Meestal beoordelen we ziek zijn als een situatie die ongewenst is en proberen we zo snel mogelijk beter te worden. Maar wat gebeurt er als we ziekte zien als een uitnodiging? Als een kans om ons meer bewust te worden van wie we in diepste wezen zijn en van wat we echt willen in het leven? Ik zie ziekte eerder als een poging van ons lichaam om de balans te herstellen en als een ingreep van onze ziel om (weer) in contact te komen met onze wezenlijke behoeften, voorbij aan die van het ego.

In mijn boek Van ziek zijn word je beter ga ik in op de vraag hoe we kunnen leren luisteren naar de verborgen boodschap die in ziek zijn voor ons persoonlijk besloten ligt. Mijn uitgangspunt daarbij is dat we allemaal zielen zijn die hier op aarde komen om iets te ervaren, ontdekken en leren. Ziek zijn geeft je de gelegenheid daartoe als je je voor die ervaring kunt openstellen. Het is in die zin een kans om er beter van te worden.

Een beschouwing over de vele aspecten van gezondheid en ziekte

In het eerste deel van het boek  bepreek ik wat gezondheid en ziekte nu eigenlijk zijn; de vier niveaus van ziekte en gezondheid: het lichamelijke, psychische, mentale en zielsniveau en hun onderlinge verwevenheid; de functie van ziekte in ons ziels- en levensplan, de rol van onze kindertijd en van vorige levens, de invloed van de maatschappij, reguliere- en alternatieve geneeswijzen, spontane genezing, immuunsysteem en zelfgenezend vermogen en nog veel meer.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Verhalen uit de praktijk

Het tweede deel van het boek bestaat uit interviews met mensen die zelf hun ziekte hebben kunnen inzetten om er ‘beter’ van te worden. Deze verhalen illustreren wat in het eerste deel aan de orde is gekomen. Omdat ze niet alleen over gezondheid en ziekte gaan, maar met name over het bewustzijnsproces dat het gevolg is van ziekte, zijn het ware levensverhalen. Ze laten de bredere context zien waarin het bewustwordingsproces rondom ziekte en gezondheid zich afspeelt. Ze zijn bedoeld als inspiratiebron, waardoor je anders naar je eigen leven, gezondheid en ziekte kunt gaan kijken en ze een bijdrage kunnen leveren aan jouw proces van genezing en heelwording van lichaam en geest, hart en ziel.

Een voorbeeld:

“Mijn lichaam is mijn leraar”

In het verhaal van het sjamanenechtpaar Cor en Marjolijn, beiden hun hele leven al chronisch ziek draait het om de kunst van het gelukkig zijn ondanks de omstandigheden. Ik noemde hun verhaal niet voor niets “Chronisch gelukkig”, omdat ik zelden mensen heb ontmoet die zo happy met zichzelf en met elkaar zijn. Zij zien juist hun ziek zijn als de motor tot hun spirituele ontwikkeling die hen veel heeft gebracht en ervoor gezorgd heeft dat ze toch een mooi leven hebben waarin hun gezondheidsproblemen tot veel minder klachten hebben geleid dan op basis van hun ziekten te verwachten was.

Marjolein zegt letterlijk: “Mijn lichaam is mijn leraar”  en ze zegt over haar omgang met chronisch ziek zijn:

“Als ik niet zoveel van mijn vorige levens had geheeld had ik het moeilijker volgehouden. Ik ben op die manier bezig om mezelf te genezen, zonder dat ik echt van mijn ziekteverschijnselen afkom. Maar daar gaat het ook niet om. Op deze manier kan mijn ziel genezen: achter laten wat niet van mij is, wat niet bij mij hoort. En genezen kan zelfs betekenen dat je dood gaat, omdat je klaar bent met je zielsopdracht.”

Werken op meerdere niveaus tegelijk

Van ziek zijn word je beterIn het boek komen ook een aantal therapeuten en een arts aan het woord met hún visie en werkwijze. Een van hen is de regulier opgeleide arts Henk Fransen, inmiddels een bekend persoon in het alternatieve circuit en een onvermoeibare pleitbezorger van alternatieve geneeswijzen, vooral op het gebied van kanker. Zijn inlevingsvermogen en liefdevol inzicht in de mens achter de patiënt blijken uit zijn woorden:

“Ik vind het wonderlijk dat mensen kiezen voor chemo en daar behoorlijk ziek van worden, maar het vaak niet op kunnen brengen om gezonder te gaan eten, of andere adviezen op te volgen die de genezing kunnen bevorderen. Kennelijk is dat voor veel mensen toch moeilijker. Op een bepaalde manier begrijp ik het ook wel, want nogal wat ongezonde gewoontes van mensen zijn ontstaan door onvervulde behoeften vanuit hun jeugd: behoefte aan liefde, waardering, erkenning. Dat ongezonde gedrag vormt daarvoor een compensatie. Als je niet op het psychische niveau daaraan werkt, vallen mensen al snel terug in hun oude gewoonten. Ze houden het gezond eten en sporten niet vol, omdat die onvervulde behoeftes blijven bestaan en niet op een andere manier gecompenseerd worden. Daarom werk ik met mijn patiënten altijd op meerdere niveaus tegelijk. Door in het hier en nu te kijken hoe het leven als een spiegel reflecteert waar je onvervulde behoeften zitten, kun je daar bewustzijn over krijgen. Daarvoor is een liefdevolle open ruimte nodig waarin je kunt ontspannen, terwijl de angst die kanker oproept juist voor veel extra spanning zorgt.”

Jouw eigen weg naar genezing

Omdat  het de bedoeling is dat ieder mens zijn eigen pad loopt en niet dat van een ander, is het zo belangrijk dat jij de weg kiest die bij jou past, zowel om jezelf te genezen als je ziek bent, als om gezond te blijven. Maar het allerbelangrijkst is toch wel dat je daarbij zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid neemt, zonder daarbij jezelf de schuld te geven als je ziek wordt. Vanuit een oprechte betrokkenheid en liefde voor jezelf kun je op zoek gaan naar de achterliggende factoren die je ziekte veroorzaakt hebben en zien dat je hierdoor een kans geboden wordt om er beter van te worden en om je lichaam en geest, hart en ziel te helen.

                                                 ********

Van ziek zijn word je beter is mijn vierde boek. Mijn andere boeken zijn: Vederlicht – leven en werken met spirituele gidsen, Zelfdoding in het licht van de ziel en Licht op je levenspad, zicht op je zielsplan.

Behalve auteur ben ik ook beeldend kunstenaar en spiritueel coach. Je kunt bij mij terecht voor een individueel consult.

Bestellen van het boek (19,50 euro) via http://ellenscheffer.nl/HTML/BoekenZiekzijnBestellen.html

of de uitgever: www.vanziekzijn.nl of de (internet)boekhandel. 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Het is voor mij de vraag of een ziekte betekenis heeft, of dat wij die er inleggen. Dat verschil is op zich niet zo erg, omdat we zo meer kennis over onszelf vergaren. Maar er is een eenvoudiger – en wetenschappelijk wel houdbare – verklaring nl. projectie.
  Zo heeft kan ook een tafel een boodschap inhouden: nl: ondersteun alles wat mensen bij je kwijt willen.

 2. Fantastisch, krachtig en mooi verhaal Lynn! Symboliseert helemaal het inspirerende verhaal van Ellen Scheffer hierboven. Alle liefs en kracht gewenst, Stefanie X

 3. Dank je wel Ellen voor het naar voren brengen van dit liefdevolle thema.
  Inderdaad ziek worden kan je “heler” maken…wanneer je voorbij de angst durft te gaan en in jezelf een innerlijk en krachtig plaatsje ontdekt waar een kunnen aanvaarden zo aan wordt gereikt dat het onmogelijk is het te negeren.
  Mijn eigen woorden die ik in stilte uitsprak na een diagnose die het leven dat ik ben snel zou doen beëindigen…”Is dit het nu?”
  Totaal onwetend stapte ik een onbekende wereld binnen…waar een stem zonder geluid mij duidelijk maakte…ja dit is het nu…dit is het heden!
  Er was geen andere optie dan aanvaarden…er was niets anders dan…en niets belangrijker dan dit wat nu was.
  Een ongekend geloof vanuit mijzelf, een vertrouwen in mijzelf. ..dat ooit eens verloren was gegaan keerde terug. In het meest belangrijke moment kwam die krachten naar boven.
  Het geloof in de woorden van de medici…u heeft nog even…ongeneeslijk…liet ik voor wat ze waren…in mij klonken mijn woorden…en ik besloot die woorden voor nu samen te laten gaan met de woorden van de buitenwereld. De woorden van de medici niet weg te wuiven en er ook mijzelf niet in vast te leggen.
  Regelmatig stapte ik in een wereld die ik nu bijna 4 jaar later…voorbij het denken noem.
  Uit hervonden liefde en respect die ik zo mocht voelen in die ongelooflijke periode in en voor mijzelf onderging ik twee soorten zware palliatieve chemo kuren.
  Chemo is heftig…mijn lichaam werd compleet uitgeschakeld…vaak was traag kruipen de enigste optie…de chemo voor mijn hersenen te beschermen deed mij slechts nog brabbelen. Op mijn “knieën” voor de spiegel was ik met het kale kopje en het brabbel taaltje dat kleine meisje van ooit. Voor het eerst ontmoette ik vertedering…weg van schaamte.
  In die ruimte van niets…geen spreken, geen doen voor…deed ik de buitenwereld naar binnen brengen…en echt er bestond geen onbewuster mensje dan ik…alles werd aangereikt…ik vertrouwde op die, die ik zolang had geweigerd te horen!
  Daar vervagen woorden uit de buitenwereld als…opgegeven te zijn…dat het terug kan keren na drie jaar…dat je dit moet doen of dat…een vorm van onwetende opgelegde angst…er is het nu waarin ik de kracht vind om te luisteren naar wat mij van binnen aangereikt wordt te doen…daar is geen angst…daar ligt het dragen van verantwoordelijkheid voor de keuzes die ik van daaruit maak en heb gemaakt.
  Ik heb mijzelf terug getrokken…het gesprek met mijzelf aan gegaan…en ja er zullen mensen zijn die zeggen…je bent getikt! Nee hoor…ik heb aangeraakt…een wijsheid in mijzelf…die in iedereen is.
  En die wijsheid deed lijden veranderen naar leiden. Met liefde en geduld vertrouwde ik op de wijsheden die in het terugtrekken uit de buitenwereld werden aangereikt…en soms duurde het een uur en soms duurde het dagen voordat ik de boodschappen kon horen. En het mooiste van alles is dat die boodschappen zo dichtbij en zo eenvoudig kunnen zijn dat je er van ongeloof van kunt gaan lachen…en dat is zo mooi!
  Iedereen heeft zijn eigen unieke wijsheden en boodschappen…een eigen genezings blauwdruk. Wanneer je werkelijk in jezelf durft en gaat geloven gaan de deuren van 1001 nacht open.
  Het kost niets…vol mededogen het gesprek met jezelf aan te gaan…even de tijd die je aan de buitenwereld schonk aan jezelf te schenken…zoiets kleins dat zo groots kan zijn.
  Van daar uit ontstaat alles…asbestkanker ongeneesbaar? Dat kan…en ik overwon…door de stem in mijzelf en door alles te omarmen en mijn VERANTWOORDELIJKHEID er voor te dragen.
  En ja…er zijn sporen achter gebleven…een beschadigde bordtkas…daar ben ik dankbaar voor…het behoed mij voor te ver te gaan. Het trekt aan de bel…een stapje terug te doen naar.
  Een ziekte aangereikt krijgen…een geschenk…delen die heel dienen te worden…te helen. Met hulp van de buitenwereld…en vooral met die van onze eigen binnenwereld.
  Dankbaar te zijn voor de lijdensweg…leid ik elke nieuwe dag…” het is hier heel eenvoudig fantastisch”…dat gun ik iedereen. ..het is in iedereen…de wijsheid verborgen in de liefde die je bent.

  Liefs Lynn

  Dankbaar dat Ellen dit vandaag heeft aangereikt en waardoor ik de stap durfde te zetten mijn waarheid naar “buiten” te dragen.
  ♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

  • Zo waardevol , en liefdevolle getuigenis ,
   Dank voor de fantastische tip …:
   ‘ Door de stem in mijzelf en door alles te omarmen en mijn verantwoordelijkheid te dragen ‘….
   Fantastisch hoe jij het doet ! JIj bent mijn geheugensteuntje , danke ,
   Van harte , Linda

  • Bedankt Lynn voor het delen van je inspirerende verhaal, je openheid. Zo mogen we naar ons Zelf kijken en luisteren…….met onze innerlijke wijsheid kunnen wij heel veel bereiken. Je verhaal is een voorbeeld voor anderen.❤ Janette

  • Dank je wel Lynn, voor je prachtige verhaal! Wat sluit het mooi aan bij de inhoud van mijn boek. Ik ben je dankbaar dat je je verhaal hebt willen delen, het kan anderen tot steun dienen en inspireren. Dat is in wezen wat ik ook met de verhalen in mijn boek beoog.

   Veel liefs, Ellen

  • Fantastisch, krachtig en mooi verhaal Lynn! Symboliseert helemaal het inspirerende verhaal van Ellen Scheffer hierboven. Alle liefs en kracht gewenst, Stefanie X

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in