Leestijd: 4 minuten

Vrije Geboorte
Advertorial

Geboorte geven is een van de belangrijkste gebeurtenissen in een vrouwenleven. Nadat je (ongeveer) 40 weken lang je baby in je buik hebt gedragen en gevoed, ontmoet je eindelijk dit compleet nieuwe mensje. Een vreugdevolle en zelfs feestelijke gebeurtenis, zou je denken. Helaas krijgen veel vrouwen een bevallingstrauma. Ze komen terecht in een opeenvolging van medische handelingen en realiseren zich later dat ze de zeggenschap over hun lichaam zijn verloren.

Mijn tweede bevalling werd ook zo’n medische aangelegenheid. Omdat mijn vliezen (deels) waren gebroken en mijn bevalling niet meteen begon ‘moest’ ik naar het ziekenhuis. Daar ging het niet snel genoeg en ‘moest’ er worden bijgestimuleerd door een infuus met weeënversterkers. De bevalling werd een uitputtingsslag waar ik in geestelijk en fysiek opzicht maanden van moest bijkomen. Toen ik weer zwanger werd ging ik op onderzoek uit, want ik wilde niet weer in zo’n medische molen terechtkomen. Ik schreef een boek over de kennis en inzichten die ik onderweg opdeed, Vrije Geboorte. Ik bleek niet de enige te zijn die op zoek was naar een ‘andere’ meer (vrouw)vriendelijke manier om te bevallen. Vrije Geboorte inspireerde sinds het in 2011 verscheen al vele aanstaande ouders om hun eigen keuzes te maken en te bevallen vanuit vertrouwen. Afgelopen zomer verscheen er een geheel herziene en geüpdate editie met veel nieuwe onderzoeksresultaten en ervaringsverhalen van moeders en zorgverleners.

Vrije Geboorte vertelt dat er vaak meer keuzemogelijkheden zijn dan verloskundigen en gynaecologen je voorschotelen. Vrouwen zeggen vaak dat ze in het ziekenhuis moeten bevallen. Maar dat is per definitie niet waar. Je kunt het advies krijgen om naar het ziekenhuis te gaan, maar jij beslist. Er wordt gedaan alsof je klakkeloos de protocollen moet opvolgen, maar meestal zijn er verschillende voors en tegens die alleen jij tegen elkaar kunt afwegen. Hiermee samengaand is het heel behulpzaam om te weten hoe je het geboorteproces kunt faciliteren. Als je zorgt voor de juiste omstandigheden om te bevallen, schep je de voorwaarden om de natuur haar werk te laten doen. Zo kun je zorgen voor een zachte landing  van je baby en een vredige start van het moederschap.

De natuur is wijs. Vrouwen baren al zo lang als de mensheid bestaat. Onze lichamen weten hoe het moet en baby’s weten hoe het moet. Het belangrijkste hormoon voor een goede bevalling is het weeënhormoon oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd omdat je het ook aanmaakt bij prettige sociale gebeurtenissen (spelen met je hond, samen eten met vrienden, knuffelen met je kinderen) en tijdens seks. Om oxytocine aan te maken moet je je warm en geborgen voelen. Gedempt licht, vertrouwde mensen om je heen, geen rationele gesprekken, een prettige omgeving zorgen ervoor dat je optimaal kunt ontspannen en dat de oxytocine rijkelijk kan vloeien. Het geboorteproces ontvouwt zich vanzelf als de natuur haar werk kan doen. Het tegenovergestelde geldt ook: elke verstoring heeft impact op het verloop van de bevalling. Anders gezegd: adrenaline is de vijand van oxytocine. Alles wat stress kan veroorzaken moet uit de bevalkamer worden geweerd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik ken helaas veel verhalen van bevallingen waarbij één verstoring een kettingreactie van medische handelingen veroorzaakte. Vaak moeten vrouwen bijvoorbeeld op hun rug liggen in plaats van dat ze vrij kunnen bewegen en vanzelf de meest gunstige baringshouding kunnen vinden. Als je in een ongemakkelijke positie wordt gedwongen ontstaat er stress en stopt de oxytocine flow. Vervolgens worden de weeën zwakker. Dan ‘moet’ er worden bijgestimuleerd met een infuus met synthetische oxytocine (synthetische oxytocine zorgt wel voor weeën maar niet voor de prettige gevoelens die met de aanmaak van natuurlijke oxytocine samengaan). Er volgt een ondraaglijke weeënstorm dus wordt er een ruggenprik gezet. Door de ruggenprik kun je minder goed persen, dus wordt er een knip gezet en wordt de baby met een tang of vacuümpomp gehaald. Etc. Maar goed dat ik in het ziekenhuis was, zegt de moeder dan naderhand. Ze denkt dat haar lichaam het heeft laten afweten en dat ze gered is door de ingrepen. Maar was de bevalling ook zo gelopen als ze haar eigen ritme had kunnen volgen?

Voor zwangeren is het dus van groot belang dat ze leren vertrouwen in hun lichaam en zich over kunnen geven aan de heftige weeënkracht. Weeën doen over het algemeen pijn, maar het is geen slechte pijn, in de zin van dat je er gewond van raakt. Baringspijn is een sensatie waar je in kunt zakken en waarin je kunt meebewegen. Door de bevalflow te volgen kan de geboorte een enorm bekrachtigende en zelfs extatische ervaring worden waar je de rest van je leven met blijdschap op terug kunt kijken.

Vrije GeboorteNa het schrijven van Vrije Geboorte ben ik nog twee keer bevallen. De eerdere slechte bevalling zorgde ervoor dat ik meer bewustzijn had over wat ik wél wilde. Ik maakte bewuste keuzes (zoals bijvoorbeeld geen echo’s, tijdens de bevalling weinig toucheren en de navelstreng na de bevalling helemaal uit laten kloppen) en zorgde ervoor dat ik goed uitgerust en ontspannen was. Hoe een bevalling verloopt is uiteindelijk niet te plannen, leerde ik. Ik beviel twee keer naast het bevalbad, terwijl ik vastbesloten was om een waterbevalling te hebben. Ik moest mijn ideaal loslaten voor de realiteit, namelijk dat ik vaste grond onder mij nodig had om te kunnen persen. Maar ik had wel een vrije geboorte, een bevalling waarbij ik in mijn kracht stond en mijn lichaam haar werk kon laten doen. De eerste dagen na de geboorte lag mijn baby bloot op mijn blote bovenlijf met een warme doek eroverheen. Wat een heerlijke manier om elkaar in alle rust te leren kennen. En zo fijn om het baby’tje dat al die maanden in me was ook na de bevalling zo nabij te voelen.

Geboorte geven vraagt om een balans tussen je overgeven en je eigen spoor volgen. Alleen jij kunt die balans vinden, want alleen jij weet wat je nodig hebt. Door dichtbij jezelf te blijven kun je je eigen keuzes maken en bevallen vanuit vertrouwen. Zo vind je jouw weg naar jouw vrije geboorte.

>>> Vrije Geboorte is te bestellen via  www.vrijegeboorte.nl en in de reguliere boekhandels.

5 REACTIES

  1. Ik snap de kern van je verhaal en ben het daar absoluut mee eens. Maar toch wil ik even reageren op dat je schrijft ‘gelukkig was ik in het ziekenhuis’

    Ik heb een prachtige bevalling gehad, pijnloos door de ademhalingsoefeningen die ik bij yoga leerde. Toch ging het op het laatst niet meer zo goed. Het uitdrijven vorderde niet en ze bleef steken achter m’n schaambot. Ze lag als sterrenkijker en met haar kuin voor bleek. En ze kwam echt niet meer verder na 2 uur uit alle macht persen. In mijn geval was het dus echt goed dat ik in het ziekenhuis was en ze mij konden helpen met de vacuümpomp. Anders waren we er beide niet meer geweest… en dat ligt niet aan dat mijn lichaam het niet kon.. maar het geldt dus niet altijd dat je het altijd zelf kunt. Wél was de pomp mijn eigen keuze.

    Verder een treffend verhaal met een goeie kern boodschap!

  2. Alsof ik mijn eigen ervaringen zit te lezen. Top dat je dit deelt! En ja, het kan. En het is fantástisch als je inderdaad zo in je kracht kunt en mag bevallen. Gewoon door je eigen pad te volgen.

  3. Boek ga ik lezen dank je, mede vanuit dit aspect start ik mijn praktijk: Bewust Moederschap, begeleiding bij zwangerschap, geboorte en moederschap. <3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in