spiritual-connection

door  Jeroen Asitha Bos
Spiritualiteit wordt door menigeen als zweverig en niet concreet bestempeld. Ik heb zelf de mening dat spiritualiteit zeer concreet is en niet vaag. Dat roept de vraag op wat dan concreet is en wat vaag. Met vaag zou ik zelf zeggen, ontsnapping.

In het heden is toch ook echt de spiritualiteit een markt geworden, voor de één een zuivere en eerlijke markt en eerlijke verdiensten aan inkomsten, maar voor de andere kent ook de spiritualiteit zijn schaduwkanten, althans, de mensen die beweren spiritualiteit te beoefenen, maar dat juist niet doen…of niet in de gaten hebben dat zij onzuiver bezig zijn.

Het lijkt mij dat spiritualiteit niet iets is wat buiten onszelf te vinden is. Hij/zij is een onderdeel van ons. Wij zijn ermee verbonden. Wij zijn spiritualiteit. Wij zijn spirituele wezens en alle boeken die er te vinden zijn inclusief methoden, kunnen in dienst van ons zijn, maar kunnen onszelf niet spiritueler maken, omdat wij dit al zijn.iam ik ben

Met andere woorden, spiritualiteit is wat mij betreft concreet wanneer die ons handreikingen aangeeft om in te zien in wie wij zijn. Dit klinkt nog vaag, maar wanneer wij handelen in kennis, zelf kennis waardoor we op een betere en constructievere manier omgaan met wie wij zijn en wie anderen zijn, dan is spiritualiteit wat mij betreft concreet. Het gaat denk ik zelf om inzichten waardoor we de werkelijkheid ontdoen van zijn/haar sluier, onze innerlijke werkelijkheid, zodat ons handelen naar buiten toe gericht, volgens een handelen naar weten wordt gedaan en verricht.

Dan zou ik zeggen, dan is spiritualiteit zeer concreet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in