DELEN
onschuld

Waarom ervaar ik een terugslag na een ervaring van eenheid of verlichting?

In een prachtige ontmoeting, sessie, workshop, dansavond, retraite of vakantie ervaar je ineens eenheid en kun je overrompeld of ontroerd zijn doordat je voor even de onschuld die je bent weer voelt. Je hebt gisteravond, afgelopen weekend of misschien wel de hele week doorgebracht in een stroom, een gelukzalig gevoel. Alles gaat van zelf. Er is intimiteit, liefde, intense uitwisseling, seks, creativiteit of uitbundig levensenergie. Je ervaart eenheid en voelt je compleet. Dan wordt je wakker en lijkt het allemaal verdwenen. Je kunt je gesloten voelen, gevangen in je lichaam dat zwaar en pijnlijk aanvoelt. Je bent prikkelbaar, chagrijnig en overgevoelig. Misschien merk je griepverschijnselen, een wazig hoofd, hoofdpijn of pijn in je spieren. Wat gebeurt er?

Diepe lagen waar je op bent aangesloten worden aangeraakt in de ervaring zelf. Energie komt in beweging en dat geeft transformatie. Oude energie laat los en stroomt uit of verandert waardoor er ruimte komt voor een nieuwe staat van zijn. Wat je voelt en ervaart, ‘de dag erna’, kan dus een uitwerking van de healing zijn die na welke ervaring van eenheid of verlichting dan ook plaats kan vinden. Vaak reageer je daar onbewust op vanuit oude automatische en onbewuste gedragingen. Het ego probeert als het ware weer voet aan de grond te krijgen. De ziekte bijvoorbeeld zet door. Of je reageert pittig op je omgeving en de mensen van wie je houdt. Of je creativiteit staat stil. Wat nu?

Onderweg in dit leven heb je kernbesluiten genomen die ten grondslag liggen aan wie je bent in je persoonlijkheid. Je kon niet langer de onschuld zijn en viel uit eenheid. Je kunt het de zondeval noemen. Je bent, zonder dat je het weet, gaan geloven in de illusie dat jij niet langer liefde bent en je afgesloten bent van de bron. Aan het verliezen van je onschuld kleeft het diepgewortelde schuldgevoel en de verstikkende schaamte ontstaan door alles dat je bent geweest en hebt gedaan in je voorgaande levens tot in de sterren. In een eenheidservaring kan die pijn worden aangeraakt en vrijkomen. Het mannelijke moet eeuwig goedmaken wat er met de vrouw is gebeurd en het vrouwelijke moet tot in eeuwigheid de schuld dragen voor wat zij aan de man heeft ontlokt. Een eeuwigdurend spel dat voortduurt totdat jij de diepste wortels daarvan doorziet en de ware aard van de Adam en de Eva doorziet.

De val uit eenheid ligt ten grondslag aan de complete pijn van afscheiding door al je levens heen. Met een eenheids- of verlichtingservaring worden delen of het geheel van die pijn aangeraakt. Ieder moment waar je jezelf in de steek hebt gelaten, iedere illusie van afscheiding, daar waar je je hebt geconformeerd aan hoe het hoort en waar je je niet uit hebt gesproken of ingebracht kan vrijkomen. Bij de overgang van Lemurië naar Atlantis werd de eenheid die je was in tweeën gedeeld om zo de verbinding met materie aan te kunnen gaan. De pijn van de afscheiding van je tweelingzieldeel ligt diep weggestoken opgeslagen in je ziel. Bij het opkomen van het ego verderop in de Atlantische tijd viel je uit de eenheid met je zielengroep. Ook daar ligt een intens gevoel van eenzaamheid als diepe kern opgeslagen. Nog dieper weggestoken vind je de ‘schrik’ van je individuatie vanuit de bron. Een haast onpeilbaar diepe kernlaag van eenzaamheid, angst en verlatenheid. Al die lagen en veel meer kunnen vrij komen. Haast te omvangrijk en pijnlijk om aan te gaan. Daarom gebeurt dat stap voor stap en kan na een verlichtingservaring steeds één van vele lagen vrijkomen. Automatische gedragingen komen daaruit voort en heb je gecreëerd om de pijn niet opnieuw te hoeven voelen. Ben je daar aan toe dan kun je de verschijnselen van ‘de dag erna’ gaan zien als toegangspoort tot de diepste lagen van jouw afscheiding van de bron. Hoe doe je dat?

In de baarmoeder, bij je geboorte of vlak daarna gebeurt het. Of soms kan het ook verderop gebeuren op het moment dat je deze wereld bewust gaat ervaren. Voor sommigen is de sensatie van het leven vanuit eenheid en onschuld misschien wel langer gebleven maar haast onvermijdelijk komt daar de ervaring van het aardse die zo bedreigend, duister en vernietigend lijkt dat je één of meer diepe kernbesluiten neemt. Niets in jou herinnert zich nog die besluiten van waaruit je nu nog zegt ‘zo ben ik nou eenmaal’, ‘ik kan er niets aan doen of ‘dat heb ik weer’.

Oefening:

Wil je ontdekken welk besluit jij hebt genomen? Maak dan nu in je gevoel contact met het moment in je vroege kind-tijd waar je het je teveel werd, je het niet meer aan kon, je verzet is begonnen of je je hebt teruggetrokken. Je hebt een unieke beweging gemaakt. Ook die kun je nu terug voelen. Trok je je terug, stapte je achteruit, vloog je weg, ging je de wereld in of maakte je je klein in jezelf. Voel maar terug waar en wanneer je die kernbesluiten hebt genomen, wat het gevoel daarvan is, breng het onder woorden en ontdek daaronder één van de diepste overtuigingen onder het kaartenhuis van je persoonlijkheid voor dit leven. Aanvaard je dat jij het was die dat besluit heeft genomen dan valt het kaartenhuis ineen. Het goddelijke mannelijke en vrouwelijke smelten samen tot in je buik en basis. Je besluiten voor hoe jij wil leven komen vanaf nu direct vanuit je essentie en zijn daarmee afgestemd op een groter geheel. Het zijn nu niet meer je onbewuste intenties vanuit afscheiding, angst, weerstand, behoeftigheid en verzet maar het is goddelijke intentie vanuit jouw hoogste bedoeling die je kunt gaan leven. Daar opent zich jouw bijdrage aan een groter geheel en een nieuwe manier van samenleven. Wat is je nieuwe besluit?

Ondanks integratie van die diepe kern vraagt het nog steeds van jou om je gedrag aan te passen en je automatische partronen te doorzien en te veranderen. Heb daarbij geduld met je zelf. Neem het stap voor stap zoals het zich aandient. Dan zul je steeds krachtiger en steeds dieper ervaren wie je werkelijk bent: goddelijke liefde geïncarneerd in de stof vanuit vrije keuze. De belichaming van de goddelijke onschuld in het aardse. Je voelt je weer het kristallijne fijngevoelige kind: vrij van angst, onbevangen, verwondert, licht, vreugdevol, stromend en meebewegend met het leven. Je bent weer, en nu in je volle bewustzijn, bronliefde in je lichaam. Heel je lichaam en geest zijn in extase waardoor je als één groot liefdesveld aanwezig bent, wat je ook doet, waar je ook gaat. Je komt tot rust in jezelf, diepe stilte en vrede komen over je, tot alles verstild in de eenvoud van het mens zijn. Je bent de Boeddha. Je bent mens. Je bent eenvoudigweg jezelf.

Chris Pouw

www.hethuisvanlicht.nl

13 REACTIES

 1. Prachtig Chris, ik voelde me gisteren na de workshop ook een beetje grieperig. Heeft duidelijk veel met me gedaan.Ook mooi om te lezen de oefening hoe je jezelf kunt helen. Ik heb je artikel ook gedeeld op mijn spirituele groep, I am, that I am. Bedankt voor het delen van je artikel, heel mooi <3

 2. Dank je wel Chris voor deze wijze woorden. Volgend jaar hoop ik 60 jaar te mogen worden. Ik heb een bewogen leven achter de rug. En heb nog steeds een vol leven. Deze wijze woorden van jou belichamen mijn gevoelens die maar aanwezig blijven zijn. Ze zijn storend en belemmeren mij. Ik denk dat ik niet de enige ben met deze gevoelens /gedachten.
  Dank,hier kan ik wat mee♡❤♡

  • Dank voor je reactie. Ben benieuwd naar je ervaring en waar je mee in contact bent gekomen. Het zijn collectieve velden waar heel wat mensen nog op aangesloten zijn. Val je daar doorheen dan opent zich de weg naar leven in vrijheid, voorbij afscheiding, voorbij schaamte en schuldgevoel….

 3. Ja dank je wel Chris. Ik heb je artikel ook gedeeld op Facebook. Je beschrijft namelijk precies en heel helder en duidelijk de essentie en meteen de oefening van hoe je jezelf hierin kunt helen. Voor veel mensen zal jouw tekst een aha-erlebnis zijn terwijl je hier zelden of nooit iets over hoort of leest. Nogmaals dank.

 4. Jee, Chris. Dank, duizendmaal dank voor je woorden. Het dubbeltje is op z'n plek gevallen. Er is een hele last verdwenen, het verdriet is weg en ik heb mezelf toegestaan te zijn hoe ik me van binnen altijd al voelde. Ik ervaar nu vrede. Dank je wel, hè?

    • En wie weet zakt vrede in je buik…. Kom je tot een diepe belichaming van innerlijke verstilling. Dan opent zich de heilige ruime binnen en buiten. Mocht je vragen hebben dan zie ik die graag tegemoet.

     • Lief van je. Ik voel me zo ontzettend en eindeloos eenzaam. Hoe kan ik vrede met dit leven hebben en er toch plezier in hebben? Er is een tweespalt, buiten zijn voelt prima, maar binnen in huis is die vreselijke eenzaamheid.

      • Ga actief op zoek naar verbondenheid in het dagelijks leven. New Age cursussen gaan je daarbij niet structureel helpen, die geven eventjes een gevoel van verlichting, maar daarna ben je weer thuis, in de oude situatie. Het is beter gewoon in je eigen omgeving op zoek te gaan naar contacten, die wat verder reiken dan 'goedemorgen, buurvrouw'. Ieder mens heeft behoefte aan ongecompliceerd contact. 'Verlichting' en al die dingen waar mensen die ongelukkig zijn achteraan lopen, zijn geen remedie. Goed contact moet goede, integere mensen is dat wel. Is althans mijn mening. Sterkte en succes ermee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in