Verlatingsangst en wat de Onafhankelijke Godinnen

Je relatiepatronen en de Godinnen in jou – Deel 1

Wie gevoelens van verlatingsangst kent, is sterk gericht op de behoeften van de ander en zal zichzelf op de tweede plaats zetten. Je hebt alle aandacht gericht op je relatie, op je gezin, op je partner, want de gedachten verlaten te worden roept in jou een diepe angst op. Om deze angst niet te hoeven voelen, verlaat je jezelf: jouw behoeften en wensen raken ondergesneeuwd en je voelt je hierdoor vaak de speelbal van de ander.

In haar boek ‘Godinnen in elke vrouw’ beschrijft Jean Shinoda Bolen zeven archetypische karakterstructuren aan de hand van godinnen uit de Griekse mythologie. Ze onderscheidt hierbij twee hoofdgroepen: de kwetsbare godinnen en de onafhankelijke godinnen.

De kwetsbare godinnen zijn Persephone, Demeter en Hera. Zij worden kwetsbaar genoemd, omdat ze hun vervulling halen uit hun relaties met anderen. Een Persephone-vrouw is gericht op anderen in het algemeen, een Demeter-vrouw op haar kinderen en een Hera-vrouw op haar echtgenoot.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Elke godin heeft zo haar krachten en valkuilen, haar schaduwkanten en groeipotentieel. Het zijn de kwetsbare godinnen die ontvankelijk zijn voor het ontwikkelen van verlatingsangst en die daarmee te leren hebben over onafhankelijkheid in relaties en de kracht in zichzelf.

Je richt je op de ander

Sta je sterk onder de invloed van een of meer van deze kwetsbare godinnenarchetypen, dan zul je je richten op je relaties en je gezinsleven en veel minder prioriteit geven aan jouw eigen behoeften en wensen. Dit betekent dat je in contact staat met je innerlijke kwetsbaarheid en van nature zorg draagt voor de verbinding, voor de warmte, voor het gevoel van thuis in je relaties.

Je bewustzijn is verspreid over je omgeving, waardoor je de behoeften van anderen heel duidelijk waarneemt. Je eigen behoeften zijn juist veel minder helder voor je en je kunt ze zelfs verwarren met die van anderen. Jouw geluk hangt dan volledig af van of je kinderen gelukkig zijn, of je hebt geen eigen levensmissie, maar richt je 100% op het steunen van de carrière van je partner. Je valkuil is dat je jezelf gedachteloos wegcijfert.

Dit maakt je kwetsbaar en vatbaarder voor verlatingsangst

Je kwetsbaarheid ligt erin dat de bron van geluk uit iets buiten jezelf bestaat, en dat kan je dus altijd ontvallen; je relatie kan stuklopen, de band met je kinderen kan verslechteren, vriendschappen kunnen voorbijgaan. Zoiets kan je hele leven overhoop halen. Wat er gebeurt in deze relaties heeft een directe en sterke impact op jou. Dit te kunnen dragen vraagt om het werkelijk omarmen van je kwetsbaarheid en een hoge mate van overgave.

Het betekent ook dat je je snel één voelt met je relatie en er helemaal in kunt verdwijnen. Zonder de ander ben je dan niets meer en dit kan een grote angst in je oproepen. Zodra je deze angst te lijf gaat door te proberen controle te krijgen over je relaties en de ander, zit je in het patroon van de verlatingsangst.

Wat je hierbij kan helpen is het ontwaken van de onafhankelijke godinnen in jou, zodat zij het tegenwicht kunnen vormen voor jouw te sterke afhankelijkheid. Vanuit hun natuurlijke krachten, die jij misschien nog ziet als ‘hard’ of ‘mannelijk’, hervind je jezelf in je relaties.

Verlatingsangst en wat de Onafhankelijke Godinnen

Wat Artemis je leert: Vind je idealistische doel

Als godin van de jacht staat Artemis voor het wilde, het vrije en het onderzoekende in de vrouw. Zij heeft vaak weinig interesse in relaties met mannen en voelt zich des te sterk verbonden met alle vrouwen: Sisterhood! Artemis-vrouwen hebben de drang om hun kwaliteiten diepgaand te ontplooien en eropuit te trekken. Alleen zo kunnen zij gelukkig zijn.

Wie verlatingsangstig is, trekt zich vaak helemaal terug in de relatie. Je voelt je pas veilig als je samen met je partner bent en maakt dan ook alle ruimte in je leven voor hem. Je vriendschappen verwaarloos je en ook je eigen waarden wil je nog wel eens verloochenen. Je vindt dan wat je partner vindt en volgt zijn levensmissie in plaats van die van jezelf.

Artemis zou tegen je zeggen: “Ook jouw talenten en visie doen ertoe, durf voor jezelf te gaan staan. Want alleen zo kan ook de ander je zien en waarderen om wie je bent.”

Wat Athena je leert: Vind je materialistische doel

Dankzij haar heldere verstand en strategisch inzicht is Athena de favoriete dochter van Zeus. Athena-vrouwen zijn doeners en denkers en bereiken veel in het leven: vaak zijn ze succesvolle carrièrevrouwen. Een Athena-vrouw kan veel aan, ze doet het financieel goed en piekert er niet over zich hiervoor te verontschuldigen.

Vanuit verlatingsangst kunt je zo opgaan in je relatie dat dit zich ook uit in financiële afhankelijkheid. Je ziet het als je taak om je partner tevreden houden en met serieus werk buitenshuis zou je hier veel minder tijd voor hebben. Ook kun je – al dan niet onbewust – je partner financieel niet voorbij willen streven, uit angst hem daarmee af te stoten.

Athena zou tegen je zeggen: “Zelfbeschikking heeft ook een financiële kant. Geef hier gestalte aan, ondanks de eventuele oordelen van jezelf en anderen.”

Wat Hestia je leert: Vind je spirituele doel

Hestia is de godin van de huiselijke vrede. Alhoewel ze vaak nauwelijks opvalt, waakt ze op de achtergrond over de eenheid. Een Hestia-vrouw kan intens genieten van het alleen zijn en is intuïtief sterk op de spirituele wereld gericht. Goed bekeken heeft ze buiten zichzelf en het goddelijke, verder niets of niemand nodig. Ze is een mystica die haar reis door de geest zonder gezelschap maakt.

Wie de angst voor verlating voelt, vindt het lastig om met zichzelf alleen te zijn; daar voel je je gewoonweg niet sterk genoeg voor. Om stevigheid te ervaren laat je je leiden door je partner, misschien ook wel op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Dit kan betekenen dat je geleid wordt in een richting die niet bij je past.

Hestia zou tegen je zeggen: “Breng de relatie met jezelf tot stand door het intuïtief volgen van je eigen spirituele pad. Keer naar binnen en ontdek jezelf.”

Je herwint de macht over jezelf

In de mythologie werden deze onafhankelijke godinnen niet wezenlijk geraakt door de handelingen van de mannelijke goden in hun leven. Zij werden niet beschadigd en leden niet. Dit is wat ook jij meer mag gaan ervaren in je leven. Jij mag je eigen leven inrichten, los van een ander. Doordat je de macht over jezelf hebt herwonnen, hoef je je niet langer volledig op je partner te richten.

Welke godin kan jij nu goed gebruiken? Deel het in de comments hieronder.

In deel 2 ga ik in op de relatievalkuil van de onafhankelijke godinnen: bindingsangst. Ook ontdek je welke kwaliteiten van de kwetsbare godinnen je helpen bij het doorbreken hiervan.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

11 REACTIES

 1. Prachtig artikel, zoals al je geschreven materiaal. Echt het beste over dit onderwerp dat ik ken. En dan nu de mythologie erbij betrekken, waar ik ook altijd weer waarheden vind. Ik kijk uit naar deel twee. Of zelfs, een boek van jou?

 2. Net hetzelfde als bij een man, om te zien hoe ver hij zijn volle grens trekt op haar, en als het door iemands familie niet geaccepteerd wordt, val je steeds door dezelfde valkuil. En hierdoor reageer ik dan soms te erg overprikkeld voor haar. Omdat ik steeds mijn best doe om aanvaard te worden, ook met mijn gebreken. Wil er steeds het positieve uithalen, maar dat vergt zoveel energie van mezelf, dat er soms teveel negativiteit over me hangt. En dan slaag ik direct toe en krop ik veel op.

 3. Artemis! Ik bewonder haar omdat ze haar kwaliteiten diepgaand ontplooit en er op uit trekt. Omdat ze niet geïnteresseerd is in relaties met mannen. Omdat ze de verbinding voelt met vrouwen als in een Sisterhood. Omdat ze wild, vrij en onderzoekend is.
  Wow, zo wil ik graag meer zijn!
  Ik ben al vanaf zo lang als ik me kan heugen, zeker vanaf mijn 16e, op zoek naar een verbinding met een man.
  Ik ben nu bijna 50 en het is me nog nooit gelukt om een fijne relatie te hebben.
  Ja, heel vaak voor vier tot zes weken en dan draaide het om. Als een blad aan een boom. Weg harmonie en gezelligheid. Toch bleef ik dan soms nog (veel) te lang hangen in de relatie en werd het één grote ellendige struggle.
  Nu ben ik zover dat ik begrijp dat het dus niet werkt.
  Ik ben niet meer op zoek naar een relatie. Niet meer op zoek naar een man (om voor me te zorgen, want daar kwam het denk ik op neer).
  Toch knaagt het nog wel. Ook al kan ik goed alleen zijn, ik kan me wel eenzaam voelen.
  Waarschijnlijk mag ik me nu gaan richten op de verbinding met vrouwen. Dat is al een beetje in gang gezet. Ik heb er nog wel moeite mee.
  Gek eigenlijk dat ik er moeite mee heb, omdat ik ooit doorkreeg dat ik behoor tot de Sisterhood of the Rose, een groep van 144 priesteressen ten tijde van Atlantis.
  Ik stond ooit ergens op een camping en voelde letterlijk, out of the blue, een rode roos door me heen groeien, vanuit mijn hart naar boven.
  Nooit meer aan dat bijzondere voorval gedacht, tot ik vele jaren later ineens van iemand te horen kreeg dat ik deel uitmaak van the Sisterhood of the Rose. En pas toen herinnerde ik me dat voorval weer.
  De priesteressen hadden ook ieder een eigen mannelijke beschermer. En ik denk dat ik onbewust al die tijd naar hem op zoek was.
  Mijn laatste relatie was met een man waar ik een heerlijke tijd mee had, zes weken.
  We leken wel één in hoe we in het leven staan en onze verbinding met de natuur en onze gezamenlijke wens om volledig in de natuur te leven.
  Toen sloeg het om, hij verbrak de relatie.
  We zijn nog vrienden en er is nog steeds liefde en chemie tussen ons, maar een relatie wil hij niet.
  Hij vertelde in die eerste zes weken tegen me dat hij ooit door had gekregen dat hij een beschermer is en hij begreep het niet goed. Hij kon het niet plaatsen.
  Ik had hem nooit verteld over the Sisterhood of the Rose!
  Laatst vond ik een goed moment om hem te vertellen over de Sisterhood en de mannelijke beschermer van iedere priesteres. Hij hoorde me aan, maar reageerde niet.
  Toen ik hem later een berichtje stuurde met een hartje en een rode roos, kreeg ik een hartje en een zonnebloem terug. Zucht.
  Nu ga ik verhuizen naar een woongemeenschap. Ik ga leren om zelfvoorzienend te zijn. Ik heb mijn huis verkocht en mijn baan opgezegd.
  Volgens mij begint Artemis in me te leven
  Heel fijn om dit artikel te lezen en Artemis te ontdekken! ❤️

 4. En ten opzichte van Mannen Fiona ?! …… ik bedoel / de man die in balans is heeft zijn vrouwelijke kant , eerst omarmd en later geïntegreerd, tenminste , in mijn geval …… Ik noemde het een paar jaar gelee dat mn vrouwelijk zielsdeel ingedaald was en voelde me weken geen man en geen vrouw ….. en eigenlijk is dat nog zo ….;) Maar dan geld dat voor dat soort mannen toch ook ??!! of heb je daar een andere zienswijze bij ?! ….

  Groet Bert .

  • Hoi Bert, ja zo zie ik dat zeker ook en als je je vrouwelijke kant hebt omarmd, kan ik me voorstellen dat je je herkent in sommige (alle?) beschreven godinnen archetypen. Jean Shinoda Bolen heeft overigens ook een boek geschreven over archetypische mannelijke goden die in je actief kunnen zijn: ‘Gods in everyman’.

   Lieve groeten,
   Fiona

 5. Dank je Fiona. Ik kijk al uit naar deel 2, met name de godin Hestia. Ik ben spiritueel, speels, open en eerlijk. En inderdaad het liefste alleen. Ik vind het heerlijk als mensen me, aangekondigd, bezoeken, maar ook altijd erg blij als ze weer vertrekken. En als je in mijn hart zit, is dat voor altijd. Met schrijven en in mijn gedichten kan ik me helemaal uiten. Praten kan ik ook, maar vind ik vermoeiend.
  Ik vraag me af hoe je de moedergodin plaatst, nu ook de aarde in haar transformatieproces zit.

  • Graag gedaan Nelleke! Hestia fascineert mij ook. Lang heeft ze me tegengestaan omdat ik juist dit deel in mezelf afwees en luidkeels overstemde, maar nu mag ze volop aanwezig zijn.

   De moedergodin beschouw ik als al wat vrouwelijk is en daarmee zou ze alle eigenschappen van de genoemde godinnen in zich herbergen (en nog veel meer kan ik me zo voorstellen :))

   Lieve groeten,
   Fiona
   http://www.souldetectives.nl

   • Hartelijk dank voor je reactie, Fiona! Voor mij staat de moedergodin inderdaad voor al het vrouwelijke en met name voor haar verbondenheid met de aarde en de natuur. Met welke ongekende krachten imponeert de natuur ons. Deze krachten heeft elke vrouw in zich, zij is niet gedwee en al helemaal niet afhankelijk van een man. De natuur is in beginsel vrouwelijk, alle planeten zijn rond, niet vierkant of hoekig. En onze jaartelling begint nu met een 2, het cijfer van de vrouw en het gevoel. Dus kom op vrouwen, voel jullie kracht en bescherm daarmee de aarde, ons aller huis.

    Hartegroet van
    Nelleke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in