Je grootste verlies als kracht

Waar ik vandaag de dag sta stond ik tien jaar geleden nog niet. Sterker nog, waar ik vandaag ben was ik vorig jaar nog niet. Jarenlang ben ik zoekende geweest naar wie ik ben en wat ik graag doe. Als je al in de baarmoeder een trauma meemaakt dan heeft dit effect op je verdere leven en welke keuzes jij maakt. Zo kan een verlieservaring (in dit geval verlies van je tweelinghelft) je onbewust tegenhouden om je eigen leven te gaan leven en je werkelijke zelf aan de wereld laten zien.

Wat is een traumatische ervaring?

Kort gezegd zou je een traumatische ervaring kunnen omschrijven als een extreem stressvolle gebeurtenis die een emotionele shock veroorzaakt en voor de persoon zelf langdurige gevolgen heeft. Je noemt het traumatisch als de mogelijkheden om met de situatie om te gaan en het gevaar af te wenden ontoereikend worden ervaren. Bij prenataal trauma zal dit voor een foetus of embryo al snel het geval zijn. Een foetus of embryo heeft immers nog niet geleerd met stressvolle situaties om te gaan. Het gevolg kan een emotionele shock zijn wat zich uit in een onbewuste lichamelijke reactie en voor een blijvend psychologisch patroon zorgt als reactie op de traumatische ervaring. Hoe jonger je bent als je een trauma meemaakt (hoe vroeger in de prenatale ontwikkeling), hoe groter de kans is op een shock.

Je grootste verlies als krachtHet emotionele shock-patroon kan afhankelijk van het soort trauma en de leeftijd van de foetus/embryo meer effect hebben op het sympathische of juist meer op het parasympatische zenuwstelsel. Deze sympathische (fight/flight) en parasympatische (freeze) reactiepatronen worden hierdoor al prenataal geprogrammeerd en opgeslagen in de hersenstam en worden op latere leeftijd respectievelijk geassocieerd met onveilig ambivalente- en onveilig vermijdende hechtingspatronen (Porges, 1998; Ogden e.a., 2006).

Effect op zielsniveau

Op zielsniveau heeft een trauma een heel ander effect. Franz Ruppert beschrijft dit heel mooi. Om te kunnen overleven na trauma en dit te verwerken splitst de psyche zich in drie verschillende delen. Een traumadeel, een overlevingsdeel en een gezond deel. Het deel van de ziel dat de herinneringen aan het trauma opslaat (traumadeel) wordt afgesplitst van het gezonde deel, om dit deel van de ziel zoveel mogelijk vrij te houden van de traumatische situatie.
Het deel van de ziel dat zich bezig heeft gehouden met het overleven van het trauma noemen we het overlevingsdeel. Dit overlevingsdeel besteedt alle energie aan het wegdrukken van de ervaring uit het bewustzijn. De overlevingsstrategie die ervoor gezorgd heeft dat de traumasituatie werd overleefd, probeert deze strategie vol te houden en verder te perfectioneren. Daarmee worden de energie, angst en pijn die hoorde bij de traumatische situatie door het traumadeel opgeslagen en ‘eronder gehouden’. Het overlevingsdeel zorgt er op deze manier voor dat de ziel ‘verder’ kan. Zij het op een ongezonde manier.
(bron: Opleiding tot AT coach® ‘(H)Erken een alleengeboren tweeling’)

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat nu als je niet vanuit je gezonde deel leeft?

Als gevolg van wat je is overkomen leef je vaak niet je eigen leven vanuit jouw energie en volledige potentie. Je gezonde IK staat niet meer aan het roer, wat er voor zorgt dat je beslissingen in je leven vaak maakt vanuit je traumadeel of/en overlevingsdeel.
Door deze twee delen de autonomie over jouw leven te geven sta je niet in je kracht. Dit heeft als gevolg dat je energie niet optimaal is, je vaak moe bent en/of fysieke klachten hebt en niet doet waarvoor je hier op aarde bent gekomen.Je grootste verlies als kracht

Veel alleengeboren tweelingen durven niet vanuit hun gezonde deel te leven en lijken een stuk van zichzelf achter gelaten te hebben op het moment dat hun tweelinghelft overleed.
De uitnodiging is om dit gezonde deel terug te halen en de controle over jouw leven (weer) in eigen regie te nemen.

Jezelf en je eigen leven omarmen

In mijn werk (en in eerste instantie voor mijzelf) ben ik lang op zoek geweest naar handvatten om deze splitsing zichtbaarder en tastbaarder te krijgen zodat het helder wordt hoe ze in elkaar steken.
Toen ik in 2019 zelf in aanraking kwam met de Gallup Clifton Strengths vielen er heel veel puzzelstukjes op hun plek.

Wat houdt dit precies in? De Clifton Strengths is meer dan een zoveelste persoonlijkheidstest. Het is een levens veranderend hulpmiddel om je te helpen je volledige potentieel te ont-wikkelen. Je krijgt zichtbaar waar jouw energie van stijgt, waar jouw missie ligt en hoe jij álles in je leven mag doen.
Als gevolg van trauma verliezen we het contact met onszelf en daarmee het contact met onze bovenste talenten. Sterker nog, we duiken helemaal in onze onderste talenten wat ons onzichtbaar en energieloos maakt. Dit kan een gevoel geven alsof je geleefd wordt in plaats van dat je baas bent over je eigen leven. We voelen ons hier machteloos, leeggezogen en ontwikkelen zelfs fysieke klachten. Ons lichaam laat op die manier heel mooi zien dat we niet op het juiste spoor zitten.

Door inzicht in je eigen talenten te krijgen heb je een tool in handen waarmee je de regie over je eigen leven weer terug kunt pakken en kunt gaan doen waarvoor je geboren bent.
Sceptisch als ik ben had ik hier eerst veel vraagtekens bij, maar gaandeweg heb ik zelf aan den lijve de kracht mogen ervaren van het eigen maken van mijn talenten. Ik ben ze gaan ontdekken en ontwikkelen. Ik ben mijn talenten de aandacht gaan geven die ze verdienen en hiermee heb ik het gezonde deel in mij volledig laten ontwaken.
Mijn onderste talenten kende ik heel goed maar hier liep ik op leeg, zo kan ik nu zien. Dat waren talenten die horen bij mijn overlevings- en traumadelen.

Vandaag de dag heeft mijn gezonde deel het stuur in handen en doe ik waar ik blij van word en waarvoor ik geboren ben namelijk: andere mensen helpen stappen te zetten, vooruit te laten komen in het leven en zichzelf te (her)vinden.

©Aranka Reeuwijk

Leestips:

Meer info over alleengeboren tweelingen:

  1. www.alleengeborentweelingen.nl
  2. www.stichtingatn.com
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. “Waar is mijn Prins, met Witte Manen? Waarom gaat hij met pijn ge-paard? Daar hij mij sinds het begin deed wanen, dat hij mij opwacht op dees Aard”. Deel uit mijn gedichtenbundel. Zo mooi artikel dit! Wow! En, het overlevingsdeel heeft in mijn achterhoofd een bepaald plaatje gemaakt als ‘alternatief’. Dit is een plaatje van een ‘fantasieman’ eentje die vanuit het denken mij bijstaat (veel bevestiging en communicatie). Maar in de realiteit is hij er niet. Ik snap nu opeens mijn eigen gedicht. Wow.

    In de baarmoeder van mijn mamma, onstond een splitsing. Zij moest toen de laatste twee maanden van de zwangerschap plat liggen. (geen vergiftiging). Helderzienden zeiden later tegen mij, dat ik in de baarmoeder ben ‘aangevallen’ en er een strijd ontstond die een splitsing had gegeven…. Het voelt nu als een afwijzing door het mannelijke deel naar mij. Worstel ik een heel leven mee. Ik projecteer daardoor een ‘heelheid’ op mannen, en word een soort Iconische Vrouw/Moedergodin die op deze wijze de touwtjes in handen poogt te houden.

    Er wordt me zoveel duidelijk door dit artikel! En vooral: Verlies van tweelingdeel is jouw grootste kracht! Door deze woorden, durf ik nu de freeze toestand te erkennen.. Wat een prachtige timing! Dank je wel!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in