Vakantie en hooggevoelig

‘Vakantie’, een bijna heilig woord in ons koude kikkerlandje. Bij het woord ‘vakantie’ voel je een directe ontspanning en droom je weg naar verre oorden die op je verlanglijstje staan. Of zie je je partner en jezelf ontspannen voor de tent zitten, de kinderen vrolijk aan het spelen en geen vuiltje (of wolkje…) aan de lucht.

Verlangen versus realiteit…

Maar als de vakantie daar is, de tassen zijn gepakt en de auto, het vliegtuig of de bus staat klaar, dan wil het plaatje er wel eens anders uitzien. Je partner en jij praten nog wel, maar hoe, dat laten we even in het midden, en de kinderen hebben ontdekt dat elkaar irriteren een prima manier van vermaak is. De spanning loopt aardig op en het fijne gevoel van samen op vakantie gaan dreigt steeds meer te verdwijnen. Vakantie, waarom wilden we ook al weer zo graag weg?

Als je Facebook moet geloven, maar ook elkaars verhalen na de vakantie, klinkt het alsof iedereen de tijd van zijn leven heeft gehad. Ontspannen, relaxed, de kinderen gedroegen zich als engeltjes en partners zijn als herboren en opnieuw verliefd. Maar laten we even eerlijk zijn en het ‘Facebook-laagje’ verwijderen. Hoe vaak heb je tijdens je vakantie niet een momentje waarop je denkt: ‘Ik pak mijn tas en ze zoeken het maar uit!’. En bij ‘ze’ laat ik even in het midden wie dat bij jou is/zijn 😉 Een moment waarop je volledig overprikkeld, leeg en klaar bent met alles en iedereen om je heen? Dat heeft toch iedereen wel eens? Of ben ik de enige roepende in de woestijn?

Vakantie en hooggevoelig

Is het ‘erger’ als je hooggevoelig bent? Tja, dat weet ik eigenlijk niet. Wat ik wel weet is dat je als hooggevoelig mens (groot of klein) alles intens ervaart. Dat je ontzettend veel waarneemt en snel overprikkeld raakt. Een vakantie, een andere omgeving, (onbewuste) spanningen van de anderen die mee op reis gaan, nieuwe geuren, onbekende mensen etc. Het is nogal wat om in je op te nemen en te verwerken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zoals je waarschijnlijk weet, heeft een hooggevoelig mens daar meer tijd voor nodig. En gek genoeg hebben we op vakantie (in het begin) weinig tijd… Dat wil zeggen, we hebben vaak de neiging om vanaf de eerste dag te MOETEN GENIETEN EN HET LEUK HEBBEN. Even bijkomen, acclimatiseren en met twee voeten landen op de plek waar je bent is er niet bij. Direct in de actiemodus; ontdekken van de omgeving, opbouwen en/of inrichten van je vakantieplek en vriendjes (moeten) maken (‘ga maar spelen, er zijn vast meer kindjes..’).Wetenschappers ontdekken dat ook bomen een ‘hartslag’ hebben

Tips voor de vakantie

Misschien helpt het om te weten dat je niet de enige bent die vakantiestress ervaart? Dat het niet altijd leuk is en je overprikkeld raakt.

Neemt niet weg dat het wel zo fijn zou zijn om stressvrij te zijn en/of minder overprikkeld te raken, toch?! Vandaar een aantal tips op een rij voor zowel groot als klein.

Tips voor hooggevoelige kinderen:

 1. Wacht even een weekje voordat je op vakantie gaat. Veel mensen gaan direct op vakantie wanneer de kinderen vrij zijn. School is afgesloten, de schooltas kan een paar weken de kast in en de vakantietas is al gepakt. De vraag is in hoeverre dat handig is bij hooggevoelige kinderen. Veel (hooggevoelige) kinderen hebben even tijd nodig om bij te komen van school. De laatste weken zijn vaak druk en vol activiteiten. Even bijkomen en als het ware afkicken van dit alles kan geen kwaad. Een hooggevoelig kind kan hierdoor ook even wennen aan de overgang van school naar vakantie want dit voelt nu eenmaal anders.
 2. Bereid je kind voor op de vakantie(bestemming). Hooggevoelige kinderen vinden een nieuwe omgeving en omgaan met veranderingen vaak lastig. Wat kunnen ze verwachten en wat gaat er gebeuren? Dit niet te weten roept spanning en vaak (veel) vragen op. Door plaatjes, foto’s en/of filmpjes te laten zien van jullie vakantiebestemming stel je je kind zoveel mogelijk gerust. Zoals: hoe de omgeving eruit ziet en de tent, het hotel of appartement.
 3. Geef je kind tijd om te wennen. Een nieuwe omgeving vraagt even tijd om te wennen. Je kind kan in het begin wat nukkig, gespannen of heel druk zijn. Jij kan dan teleurgesteld zijn, want ‘het is toch leuk om op vakantie te zijn’? Maar bedenk dat het (tijdelijke) gedrag nodig is om uiting te geven aan het spannende gevoel van de nieuwe omgeving.
 4. Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme te houden als thuis. Voor hooggevoelige kinderen is het fijn als een dag op vakantie een beetje lijkt op een dag thuis. Zo kan je de ochtend- en avondrituelen proberen vast te houden. Het geeft je kind vaak een rustig gevoel omdat het bekend is; iets vertrouwds op een vreemde plek.
 5. Neem altijd genoeg eten en drinken mee (als je op pad gaat). Hooggevoelige kinderen kunnen erg snel van gedrag veranderen wanneer ze niet voldoende gegeten en/of gedronken hebben. Denk maar aan: moe, chagrijnig, hangerig, huilerig. Dus neem tijdens de ontdekkingstocht door die historische stad ook af en toe een momentje om op een bankje te zitten en iets te drinken of een ijsje te eten.
 6. Laat je kind(eren) ook een activiteit verzinnen. We hebben de neiging om de vakantie te plannen en in te vullen, ook voor de kinderen. Maar laat je kind(eren) ook meedenken en ideeën aandragen. Voor hooggevoelige kinderen een leuke manier om indirect aan hun zelfvertrouwen te werken. Want wat is er leuker dan iets te gaan doen dat jij bedacht hebt?!ouders van hooggevoelige kinderen

Tips voor hooggevoelige volwassenen:

 1. Doe even niks. Zowel voordat je op vakantie gaat als op het moment van aankomst. Het is voor jou als hooggevoelig mens ontzettend belangrijk om te landen, te aarden en aanwezig te zijn. Voordat je op vakantie gaat om je werk en/of thuis even af te sluiten, en bij aankomt op je vakantiebestemming om er echt te zijn. We zijn geneigd om vanuit ons hoofd op vakantie te gaan, maar door te landen, neem je je lichaam ook mee 😉 Hoe? Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen, lees hier voor tips.
 2. Bereid jezelf voor. Nou ben ik misschien wat overdreven, aangezien ik echt maanden van tevoren al van alles ga lezen en bekijken over DE vakantieplek. Maar ik doe dat omdat ik het gewoon leuk vind en mijzelf daar dan al zie lopen. De andere belangrijke reden is dat ik tijd nodig heb om mij voor te bereiden op de plaats(en) waar ik naar toe ga. Een soort wennen op afstand zeg maar.
 3. Geef jezelf tijd om te wennen. Het is echt oké als je in het begin van je vakantie tijd nodig hebt om te wennen aan de plek waar je bent. Niet iedereen is direct enthousiast en ondernemend. Geef jezelf toestemming om te acclimatiseren en te wennen aan je nieuwe omgeving. Daar word je een leuker mens van, zowel voor jezelf als je omgeving.
 4. Neem pauzes en wissel af. Bij overprikkeld raken denken we snel aan dingen waar je niet blij van wordt, maar het kan ook andersom. Je kan ook overprikkeld raken van alle leuke en nieuwe dingen die je doet en onderneemt. In je enthousiasme ga je door en dan ineens: leeg, chagrijnig en/of moe. Neem daarom, ook tijdens de leuke dingen, pauzes. Wissel rust en dingen ondernemen met elkaar af.
 5. Neem een momentje voor jezelf. Niet altijd makkelijk als je met anderen op vakantie bent. Maar probeer deze momentjes tussendoor te ‘stelen’. Even naar een winkel toe, een klusje doen waar niemand zin in heeft of iets langer douchen. Doe een ademhalingsoefening, breng je aandacht naar je buik en zet je voeten op de grond.
 6. Geniet. Kijk, als er iets is wat hooggevoelige mensen goed kunnen, dan is het wel genieten! Dus geniet op de momenten waarop dat kan en plaats deze momenten in je achterhoofd. Dan kan je ze weer tevoorschijn halen (en voelen) op het moment dat genieten even niet lukt.
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Wat een leuk stuk! Onze vakantie is al bijna voorbij, maar ik herken het helemaal. Grappig genoeg begrijp nu ook, dat dit ook van toepassing is op alle andere dingen in het dagelijks leven. Opeens herken ik nu waarom ik sommige doe of aan sommige dingen behoefte heb. Ik stond het mezelf alleen niet toe, omdat ik het niet begreep. Door het te begrijpen is het makkelijker om het mezelf toe te staan. Dankje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in