de dertien manen kalender. Deze klassieke telling kent een ander ritme, doordat er in deze telling niet gerekend wordt met schrikkeldagen. In de Dreamspell telling heeft elke schrikkeldag dezelfde dagenergie als de dag ervoor. In de Quiché telling heeft elke dag een eigen energie en zo volgden deze twee kalenders altijd hun eigen ritme.

Er zijn nog steeds mensen die vinden dat ze een keuze moeten maken voor de ‘juiste’ kalender. Beide tellingen kennen een eigen manier van duiden. Wat is dan waar? Voor mij hebben beide tellingen hun waarde en zijn ze een manifestatie van de dualiteit waarin we leven. Sommigen zeggen dat Argüelles ons heeft willen betoveren met de Dreamspell (letterlijk: droombetovering) om ons van onszelf af te leiden. Bij het werken met de kalender en het schrijven van mijn boeken heb ik ontdekt dat niets minder waar is. Arqüelles laat ons via de Dreamspell kalender zien hoe we betoverd zijn geraakt, hoe het vrouwelijke principe uit de geschiedenis is geschreven en het patriarchaat de boventoon is gaan voeren. En dat niet alleen: hij wijst ons ook de weg terug naar herstel, zodat er weer balans komt tussen het mannelijke en het vrouwelijke, en naar het oneindige potentieel dat ieder van ons heeft om te creëren.

Werkend met beide tellingen heb ik nieuwe ontdekkingen gedaan over de verbinding tussen persoonlijkheid en ziel die in deze tijd mag worden hersteld, zodat we moeiteloos kunnen doen wat het beste bij ons past en zo ieder onze unieke bijdrage leveren aan de samenleving.

Geboortedag

Als Maya kind werd je genoemd naar de dag waarop je volgens de Tzolkin kalender was geboren. Als een bekrachtiging van jouw unieke mogelijkheden kreeg je het ‘zegel’ en de ‘toon’ van de dag mee als naam. Bolon Cauac zou ik geheten hebben: 9 Storm ofwel Blauwe Storm, toon 9. En dat zegt van alles over mij en mijn leven dat feilloos klopt in beide tellingen.

Er zijn dertien dagen in een ‘Tzolkinweek’ ofwel dertien tonen. De toon van je geboortedag zegt iets over je manier van doen, hoe je creëert. Ik creëer met de kracht van toon 9: trouw blijven aan mijn idealen en doorzetten om ze te realiseren. Het zegel van je geboortedag laat zien met welke kwaliteit je creëert. Voor mij is dat de kwaliteit van de Blauwe Storm: transformatie en vernieuwingskracht. Als ik dat samen voeg, breng ik als Blauwe Storm toon 9 mijn idealen naar buiten en om ze te bereiken zet ik door door mezelf en wat ik maak voortdurend te vernieuwen.

Levenspad

De Tzolkin kent twintig levenspaden. Elk pad duurt dertien dagen. Je geboortezegel en -toon maken deel uit van een van deze levenspaden. De naam van het zegel dat op de eerste plaats van het pad staat, geeft zijn naam aan het hele levenspad. Voor mij is dat Blauwe Aap. Ik bewandel dus als Blauwe Storm toon 9 het Blauwe Aap levenspad. Je zou ook kunnen zeggen dat ik in de Blauwe Aap straat woon, op nummer 9 (Blauwe Storm). Blauwe Aap geeft het thema weer van het levenspad, de rode draad die door mijn leven loopt is de onbevangenheid van het pure kind dat verwonderd de magie van het leven ervaart. Deze kwaliteit ken ik van twee kanten: open en onbevangen, maar ook gekwetst en te serieus. En zo hebben alle zegels hun eigen rol in je levenspad. Een straat met huizen of een uniek palet met dertien kleuren om het schilderij van je leven mee te creëren. Elk met een lichte en een schaduwvariant.

Levensreis

In ‘Maya wijsheid voor je levensreis, het Tzolkin levenspadenboek’ heb ik de Dreamspell Tzolkin tot leven gebracht. In negen maanden tijd heb ik alle twintig levenspaden van de Tzolkin beschreven aan de hand van citaten van bekende levenspadgenoten als Herman Finkers, Tijn Touber en Martin Bril. Met hun inspirerende teksten ben ik op reis gegaan door de 260 dagen die de Tzolkinkalender telt en zo heb ik veel nieuwe ontdekkingen gedaan in de Tzolkin, zoals het zielsverlangen en de reis van je leven die je vanuit de Tzolkin niet alleen vanaf je geboortedag kunt duiden maar ook tot drie maanden ervoor. Ik ontdekte ook het grote plaatje: het verhaal van de mensheid dat Arqüelles ons heeft willen laten zien en de levensreis die we als mensheid maken vanuit de oorspronkelijke harmonie van de Moederculturen naar het patriarchaat en weer terug naar balans tussen het mannelijke en vrouwelijke. Arqüelles laat ons niet alleen dit verhaal zien, maar geeft ons ook de sleutels in handen om het mannelijke en vrouwelijke in onszelf en voor de mensheid te herstellen. Daartoe ontwikkelde ik een praktische methode om ons DNA te herinneren aan onze oorsprong: de DNAfirmaties. Krachtige zinnen die gebaseerd zijn op de twintig zonnezegels van de Tzolkin. Ze brengen harmonie en activeren je oorspronkelijke vermogens.

De komende negen maanden neem ik je aan de hand van de twintig levenspaden mee op reis door de Tzolkin. Elke dertien dagen een nieuw levenspad, beschreven vanuit het zielsverlangen van de mensheid om hier op aarde ervaringen op te doen. Elk pad wordt geïllustreerd door een collage en beschreven op basis van de DNAfirmaties, steeds in een andere volgorde. Spreek ze dagelijks hardop voor jezelf uit. Zo  herinner je jezelf aan wie je werkelijk bent. 

Ik ben licht, liefde en warmte

Ik ben mijn eigen moeder

Ik ben mijn eigen vader

Ik ben een uniek kind van de schepping

Ik ben het volledige potentieel

Ik ben de instinctieve kracht om te vernieuwen

Ik ben het begin en het einde

Ik ben de helende hand

Ik neem stralend mijn eigen plek in

Ik laat mijn licht schijnen

Ik ben trouw aan mijzelf

Ik ben het onbevangen kind

Ik creëer

Ik ben een ontdekkingsreiziger

Ik luister naar het weten van mijn hart

Ik overzie het grote plan

Ik volg mijn innerlijke leiding

Ik ga daar waar mijn voeten mij brengen

Ik ben de spiegel voor mijzelf en anderen

Ik breng energie om te vernieuwen

Ik breng licht, liefde en warmte.

© tekst Elvira van Rijn

© afbeelding Geertje Mol

 

Leer omgaan met je hooggevoeligheid
Leer omgaan met je hooggevoeligheid
Leer omgaan met je hooggevoeligheid

2 REACTIES

 1. Grappig dit…ik heb me hier nooit in verdiept, maar het klopt wel.
  ik ben een witte hond en de beschrijving te samen met de toon die hierbij hoort is echt inderdaad precies het gene zoals het in mijn leven is gegaan en nog gaande is op sommige vlakken ….. 🙂 🙂

  leuk artikel!!!

  liefs sabine

 2. Mooie zinnen de d n a affirmaties

  Spreek ze dagelijks hardop voor jezelf
  Zo herinner je je zelf wie je werkelijk ben .

  ik vindt het echt wel interessant de Maya Tzolkin kalender.
  Maar op de een of andere manier zoek ik liever zelf uit welk
  Pad ik moet gaan en wat voor wijsheid ik zelf kan vergaren.
  Het moet je aanspreken denk, misschien sla ik de plank mis.
  ik blijf toch liever bij mijzelf op de een of andere manier.
  Ik heb al zo veel antwoorden gekregen, door goed te luisteren
  Naar mijn gids en mijn intuïtie goed te gebruiken.
  Maar ik besef dat niet iedereen dat kan.
  En deze Maya Tzolkin kalender een mooie methode is om
  Wat verder te komen op gebied van ontwikkeling van je bewustwording.

LAAT EEN REACTIE ACHTER