DELEN
zielsliefde

Verlangens kunnen je leven sterk beïnvloeden. Ik bedoel niet de diepe beroering van een roeping, die als een constante factor in je leven steeds terugkeert om de zuilen van je tempel te zijn. Nee, ik bedoel rauw verlangen. Het leeft in de diepte van je onderbewuste. Het doet daar zijn werk in de vorm van ongecontroleerde gedachten, gevoelens en neigingen. Je leven kan zelfs compleet ontsporen wanneer verlangens niet begrepen worden. Door de ogenschijnlijke chaos van het innerlijk heen, wil het je iets laten zien. Er ligt verborgen rijkdom in besloten… een sleutel tot dieper inzicht in jezelf.

Onbalans als peiler

Verleidingen en verlangens staan vaak aan de voordeur van verslaving. Op de drempel bevindt zich de schemerzone tussen het vervullen van je behoeften en afhankelijk ervan worden. De controle kan uiteindelijk volledig zoek raken en omslaan in blinde passie. Je kunt geen weerstand bieden en je valt alsmaar dieper. Ergens in dat proces kom je op een punt, dat je je realiseert dat je uit balans bent geraakt. Het plotselinge besef rijst als een peiler uit je emotionele golven omhoog. Die peiler die zegt iets over het gebied waar je jezelf beter wilt leren kennen.

Weigeren maar niet onderdrukken

Om achter de oorsprong van verlangens te komen, bestaan technieken. In oosterse tradities – o.a. het Boeddhisme en diverse Yoga tradities – wordt vaak gesproken over weigeringen. Je biedt weerstand tegen het verlangen door de neiging op te merken maar er niet op te handelen. Vervolgens observeer je welke innerlijke reacties dat oproept. Die reacties zeggen iets over de bodem waar de wortel van het verlangen groeit. Maar weigeren kan ongemerkt omslaan in onderdrukking, waardoor het verlangen als een slang gaat kronkelen, op zoek naar een andere uitweg. Het wordt zo steeds moeilijker om het verlangen te herkennen. Druk je de kop van de slang steeds weer terug, dan ontstaat het gevaar dat je je gevoel telkens een stukje dieper wegstopt. Gevoelens kunnen daardoor ingekapseld raken. Ze kunnen dan niet meer mee transformeren en worden als het ware een donkere kant van je. Jij groeit verder en het ingekapselde deel koppelt zich los. Je wijst in feite een deel van jezelf af. Het terug integreren van zo’n deel gaat vaak gepaard met turbulente emotionele periodes.

Toegeven maar er niet in verdwijnen

Meesterschap over je verlangens – en daardoor de bevrijding ervan – bereik je niet, wanneer je door eenzijdig handelen een deel van je ervaring blokkeert. Het volstaat daarom niet door enkel te weigeren. Juist door bewust toe te geven aan de verleiding, volg je de kronkels van de slang en kan zich een dieper begrip gaan ontwikkelen. Het is wel belangrijk om bewust aanwezig te blijven. Het doel is om zo helder mogelijk waar te nemen welke sensaties er langs de branding van je zintuigen naar binnen stromen. Je verblijft als het ware op de eb- en vloedlijn van je emoties. Je zit niet enkel aan het strand en je gaat ook niet kopje onder in de zee.

Seksuele verlangens en het hart – de diepste wateren

Eerlijk is eerlijk; in seksualiteit ligt de sterkste drijfveer voor de mens om zijn verlangens uit te leven. Dus waar anders dan in de krochten van seksuele driften, kan dit pad ten volste worden beoefend. Deze manier van zelfonderzoek heeft raakvlakken met Tantra, een traditie die vaak verweven wordt met het seksuele spectrum. Het is echter zeker niet beperkt tot alleen maar dat. Het gaat over jezelf toestaan te leven in alle naaktheid, in plaats van het de rug toe te keren. Echte naaktheid ligt vaak niet in seksualiteit, maar in de liefde vanuit het hart die de transformerende kracht teweegbrengt. Met een open hart leven en je openstellen voor het risico dat het zal bloeden; het kan aardschokken teweegbrengen die tot diep in je ziel resoneren.

Rijk worden met jezelf

Wanneer je bewust weet door te dringen tot de diepte van intense beleving, dan dring je ook dieper door tot jezelf. Dit kan heel confronterend zijn en soms beangstigend. Je komt aspecten van jezelf tegen die je niet vermoedde. Sommige daarvan zijn wellicht moeilijk te aanvaarden, terwijl er ook verrassende, hele mooie aspecten aan het licht kunnen komen. Nu je ze gevonden hebt, worden ze werkelijk gezien. Ze waren altijd al een deel van jou, maar nu heb je ze ontmoet. Hier begint de weg naar acceptatie en integratie. En zo ontmoet je jezelf eigenlijk steeds opnieuw. Je leert jezelf zien zoals je altijd bent geweest, terwijl je de wereld steeds door nieuwe ogen bekijkt.

Blinde passie het zicht terug geven

Het is waardevol dat we de klank van zuiverheid hebben gehoord, herkend en omarmd als ideaal in de diverse geloofssystemen en tradities. Laten we echter ook staan waar we zijn, want alleen vanaf hier kunnen we ooit in die zuiverheid aankomen. De moderne mens heeft zoveel moeite met het hanteren van zijn innerlijke, verborgen wereld. We zijn verwijderd geraakt van het zelf, in een wereld die versuikerende denkbeelden laat zien over wat goed is. Zuiverheid is een groot goed, maar werkelijk zuiveren gebeurt onder hoge druk. De modder van tijdperken in collectieve ontkenning – het is het sediment geworden van het onvermogen om kwetsbaar en echt te zijn. Het zou zo mooi zijn om het tij te keren en de blinde passie weer ziend te maken. Het is de brug naar de oorspronkelijke rijkdom die de ziel ons wil laten zien.

Over de auteur
Nino Michielse is een moderne mysticus, schrijver en diepe denker. Hij leidt zoveel mogelijk een contemplatief leven en staat in contact met mensen over de hele wereld. Als kind al sterk getrokken naar mysterie, nam het transformatieproces een vlucht in 2007 en ging hij anderen helpen met bewustwording. Zelfonderzoek, Zen en Yoga zijn zijn ankers. Delen, ontmoeten en verbinden zijn grote liefde.

5 REACTIES

  1. Sta midden in het proces vanuit mijn hart leven . In scheiding en het ontdekken van mijn eigen sexualiteit. Ben onbegrensd , doe ervaringen op en wil deze ervaren en voelen. Een sterk verlangen op mezelf te staan. Probeer mijn pijnstukken te helen dmv meditatie en kundaliniyoga.

  2. Er gaat veel door mij heen , na het lezen van dit artikel .
    Er valt nog veel te onderzoeken , gevoelens , gedachte's
    We kunnen ermee aan de slag .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in