Van slachtofferschap naar empowerment als consument

List en bedrog

List en bedrog op de marktplaats zijn van alle tijden. In de middeleeuwen probeerden sommige marktlui je al appels voor citroenen te verkopen. Toch lijkt het alsof er de laatste tien jaar een kentering plaatsvindt.
Enerzijds wordt steeds duidelijker dat veel, zeer veel grote en middelgrote bedrijven erop uit zijn de consument gewetenloos te bedriegen, de aarde te vergiftigen en uit te buiten. Anderzijds lijkt het erop dat deze bedrijven ook steeds grootschaliger en agressievere tactieken toepassen om dit ongestoord te kunnen (blijven) doen voor macht en geldelijk gewin. Denk bijvoorbeeld aan de schandalen in de voedingsindustrie, de TTIP, grote bedrijven die succesvol lobbyen tegen GMO labelen, etc.

Micro-niveau

We kunnen dit elke dag merken, al op het niveau van de buurtsuper. Boodschappen doen wordt zo een veldslag tegen E-nummers, een speurtocht een professioneel detective waardig om te voorkomen dat je thuis komt met producten afgeladen met synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen, zogenaamd ‘natuurlijke’ aroma’s uit het laboratorium, met een nepvinkje goedgekeurde producten afgeladen met vermomde suikers en foute zoetstoffen met klinkende namen die anders doen vermoeden.  Hoe kun je hier als HSP consument bewust mee omgaan en je wapenen tegen list en bedrog zonder dat het je  frequentie omlaag brengt en je cynisch, depressief, boos of overdreven achterdochtig wordt?

Shock en ontkenning

Ik merk dat veel mensen van mijn generatie en eerder er moeite mee hebben te geloven dat het echt zo erg is. We zijn het niet gewend dat het bedrog zo ver gaat. Vroeger hadden veel bedrijven en instellingen nog een soort erecode van integriteit. Althans, zo leek het. Velen van ons zitten nog een beetje in de ontkenning. Dat is niet zo gek, want het is ronduit schokkend om in één keer de reikwijdte van het bedrog onder ogen te moeten zien.
Ik weet nog goed hoe mijn ogen opengingen na een campagne van Milieudefensie over cosmeticaproducten. Mijn intuïtie vertelde me al jaren dat ik ondanks prachtige beloftes niets dan rotzooi kocht voor mijn badkamer, en mijn haren waste met bedenkelijke en zelfs potentieel giftige bestanddelen. Maar ja, zo erg kon het toch niet zijn? Wel, zo erg was het dus wel. Het enige dat je hoeft te doen is de ingrediëntenlijst onder de loep te nemen en wat onderzoek te doen naar de buitenissige wetenschappelijke namen. Ik schrok me rot. Sindsdien gebruik ik alleen nog zeep en shampoo van de natuurwinkel.

Van slachtofferschap naar empowerment als consument

Hoe gaan we om met list en bedrog op grote schaal?

Na de schok van het besef hoe ver het bedrog gaat, en hoe gewetenloos het is, volgt de vraag: hoe ga ik hiermee om? Sommige mensen schieten na de schok van de ontkenning door en focussen zich alleen nog maar op wat ze NIET willen, en worden zo negatief en krampachtig.
Anderen ontpoppen zich zelfs tot agressieve kruisvaarders die op internet tekeer gaan tegen de voedingsindustrie en op onaangename manier uithalen naar alles en iedereen die het niet met hen eens is.
Niet echt de manier om de wereld leuker te maken, in mijn optiek. Niet de manier om je frequentie en die van de mensen om je heen te verhogen. Maar hoe kunnen we er dan wel mee omgaan? Hoe kunnen we tegelijkertijd de waarheid onder ogen zien en onszelf beschermen tegen het bedrog zonder boos, cynisch of hopeloos te worden?

Misschien kunnen de volgende punten daarbij helpen.

1. Het is een kosmisch spel

Realiseer je dat het allemaal een spel is. Je bent een eeuwig wezen, en geen mate van bedrog kan daar iets aan veranderen. Het spel tussen Licht en Donker is alleen maar dat, een spel. Het is bedoeld om bewust te worden, te groeien in ervaring. Ook het duister heeft een functie. Het helpt je bewust te worden van wat je bent: een wezen van licht, met een vrije wil, zeggenschap en autoriteit die niemand je ooit af kan nemen tenzij je er zelf voor kiest die af te staan. De les hoe je omgaat met illusie en  bedrog is een zeer waardevolle les die je uiteindelijk in je kracht zal brengen.

2. Jij hebt de macht in handen

Jij hebt de macht als consument. Zo voelt het misschien niet, maar zo is het wel. Waar jij je geld wel of niet aan uitgeeft, bepaalt wie er in bedrijf blijft: de firma List & Bedrog, of kleinschalige, eerlijke bedrijven. Stel je voor: elke keer dat je als consument een beslissing neemt die in het voordeel is van eerlijke handel, eerlijke bedrijven, authentieke producten sta je in je kracht en maak je de wereld een heel klein beetje beter. Elke keer weer. Elke keer dat je iemand in je directe omgeving vertelt wat je weet, maak je de wereld bewuster. Het is als steentjes gooien in een vijver: uiteindelijk bereiken de rimpelingen in het water de oever zonder dat je er verder iets aan hoeft te doen.

3. Je staat niet alleen

Je bent niet alleen. De groei van mensen die bewust gaan leven en consumeren is exponentieel. Kijk maar naar de hoeveelheid blogs, websites, Facebook groepen etc. die mensen helpen bewust te leven, koken, consumeren. De groei aan bewustwording is niet meer te stoppen.

4. De tijd van de Waarheid

We leven in een uitdagende tijd waarin de waarheid op alle fronten onthuld wordt. Het is een spannende tijd waarin we leven: alles wat in het duister verborgen was, komt aan het licht. Daarom lijkt het alsof deze tijd moeilijker is dan alle voorafgaande. Maar eigenlijk is dit een zeer positieve ontwikkeling, die er uiteindelijk voor gaat zorgen dat we daadwerkelijk bekrachtigde, authentieke levens gaan leiden, in een wereld waarin we onze eigen autoriteit zijn en ons eigen lot bepalen.consument

5. Onze eigen autoriteit

Eigenlijk zou je kunnen zeggen, dat deze tijd ons dwingt in onze kracht te gaan staan (of niet). Om gemakzuchtig te blijven aannemen wat krachten buiten onszelf ons vertellen wat goed voor ons is, om ons voor te laten liegen omdat het makkelijker lijkt, of om op te staan, de waarheid zelf te onderzoeken, op onze eigen benen te gaan staan als spiritueel volwassenen en onze eigen autoriteit te worden.

Niets mis mee, toch?

Picture of Wendy Gillissen

Wendy Gillissen

Drs. Wendy Gillissen is psychologe, reïncarnatietherapeute en auteur van de in de Verenigde Staten bekroonde spirituele avonturenroman ‘De vloek van de Tahiéra’.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
Spelenderwijs eenheid ontdekken – welke rollen speel jij?
De kracht van woede in zeven stappen
Spiritueel zijn, eng of heel normaal?
15 mythes over hoogsensitiviteit
Is verandering van ons huidige “voedingspatroon” noodzakelijk?
5 Goedkope en effectieve hulpmiddelen bij het reinigen en ontgiften van het lichaam
Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?