Wat is vergeven? Wat gebeurt er als je niet vergeeft? Hoe vergeef je iemand?

Lees snel verder en vind antwoorden op deze vragen.

Vergeven is waarschijnlijk één van de moeilijkste dingen in hforgivenesset leven. Het is echter wel noodzakelijk om verder te komen. Als je niet vergeeft blijft de situatie of persoon een rol spelen in je leven, vaak op onbewust niveau. Door te vergeven keur je niet goed wat de ander heeft gedaan of wat jezelf hebt gedaan, maar maak je je los van de gevoelens die daarbij horen en daar doe je jezelf een heel groot plezier mee. Vasthouden aan de boosheid, het verdriet et cetera heeft namelijk alleen maar invloed op jezelf en niet op die ander.

Er is iets gebeurd en daar heb jij een gedachte over en daardoor krijg je een bepaald gevoel. De gedachte erover kun je veranderen en dus zal ook het gevoel veranderen.

Bijvoorbeeld: je werd als kind verwaarloosd, zelfs toen je gepest werd op school kwam er niemand in het gezin voor je op. Hierdoor voelde je je in de steek gelaten en nog steeds heb je dat als je eraan terug denkt. Je vindt het belachelijk en verwijt iedereen in het gezin dat ze je niet hebben zien staan. Het gevolg van onder andere deze situatie is dat je contact met de familie stroef verloopt.  Een andere interpretatie hiervan zou kunnen zijn: m’n ouders hebben hun best gedaan. Ze hadden het financieel en met elkaar niet makkelijk. De anderen voelden zich waarschijnlijk net zo alleen als ik. Ik kon niet van ze verwachten dat ze mijn probleem zouden oplossen. Het gevolg van deze gedachtegang is dat je milder naar je familie kijkt.

Zo werkt het dus.

Anders naar situaties kijken brengt een ander gevoel met zich mee.

Het is ook nog eens zo dat als je niet vergeeft, je je waarschijnlijk snel in de steek gelaten voelt. Dit komt omdat je dit ‘oude’ gevoel niet hebt losgelaten en snel getriggerd wordt door een soortgelijke situatie. Deze manier van reageren kan een soort ‘comfort-zone’ worden.

Het volgende beschrijft wat niet vergeven doet:

‘Niet vergeven is alsof jij rattengif drinkt en dan gaat wachten tot de rat dood gaat’.

De enige die last heeft van niet vergeven ben jezelf…

Hoe moeilijk het ook is, accepteer wat er is gebeurd.

Alles gebeurt met een reden en weet je…’gewonde mensen, verwonden mensen’.

We reageren vaak vanuit pijn en angst en dat heeft de ander waarschijnlijk ook gedaan. Dat wat gebeurd is heeft waarschijnlijk niet eens met jou te maken maar met de ander zijn pijn of angst. Het verleden kun je niet veranderen. Dat is zeker. Je kunt kiezen voor de verandering in het nu en de toekomst.

Oefening

 Je zelf vergevenLaten we samen een stap naar de vergeving zetten.

Maak een lijst van de moeilijke gebeurtenissen in jouw leven en sta stil bij iedere situatie. Doe niet meer dan twee in de week, geef jezelf ruimte en tijd. Begin met de vergeving naar jezelf. Je zult dan ervaren hoe bevrijdend het werkt en door deze ervaring kun je makkelijker anderen vergeven.

Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Adem diep in en uit. Word je bewust van of er spanning in je lichaam is en waar zich dit bevindt. Bij elke keer als je uitademt laat je de spanning vrij. Denk aan een situatie en aan de persoon waar je weerstand tegen voelt.

Wat is er gebeurd? Wat voel je?

Verzet je niet tegen wat er op komt aan gevoelens. Laat het zijn.

Wat je ook voelt, word je bewust van wat je denkt. Wat denk je terwijl je deze gevoelens hebt? Word je bewust van je gedachten. Deze gedachten houden je tegen om te vergeven en verder te gaan. Deze gedachten zijn jouw interpretatie van wat er is gebeurd en doen je voelen zoals je je voelt. Welke nieuwe interpretatie zou je kunnen kiezen?

Probeer te ontdekken hoe je door die situatie bent gegroeid en wat je ervan hebt geleerd, hoe moeilijk dit ook is. Wat is het zilveren lijntje om die donkere wolk? Geef jezelf tijd hiervoor. Word je dan bewust van je omgeving.

Beweeg je handen en voeten en open dan je ogen.

Schrijf op welke nieuwe interpretatie je hebt en wat de zilveren lijn om de donkere wolk is. Als je de zilveren lijn niet kunt ontdekken, laat dit dan zitten en focus je op het loslaten en op positieve gevoelens die je wilt hebben ten opzichte van die persoon.

Wanneer je dit gedaan hebt, ga je een brief schrijven naar de persoon die je wilt vergeven. Schrijf daarin wat je wilt vergeven en wat je hebt geleerd van de gebeurtenis. Schrijf dat je die persoon vergeeft en dat je geen negatieve gevoelens meer hebt voor die persoon.

Wens die persoon het beste en het zou mooi zijn als je degene ook liefde toewenst. Weet dat je deze brief niet hoeft te versturen. Je kunt dus de brief ook schrijven naar iemand die overleden is of waar je geen contact mee hebt. Het gaat er niet om dat je een excuus moet krijgen van de ander maar dat jij zelf ervoor kiest om die gevoelens los te laten. Daarvoor heb je de ander helemaal niet nodig.

Vergeven maakt je hart vrij en laat de liefde voor jezelf en anderen weer stromen.

Vergeven brengt je dichterbij jezelf, bij wie je wilt zijn.

Jezelf te vergeven is een daad van liefde en liefde brengt je verder.

Annita Kramer

https://www.facebook.com/pages/De-wet-van-de-aantrekkingskracht/

7 REACTIES

 1. “Er is iets gebeurd en daar heb jij een gedachte over en daardoor krijg je een bepaald gevoel. De gedachte erover kun je veranderen en dus zal ook het gevoel veranderen.”

  Het ‘mooie’ is dat als er 10 mensen precies dezelfde gebeurtenis meemaken/ondervinden dat er 10 verschillende gedachten uit kunnen voortkomen met weer 10 verschillende gevoelens.

  In wezen hoef je niet je gedachten te veranderen, dat kan een hulpmiddeltje zijn maar mijn inziens kan dat een verstandelijk foefje blijven, niets mis mee want de aarde is toch rond.

  Je kunt wel kijken waarom bij een gebeurtenis nou juist die gedachte opkomt.

  Als ik er nu aan denk dat ik met de Kerst helemaal alleen thuis zit en een boterham met kaas eet dan komt de gedachte; ‘HEERLIJK’ (geldt voor dat alleen zijn en de boterham met kaas) en krijg een warm gevoel.

  Als ik er nu aan denk met Sinterklaasavond helemaal alleen te zijn zonder een kadootje (tel ik mezelf even niet mee) dan komt de gedachte; ‘wat een ellende, wat een ramp, helemaal alleen Sinterklaasliedjes zingen en niemand die om me geeft’ en ik voel de tranen over mijn wangen biggellen van verdriet.

  Ach, het is nou eenmaal zo, allemaal veel te ingewikkeld om nou te gaan zitten uitpluizen waarom nou dit en waarom nou dat, het komt allemaal uit de bron, ik ga schoenen bestellen bij Zolonda.

 2. Te gek artikel en helemaal waar! Dank je wel daarvoor. Je passage ‘Het is ook nog eens zo dat als je niet vergeeft, je je waarschijnlijk snel in de steek gelaten voelt’ sloeg bij mij de spijker op de kop. Eindelijk viel het kwartje van een grote puzzel op de plek. Jouw tips in combinatie met het aanvoelen van het werkelijke onvermogen van de ander – en dat kon ik doen nav een heerlijke sessie met een cliënt vandaag – een ‘ontsnapping aan de macht van de ander’ en een diepe energetische reiniging brengt mij weer terug in het nu. En raad eens: mijn zoon is ook weer terug, niet meer buitengesloten op school en ook in de buurt zelf doet hij weer mee. Ik was op zoek naar mijn eigen pijn (als stap 3 van het mindful ouderschap), maar ik voelde geen pijn, wel de pijn van het buitengesloten zijn (en in de steek worden gelaten) van mijn zoon. Maar ik had nog iemand te vergeven en wist wel dat ik door mijn zoon getriggered werd, omdat ik mijn eigen situaties nog niet werkelijk had opgelost, maar kon de sleutel nog niet vinden … weer een stap op weg naar heelheid. Dank je wel daarvoor! Ik voel weer liefde!

 3. Er is iets gebeurd en daar heb jij een gedachte over en daardoor krijg je een bepaald gevoel. De gedachte erover kun je veranderen en dus zal ook het gevoel veranderen.

  Juist!
  Een negatieve gedachte + bijbehorende emotie (verdriet, boosheid, angst) kun je omzetten in een positieve gedachte/gevoel. Het effect hiervan is dat de negativiteit zal verdwijnen. Immers energie volgt de gedachte, en wanneer we geen aandacht/energie meer leveren aan de negatieve gedachte zal die simpelweg verdwijnen, omdat er geen voeding meer aan gegeven wordt.

  Een ander punt is dat de negatieve ervaring iets is uit het verleden. Het denken valt steeds terug op dit verleden, terwijl men zou moeten beseffen in het NU te leven.
  In tegenwoordig-Zijn valt helemaal niets te vergeven.

  • @Lia, ik lees je tekst en er komt de gedachte; ‘kan niet waar zijn, wat een verstandelijke hocus pocus’ en ik voel verdriet en boosheid opkomen.

   Even kijken wat ik nu doen moet.

   Oh ja, omzetten.

   Komt tie.

   Oh het is Lia die het schrijft en dat is zo`n lief mensje ze zal het niet zo bedoelt hebben en ze schrijft verder altijd van die wijze dingen waar je je wel in vinden kunt dus wat ik voel aan verdriet en wijsheid dat moet ik maar laten verdwijnen en een glimlach op mijn lippen toveren en denken aan alle wijze woorden van mijn vriendin Lia.

   Weer even spieken hoor.

   Hebbes, inderdaad negatieve gedachte is weg, ik denk enkel aan Lia`s wijsheid.

   Ik ga het gehele stukje nog eens lezen.

   Potverdikkeme daar zie ik weer die negatieve gedachte opkomen en ja hoor daar heb je jut en jul ook, verdriet en boosheid.

   Heb ik het zeker niet goed gedaan, dat omzetten.

   Eerst een bak koffie en dan ga ik het nogmaals proberen.

 4. Ik zeg ja tegen vergeven.
  Ook al is het moeilijk soms.
  Je kan er wel in blijven hangen die
  Die dingen die zijn gebeurd en wat jou
  B v is aangedaan.
  Maar het brengt je nergens.
  Ik regelmatig een gesprek met mijzelf gehad
  waarom ik vaak gepest werd en de boosheid
  Die ik jaren had daarover.
  Je bent dan een kind en begrijpt er niks van.
  Nu weet ik dat ook de kinderen die mij
  Pesten het thuis niet makkelijk hadden en daarom mij uitkozen.
  Nu kan ik het ze vergeven, ik begrijp het.
  Op een gegeven moment moet je die momenten achter je laten.
  er gebeuren in een mensen leven zo veel dingen waar
  Je boos over zo kunnen blijven.
  Ik probeer zo veel als mogelijk alles te vergeven.
  Waneer ik toch weer eens een iets gebeurd waar ik door
  getriggert wordt, denk ik vaker en vaker ach ze weet niet
  Beter en het zijn maar woorden, het betekend niets.
  Veel mensen zitten zelf niet lekker in hun vel of ze hebben
  Een ziek Fam. Lid. Daarom zeggen ze soms onbedoelden dingen.
  Sja vergeven moet je leren, en de leer school is niet altijd makkelijk.
  Gelukkig heb ik niet veel dingen waar ik dit moet toepassen.
  Ik heb al zoveel keren het vergeven toegepast, dat mijn man weleens
  Zei. zoals jij bent kan je met de duivel huizen.
  je laat je beledigen en je zegt die persoon evengoed gedag of gaat
  Er weer heen, mijn man is zo die zou zijn rug toekeren naar de persoon
  Hij is er klaar mee.
  Ik haal mijn schouders op . en ach ik denk ze weten niet beter, het zij ze vergeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in