6 soorten empaten

Empathie is een prachtige gave wat betreft compassie en je verbinding met anderen. Maar als je je empathie niet goed begrijpt of te vrij laat gaan, dan kunnen je empathische inzichten je uitgeput achterlaten en verlies je jezelf uit het oog. Heb jij empathische neigingen? Als je weet welk type empaat je bent, dan zul je beter met je gave om kunnen gaan zonder erdoor te worden overweldigd.

Veelvoorkomende tekenen van een empaat

Volgens psychiater en auteur van The Empath’s Survival Guide,, Judith Orloff, zijn empaten vaak “gevoelig, liefdevol, hebben ze grote harten, met een fijngevoelige intuïtie.” Ze kunnen anderen zeer goed aanvoelen en hebben vaak zelfs een sterke verbinding met de natuur en met dieren.

Maar die gevoeligheid brengt ook uitdagingen met zich mee: “je bent een emotionele en fysieke spons, die alle negativiteit en stress van de wereld opzuigt,” schrijft Orloff. “Empaten zonder strategie om voor zichzelf uit te kijken, eindigen vaak in een sensorische overbelasting.” Ook moeten ze vaak nog leren dat “Nee” een complete zin is, zegt ze.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Tanya Carroll Richardson, professioneel intuïtief en auteur van Self-Care for Empaths, vertelt dat empaten in een romantische relatie met iedereen overweg kunnen, maar dat ze “op moeten passen de emoties van hun geliefde niet proberen te beheersen, bedwingen of te veranderen.” Ze voegt daarover toe: “empaten voelen de energie en emoties van anderen intiem in hun eigen systemen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor de emotionele ervaring van de ander.”

Soorten empaten:

1. Emotionele empaat

Deze soort komt wat vaker voor. Een emotionele empaat kan de emoties van anderen heel makkelijk aanvoelen, en zelfs overnemen. Als een vriend of familielid overstuur of verdrietig is, dan zijn ze binnen de kortste keren zelf ook overstuur of verdrietig. Emotionele empaten zijn met name gevoelig voor narcisten en energievampieren, die een bijzonder uitputtende werking op ze hebben.

Een mantra voor emotionele empaten

Als je merkt dat je de emoties van anderen aanvoelt, dan raadt Orloff je deze mantra aan: “Retour afzender.” Hiermee “kanaliseer je onmiddellijk de energie uit je lichaam en terug naar de bron,” vertelt ze. “Dit berokkent de bron geen schade, het zorgt alleen dat jouw lichaam de energie kwijt is.”

2. Fysieke empaat

Deze empaten zijn vergelijkbaar met de eerste soort, maar is vooral gevoelig voor fysieke symptomen. “Ze kunnen de fysieke symptomen van andere mensen aanvoelen en overnemen in hun eigen lichaam,” vertelt Orloff. “Fysieke empaten moeten heel voorzichtig zijn dat ze geen martelaars worden door de pijn van anderen over te nemen.” Fysieke empaten voelen vaak niet alleen de symptomen, maar kunnen soms ook zien waar iemand last heeft van een symptoom.

Een ademhalingsoefening voor fysieke empaten

Zodra een fysieke empaat een symptoom merkt, kunnen ze die het beste meteen uitademen, zegt Orloff. Zo circuleer je de energie weer uit het lichaam. “Als je plotseling rugpijn krijgt als je naast een vriendin zit,” vertelt ze, “ontspan je, haal een paar keer diep adem, en adem het symptoom uit de plekken in je ruggengraat. Blijf ademen tot het helemaal is verdwenen.”

3. Intuïtieve empaat

Intuïtieve empaten hebben een zeer sterke intuïtie en kunnen aanvoelen wat andere mensen voelen en denken, of ze kunnen de negatieve energie in een ruimte overnemen. Daarom is het belangrijk om manieren te hebben om toxische energie uit de weg te gaan. Dit wordt ook wel eens ‘claircognizance’ genoemd, een soort helderziendheid voor kennis van het nu, waar de persoon haast fysiek afgesteld is op anderen met een simpele blik.

Een beschermingstechniek voor intuïtieve empaten

Orloff geeft in haar boek een beschermingstechniek waarmee je negatieve energie op afstand kunt houden: beeld je in dat er een schild van wit of roze licht om je lichaam straalt, “die je beschermt van stres en negativiteit, maar die de positieve energie naar binnen laat.”

4. Plant-empaat

 6 soorten empaten

Plant-empaten voelen met gemak aan wat planten nodig hebben. Ze zijn daarom ook uitstekende tuiniers of hoveniers. Ze weten immers intuïtief exact wat iedere plant nodig heeft – als dat geen groene vingers zijn! Plant-empaten zijn natuurlijk het liefste omringt door planten, vooral de soorten waar ze voor moeten zorgen (zoals huisplanten of een tuin).

Koester je verbinding met planten

Plant-empaten hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken dat ze de negatieve energie van planten opzuigen. Sterker nog, het is juist goed om in bewustzijn tijd door te brengen met je eigen planten, zodat de uitwisseling van energie jullie beiden helpt; je helpt de plant, wat zorgt voor een gevoel van tevredenheid.

5. Dierenempaat

Je raadt het al: dierenempaten voelen de behoeftes en gevoelens van dieren aan. Dit kan als een haast telepathische verbinding voelen, waarbij de empaat aanvoelt wat een dier wil. Deze mensen hebben een natuurlijke neiging om met dieren te werken, met name banen waarbij ze rechtstreeks voor het dier kunnen zorgen.

Breng tijd door met dieren

 6 soorten empatenBen je een dierenempaat, dan weet je waarschijnlijk allang dat het je goed doet om rond dieren te zijn en ze te helpen. Probeer te bedenken hoe je dit deel van je leven kunt versterken door er meer tijd aan te besteden: wordt vrijwilliger bij een lokale opvang of neem misschien een hobby als vogelen. Of ga een stap verder en oefen met heling door energie, zoals bijvoorbeeld met reiki, op de dieren in je leven.

3: Aarde-empaat

Ten slotte is er dan nog de Aarde-empaat, die een diepe verbondenheid met de Aarde ervaart. Zie het als de plant-empaat op macroniveau, waarbij de plant-empaten zijn afgestemd op individuele planten en de Aarde-empaten zijn afgestemd op de natuur en de Aarde in hun geheel. Aarde-empaten worden energetisch sterk beïnvloedt door natuurrampen, het weer en het schaden van het milieu.

Verbind je met de natuur

Voor Aarde-empaten heeft het wonderbaarlijk veel nu om zich te verbinden met de natuur. Moet je je even opladen of ergens van herstellen, dan helpt het al als je even onder een boom mediteert, of door te ‘aarden’ of door veel tijd buitenshuis door te brengen. Je hebt een sterke behoefte om in de buurt van de natuur te zijn, dus zorg dat je voorziet in die belangrijke behoefte.

Hoe weet ik wat voor empaat ik ben?

Simpel: de soort waar je je het meest in kunt herkennen is vaak een goede indicatie van wat voor soort empaat je bent. En ze sluiten elkaar trouwens niet uit! Je kunt zowel een intuïtieve en dierenempaat zijn, een emotionele, fysieke en Aarde-empaat, of welke combinatie je maar kunt bedenken. Hoe meer je je eigen intuïtie ontwikkelt, hoe beter je wordt in het oppikken van je eigen instincten en inzichten, en hoe beter je met je gave te werk kan gaan.

Het is zo belangrijk voor empaten om zichzelf goed te kennen, zodat je kunt herkennen wat wel en wat niet van jezelf is, en zodat je weet wanneer je je even moet opladen. Door te weten wat voor soort empaat je bent, word je gezonder, verdiep je je verbinding met anderen, blijf je geaard en kun je je gave op een krachtige manier inzetten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Voor mij voelt het alsof ik gevangen zit in een veld van energie, soort onderhuidse energie van wat er buiten mij en in mij aanwezig is, en ik kan daar precies mezelf niet ‘uitsorteren’, zodat ik geen controle heb over mijn gedrag en me de speelbal voel van aanwezige energie. Ik weet niet goed hoe ik dat concreet moet oplossen, het is me precies niet toegestaan om een IK te hebben/ zijn. Ben er écht wanhopig van. Ik herken me in de verschillende types emphaat.

 2. Sorry hoor, maar met alle respect, hier ben ik Het absoluut niet mee eens.
  Als je een empathisch vermogen hebt of ook wel hoog sensitief genoemd, dan heb je dit met alles Wat leeft En staan je voelsprieten overal voor open en niet alleen voor planten of dieren, maar voor de gehele schepping, dit kan nogal lastig zijn en je dient jezelf te leren beschermen, dmv in je eigen energie te blijven en veel alleen door te brengen en een krachtige verbinding met jezelf ontwikkelen en leren luisteren naar je eigen stem, juist degene die empathisch zijn weten precies wat wel en niet goed is, alleen doordat ze zo empathisch zijn, is men geneigd om naar een coach enz te luisteren, niet doen, stem je af op je innerlijke En vertrouw op jezelf en vechten doe je alleen, hierdoor word je steeds sterker en groei je enorm.
  Nogmaals alle respect en je zult het goed bedoelen

  • Je klinkt erg sterk, Yvonn, zelf heb ik dat nog niet, maar herken me ook in de verschillende soorten en ben het ook eens met de rest van je tekst, zeker ook het vertrouwen op eigen inzichten en leren om in je eigen energie te blijven en verbinding met jezelf te bekrachtigen. Dank je om dit zo helder neer te zetten, groetjes, Anne

   • Graag gedaan, Anne en dank je voor je compliment, dat ik sterk klink, dit was wel eens anders, gelukkig heb ik mezelf gevonden en ontmoet

  • Waar begon je met naar jezelf luisteren? Ik weet niet of ik een empaat ben, maar dicht wel altijd alle gaten en speel perfect in op andermans behoefte. Maar ik heb nauwelijks idee en gevoel van ‘zelf’, wie ben ik, wat voel ik en waar begin en eindig ik? Ik heb ook een vaag vermoeden soms dat ik alles zelf moet leren, en dat therapie etc. niet heel veel helpt nog – of ik moet nog doorbreken, of het écht willen. Merk nu dat ik het deels voor de therapeut, de maatschappij, de verplichting tegenover ‘ik leef nu eenmaal’ doe. Omgekeerde wereld eigenlijk. Net alsof ik het ergens weet, maar er niet bij kan, en nu nog precies leef hoe het niet moet.

 3. Naar mijn mening en ervaring maken empaten heel vlot connectie met alle vormen van energie: emotie, pijnen, sferen, … en dat met alles wat die energie opwekt. Dus zowel met mensen als dieren als eender wat. Wij, en alles rondom ons is energie in een bepaalde vorm, afhankelijk van de frequentie.
  Maar zoals ik zei: Mijn mening en ervaring
  Enjoy Life.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in