navelchakra

In de mannelijke spirituele tradities ligt er grote nadruk op ontwikkeling van het kruinchakra. En uit het buikgebied, vinden ze, kun je beter wegblijven. De thema’s die daar leven zijn al eeuwenlang taboe. Laat het nou net het navelchakra zijn dat voor het vrouwelijke pad van verlichting vrij belangrijk is.

Chakrasysteem

Het chakrasysteem is een eeuwenoud systeem dat nog altijd actueel is. Je kunt het gebruiken op je pad van zelfontwikkeling. Zo werkt dat: chakra’s zijn de energiecentra die je fysieke lichaam en je energieveld met elkaar verbinden. En in de chakra’s vind je informatie die gerelateerd is aan de fysieke, psychologische en spirituele ontwikkeling die mensen doormaken. Elk chakra heeft een andere thema. En elk chakra voegt zijn eigen kleur toe aan je transformatie. Om een compleet mens te worden, wil je eigenlijk ieder chakra verder uitbreiden, zodat er meer energie doorheen kan stromen. Als je je aandacht eenzijdig richt op de ontwikkeling van je kruin (en daarbij hoort bijvoorbeeld het besef dat ‘alles altijd één’ is), dan raakt je energieveld op den duur uit balans; groot van boven en smal van onder.

Navelchakra

Verlichting voor vrouwen - via het navelchakraHet tweede of navelchakra is het domein van gevoel, behoeften, sensualiteit en voeding. De energie van dit chakra representeert het ‘water’ van ons systeem. Water wil bewegen, en dat brengt je tot leven. Het is vreugde, genot, de zinnelijkheid van je lichaam. Maar dat niet alleen. Het zijn ook de gevoelens die opkomen en weer verdwijnen, of uitzinnig verdriet en grote woede; de woeste emoties, die, als ze de ruimte krijgen, je hele systeem kunnen opschonen en verlichten. En eigenlijk is dat precies hoe de (gezonde) vrouwelijke kracht eruitziet.

 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vrouwelijke verlichting

In de mannelijke spirituele tradities zijn die thema’s vaak taboe. En ook in de Nederlandse cultuur zijn ze bepaald niet ingebakken. Lang heb ik me afgevraagd hoe de vrouwelijke verlichting er eigenlijk uitziet. Want de manier waarop ik mezelf verlichtte van fysiek, mentaal en emotioneel ongemak, had maar weinig met mediteren te maken. Het zag er een stuk minder gracieus uit. Bovendien hoorde ik meestal mannelijke goeroes praten over verlichting; en dat was vooral een geestelijke aangelegenheid.

Lichaam

Maar inmiddels snap ik dat de vrouwelijke verlichting via het lichaam gaat, via de pijn, de gevoelens, en de seksualiteit. We willen onze emoties niet overstijgen, door ze te zien als een illusie, maar we willen ze eerst doorleven, eigen maken, om ze daarna los te laten en ruimte te maken voor een nieuwe golf leven. Niet eruit of erlangs, maar erín. En makkelijk is anders, want de energie van het tweede chakra wordt vastgezet met een reden: om pijn niet te hoeven voelen, emoties te beteugelen, en verlangens en behoeftes te onderdrukken.

navelchakra

Spirituele bypass

In het navelchakra begint de dualiteit. Hier bestaat geen eenheid, zoals in de kruin. Het gaat hier altijd over jezelf, in relatie tot anderen, en de gevoelens en kwetsbaarheid die dat met zich meebrengt. Het chakra vormt zich in je babytijd, waarin je volledig afhankelijk bent van anderen voor je lichamelijke en emotionele verzorging. En je kan je voorstellen hoe dat in je leven doorwerkt; als je ouders in je behoeften hebben voorzien, of als je daar juist tekort bent gekomen. Het heeft weinig zin om je kruin heel serieus te nemen in zijn boodschap ‘alles is één’ en ‘het lichaam is een illusie’, als je navelgebied daar volstrekt niet aan toe is en nog strijdt voor lijfsbehoud. Dat is een ‘spiritual bypass’. En die werken niet. Zeker niet als je de vrouwelijke energie in je systeem begint te ontdekken en in balans gaat brengen met de mannelijke, zoals veel mensen nu willen.

Chakra ontwikkeling

Vaak ervaar ik dat er een chakra ‘aan de beurt’ is, en dat ontwikkeling ervan vervolgens invloed heeft op de andere energiecentra. Als de energie in mijn kruin bijvoorbeeld toeneemt, ga ik meer licht toelaten uit het universum, waardoor ik meer moed krijg om moeilijke thema’s in lagere chakra’s aan te gaan, zoals het gevoel van tekort in mijn navelgebied. En als er dan daar meer energie begint te stromen (omdat ik er meer bewustzijn naartoe begin te brengen), en ik me dus beter ‘gevoed’ ga voelen, kan de liefde vanuit mijn hart voller worden weggegeven. Tegelijkertijd krijgt mijn derde chakra dan de opdracht om meer ruimte te gaan maken voor wie ik ben, en dat over het voetlicht te brengen, wat van mijn eerste chakra weer vraagt om dieper te gronden, omdat ik de gevolgen anders niet kan dragen. En zodra dat is gebeurd, begint mijn derde oog zijn visie uit te breiden, en durft het groter te kijken. (Of iets van die strekking; het proces voltrekt zich niet lineair, of in een specifieke volgorde.)

Expressie

Verstand wordt nog vaak boven gevoel geplaatst. Maar voor het navelgebied, en bevrijding van je beperkingen, is het belangrijk om emoties te ervaren; als gevoel of als sensaties, zonder er een oordeel op te plakken, zonder ze weg te rationaliseren. Laat de vrouwelijke verlichting via het lichaam plaatsvinden, en geef expressie aan wat leeft vanbinnen met dans, beweging, geluid, zang, tranen, seks, aanraking. Hoe mooi, ongepolijst, of woest dat er ook uitziet. En in stilte op een kussen zitten? Laat dat maar aan de goeroes over.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Navel wordt ook de Oude Adam Kadmon Matrix genoemd. Mijn moeder had zoveel hechtingen en koorden in haar buik en navel dat na vele operaties haar navel werd ‘dichtgemaakt’. Bijzonder vind ik ook dat zij ondanks dat zij Indonesisch was, zij veel hield van het Amazonegebied. de Amazone of Ama of verteringszone is de plek waar het mannelijke zich voegt bij het vrouwelijke. Waar de wond van Adam, van los van het vrouwelijke weer zijn plek inneemt.

  De ontbossingen in het Amazone gebied/Woud, laat de Oude Wond van Adam zien, die via geld en macht de aarde ontbost. Het element hout bevindt zich ook bij de navel en het tweede chakra. Hout en Water. Kortom: Het Amazonegebied is ‘grappig’ genoeg ook de Navel van de Aarde Wereld.

 2. Met een duale chakra wordt ons innerlijke kind onder enorme druk geplaatst. Hierin bevindt zich vaak het innerlijke kind dat de lading van de gronding en disbalans van ouders en voorouders draagt. Het kind probeert uit die dualiteit te stappen maar komt in het hoofd terecht.

  een scheve hara kan verband houden met occultisme. Occulte mensen leven vaak vanuit hun duale hara en houden zich bezig met channelen op een gevaarlijke manier.

  Onze hara is vaak verbonden met de Valse Ouder met de Onzichtbare Navelstreng die ons in de Oude aarde matrix kan houden.

  Wel moet ik opmerken dat hoewel het okay is om deze dingen te benoemen het niet ontmoedigend hoeft te werken. Goed gronden via je voeten en de aardester helpt jou om dit los te laten.

  Bijzonder om te weten is, dat wij allen Het Zwaard van Michael in ons dragen. Het heft zit in onze kruin en de punt steekt onder ons wortelchakra uit. Dit zwaard helpt disbalans af te kappen en is energetisch actief vanuit ons Goddelijke Bewustzijn. Echter, Hara Kiri in Japan stond voor het eigen leven ontnemen als persoonlijke eerwraak. Er kan dus een angst bestaan in onze navel dat het Zwaard ons in onze Hara kan beschadigen en onze levensenergie zal wegvloeien. Hiervan zijn we ons vaak niet bewust. Dus als Het Zwaard van Michael daar wordt ‘vermeden’ uit een onbewust bevel om dit gebied niet te doorkruisen dan kunnen het 3e, 2e en 1e chakra chaotisch worden. Er wordt niets losgesneden en zo blijven wij in verbinding staan met anderen en met onze familie waarin wij ooit zijn gegrond.

  Hierdoor schieten wij met Woord en Zwaard los op anderen om op die manier te pogen onszelf los te kappen.

 3. Zo herkenbaar,het is precies het proces waar ik in zit,stukje bij beetje wordt mijn navelchakra actiever en voel ik dat ik steeds sterker in mijn schoenen sta. Ik ben sinds 3 jaar aan het groeien en heb dat chakra voor chakra gedaan. Het is soms heel zwaar en soms heel licht. Maar vooral voel ik me nu meer mezelf als ooit tevoren!

 4. Dank!
  Uiteindelijk gaat het om mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf integreren, en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ze zijn allebei even essentieel.

 5. Wat mooi en en verademend om te lezen; dankjewel. In het verleden heb ik me vaak genoeg geërgerd aan het levensadvies ‘je moet weer zacht’ worden, ik dacht dan altijd; maar dat voelt nog niet goed, ben geen zacht gekookt ei. Eerst moest/ moet alles even flink kunnen stromen, op wat voor manier dan ook, voordat verstilling plaats vindt, om vervolgens weer even plek te maken voor de nieuwe krachtstroom die ten volste mag vloeien..

 6. Hallo Hermelijn,
  Mooi artikel. Ik ervaar zelf als man en met mannen dat het gaat om toelaten van gevoelens etc . Navelchakrs en verbinding met kruimchakra. Ik denk dat de zogenaamde mannelijke verlichting via kruinchakrs zonder integreren van lagere chakra s een gedissocieerde vorm is .

 7. De laatste tijd is er meer aandacht voor het maag/darmgebied en wordt dat het 2e brein genoemd. Emoties voel ik altijd in mijn buik en keel. Heel herkenbaar dit stuk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in